България никога не е имала толкова хубави вина колкото през 2011 г., казва Наталия Гаджева

© Личен архив



Наталия Гаджева и Константин Стоев  произвеждат всяка година около 60 000 бутилки вино от името на изба "Драгомир". Най-познатата им марка е "Каризма". Другите са по-популярни сред истинските ценители и ресторантьори. Те нямат свои лозя, сключили са договор със собственик на 1900 дка, за чието отглеждане обаче те отговарят, за да си гарантират постоянно качество. Подобно на други производители и те залагат на купажите - вина, произведени от няколко сорта грозде. В навечерието на Трифон Зарезан разговаряме с Наталия Гаджева за качеството на днешното българско вино, за цената, за конкуренцията и за съчетаването му с храната. 


Как вървят продажбите на българско вино близо до Трифон Зарезан? 


- Изглежда, трудното придвижване възпира хората и от покупки на вино, нищо че имат нужда от стопляне в студа. Но като цяло консумацията на вино в средна и висока по качество категория се увеличава. Факт е и че вече се създава отношение към тази напитка, не просто да е бяло или червено, мерло или шардоне. Все повече хора влизат в детайли за реколти, сортове, тоест имат вече някакви знания по отношение на това какво искат да консумират.



Тоест все повече се търсят качествени вина?


- Да, така е. Според мен нещата са разделени на две. Тези хора, които са продължили да пият заради самото пиене, независимо дали вино или твърд алкохол, те са си останали в същата група – на наливните вина, на твърдия алкохол, където задоволяват желанието за консумация. Другата група е на хората, които имат отношение към мястото, добрата храна, съчетаване на виното с храната. Те все повече навлизат в детайли, когато се говори за вино. При нас например често идват хора, които казват каква вечеря подготвят и искат съвет за виното. Тоест за тях не е въпросът просто да купят някакво вино.


Това вероятно обяснява появата на все повече специализирани магазини, които предлагат богат избор от вина, сирена и колбаси? 


- Така е. В България вече се изгражда гурме общество. Тези хора търсят храни, които не могат да се намерят във всеки квартален супермаркет. Не че всичко трябва да бъде много изискано, много качествено и много гурме, за да бъде добро, но различните сирена, колбаси и т.н. изискват и определени напитки. Фактът, че се откриват такива магазини дори в кризата, показва, че вече има доста добро познаване на продуктите. Това показва и че се повишава не само културата на пиене на вино, но и стандартът на живот. Защото виното  е част от един сравнително по-високо качество на живот.


През последните години повиши ли се качеството на произвежданото у нас вино?


- В последните 10-12 г. в България настъпиха генерални промени при изграждането на нови лозови насаждения и винарни. Специалистите са били винаги на ниво, но за съжаление преди това са произвеждали вина за пазар, който не е имал кой знае какви претенции какво се слага в бутилката. След тези промени виждаме създаването на нови, много хубави брандове, на интересни купажи във винарните. Това се забелязва и от чуждестранните специалисти и винени критици. Дори за реколтата от 2011 г. някои експерти казват, че България никога не е имала толкова хубави вина. Тоест имаме добър набор производители, в техните портфолиа има добри вина и можем с гордост да кажем, че има какво да покажем – новото лице на българското вино. В момента подемът в българското винарство е сериозен и ще става и по-голям, защото предстоят най-добрите години на плододаване на засадените преди година лозя. 


Споменахте, че много нови бутикови производителите се появиха през последните години, успяват ли да продадат предимно на вътрешния пазар продуктите си?


- Ако не говорим за тези 10-15 процента българи, които имат по-специализиран интерес и познание за виното, което те пият почти всеки ден, за останалите 85 на сто, ако си създадат навика само с една чаша вино да сядат на вечеря, това, което се произвежда в България, няма да има проблем да се продаде на вътрешния пазар. Но имаме изключително голямо количество вино, което се прави в домовете и хората предпочитат него. В същото време у нас все още има висока консумация на твърд алкохол.


Много хора също продължават да имат съмнение, че някои вина не са от грозде...


- Аз като специалист и енолог не знам виното да се прави от друго освен от грозде, освен ако не е написано на етикета друг плод. В България обаче такова няма. За съжаление в един период някои производители правеха компромиси, но в последните години нещата се промениха много. Но когато човек види бутилка за 1.80-2 лева, е нормално тази цена да събуди съмнения какво всъщност има в бутилката и да си направи извода дали да го пие или да отиде в по-висока ценова категория. Без да казвам, че цената има определящо значение. Това не се отнася само за вината, но и за сирена, колбаси. Също е нормално потребителите да се замислят как едно нормално сирене струва 12-13 лева, а има и такива, които струват 3 лева. От какво е направено едното и от какво - другото.


От какво е направено виното, което струва 1.80 лв. бутилката?


- Трябва да питате тези, които го правят. Аз не мога да отговоря, защото на мен такава себестойност не ми излиза никак. Винаги съм се чудела, но не искам да подвеждам хората с догадки, те може и да не са верни. Най-добре да се пита производителят как е постигнал такава себестойност.


