Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

Трайно безработните трябва да внасят повече за здравно осигуряване

От Дневник
Последна промяна в 13:28 на 17 фев 2017, 2522 прочитания, 29 коментара
На 25 февруари изтича срокът, в който хората, които се осигуряват за здраве за своя сметка, трябва да внесат първите за годината по-високи от миналогодишните здравни вноски, напомня Националната агенция за приходите.

От 1 януари 2017 г. хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат месечно по
18.40 лв. вместо 16.80 лв., колкото през миналата. Причината е, че от тази година минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се беше вдигнат на 460 лв., а здравната вноска за неосигурените на друго основание е 8% от половината от тази сума.

От НАП напомнят, че срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Това означава, че здравната вноска за януари 2017 г. трябва да се внесе най-късно до 25 февруари.

Друг важен детайл е, че всички, които за пръв път ще внесат осигуровките за своя сметка, са длъжни преди това да подадат декларация образец 7. Ако не го направят, могат да бъдат глобени с между 500 и 1000 лв. Формулярът се подава в офиса на агенцията по постоянен адрес, в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който е възникнало задължението. Тоест, ако от 1 януари трябва сами да внасяте здравноосигурителни вноски, то следва да подадете декларация Образец 7 до 25 февруари.

Приходната агенция напомня, че здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса.

Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски чрез електронната услуга на НАП на www.nap.bg. Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да направят и по телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени задължителните здравноосигурителни вноски. Справката за здравен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа на ден.

  • Зарче
Етикети
Реклама
Най-ново от Кариерен клуб: Финанси
Пазарна капитализация
Цената на една акция, умножена по броя на обикновените акции на компанията.
Още от Речник
Реклама