Как корпоративните данъци бягат от България

© Надежда Чипева, КапиталКой плаща данъци в страните от Централна и Източна Европа, кой ги избягва и как. Отговори на тези въпроси дава международно изследване на шест неправителствени организации от региона - сдружение "За Земята" от България, Glopolis от Чехия, Demnet от Унгария, Lapas от Литва, полската IGO и Ekvilib от Словения. Един от основните изводи е, че големите корпорации успяват да избегнат плащането на данъци, дори и когато нивото им в съответната страна, например България, е ниско, и пренасочват печалбите си. Така основната тежест се поема от населението чрез косвените данъци.Кой плаща данъци в БългарияЦялостната данъчна картина в България е мрачна: ако си достатъчно голям, може да не се тревожиш за данъци, е един от изводите в доклада. Според авторите му вратичките в публичните финанси, отворени от "умните" големи фирми, се компенсират от тежки невидими данъци, наложени върху широката – и безразлична общественост, се казва в доклада. Ниските нива на данъка върху доходите се компенсират от косвените данъци, плащани от физическите лица. В сравнение с другите страни в изследването България събира най-много данъчни приходи от акцизи за алкохол и тютюн, както и от ДДС.


Десетте компании с най-голям оборот за 2015 г. в България са платили общо 44 милиона лева (22.5 милиона евро) корпоративни данъци. Това е относително нисък принос към националния бюджет. Съвкупните продажби на първите десет български компании са в размер на близо една четвърт от БВП – и въпреки това данъчните постъпления от техния бизнес се равняват на само 2.3% от събраните корпоративни данъци за 2015 г., се посочва в документа.


Законът за корпоративното подоходно облагане позволява да се приспадат минали загуби от облагаемата печалба, припомнят авторите на изследването. Дава се пример с руската "Лукойл", която е собственик на най-голямата компания в България. През последното десетилетие "Лукойл България" е обявила общо 1.7 млрд. лв. загуба и не е платила нито цент корпоративни данъци в България. В същото време, у дома в Русия, "Лукойл" само за година е внесла приблизително 1.5 млрд. долара.


Сред другите "техники" на корпорациите е да се начисляват огромни разходи за външни услуги, като консултантски и управленски такси на стойност хиляди евро на ден. Съдружниците дават "кредити" на своята компания и след това събират от нея 10% или по-висока лихва. Някои търговски вериги използват свързани компании, които са собственици на магазините, и плащат – на себе си – значително по-високи наеми от пазарните. Други начисляват огромни суми за ползването на своите собствени търговски марки, прехвърлени в офшорни компании, източвайки по този начин печалбите си към Лихтенщайн или Британските Вирджински острови. Установихме редица случаи, в които холдинги избягват данъци, като се обграждат с дъщерни фирми "над" и "под" своята производствена фирма, базирана в България. Често тези дъщерни фирми предоставят скъпи части и материали и събират изкуствено надути такси за дистрибуция, се посочва в документа.Изследването констатира, че прозрачността по отношение данъците е относително висока. Едновременно с това обаче чрез предоставяне или отнемане на рекламни приходи, най-големите компании могат да контролират осведомеността за данъците в националните медии.


Данъчният рай в региона


Открихме, че една от най-известните компании в региона – словенската Gorenje, не е плащала корпоративен данък в родината си в продължение на пет години, като няма сведения Gorenje да е действала по незаконен начин, пишат авторите.


Според тях Унгария е страната, която сякаш се е утвърдила като данъчния рай на региона. Правителството там опитва да намали ставката на корпоративния данък до 9%, но най-големите компании не плащат дори и това. Чрез използване на различни методи за освобождаване от данъци и данъчни облекчения, данъчната ставка, плащана от най-големите компании в страната е по-малко от 0.5%, заключават анализаторите.


В Унгария не само десетте най-големи компании плащат сравнително по-ниски данъци. Унгарските фирми като цяло отделят по-малък дял от печалбата си в хазната. За сметка на това, данъчната тежест в Унгария пада върху нейните граждани, които компенсират "данъчните икономии" на фирмите с данък добавена стойност и други данъци, плащани от физическите лица.