Освен цената, която все пак дава идея за качеството в бутилката, кои са другите елементи, които по външни признаци могат да ориентират потребителите?


- Винаги е бил много сложен отговорът на този въпрос и е предизвиквал много конфликти. Когато едно винарско предприятие е голямо, би следвало да може да направи и при сравнително по-ниска себестойност определена партида вино. Има такива предприятия, които би следвало да направят нормален оборотен продукт, който да е 6-7 лева на бутилка. Но ако същото качество се произвежда от винарна, която има изключително лимитирани партиди, срещу същото качество цената би била по-висока. Защото има постоянни разходи, които на големите обеми се разхвърлят по един начин, в малкото предприятия – по друг. Преди няколко години се случиха много конфликтни ситуации за ценообразуването, когато определени производители решиха, че като позиционират виното си в определена ценова група, то ще бъде по-търсено. Примерно 20 лв. Но тази цена невинаги защитава качеството на продукта вътре. Така че е хубаво, ако може потребителите да посягат към различни ценови групи на различни производители и те самите да установят, че ако си купят вино в определена категория – могат да очакват определени неща. И пак не е гаранция цената, защото хората имат много специфични очаквания.


Има ли значение дали тапата е пластмасова или коркова?


- Има и силиконови, и винтови капачки. Това е решение на производителя. Според мен едно вино, примерно червено, което е лежало в бъчва, което ще стои няколко години и в бутилка, за да развива качествата си, би трябвало да бъде с натурален корк, защото всичко останало би консервирало виното на етапа, на който е поставено в бутилка. При друга капачка не може да влиза кислород и няма да има еволюция.


Говорейки за промените през последните години сякаш все повече се наложиха вината от различни сортове грозде, така наречените купажни за сметка на "изчистените" сортове. Продължава ли това?


- Всъщност в България винаги са се произвеждали купажни вина. Но преди години вината не се търсеха по името на производителя, защото той не беше много важен, а се търсеше мерло или шардоне например. Ако погледнем регистъра на качествените вина, ще видим, че 90 на сто от тях винаги са били купажни. И сега продължаваме да правим купажни вина не за друго, а защото когато можеш да свържеш определи проценти от определени сортове, се получава един добър, качествен продукт. Има все още производители, които си предпочитат сортовете. Това е така, защото виното е емоция, събитие. В зависимост от храната, от мястото, където се намираме, можем да си изберем най-подходящия продукт.


Колко силен за българския производител е натискът на конкуренцията в лицето на вносните вина?


- Голям е. Но те са и коректив за българските производители, за сверяване на часовника. На пазара влизат и евтини, и висококачествени вина. Това е ориентир и за производителите. Българският винопроизводител в момента е доста попритиснат от вноса на вино. Защото българинът е чуждопоклонник и ще предпочете чуждото. И винаги ще каже, ама как то дойде от другия край на света и ми го продават за 3 лева, а вие сте на 50 км и е 15 лева? Ами задайте им вие този въпрос.


Вие какво казвате?


- Едно вино, за да е на такава цена, са правени компромиси с качеството. Няма как да е тази цената. Не може. Ако говорим за качествен продукт, все пак. Ако имаме суперселекция на суровина, с минимални добиви, няма как да бъде в тази ценова група. Но има сортове, които дават голяма реколта, от тях се правят милиони бутилки, би могло виното да излезе и с доста по-ниска себестойност. Оттам нататък консуматорът решава какво иска да пие.


Кризата продължава ли да ви притиска?


- Когато голяма част от хората са с доста по-лимитирани бюджети и парите са разпределени едва ли не преди да се вземат, в тях не влиза покупката на стойностна бутилка вино. А тези 10-15 процента хора, които са ценители, не са факторът, който ще направи цялата търговия на вино. В случая една хубава бутилка вино се явява екстра.


Тези снегове каква реколта вещаят?


- Лозарите трябва да са благодарни, че има сняг при тези ужасни минусови температури, защото снегът пази от измръзване. Ако нямаше сняг, щеше да има поражения върху лозята.  

Ключови думи към статията:

Коментари (148)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Daj Ribu
    Daj Ribu
    Рейтинг: 1094 Весело

    ... ами ха тогава да почерпи всеки български данъкоплатец по едно послучай Зарезания Трифон

    Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
  2. 2 Профил на dragozow
    dragozow
    Рейтинг: 1343 Неутрално

    Виното от винпромите въобще не е от грозде.

    Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
  3. 3 Профил на Гилгамеш
    Гилгамеш
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    Вино от по 2-3 лв. за литър... Да, ниската цена е гаранция дадена стока е менте или най-малкото е с кофти качество. За съжаление високата цена не е гаранция за обратното.

    Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
  4. 4 Профил на smile
    smile
    Рейтинг: 575 Неутрално

    Е, чак пък никога... Факт е, че годината беше хубава и гроздето много добро, но никога е малко силно казано.

  5. 5 Профил на Consumer
    Consumer
    Рейтинг: 600 Любопитно

    Ако се направи сметка брой изби спрямо декари лозови масиви, ще излезе че България пак е на три морета.

    Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
  6. 6 Профил на Гилгамеш
    Гилгамеш
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    До коментар [#5] от "Consumer":

    Всъщност е така, България внася много грозде - и винени, и десертни сортове, практически от всички комшии, без Румъния. Но винени сортове не изнася, изнася само десертни.

    Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
  7. 7 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 3676 Неутрално

    В географските предели на днешна България винаги е имало много хубави вина през последните няколко хиляди години!

    В търговската мрежа на България никога не е имало токова масово предлагане на ментета.
    До кога упрвниците ще преследват сиромасите които си правят домашнен алкохол от природни продукти и ще бранят чуждестранните търговски вериги които продават продукти от разреден с чешмяна вода спирт с подобрители ,стабилизатори, консерванти и есенции имитиращи грозде и даже дъбова бъчва???

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  8. 8 Профил на gl
    gl
    Рейтинг: 473 Неутрално

    Как се прави бутилка вино за 4-5 лв (цена краен потребител магазин в Сф) при положение, че килограм грозде (мерло, каберне) е 70ст при рандеман 35%?

    И както казва Consumer, за количеството вино, произвеждано в БГ трябва да има лози и по Витоша....

    Иначе има някой дето го догаждат на боя и есенция....

  9. 9 Профил на СТОЛОТРИЕЦ
    СТОЛОТРИЕЦ
    Рейтинг: 442 Неутрално

    Идете в Централни Хали да пробвате ментетата............

  10. 10 Профил на boby1945
    boby1945
    Рейтинг: 2957 Весело

    И тази приказва едно към кесим, виното се прави за пиене, а не за лигавене, "гурме" видиш ли ....
    Масовото вино прави пазара затова италиянското вино в магазина е два пъти по евтино от българските и то в България ..... щото не се правят на интересни....

    Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
  11. 11 Профил на nuevitas
    nuevitas
    Рейтинг: 455 Неутрално

    Аз минах на чилийски вина, които са прекрастни и на много добри цени. В целта ми да експериментирам, съм купувал всевъзможни български буклуци.

  12. 12 Профил на cockmeat
    cockmeat
    Рейтинг: 497 Неутрално

    Хубавото вино от грозде се изнася, на българския пазар се продават само разни бъркочи в които няма никакво грозде. Как така може в Испания хубаво вино дазапочва от 2-3 евро бутилката, чилийското също е евтино но хубаво, а в БГ и виното от 10-15 лева и то да е менте?

    Политиците и памперсите трябва да се сменят често поради една и съща причина!
  13. 13 Профил на СТОЛОТРИЕЦ
    СТОЛОТРИЕЦ
    Рейтинг: 442 Неутрално

    Затова съм се научил на испанско вино: има си етикети за гаранции. Вкусът му е винаги един и същ, и е по-евтино (при много по-високо качество) от родните ментаци на рояци......

  14. 14 Профил на СТОЛОТРИЕЦ
    СТОЛОТРИЕЦ
    Рейтинг: 442 Неутрално

    До коментар [#10] от "boby1945": между италианските също има много ментаци.......
    Те, италианците са измислили мафията, ментетата, мутрите

  15. 15 Профил на Каишков - Системен нарушител
    Каишков - Системен нарушител
    Рейтинг: 1992 Неутрално

    България никога не е имала толкова хубави вина колкото през 2011 г., казва Наталия Гаджева
    Е, то това е заради премиера, я вижте какъв хубавец е. Навремето така говореха за бай Тошо -
    Не бе ли ти преди другарят Янко (Бойко) -
    ту млад миньор( каратист), ту стар орач на нива!
    Сънуваш ли на срещи ( с Меркел) как отиваш,
    поел през нощ като тревожна сянка…

    В Лукойл или Шел - суровината е руска.
  16. 16 Профил на qn4eto92
    qn4eto92
    Рейтинг: 340 Неутрално

    За любителите,ценителите и консуматорите на виното,България е Рай

  17. 17 Профил на balada
    balada
    Рейтинг: 462 Неутрално

    Съжалявам, ама въобще немога да се съглася с това. Напротив. по-кофти вина тази година не съм пил, въпреки че купуваме от сравнително скъпите....над 10 лева минимум. А и такива, които някога бяха свестни ...сехга не струват съвсем. Започвам да се замислям дали да ен си направим собствена винарна....може да е по-сложно, но поне ще знам какво пия и да се излагам пред приятелите си. Според мен в БГ основния проблем е че никоя марка не успява да поддържа задоволително качество даже две години след излизането си на пазара. В началото пуснят някое хубаво вино ...и след това тотално лека по лека или изведнъж го скапват. Защо? Това не мога да си обясня.

  18. 18 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 8459 Неутрално

    "България никога не е имала толкова хубави вина колкото през 2011 г., казва Наталия Гаджева"

    Може и да има някъде!Ама масово виното е от химика.и!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  19. 19 Профил на СТОЛОТРИЕЦ
    СТОЛОТРИЕЦ
    Рейтинг: 442 Весело

    "- Аз като специалист и енолог не знам виното да се прави от друго освен от грозде"
    Препоръка: ГЕРБ да Ви назначат за министър, щом можете да моткате ще ставате.
    Идете на някое кръстовище и почакайте ББ да мине.......

  20. 20 Профил на kkk_20
    kkk_20
    Рейтинг: 1368 Неутрално

    Аз лично мисля, че 2006 беше по- добра, но всеки си има мнение и предпочитания. За цената е права, не можеш да очакваш да купиш ВИНО за 2 лв. Дано да имаме добра реколта тази година и да пием качествено и хубаво вино. Наздраве!

  21. 21 Профил на о. Павел
    о. Павел
    Рейтинг: 598 Неутрално

    Италианските вина в неплетени дамаджани по лев литъра са сякаш направени от разредена сярна киселина. Не се тровете с тях. Българските са кисели и скъпи. Само Каберне Шираз от Австралия!

    Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
  22. 22 Профил на gallnare
    gallnare
    Рейтинг: 1865 Неутрално

    Добро интервю, Дневник. Поздравления! Получихме отговор на много въпроси, които имахме по отношение на българското вино в последно време. Още е в началото на пътя, а конкуренцията му е жестока. Ако нашето вино иска да пробие навън на истинския пазар, а не в долния му сегмент, най-трудно ще бъде да се убеди клиента-заклет винар да купи вино на тези сравнително ниски цени. Личен опит.

  23. 23 Профил на ooonufri
    ooonufri
    Рейтинг: 657 Неутрално

    У нас няма висококачествени вина, както твърди заглавието. Гаджева също не го казва нищо такова.
    Говорят си за бутикови изби, което нищо не означава с тяхните миниатюрни количества.
    Кой знае защо си говорят за вина по 1.80? Като контапункт ли? От една страна става дума за добро качество и хоп, разговорът отхвръква към боклуци. Някои неща не се сравняват.
    Говорят за цени. Нашите са високи.Гаджева дава пример с цена 20 лв, без да е защитено, за това качество. Партида с партида на един завод от една реколта не си прилича и изведнъж 8-12 лв!!! Ми в Карфур има сума видове ново Шато, трето поред ниво от пет, за 5-6-7-8 лв. И това Гаджева го признава, като го обяснява с големите количества. В света има 30% непласирана реколта всяка година. Непродаденото ни го дават на съвсем приемливи цени.
    Всъщност статията е много информативна, Гаджева нищо не скрива.
    Само дето статията оставя грешни впечатления, с некоректния акцент в заглавието и на други места.

  24. 24 Профил на Гилгамеш
    Гилгамеш
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    До коментар [#17] от "balada":

    Чакай бре, кога си пил тазгодишно червено вино? Младо може, но мадамата говори за вина, на които още им е рано да се появят на пазара.

    Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
  25. 25 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 3676 Неутрално

    [quote#17:"balada"]В началото пуснят някое хубаво вино ...и след това тотално лека по лека или изведнъж го скапват. Защо? Това не мога да си обясня. [/quote]
    Много са причините но се сещам за първите няколко.
    1.Липсата на закон който да защитава думата ВИНО като напитка произведена от ГРОЗДЕ.
    2.Нашите посланици в чужбина не рекламират достатъчно българските вина а това трябва да е от основните им задачи.
    3.Търговските вериги смазват така наречените специализирани магазини които визира Наталия Гаджева.

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  26. 26 Профил на ooonufri
    ooonufri
    Рейтинг: 657 Неутрално

    Грешка на ръката. Не НОВО Шато, има и от 2008 по 6 лв.

  27. 27 Профил на 1951
    1951
    Рейтинг: 931 Неутрално

    Масовото вино, което се пие в България (7 - 15 лева) се прави от втора или трета "цедка" грозде. Но пак е доста прилично.

    Цензуриран от "Икономедиа"
  28. 28 Профил на boby1945
    boby1945
    Рейтинг: 2957 Весело

    До коментар [#14] от "СТОЛОТРИЕЦ": Общите приказки не стават за пиене...
    Иди в който и да е магазин, Била например, и си купи и сравни сам италиянските вина и българските.....
    За отношението качество/ цена да не говорим.....
    Може да пробваш и тези от Австралия или Напа вали, които са на цената на българските ???? а идват от не знам къде си.... и с нищо не са по лоши......
    Но докато се правим на "гурмета", винопроизводство няма да има в България..... а жалко, някога сме изнасяли вина и ракии чак до Виена.....
    Така че докато дамата с бузите не напълни магазините с червено вино 2 лева/литъра със всички данъци и акцизи да не не се изказва ...... все пак в България живеем и помним.....

    Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
  29. 29 Профил на Росен (Путлер капут)
    Росен (Путлер капут)
    Рейтинг: 3530 Неутрално

    До коментар [#27] от "1951":

    Докарано е на вкус - само дето не е вино.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  30. 30 Профил на chelsea87
    chelsea87
    Рейтинг: 594 Неутрално

    Най лошото е,че всички производители на ментета изписват на етикетите,че даденото вино е от грозде,а в действителност вътре има само есенции,оцветители и т.н.,и това не се контролира от никой.Иначе най голямото менте според мен е виното "Меча кръв" което струва 1.20 лв

  31. 31 Профил на СТОЛОТРИЕЦ
    СТОЛОТРИЕЦ
    Рейтинг: 442 Неутрално

    До коментар [#28] от "boby1945"Само Ви казах, че между италианските вина също има ментета. За другото подкрепям.
    Испанските са ми по-на душата.....

  32. 32 Профил на Росен (Путлер капут)
    Росен (Путлер капут)
    Рейтинг: 3530 Неутрално

    До коментар [#28] от "boby1945":

    Съгласен съм с постовете по принцип тоя път, но не вдянах какво очакваш от вино за 2 кинта на литър? Не може да е вино и веднага мога да обясня защо.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  33. 33 Профил на chelsea87
    chelsea87
    Рейтинг: 594 Неутрално

    [quote#27:"1951"]Масовото вино, което се пие в България (7 - 15 лева) се прави от втора или трета "цедка" грозде. Но пак е доста прилично[/quote]

    Определено в този ценови-интервал има много хубави вина,за всеки вкус.

  34. 34 Профил на balada
    balada
    Рейтинг: 462 Неутрално

    До коментар [#24] от "Гилгамеш":

    Формално си прав. Така е. Само на две изби съм пробвал. Едва ли обаче от патицата ще стане лебед.

  35. 35 Профил на Дамян
    Дамян
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    До коментар [#11] от "nuevitas": Е, аз съм пил и италиански и испански боклуци... но чилийски - не, така че съм съгласен с теб.
    В България при вината, както и при всичко друго, трудно можеш да се довериш на производителя по отношение на качество и цена. Трябва да опитваш много и различни неща (вина) за да си харесаш нещо и пак няма гаранция, че следващата партида (кашон, буре) ще е същото. Пил съм страхотни (на мой вкус) български бутикови вина, но няма смисъл да запомняш марката и производителя, щото в момента, в който започне да се търси на пазара, качеството пада, което е лошото, а цената се вдига, което е нормалното. Да не говорим, че при вината качеството си зависи и от чисто природни фактори.
    Затова за ежедневната употреба на чаша вино за обяда или вечерята, ходя да си купувам "домашно" от родата от текущата реколта. Може и да е купаж

  36. 36 Профил на mi6osp
    mi6osp
    Рейтинг: 1087 Разстроено

    Гроздето от тази реколта бе изключително качествено.
    Виното- ще видим! Засега домашното тази година е чудесно.
    Наздраве и честит Зарезан!


    Моите наблюдения показват, че качеството на българското вино в масовия клас-10-25 лв . не винаги са по-добри от качествата на двойно по-евтини вина от ЮАР, Австралия, Чили, Калифорния...
    Което пък определя предпочитанията.

    Когато някой е глупав,то е за дълго!
  37. 37 Профил на Росен (Путлер капут)
    Росен (Путлер капут)
    Рейтинг: 3530 Неутрално

    До коментар [#34] от "balada":

    Виното като мине годинката си поне, става съвсем друго нещо.
    Ако пък си решил да го правиш сам мога да помогна лесно и ще имаш по-добро вино от това в магазина. Лесно е.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  38. 38 Профил на boby1945
    boby1945
    Рейтинг: 2957 Весело

    [quote#25:"comandante"]3.Търговсите вериги смазват така наречените специализирани магазини които визира Наталия Гаджева. [/quote]
    Що не ги "смажат" в Италия, Испания, САЩ ........
    За всеки влак си има пътници, важното е масовото вино да е с прилично качество и ЕВТИНО, да измести бирата......
    Българинът е пил на времето вино, а не бира.....

    Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
  39. 39 Профил на plumpschi
    plumpschi
    Рейтинг: 1217 Неутрално

    "Има ли значение дали тапата е пластмасова или коркова?"

    Аз пък си наметих тук едно потвърждение на една моя максима - вино под некоркова тапа да не пия! Още повече, че при евтините вина не се охарчват за корк. А ако трябва да сме честни, най-доброто си остава домашното.

  40. 40 Профил на Дамян
    Дамян
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    [quote#28:"boby1945"]Но докато се правим на "гурмета", винопроизводство няма да има в България..... [/quote]
    Жената е обяснила добре и това. Казала е, че в България домашното производство на вино е твърде разпространено и това прави пазара на евтини прилични вина достатъчно свит. На българският винопроизводител му остава надеждата да пласира по-качествени по-скъпи вина на тясна аудитория.
    За да се преборят на този сектор с вносните качествени вина, обаче, трябва да са абсолютни маниаци на тема качество, да се рекламират и да поддържат относително по-ниски цени спрямо вносните от същия клас. Имам приятел с малка изба, който продате всичкото си вино от реколта 2009 г. на едро като за бутилиране по 4-5 лв. бутилката и не произведе НИТО ЕДНА бутилка от своята марка, защото виното НЕ СТАВАШЕ за тази марка. Не ставаше за редовнито му клиенти в по-класните ресторанти. Щеше да го компрометира и за следващите реколти.
    Е те затова става дума.

  41. 41 Профил на Just Unreal
    Just Unreal
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Мхъм, много ми е особено, когато производители на вино започнат да коментират, как нямало начин вино с цена от 4-5-6 лв. бутилката да било от грозде.

    Хайде да направим една проста аритметика:
    - декар лозе дава към 500 кг. винено грозде, което винпромите изкупуват по 40-50-60-80 ст/кг.
    - от 500 кг. грозде стават 200 - 250 литра вино, което в най-лошия случай означава 2-2,5 лв./литър себестойност на виното, което обърнато в количество за бутилка прави 1,9 лв. за бутилка, но без стойността на бутилката.

    СЕГА ПИТАМ: Колко струва тая пуста бутилка и колко е надценката на магазина, че да не може да пием вино от грозде за 4-5 лв. бутилката?!?!?!

    Само за справка - новото Божоле във Франция може да се намери за 2-3-4-5-6 евро бутилката в супермаркетите. (забележете, че започвам от 2)

  42. 42 Профил на boby1945
    boby1945
    Рейтинг: 2957 Весело

    До коментар [#32] от "Росен: Дианка, обичам те!":Може, може, и то ка може, и само не ми обяснявай моля ти се...

    Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
  43. 43 Профил на Камен
    Камен
    Рейтинг: 988 Неутрално

    Как да не е имала никога такова вино България? Още преди 120 години Бай Ганьо е казал: "Ех, у нас винце, половин лев оката, като му светнеш една окица - тука ли си!"
    Сега по хубаво ли е, и по половин лев ли е?

  44. 44 Профил на Дамян
    Дамян
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    До коментар [#41] от "Just Unreal":
    Сметката ти е добра, но изпускаш малко акциз и ДДС И сметката излиза - 4-5 лв. По-малко е подозрително.

  45. 45 Профил на Росен (Путлер капут)
    Росен (Путлер капут)
    Рейтинг: 3530 Весело

    До коментар [#36] от "mi6osp":

    ++++++++

    Я, можело значи да мислим абсолютно еднакво за важните неща в живота.
    Да, супер беше гроздето. Единствено го бие това от 2003-та по качество, но онова вече няма да го видим сигурно никога.


    До коментар [#42] от "boby1945":

    Не може. За литър вино ти трябват 2,5 кг грозде (това за да не мъчиш калта и тя на вино да става).
    Качествено грозде под 60 стотинки няма. При това е далеч - Харманлийско някъде си.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  46. 46 Профил на Just Unreal
    Just Unreal
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Само да добава за чудещите се - евтините (а и някои от по-скъпите) вина у нас се правят правят по следния начин:

    Накисват се стафиди и се добавят ей такива красоти:

    - http://www.agrostart.eu/aromati_za_vino.html
    - http://rozbul.com/?id=12&id_parrent=0&view_root=no&menage=&category=12&product_in_cat=12

    ...и сте готови с какъвто модел вино ви се пие - кеф ви Шардоне, кеф ви Мерло ))

  47. 47 Профил на Росен (Путлер капут)
    Росен (Путлер капут)
    Рейтинг: 3530 Весело

    До коментар [#41] от "Just Unreal":
    До коментар [#44] от "Дамян":

    Но пък и двамата пропускате печалбата.

    Истинското вино хора е скъпо удоволствие и не е по джоба на всеки.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  48. 48 Профил на Blood Red Skies
    Blood Red Skies
    Рейтинг: 6299 Неутрално

    До коментар [#42] от "boby1945":

    Освен от доста други неща, не разбираш и от вино.

    Then I heard the voice of the Lord saying, "Whom shall I send? And who will go for us?" And I said, "Here am I. Send me"
  49. 49 Профил на Дамян
    Дамян
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    До коментар [#43] от "Камен": Половин лев, ама златен. Имаш ли представа, колко е днешната стойност на един златен лев от преди ПСВ? А един лев между двете войни?

  50. 50 Профил на СТОЛОТРИЕЦ
    СТОЛОТРИЕЦ
    Рейтинг: 442 Неутрално

    До коментар [#22] от "mimi_pmi":

    на мен ми е интересно по-подробно да ни обясните какво научихте от това интервиу:
    - какво харесва БГ
    - или нещо за ментетата
    - или как в "Метро" намериха вино без бандерол и не казаха коя е фирмата......

  51. 51 Профил на Just Unreal
    Just Unreal
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#44] от "Дамян":

    Акциз за вино?! Я пак си помисли

  52. 52 Профил на Тsonkooo
    Тsonkooo
    Рейтинг: 1533 Любопитно

    България се връща на световния пазар?!

  53. 53 Профил на boby1945
    boby1945
    Рейтинг: 2957 Весело

    До коментар [#41] от "Just Unreal":Не питай, сега "производителите" с леката ръка на Роза Георгиева са се насочили към "гурме" пиячите, демек "ценители" ... искат да смаят света, както обикновено по български.....

    Само че поради повсеместната бедност, тези "ценители" са 1% от народонаселението, затова и не им излиза сметката.... виното им се получава нито като за "ценители" по качество, нито за "пиячи" по цена.... както обикновено....

    Вино се пие по тези земи от 3000 години, няма нужда да измислят топлата вода, ама а де, като сме "гурмета - ценители".....

    Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
  54. 54 Профил на СТОЛОТРИЕЦ
    СТОЛОТРИЕЦ
    Рейтинг: 442 Неутрално

    До коментар [#51] от "Just Unreal":

    Към днешна дата има акциз на виното, но ставката е нулева. Всички вносители въртят празни обороти през митниците заради тази нулева ставка.
    Докога ще е нулева, не знам.................

  55. 55 Профил на Just Unreal
    Just Unreal
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#47] от "Росен: Дианка, обичам те!":

    Това е старата мантра на родния "винар"": скъпо е и е само за ценители. Хаха!

    Пропуснал си, че в коментара си по-горе писах, че във Франция спокойно можеш да си намериш бутилка Божоле за 2-3 евро, гарантирано от грозде (друг е въпросът, че не почитам особено това френско винено "изобретение".)

    Бутилка от прочутото Кианти в Италия варира между 4 и 7 евро.

    У нас вината са необосновано скъпи, но за сметка на това - по традиция КИСЕЛИ.

  56. 56 Профил на Дамян
    Дамян
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    До коментар [#50] от "СТОЛОТРИЕЦ":
    Научихме, че мацката съжалява, че българинът е беден за да купува количества от по-скъпи качествени вина каквите са нейните Същевременно прозира известна хвалба, че все пак за нейнате марки има известен пазар от ценители
    Това, което не ми стана ясно е какво изнасяме. Факт е, че в последните 2-3 г. износът на българско вино (бутилирано) нараства. Нямам данни за 2011-та, но чувам, че износът е бил много добър, почтни толкова, колкото в най-добрите години през 70-те.

  57. 57 Профил на gallnare
    gallnare
    Рейтинг: 1865 Весело

    До коментар [#50] от "СТОЛОТРИЕЦ":

    Не, макар че тези детайли също са много важни на второ четене между редовете Търсехме обща информация за нашето вино, защото сме винари, а и защото аз съм българка и ми е трудно да приема, че доброто наше вино е непродаваемо навън. Намерихме обаче отговор на досадните въпроси на мъж ми как може евтиното вино да е хубаво (за него "евтино" е всичко под 20 Евро, и нямаше начин продавачите в един специализиран магазин за вино да го убедят, че не е задължително да е така.)

  58. 58 Профил на СТОЛОТРИЕЦ
    СТОЛОТРИЕЦ
    Рейтинг: 442 Неутрално

    До коментар [#57] от "mimi_pmi":Благодаря Ви за отговора. Аз не си купувам БГ вино, защото не се поддържа качеството. Всеки път вкусът е различен. Не вярвам на разни вериги или спеециализирани магазини, щото те са прекупвачи. Не ги е грижа за клиета. Ако имате ваш магазин, където да продавате ваша стока и да се грижите за клиентите бих опитал.


  59. 59 Профил на dean_gz
    dean_gz
    Рейтинг: 222 Неутрално

    И нащето вино стана много хубаво

  60. 60 Профил на gallnare
    gallnare
    Рейтинг: 1865 Неутрално

    [quote#58:"СТОЛОТРИЕЦ"]Ако имате ваш магазин, където да продавате ваша стока и да се грижите за клиентите бих опитал[/quote]

    Любители-винари сме, магазин за съжаление нямаме, но хубаво вино - да, много! Препоръчваме Ви Дамяница Мерло Митино 2005, за нас е сравнимо с най-добрите от доказаните чужди вина. За съжаление трудно се доставя в чужбина.

  61. 61 Профил на СТОЛОТРИЕЦ
    СТОЛОТРИЕЦ
    Рейтинг: 442 Неутрално

    До коментар [#60] от "mimi_pmi":

    Вижте как се изнася:
    "Богота. Колумбия ще изнесе около 450 млрд. рози за честванията на празника на Св. Валентин. Повечето от тях са червени, съобщи синдикатът на производителите, цитиран от АФП. Колумбия, която е втора по износ на цветя, изнася за празника на влюбените около 20 000 тона цветя и почти всичките са предназначени за САЩ. "Тази година Св. Валентин се пада във вторник, това е добър ден, но продажбите ще зависят от това хората да излязат навън и да няма много сняг"

  62. 62 Профил на dun
    dun
    Рейтинг: 902 Неутрално

    ''В последните 10-12 г. в България настъпиха генерални промени при изграждането на нови лозови насаждения"

    а някой помни ли кой инициира и осигури административно тези генерални промени чиито плодове берем сега ?

  63. 63 Профил на 077888888888
    077888888888
    Рейтинг: 660 Неутрално

    Залагам ок. 200 кг. Мерло от което вадя около 70 литра домашно Мерло винце. От останалите джибри варя ракийка, ама поскъпването на захарта ме спря 2 години.
    Да, миналата година гроздето бе много качествено и изпечено.
    С максимална захарност 26. Просто уреда няма по големи показания иначе не знам колко щеше да покаже.
    Откак мангала Киро се опита неуспешно да ме отрови с негов "продукт" не купувам алкохол от магазин, ако ще да е френско Божоле и италианско Кианти. Баста!
    Тая госпожа говори малко на ангро, ама нейсе.
    Пия си сега младото винце и нехая за разни бели вина, които а а да свършат.. ха ха ха

    Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
  64. 64 Профил на gallnare
    gallnare
    Рейтинг: 1865 Неутрално

    До коментар [#61] от "СТОЛОТРИЕЦ":

    Преди години във Франция в един магазин за цветя имах нещастието да кажа, че съм от Страната на розите. Отговориха ми: "А, Холандия?" И досега ми е гадно.

    Мисля, че България има на какво да заложи, на принципа, може да е малко, ама да е качествено. Качественото винаги ще има клиентела, за него кризи няма. Дали ще е вино, рози, розово масло и невероятни продукти с него, обувки, кожи, луканка, филета... кой казва, че нямаме и че няма начин? Просто няма начин да не знаем начина.

  65. 65 Профил на Росен (Путлер капут)
    Росен (Путлер капут)
    Рейтинг: 3530 Неутрално

    До коментар [#55] от "Just Unreal":

    Видях за 2-те евро, но съм чел как произвеждат и бързо уиски - с дъбови стърготини и не бих се доверил на такова нещо.

    А мантрата за виното е истина. Аз си правя само за себе си и ми излиза 2 лева литъра /даже 2 и нещо/. Това са чистите разходи без труд и т.н.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  66. 66 Профил на СТОЛОТРИЕЦ
    СТОЛОТРИЕЦ
    Рейтинг: 442 Неутрално

    До коментар [#64] от "mimi_pmi": Tеорията да се заложи на качественото е вярна, но БГ това са само приказки без покритие.
    За БГ думата технология е вредна, т.е. никой не я спазва /не иска и не може/. Освен това малцина са тези, които ще имат волята за това. На нас ни дай набързо, нещо с лъжа, за момента. Добавете законите, мутрите, данъчните и четирите годишни времена..........
    Домораслия протектиран и мутризиран бизнес не може, иначе защо нямаме рози, мелнишко, зеленчуци, дори чесън.....

  67. 67 Профил на Росен (Путлер капут)
    Росен (Путлер капут)
    Рейтинг: 3530 Неутрално

    До коментар [#63] от "07":

    Точно същото е при мен. Точно след отравяне от магазинСКО пиене реших да не се доверявам на никого повече.

    Захарта? За ракия е по-изгодно да купуваш фруктоза, но за да остане мерло вкус и при ракията не повече от 10, 15 % фруктоза на материала + вода естествено.

    А Мерлото миналата година в харманлийско беше 27 градуса. Тази година беше 26, но още имам от миналогодишното и новото ще си чака още.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  68. 68 Профил на aron25
    aron25
    Рейтинг: 1366 Весело

    [quote#64:"mimi_pmi"]Преди години във Франция в един магазин за цветя имах нещастието да кажа, че съм от Страната на розите. Отговориха ми: "А, Холандия?" И досега ми е гадно. [/quote]
    Я стига! Аз пък се гордея с теб! Хората са решили, че си холандка! представям си какво излъчване имаш! Това си е направо комплимент. Друг е въпросът, ако не харесваме холандците)))

  69. 69 Профил на takeshi303
    takeshi303
    Рейтинг: 912 Неутрално

    [quote#64:"mimi_pmi"] Отговориха ми: "А, Холандия?" И досега ми е гадно.
    [/quote]

    Трябвало да кажеш на продавачката, че Холандия е страната на лалетата.

  70. 70 Профил на gallnare
    gallnare
    Рейтинг: 1865 Весело

    [quote#69:"normandy"]Трябвало да кажеш на продавачката, че Холандия е страната на лалетата.[/quote]

    Нали не смяташ, че съм пропуснала да я "светна" и по двата въпроса, ама какво от това? Виж, в парфюмерийните им магазини са наясно, а и как да не са, като всички уважаващи себе си марки използват розовото масло.



още



За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах