Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
16 фев 2017, 13:39
Тази статия е част от темата "Фалитът на КТБ".

Синдиците на КТБ пак пуснаха списък с некоректните длъжници на банката

От Дневник
Последна промяна в 14:05 на 16 фев 2017, 4816 прочитания, 44 коментара
Синдиците на КТБ публикуваха пълен списък на некоректните длъжници на обявената в несъстоятелност КТБ, които имат непогасени задължения към банката по отпуснати кредити. Сред тях са и 89 физически лица.

Въпреки многобройните съдебни и съдебноизпълнителни дела, които КТБ е завела срещу некоректните кредитополучатели, голяма част от длъжниците не погасяват своите задължения, оплакват се синдиците.

"Тези длъжници използват всякакви методи и действия, за да не погасяват задълженията си и да отклоняват активи, които могат да послужат за удовлетворяване на банката, с което увреждат интересите на вложителите на банката (които сега са и нейни кредитори). Това поведение на длъжниците има съществено отражение върху размера на събраните (възстановените) суми в масата на несъстоятелността и съответно върху сумите, които ще се разпределят между кредиторите на банката", се посочва в съобщението до медиите.

Неотдавна бившият финансов министър Владислав Горанов обяви в интервю за "Капитал", че евентуално ще бъдат събрани едва 10% от активите на КТБ при предишни прогнози за повече. Причините за това били
доста късно стартиралата несъстоятелност на банката и сложността на съдебните спорове.

Подредбата на некоректните длъжници в обявения сега списък е направена според размера на непогасените им задължения, без да се търси обвързаността на дружествата помежду им.

"Следва да се има предвид, че голяма част от длъжниците в списъка са от групата на т.нар. дружества-бушони, т.е. длъжници по необезпечени кредити, които нямат активи и не извършват реална търговска дейност, използвани основно за "транспортиране" на парични средства, които вероятно са били под контрола на Цветан Василев", обясняват синдиците, използвайки заключения в публикации в медиите.


За целите на настоящия списък са използвани данни от вече публикувания през октомври 2016 г. списък на физическите и юридическите лица и размера на техните кредити, по които има просрочени задължения, обявен на интернет страницата на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Сред длъжниците физически лица най-много дължи Жайр Агопян - малко над 576 хил. евро. В списъка е включен и бившият депутат и телевизионен водещ Емил Кошлуков, който не обслужва дълг от близо 28 хил. долара. В списъка са включени и хора, които дължат под 20 лв. на банката.

Сред фирмите най-голям длъжник е свързаната с Цветан Василев "ТЦ-ИМЕ" АД, която дължи 92.7 млн. евро.


В списъка не са включени длъжници, извършили прихващания на своите задължения към КТБ с придобити вземания от банката, тъй като те са погасени счетоводно още по времето, когато в банката бяха назначени квестори.

Синдиците припомнят, че има заведени много съдебни дела за обявяване на недействителност на извършените прихващания, като по някои от тях съдът вече се е произнесъл на първа инстанция в полза на банката и е отменил прихващанията, а по други производствата все още не са приключили.


През този месец предстои публикуването в Търговския регистър на първата частична сметка за разпределение между кредиторите на банката на събраните парични средства от масата на несъстоятелността. Размерът на сумите, които кредиторите ще получат, зависи изцяло от събраните (възстановените) от длъжниците на банката средства.
  • Зарче
Етикети
Реклама
Най-ново от Кариерен клуб: Финанси
Дериватив
Производен финансов инструмент, в основата на който стои базов актив - акция, облигация, лихви, стоки, валути и други. Дериватите биват опции, фючърси, форуърди и други. Използват се от инвеститорите като застраховка срещу валутни, лихвени и други рискове или просто за търсене на по-висока доходност.
Още от Речник
Реклама