С най-добър баланс между граждани и фирми


В изследването Чехия е единствената страна, където размерът на корпоративния данък като дял от общите данъчни приходи е сравним с данъчните постъпления от частни лица, плащани върху техните доходи. Разликата е под 1%. Във всяка друга страна е налице значителна разлика между сумите, плащани от търговски фирми и от физически лица. Чехия през 2015 г. е взимала относително много по-висок данък от корпорациите, отколкото други страни, включително и тези с подобни данъчни ставки. Например, Полша има подобна на Чехия корпоративна ставка, но за сметка на това е събрала много по-малък данък спрямо БВП, се посочва в доклада.


Докладът е изготвен по проекта "Заедно за данъчна справедливост – да мобилизираме европейските граждани да поставят неравенството и данъчната справедливост в центъра на европейската програма за развитие по време на Европейската година на развитие 2015 и отвъд нея", който се финансира от Европейския съюз. Съдържанието на документа е отговорност на авторите му, а данните, на които те се позовават, са събрани от официални източници.

Ключови думи към статията:

Коментари (118)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 887 Неутрално

  В този аспект България е пералня за вносни пари просто за мерси.
  Ех,кога ще ги стигнем Перторико и Панама ...

 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 2171 Неутрално

  Мамка им поганска!!!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 2171 Неутрално

  Само хитреци и крадци бре! Ще се подреди държавата и в това отношение, още 1-2 мандата на свестни хора ни трябват

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 596 Неутрално

  И после защитавайте плоският корпоративен данък!

 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  Ами като се знаят "техниките",спрете ги.

 6. 6 Профил на dimov_a
  dimov_a
  Рейтинг: 1196 Разстроено

  Като в онази приказка. От данъци да не се крият "малките". Големите имат два - три етажа счетоводители и юристи които ги съветват как да не плащат данъци.

 7. 7 Профил на миглен локумев
  миглен локумев
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  добре ве,разбрахме за гадните руснаци ,дайте да видим другите какво плащат,ЧЕЗ,МЕЗ и другите подобни

 8. 8 Профил на dimov_a
  dimov_a
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  До коментар [#4] от "ivanko77":

  Когато декларираш "загуба" и най - "стръмната" прогресивна подоходна скала да се ползва ефекта е нулев.

 9. 9 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Нищо ново.
  Отдавна известни неща.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 10. 10 Профил на papyre
  papyre
  Рейтинг: 2385 Неутрално

  Как корпоративните данъци бягат от България"

  Що за глупост ? За да бягат , някой трябва да ги гони . Просто не ги събират и данъците си остават в касите на тези , дето БИ ТРЯБВАЛО да ги дължат . Така ще бъде , докато "експерти " от ранга на Каролен и Сие , уверено ти казват - Мога да ти кажа поне сто начина ЗАКОННО да си намалиш данъците . Което си е чисто съучастие в укриване на данъци . Затворете вратичките в законите , господа . И с тях и икономистите каролевци .

 11. 11 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 3214 Неутрално

  Тези практики не стават без - ХАУ от най високо ниво. Нали.

 12. 12 Профил на Дьорд Чапаев
  Дьорд Чапаев
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Корпорациите много обичат да плащат данъци.

  "Ла-ла-ла България"
 13. 13 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Схеми на "либералния капитализъм". Когато се приватизираше Булгартабак - Горанов и Борисов много плътно застанаха зад офшорката на КОЙ Оправданието бе ...Кока кола е офшорна компания.

 14. 14 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 2171 Неутрално

  [quote#13:"dejmos"] Булгартабак - Горанов и Борисов много плътно застанаха зад офшорката на КОЙ Оправданието бе ...Кока кола е офшорна компания.[/quote]
  Къде въртиш на там, като най много пари ни бягат към Русия през Лукойл? Не си гламав

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 15. 15 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 4157 Неутрално

  Събирането на косвените данъци от населението изобщо не е никакво геройство, както се пъчи министър Влатко. Това, в крайна сметка понижава силно потреблението, което пък е предпоставка за предстоящ колапс на фирмите, защото кой би им купувал стоките, ако населението е лишено от покупателната си способност? Дърводелци са овладяли изпълнителната власт, която е корумпирана на макс. Затова народът български е класиран на първо място по отчаяние и липса на перспектива за утрешния ден. Резултатът е ясен, при това - плачевен. Българите спряха да се размножават, като ответна реакция на терора, наложен над семействата им. Докато избираме малоумници да ни управляват, все ще е така...

 16. 16 Профил на dimov_a
  dimov_a
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  До коментар [#7] от "миглен локумев":

  "За последните 10 години само веднъж – през 2007 г., рафинерията в Бургас не е обявявала многомилионна загуба. Натрупаните за периода минуси са в размер на 1.78 млрд. лв. Те трудно може да се оправдаят дори с обещаните мащабни технологични трансформации. Предизвиква учудване и отрицателният резултат на бензиностанциите на Лукойл: над 6 млн. лв. загуба при 3 млрд. лв. оборот. Значително по-малките търговци на горива ОМВ и Сакса (общо с продажби от около 2 млрд. лв.), записват нелоши печалби – 50 млн. лв."
  ...........
  "Двете компании в топ 10, които са платили най-висок данък в България са с германска собственост – това са Аурубис България и Кауфланд България. Заедно те внасят 76% от данъците, платени от българския топ 10. Най-добър е приносът им също и като съотношение данък / приход – около 0.6%. Следва ги ОВМ България със съотношение 0.4%.
  "Направеният кратък преглед показва, че плащането на данъци не е най-силната черта на най-големите фирми, работещи в България. Западноевропейските собственици обикновено са по-добри данъкоплатци от нашите момчета, макар че във „втория ешалон“ има редица случаи, например Лидл и Билла, където нещата не стоят така. НЕК и Лукойл са „невъзможен случай“, а ЧЕЗ и ЕЛД са се „снишили“.

  https://taxdog.wordpress.com/2016/08/25/big-pay-no-tax/

 17. 17 Профил на papyre
  papyre
  Рейтинг: 2385 Неутрално

  [quote#8:"dimov_a"]Когато декларираш "загуба" и най - "стръмната" прогресивна подоходна скала да се ползва ефекта е нулев. [/quote]

  Така е ,когато "загуба" е в кавички . Когато "декларираш" е в кавички и ти повярват , резултата е огромен . В плюс.

 18. 18 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  Я, тази екологична организация "Сдружение за Земята" се оказаха най-големите експерти по данъчно облагане, така ли? Или просто най-услужливите за целта на поръчителя на международното изследване?

 19. 19 Профил на миглен локумев
  миглен локумев
  Рейтинг: 1424 Весело

  До коментар [#16] от "dimov_a":

  нищо не казвам ве,просто ме подразни тенденциозното посочване само на лукойл,то не че не го знаем това де но все пак баланс трябва да има,всички ни скубат

 20. 20 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  доклада изпратен ли е до съответна институция която да обърне внимание и също добре разпространена сред всички засегнати ?

 21. 21 Профил на Alexadner Boy Adjan
  Alexadner Boy Adjan
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  Реккамираха ДДС-то: жената моли мъжа да купи палто , той казва след 1-ви като въведът новия данък, по евтино ще е.

 22. 22 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  На тъпа.ите Менда и Владко им требаше 1 год. да вкарат данък Уйкенд. От 2017 пак в тая насока написаха промени с дължината на руло тоалетна хартия. Тъй че всичко написано в статията е много далече от умствените способности на герберастите-бкп.
  Иначе в статията е казано - големите могат да манипулират чрез медиите. По-точно чрез много добре платените "журналисти" като Анитата и Викторчовците. Там за простите/плоските данъци не се дава и дума се каже.

 23. 23 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  До коментар [#14] от "oporna_to4ka":

  Сигурно бягат Кой играе карти с В.Златев, мисля че живее в Банкя !
  Едва ли имаме представя колко пари бягат от цигарите? Разхождат се по документи едни цигари напред -назад за България, там е "куче влачи рейс". По тъпото че такива цигари пафкат войниците на ИДИЛ, ей така за да се подчертае нашата загриженост за мира. Това не се знае и говори ли?

 24. 24 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 698 Неутрално

  [quote#22:"calc"]На тъпа.ите Менда и Владко им требаше 1 год. да вкарат данък Уйкенд. От 2017 пак в тая насока написаха промени с дължината на руло тоалетна хартия. Тъй че всичко написано в статията е много далече от умствените способности на герберастите-бкп.[/quote]
  На някой умствените им способности не им позволяват да разберат, че такова нещо "данък Уйкенд" не съществува.
  Реват, че някой нещо им е вкарал, ама и те не знаят какво им е влязло.

 25. 25 Профил на Георги
  Георги
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  Абсурдно е структуроопределящи предприятия да са собственост на офшорки. Люкойл не плаща данъци, щото държавната власт е съучастник на руските измекяри. Как така се признават 1.7 милиарда загуба? Как се позволява на предприятие да работи 20 години на загуба? Ако наистина губят, значи имат други причини да присъстват на пазара. Какви може да бъдат освен политическо влияние?... Държавата трябва да изработи механизми за защита от такъв тип ограбване на страната ни. Като не може Люкойл да печели преработвайки руски петрол, да ги принудим да купуват такъв от международните борси!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 26. 26 Профил на eqy50503529
  eqy50503529
  Рейтинг: 622 Неутрално

  И все пак на графиката ясно се вивда,че след Чехия,Б-я е с най-близки стойнности м/у двата данъка,а относно съотношението на корпоративния данък като дял от БВП сме трети пред Полша,Унгария,Латвия и Естония.

 27. 27 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Много може да се направи, за да се подобри събираемостта на преките данъци! Мантрата плосък данък никак не помага-през 2007г- последната година преди да се въведе плосък данък преките данъци (корпоративен+ДОФЛ ) бяха общо 5.5млрд при БВП от 65млр-сега приБВП от над 90млр са се вдигнали само до 6.1 млрд. Трябва да се взмат мерки някак си не може да се приеме, че десетте най големи компании с приходи от 25% от БВП да плащат само 25млн евро корпоративен данък.
  Много може да се направи ама трябва дупце. Примерно може на всяка компания с над10млн приход задължително одита да се прави 4 пъти годишно от държавен одитор, да се махне приспадането на загубата от миналите години от текущия финансов резултат, да се обложат мениджърските разходи с данъка равен на корпоративния, да не възстановява цялото ддс,когато се изнася за офшорни зони или на свързани компании в чужбина. А иначе на мен77 годишен човек данъчните ми правиха проблем, защо съм декларирал наем на една гарсониера в Ямбол само за 100лева, пазарния наем бил 150лв, не могат да разберат че просто правя остъпка на децата на една моя братовчедка, ревизии проблеми не съм внесъл 30 лева данък-чак до съд стигнахме, спечелих дело и платиха 350 лева адвокатски хонорар на наемателя ми, който е млад адвокат с 6 месеца стаж. Тази година не си пуснах данъчна декларация написахме един формален договор за гледане срещу наема.

  Пока я ходить умею, пока глядеть я умею, Пока я дышать умею я буду идти вперед.
 28. 28 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 531 Неутрално

  не съм специалист по финансово право, но на пръв поглед статията ми изглежда манипулативна. по идея прекият данък в ес навсякъде е нисък и се разчита на косвени данъци.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 29. 29 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Според авторите му вратичките в публичните финанси, отворени от "умните" големи фирми, се компенсират от тежки невидими данъци, наложени върху широката – и безразлична общественост, се казва в доклада. Ниските нива на данъка върху доходите се компенсират от косвените данъци, плащани от физическите лица./ държавнически грижи , а ?

 30. 30 Профил на Nikolay
  Nikolay
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Има едно обяснение (не извинение), което поне отчасти дава отговор защо фирмите не желаят да плащат повече данъци - близо половината от създадената брутна добавена стойност отива за възнаграждения на наетите работници. За да плати нетна заплата от 1000 лева на един нает работник, работодателят трябва да отдели 1517 лева. Тези 517 лева отиват за поемане на ДОД и осигуровките (които на теория се поделят между работодател и работник) на работника. Този огромен разход демотивира в голяма степен бизнеса.
  Ако добавим към това рекета от страна на държавата през последните 8 години, то фирмите трябва да имат значителна черна каса, за да посрещат нуждите на управляващата върхушка.

 31. 31 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  До коментар [#5] от "xmm":

  Интересно ЕВН колко данъци плащат и дали Трайчо прави нещо по въпроса?

 32. 32 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#4] от "ivanko77":

  Ти четеш ли въобще какво пише ? Парите изтичат заради пропуски и вратички в законите.

  intergalactic
 33. 33 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Ма к'во си чешете езиците, вижте кой, кога и с кое мнозинство е приел законите, позволяващи това. А авторите на статията знаят много добре.

 34. 34 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#32] от "Индиана":

  А Ти мислиш ли въобще? Основна мантра за плоският данък - по-лесното му събиране, а аз питам от Кой, а Ти си говориш за вратичките, които винаги ще ги има, но не за Теб.

 35. 35 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#8] от "dimov_a":

  Данъчната измама, си е данъчна измама! В момента НАП нямат интерес да я доказват при големите, защото те се обслужват от едно звено, т.е. знаят къде да се отчитат.

 36. 36 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 9086 Неутрално

  "В сравнение с другите страни в изследването България събира най-много данъчни приходи от акцизи за алкохол и тютюн, както и от ДДС."

  Въобще не е честно тези данъци да пълнят бюджета за сметка на корпоративния данък. Явно са необходими законови промени. Примерът с Лукойл е впечатляващ. И нищо не се прави да се плащат поне 10-те процента.

 37. 37 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Истината е, че държавите от източна Европа нямат още административен капацитет да се справят с международните корпорации. Трябва да се помисли за договори с големи консултантски компании, които да съветват данъчните.

 38. 38 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Руските нужници са против чуждите 'вериги', ама НЕ и когато стане въпрос защо Лукойл
  И кво станана: 76% от данъците на топ 10 компании в БГ ги внасят германци - Кауфланд и т.н.

 39. 39 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  [quote#37:"Lazar Petrov"]Истината е, че държавите от източна Европа нямат още административен капацитет да се справят с международните корпорации. Трябва да се помисли за договори с големи консултантски компании, които да съветват данъчните[/quote]
  Ха-ха!
  'Капацитет' ли нямат или ЖЕЛАНИЕ?
  Май някой със 'златната акция' си затваря очите НАРОЧНО!.

 40. 40 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Накратко:
  държавата се източва през офшорките.
  Зад всяка голяма групировка стоят офшорки.
  И за банките важи същото: милиони се източват за разни 'консултанти' за да се намали данъчната основа.
  За с/ка на това финансови гении от типа на Влатко Горанов или тези тези гении от БСП облагат матряла до последната стотинка.

 41. 41 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  [quote#3:"oporna_to4ka"]Само хитреци и крадци бре[/quote]

  До коментар [#3] от "oporna_to4ka":

  Ами нали до сега бай Гуй управляваше? Или марсианците?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 42. 42 Профил на dimov_a
  dimov_a
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  До коментар [#35] от "ivanko77":

  Мисля че не става въпрос за измама а за легални "хватки" със счетоводните отчети (одитирани) така че данъчните задължения да са минимални. "Не е луд който яде баницата. Луд е този който му е дава"

 43. 43 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 5182 Неутрално

  [quote#3:"oporna_to4ka"]Само хитреци и крадци бре![/quote]

  Ето ти отговора:

  http://nakratko.bg/category/87/134028/

  Човекът го е обяснил много ясно!

  Ако гласувате за предателите на България в БСП, вие я обричате на смърт!
 44. 44 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Че къде по света най-големите плащат най-големите данъци? Някой да е чул Гугъл или Епъл да плащат много?

 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7063 Неутрално

  "През последното десетилетие "Лукойл България" е обявила общо 1.7 млрд. лв. загуба и не е платила нито цент корпоративни данъци в България. В същото време, у дома в Русия, "Лукойл" само за година е внесла приблизително 1.5 млрд. долара."
  Няма рафинерия в света, която е на загуба. Само "Лукойл" България, защото има височайша протекция. Иначе гражданите за 1 лев се гонят до дупка. Докато мафията управлява държавата, тя ще събира парите, които трябва да отиват в хазната.

 46. 46 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 547 Неутрално

  В ЗКПО-то има текст за скрито разпределение на печалба. Защо НАП не го прилагат само те си знаят. Иначе глобата е 20% от скрито разпределената печалба. Лукойл нефтохим го правят редовно това. За последните 10 години средно по 3 милиарда лева заминават под формата на скрито разпределение на печалба. Който се съмнява нека прочете финансовите им отчети. А, иначе проблема с офшорките може да се реши с един такъв текст....разходи направени през офшорки, за данъчни цели се признават в размер на 35-40%. Ето и текста за скрито разпределение на печалба от ЗКПО-то....5. (изм. - ДВ, бр. 110 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) "Скрито разпределение на печалба" са:
  а) (изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) сумите, несвързани с осъществяваната от данъчно задълженото лице дейност или превишаващи обичайните пазарни нива, начислени, изплатени или разпределени под каквато и да е форма в полза на акционерите, съдружниците или свързани с тях лица, с изключение на дивидентите по т. 4, букви "а" и "б";
  ====Всички крадат чрез свързани лица. Въпрос на желание на НАП да го докаже и да приложи закона. И, да допълня инфото за руския Лукойл....в баланса си има 84 милиарда долара неразпределена печалба до 2015 година. Десетки от тия милиарди са с произход България...чрез офшорката Литаско Швейцария.

  сократ1
 47. 47 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#43] от "Храбър":

  Храбър...хвалиш Радан....ма той не е много храбър "брато"....в експозето му няма и дума за най-големия крадец в Държавата...Лукойл нефтохим Бургас АД...оти така бе "брато"....явно нещо го е шубе сигурно. Поне такъв извод ще си направи всеки грамогтен читател на експозето му.

  сократ1
 48. 48 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#4] от "ivanko77":Ама те и плоския не плащат!

 49. 49 Профил на bostko
  bostko
  Рейтинг: 115 Неутрално

  Как изчисляват колко е "трябвало" да платят?
  "плащана от най-големите компании в страната е по-малко от 0.5%,".
  Това ако наистина го имат доказано няма ли начин да се подгонят?

 50. 50 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 327 Неутрално

  [quote#30:"Nikolay"]Има едно обяснение (не извинение),[/quote]

  Според мен става въпрос за друг пример:
  международна корпорация имаща 2 фирми - чуждата фирма продава на българската фирма (например за 100лв), продава стоките/услугите на българският пазар(за 110лв) и регистрира печалба(10лв). Върху тази печалба плащат данък печалба(корпоративен данък - 1лв). След което започват от чуждата фирма да идат дебитни известия - например за консултански услуги и печалбата изкуствено се намалява, чрез увеличение на началната стойност. Така печалбата се плаща в чуждата държава, а в България фирмата може да регистрира загуби.

  Съответно се досещате, че като мине на загуба, започва да вдига цените, което за малката ни икономика, пълна с монополисти не е никакъв проблем.

 51. 51 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1289 Любопитно

  [quote#44:"Лео"]Че къде по света най-големите плащат най-големите данъци? Някой да е чул Гугъл или Епъл да плащат много? [/quote]

  Разбира се,че плащат много.М@лоумен,да?

 52. 52 Профил на just
  just
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#25] от "Георги":

  Интереса на държавата до съвсем скоро се "защитаваше", от един субект известен като Дългия Инкасатор или за по-ккратко Р. Овч.
  както се вижда последните 10 години Лукойл не е заплатила дори 1 стотинка корп. данък на България. Това е най-голямата компания в страната, монополист в производството на горива, и с огромен дял с търговията им на едро и дребно. Дори слепец ще види че тук се касае за КОЛОСАЛНА измама. Танов се опита да въдвори някаква отчетност в Лукойл нашия червен съд отмени разпоредбите и в последствие Танов скоропостижно и внезапно се спомина.

 53. 53 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#42] от "dimov_a":

  Всъщност винаги в крайна сметка се стига до някакъв вид измама, защото в основата на данъците е мястото на реализация да услуга/стока, а не какви методи за избягването им прилагаш. Дали ще имаме нереални доставка, дали ще е цена над/под пазарната от свързано лице, дали ще е нещо друго, но редовно крайния резултат е измама, въпроса е какво е желанието от администрацията да ги събере.

 54. 54 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#48] от "ahasver":

  Да, не ги плащат, защото никой не им ги търси, а не им ги търси, защото "не са толкова голяма сума", нали дават работа, т.е. плащат осигуровки. В момента никой не търси от корпоративните данъци да събира толкова, колкото от хората. Реално бюджета се пълни от ДДС (краен потребител), акцизи (доста от краен потребител) и осигуровки (физически лица, нека ви лъжат, че има част на работодател, то е, за да ви дават по-ниски пенсии и обезщетения). Ако има нормално корпоративно облагане ще се търси да има някаква равнопоставеност между "бизнес" и хора.

 55. 55 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11440 Неутрално

  Големите фирми са гъвкави и дори могат да платят на конкретни лица ако трябва...

 56. 56 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Това ми звучи глупаво. За Лукоил има смисъл тъй като е държавна руска компания и като такава нормално да се опитва да изнесе данъците в Русия. Останалото обаче... отчитали разходи за външни услуги, имали свои фирми, на които плащали завишени наеми и какви ли не подобни схеми.
  Абе ОЛАНКОЛУ, нали като ги дадеш тези пари на външна фирма, ти си намаляваш печалбата, НО другата фирма я увеличава, а тя също дължи данъци. От тук, по този начин можеш само да преместиш печалбата да кажем в друга държава, НО корпоративния данък у нас е достатъчно нисък, за да има смисъл да се занимаваш с това

 57. 57 Профил на silverhead
  silverhead
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Ако Лукойл си плати данъците, ще станем като Чехия.

 58. 58 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#51] от "Димитър Димитров":

  Много ли плащат? За това ли ЕС е подпукала и тях и Ирландия?
  Разбирало се то. Аман от разбирачи

 59. 59 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Повече от десет пъти съм писал точно по този проблем и за нищожния принос на големите чужди корпорации към бюджета в България.И за "Лукойл" с неговите фиктивни загуби, и търговските вериги, които рефинансират разширяващия си бизнес от скрити печалби, като постигат срок за откупуване(поради ниските цени на СМР, на труда, таксите, застраховките и др. разходи) на инвестициите си за 2-4 г. т.е. 2-4 пъти по бързо от т.н. "Стара Европа" , и за търговските банки, които със собствен капитал(от първи ред) 3,4 милиарда лева, годишно реализират(заради огромните маржове и спредове между активните и пасивните лихви и от раздути такси и ниски разходи) над 1 милиард лева печалба или норма на печалбата от 30% !!!!, която изнасят към дружествата- майки. Бях направил и изчисления, че за последните 20-тина години са изнесени от България към Западна Европа между 90 и 100 милиарда лева печалби и дивиденти. И това само от видимия, легален бизнес. От сивия сектор с посредници и машинации сигурно поне още 20-30 милиарда лева.Щото ако някой си мисли, че поне 50% и от по-дребните чужди фирми не са в ръцете на аферисти, тарикати и обикновени мошеници, много се лъже. И имат наглостта, и посланици, и измислени бизнесмени на развален български да говорят за корупция и административни пречки, а всички цицат и си въртят далаверите на гърба на "простите балканци". И се питам къде са КЗК, КЗП или ИПИ, ЦЛС и цял куп НПО-та да не направят едни такива очевидни анализи или така да си мълчат с години им е по удобно?

 60. 60 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#57] от "silverhead":

  Няма да станем като Чехия защото това не е въпрос на пари. Обратна е зависимостта - ако станем като Чехия, ще почнат да плащат данъци. Ако си оправим институциите и обществото, ТОГАВА ще почнат да плащат и данъци а не обратното

 61. 61 Профил на ivan_
  ivan_
  Рейтинг: 3517 Разстроено

  До коментар [#25] от "Георги":

  Има един висок господин, който е във борда на Лукойл за България.
  Знаете ли той чий представител е там?

  Механизмът го има, но съгласно "хубавата" българска традиция не се прилага...

 62. 62 Профил на ivan_
  ivan_
  Рейтинг: 3517 Неутрално

  До коментар [#56] от "uq":

  Лукойл е частна компания.
  Една от малкото в този сектор в Русия...

 63. 63 Профил на Alexadner Boy Adjan
  Alexadner Boy Adjan
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  Страшна далавера са тия икономически приьоми. Ей сега ще направя като тях. За нови похвати деля 50%.

 64. 64 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#62] от "ivan_":
  В Русия няма частни компании. Всичко е на Путин

 65. 65 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3880 Неутрално

  Добре де, аз не разбрах две неща. Първо - защо е този шум? От графиките и данните разбираме, че положението с корпоративния данък в България спрямо разглежданите страни не е толкова зле, като по-добро е само в Чехия. И второ - защо в Чехия е по-добро, какво точно чехите са направили и правят за да бъде така?

 66. 66 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 619 Гневно

  Явно аз съм най-големия глупак наоколо.
  Чрез моята микро/нано фирмица, плащам данък многократно по-голям от няколкото лукойла опериращи в България.

  АЗ НЕ ЗАРЕЖДАМ В БЕНЗИНОСТАНЦИИ ЛУКОЙЛ!
 67. 67 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 1207 Любопитно

  Гражданите плащат , олигарсите не .
  Май е нужна революция !
  А защо да не отменим ДДС и да върнем Данък оборот ?

 68. 68 Профил на ivan_
  ivan_
  Рейтинг: 3517 Неутрално

  До коментар [#64] от "uq":

  Щом така смятате...

 69. 69 Профил на Чеп за зеле
  Чеп за зеле
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Всеки студент първокурсник от УНСС знае че т.н. корпоративен данък се плаща не от корпорациите а от клиентите които си купуват продуктите произвеждани от корпорациите.

  За корпорациите това е само още един разход, както разходите за труд, материали, еленергия, офиси и т.н.

  Разход които е калкулиран в себестойността на крайните продукти.

  Безсмислен данък, които много лесно може бъде пренасочен вместо към бюджета към някоя офшорна сметка.

  Много е популистко да наричаш едни данъци за сметка на гадните чорбаджии-изедници. Но все още не е измислен данък които реално да облага собствениците на предприятия.

  Същото е и с т.н. осигуровки за сметка на работодателя. Пълен нонсенс. Проследете паричните потоци и ще видите че парите идват от клиентите на фирмата, след това част от тях се разпределят като разходи за труд, част от тези разходи за труд за осигуровки, половината от тях се наричат за сметка на работника, другата половина за сметка на работодателя и се внасят на едно и също място НОИ.
  Е за какво е цялото упражнение парите тръгват от т.А и стигат до т.Б ама фирмите ги прекарват през различни вътрешносчетоводни сметки. За да си мисли електората че политиците им правят хубаво като принуждават работодателите да им внасят осигуровки.

 70. 70 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  [quote#65:"Един препатил"]Добре де, аз не разбрах две неща. Първо - защо е този шум? [/quote]
  И аз мисля, че за Лукойл не трябва да вдига много шум.
  Даже никакъв.
  Иначе ще стане ясно, че системно ни ограбват с любезното съдействе на тукашния им слугинаж.ощеЗа да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах