Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
Затваряне
Нямате регистрация?
Присъединете се безплатно към мрежата активни потребители на сайтовете на Икономедиа.
Регистрация на id.capital.bg

Блогосферата се развива. Направихме нова версия, в която се опитваме да оправим много от недостатъците на старата и да помогнем за по-лесното намиране на интересни блогове. Ако блогът ви участва в старата версия на Блогосфера, за да се включите в новата е нужно единствено в профила на вашата регистрацията в id.capital.bg да попълните адреса на rss емисията на блога.

Ще се радваме да споделите мнение за промените в Блогосфера.

 • 25 фев, 2017
 • 1 публикация

Yordanka Boneva-Blagoeva, в 21:11

Mомичето трябва да е като пеперуда

 

vintage-1252928_640

 

 

Mомичето трябва да е като пеперуда:
красива за гледане,
но трудна за хващане.

 
Знаете ли, че ...

Аватар е снимката, която избирате за вашия профил

Реклама
 • 24 фев, 2017
 • 2 публикации

Yordanka Boneva-Blagoeva, в 14:27

По какво се съди за мъжа и за жената?

 

car-1485671_1280
За мъжа се съди по жената, а за майката – по детето.

Yordanka Boneva-Blagoeva, в 08:54

Ако един мъж е готов на всичко за една жена …

 

retro-1321068_640

 

 


„Ако един мъж е готов на всичко за една жена, значи я обича.
Ако една жена е готова на всичко за един мъж, значи го е родила.“


популярна мъдрост из Фейсбук
Знаете ли, че ...

Ако препоръчате статия в издание на Икономедиа, всички ваши последователи ще научат за това

 • 23 фев, 2017
 • 5 публикации

Yordanka Boneva-Blagoeva, в 19:13

НАСА откри планети с условия за живот

 

unnamed

 

НАСА откри планетарна система с най-малко седем планети с размерите на Земята. На поне три от тях има условия за развитието на живот. Температурите са близки до тези на нашата планета.

 

Планетарната система се намира на 39 светлинни години от Земята. Звездата, около която се въртят, е по-малка и по-студена от Слънцето. Далечните планетите обикалят на много по-близко разстояние в сравнение с тези от Слънчевата система.

 

seven-earth-size-exoplanets-discovered-6423181526040576.2-hp2x

 

Гугъл отбеляза новината с поместване на интерактивно лого на началната страница на търсачката.

Yordanka Boneva-Blagoeva, в 18:17

Как родителите във Франция и Италия отглеждат децата си?

 

 

Руан, ФранцияРуан, Франция


 

Френската и италианската култура са много близки, но по отношение на отглеждането и възпитанието на децата изглежда имат разлики. За това свидетелства Ривка Бераби, която е французойка, а съпругът й е от Южна Италия. Тя изготвя списък с разликите в разбиранията на французи и италианци по различни въпроси.

 

Ролята на майката
 
Италия

 

Майката е човекът, който отговаря за добруването на семейството. Очаква се тя да остави настрана своите собствени си нужди в името на доброто на семейството.

 

Франция

 

 

Люксембургската градина в ПарижЛюксембургската градина в Париж


 

Майката трябва да поеме ролята си, дори и да делегира задачи, за да може да съчетава личния си живот с този на семейството.

 

Ролята на бащата
 
Италия

 

Бащата е глава на семейството. Той олицетворява властта и дори може да вдъхва страх. Той не се грижи за приготвянето на храна и не се занимава с въпросите, свързани с децата.

 

Франция

 

Бащата работи в тандем с майката по отношение на всички образователни въпроси и дейности. Той е ангажиран с дисциплината и със спазването на правилата. Помага при лягането на децата, игрите, семейните излети и домашните.

 

Дядовци и баби

Dolce-Gabbana-Spring-Summer-2016
 
Италия

 

В Италия дядовците и бабите имат водеща роля по отношение на възпитанието и грижите за децата.

 

Франция

 

Във Франция дядовците и бабите са случаен източник на грижи за децата в случай на спешен случай. Обикновено се наема чужд човек да се грижи за малките деца.

 

Възпитание според пола на децата
 
Италия

 

Момчетата са по-малко насърчавани да работят къщна работа. Те имат по-голяма свобода да излезат и да играят навън. Родителите отделят повече внимание на техния успех в гимназиите.

 

Франция

 

Момчетата и момичетата са възпитавани по подобен начин. Те имат еднакви задължения вкъщи и им се предоставят еднакви свободи. Момчетата са насърчавани да изразяват своите емоции, а така също и момичетата.

 

Ролята на родителите
 
Италия

 

Родителите насочват децата си и се опитват да им помогнат да избегнат грешките. У децата се вкоренява силен акцент на етичното поведение и да бъдат добри членове на обществото. Родителите не се учат да бъдат родители. Това е знание, което се предава от поколение на поколение.

 

Франция

 

musey rouen decaРуан, Франция


 

 

Детските способности и таланти трябва да бъдат развити. И двамата родители трябва да помогнат на децата си да развият критическо мислене и да могат да вземат свои собствени решения. Какъв родител да бъдеш – това е лично решение и понякога се подпомага от насоките на професионалист.

 

Правила и наказания
 
Италия

 

Няма определени правила, които да диктуват поведението на детето. Понякога детето може да получи устни предупреждения или да бъде скастрено така, че да не повтаря действията си.

 

Франция

 

Много е важно да са установени и обяснени правилата. По-добре е да се преговаря с детето, отколкото да бъде нашляпано. Насърчава се говоренето.

 

Спане и ядене

pizza da francesco rome
 
Италия

 

Детето може да спи, когато си поиска, но времето за ядене се спазва стриктно. Цялото семейство се храни заедно, когато всички присъстват.

 

Франция

 

Децата се хранят преди възрастните. Въпреки това родителите имат контрол върху това, което ядат децата. От възрастните зависи избора на храна, за да се осигури добър баланс и хранене.

 

Насърчаване на любознателността
 
Италия

 

Не се счита за продуктивно да се насърчава любознателността на децата в ранна възраст. Хигиената, дрехите, храната са по-важни отколкото интелектуалното пробуждане.

 

Франция

 

Насърчава се ранното интелектуално развитие у децата. Винаги се търсят начини да се развие тяхната креативност и да отворят умовете си за знания.

 

Значението на емоционалното здраве
 
Италия

 

Приема се, че ако родителят показва твърде много чувства, това може да възпрепятства след това способността му да бъде твърд спрямо децата си в определени ситуации или да загуби уважението им.

 

Франция

 

Майката и бащата демонстрират открито своята привързаност. Правят комплименти. Отдават голямо значение на детето си с надеждата да му изградят самочувствие.

 

naples-1842509_640

 

Сравнението е направено от парижанка, омъжена за неаполитанец. Усещат се все пак симпатиите й за френското възпитание. Статията й е поместена в списание In Culture Parent В коментарите към публикацията се включват и други родители. Някои са съгласни с наблюденията й. Други – от Северна Италия, смятат, че не е съвсем така, тъй като авторката описва по-скоро нравите в Южна Италия. Според тях, Северна Италия е по-близа като възприятие на живота до Австрия, Швейцария и Франция.

Реклама

Yordanka Boneva-Blagoeva, в 15:14

Какво е дипломат?

 

Робърт ФростРобърт Фрост


 


Дипломат е човек, който винаги си спомня за рождения ден на една жена, но никога не си спомня нейната възраст.


Робърт Фрост,
американски поет

Yordanka Boneva-Blagoeva, в 12:55

Вкусните спомени от ресторант „Да Франческо“, един от паметниците на традиционната италианска кухня в Рим

 Пътеписи от Италия
Магията на „Да Франческо“ – красива любов, прераснала първо в здраво италианско семейство, а след това в успешно ресторантче, което се придържа към кулинарната традиция на Рим
 

da francesco rome

 

Когато у дома се заговорим за пица, паста и въобще италианска храна, винаги се сещаме за нашето любимо ресторантче в Рим – „Да Франческо“, което се намира на пълната с живот мъничка пиаца дел Фико и съвсем близо до пиада Навона. Всъщност не сме полагали особени грижи да си избираме най-доброто място за ядене. Бяхме наели апартамент на пиаца дел Фико и в Tripadvisor прочетохме страхотни отзиви и препоръки:

 

„Ако сте в Рим и искате истинска традиционна италианска кухня, „Да Франческо“ е мястото“.

 

Нашият Airbnb хазяин също ни го препоръча. Така станахме редовни посетители. Където и другаде да похапвахме, никъде храната не можеше да се сравни с пиците, пастата или гозбите в „Да Франческо“.

 

da francesco rome menu stena

 

Възможно е да сме развили и местен патриотизъм, защото заведението беше на около 2-3 метра от сградата, в която живеехме, а така също се виждаше и от нашите прозорци. Чувствахме се там като у дома си. А и персоналът ни чувстваше като част от своя екип. Още в началото казахме, че сме съседи за няколко дни и това още повече стопли и без това топлото отношение на персонала.

 

da francesco rome vutre 3

 

Само минавахме, казвахме, че след няколко минути ще отидем да похапнем и да ни запазят маса и чудото се случваше. А за това заведение се извиваха големи опашки по цялата уличка. Понеже знаехме, че е вкусна храната и нямахме големи претенции къде ще ни настанят, ако нямаше свободни места, вадеха отнякъде някоя маса, слагаха четири стола, наместваха я на уличката до зведението и ето – масата за нашето семейство беше готова. За нас беше много забавно да виждаме как чевръсто решават всяко предизвикателство. Когато клиентите приемаха италианския веселяшки начин на живот, беше всичко лесно – и те щастливи, и персоналът щастлив.

 pizza da francesco 3 rome 

Какво да ви кажа за яденето? Беше фантастично. Децата ни, които са с много високи изисквания към всяка храна, се влюбиха в гозбите на „Да франческо“. Всичко беше много семпло, без никакви украси или детайли, които да ловят погледа. Просто храна! Но много вкусна храна! С прекрасни продукти.

 

proshuto da francesco rome

 

Пицата си е вкусна пица.

 

pizza da francesco rome

 

Спагетите са си вкусни спагети.

 

Ястията и виното – също.

 

vino da francesco

 

А десертите – чудесни!

 

tiramisu rome da francesco

 

Някои от рецептите можете да ги намерите тук.

 

Веднъж се разхождахме в Трастевере – район, който също се слави с вкусни гозби и приятни ресторанти. Децата отказаха да търсим нещо интересно като заведение и предпочетоха да постоят още малко гладни, но да стигнем пеша до пиаца дел Фико и да похапнем в „Да Франческо“. Мисля, че станаха най-верните фенове на малкото ресторантче. На мен и на мъжа ни ни се искаше от време на време да поизневерим на „Да Франческо“ и да похапнем и на други места – поне в съседните. Не и не! Почти всяка вечер бяхме в „Да Франческо“. Единствено понякога на обед пропускахме, тъй като програмата ни беше много натоварена в разглеждане на музеи и забележителности и затова се налагаше да обядваме и в други ресторанти. Но те така и не можаха да спечелят нашите момчета.

 

pizza da francesco 2 rome

 

Ресторант „Да Франческо“ е основан през 1957 година и се свързва с римската кулинарна традиция. В основата на магията е една красива любовна история, която прераства първо в здраво и задружно италианско семейство, а след това в успешно ресторантче, което вече се смята за паметник на традиционната италианска кухня в Рим.

Създатели са Франческо Бони и Амалия Тоньолони. Франческо пристига на 14-годишна възраст в Рим, за да си търси работа. Това е било някъде около 1928 година. В ресторант на Via Bocca di Leone пламва любовта между двамата млади Франческо и Амалия. Амалия работела в кухнята и била поразена от красивия млад Франческо, който често ходел да се храни в това ресторантче. За да му привлече вниманието, тя започнала да приготвя неговите порции малко по-големи от нормалното. Плод на тяхната любов стават дечицата им Марио и Джанкарло, които се раждат в къща на улица „Frattina“, където живеели заедно. През 1956 година Франческо и Амалия вече работели заедно в ресторант. Следва приятна изненада! Може би само в Италия може да се случи такъв късмет! Собственикът на заведението, в което работят,  им помага да започнат да управляват собствено ресторантче в близост до пиаца Навона. Така всички почитатели трябва да сме вечно благодарни и на добрия собственик, който помага на младото влюбено семейство. Той се казва Марио Антонети.

 

da francesco rome vutre

 

„Да Франческо“ е била типична римска тратория от 50-те години, в която се осигурявали маси и наливно вино за обикновените хора. Постепенно все повече хора започват да си позволяват да си поръчват и храна. Амалия готвела с голяма любов, но стриктно спазвала всички традиционни рецепти. Приготвя гозбите с такава грижа и умение. Нейният талант и любов се е предала на цялата земна философия на малкото ресторантче.

 

hlyab da francesko rome

 

През 70-те години „Да Франческо“ преминава в ръцете на второто поколение от семейството. Синовете Марио и Джанкарло продължават консервативната политика на заведението и така запазват неговата историческа идентичност, което ще се окаже истинска ценност в модерните години. В ресторантчето през 80-те години често могат да бъдат засечени американският поет Грегъри Корсо, художници като Ланцета и Тано Феста, актьори като Проиети и Бенини.

 

da francesko

 

През 1984 година се ражда голямата дъщеря на Джанкарло – Франческа, а така също е открита и фурната на пицарията. Тази иновация води до по-разнообразна клиентела. „Да Франческо“ вече е посещавано от по-млади жители на Рим, които търсят „земния живот“ („vita mondana“), а така също и от чужденци от цял свят, които знаят, че този ресторант е един от паметниците на града. През 2010 г. той е реновиран без да е променен първоначалния вид. Така традицията продължава и отново се усеща онази магия на това място – всички в заведението все едно са едно голямо, задружно и весело семейство, в което има обич и искрена преданост.

 

da francesko

 

Ако посетите Рим и търсите интересно италианско ресторантче с много вкусна кухня, можете да се насочите към пиаца „Навона“, а после съвсем близо е пиаца дел Фико. Точно там е известният бар дел Фико, в който имам чувството, че се събират всички млади по дух жители на Рим, а в съседство е това прекрасно ресторантче „Да Франческо“, което така ни омая и още си спомняме вкусните му гозби.

 

da francesco rome vutre 2

 

Когато похапвахме в „Да Франческо“ и си говорехме с други посетители, научавахме, че славата на ресторантчето се носи и в много държави. Често чужденци предаваха поздрави на персонала от техни познати от различни държави, които са били тук, влюбили са се в храната, препоръчват заведението на приятели и сега пращат по тях поздрави. И вие ако отидете, пратете специални поздрави от мен и моето семейство.

 

Адресът на „Да Франческо“ е:

Piazza del Fico, 29, Roma

  

сайт с контакти: http://www.dafrancesco.it/contatti/

Ако има възможност за резервации, задължително си направете.

Мнения в TripAdvisor

В близост до „Да Франческо“ е кафенето, в което се влюбихме и в което закусвахме всяка сутрин – Etablì.

 


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:
10 правила от щастливия живот на италианците >>
Ръководство как да ядем правилно по италиански >>
На кафе в Etablì в центъра на Рим >>
В едно ресторантче в Трастевере >> 
Пътеписи от Рим >>

Yordanka Boneva-Blagoeva, в 09:48

Най-добрите плажове в Европа

 

La Concha Beach, Испания източник: Kesoff (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0), via Wikimedia CommonsLa Concha Beach, Испания
източник: Kesoff (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0), via Wikimedia Commons


Сайтът за планиране на пътувания и резервации TripAdvisor публикува своята класация на най-добрите плажове в Европа. Тя е част от инициативата на сайта – Travellers’ Choice Awards. Победителите са избрани според „количеството и качеството на отзиви и оценки“ на пътешествениците, поставяни в продължение на 12 месеца.

 

Много от плажовете очаквано са в класацията – например тези в Гърция и Испания, но определено изненадата идва от по-челните позиции на британските плажове, които „бият“ много претенденти от по-слънчеви дестинации, отбелязват от Бизнес инсайдър.

 

Най-добрите 25 плажа в Европа
 

В класацията са включени 25 европейски плажа. Има испански, гръцки, португалски, френски, италиански, турски, кипърски, британски, но няма български.

 

 

1. La Concha Beach — San Sebastian, Испания

източник: Tripadvisor, Бизнес инсайдъризточник: Tripadvisor, Бизнес инсайдър


 

Най-подходящо време: юни-септември2. Elafonissi Beach — Elafonissi, Гърция
 

източник: Tripadvisor, Бизнес инсайдъризточник: Tripadvisor, Бизнес инсайдър


 

Най-подходящо време: май-октомври

 

 

3. La Cote des Basques – Biarritz, Франция
 

източник: Tripadvisor, Бизнес инсайдъризточник: Tripadvisor, Бизнес инсайдър


 

Най-подходящо време: юни-септември

 

 

4. Fig Tree Bay – Protaras, Кипър

източник: Tripadvisor, Бизнес инсайдъризточник: Tripadvisor, Бизнес инсайдър


 

Най-подходящо време: май-октомври

 

 

5. Spiaggia dei Conigli – Lampedusa, Италия
 

източник: Tripadvisor, Бизнес инсайдъризточник: Tripadvisor, Бизнес инсайдър


 

Най-подходящо време: май-септември

 

 

6. Playa de Ses Illetes – Formentera, Испания
 

playa-de-ses-illetes--formentera-spain

 

Най-подходящо време: цяла година

 

 

7. Balos Beach and Lagoon – Kissamos, Гърция

източник: Tripadvisor, Бизнес инсайдъризточник: Tripadvisor, Бизнес инсайдър


 

Най-подходящо време: май-октомври

 

 

8. Kleftiko Beach — Milos, Гърция
 

източник: Tripadvisor, Бизнес инсайдъризточник: Tripadvisor, Бизнес инсайдър


 

Най-подходящо време: май-октомври

 

 

9. Weymouth Beach – Weymouth, Великобритания
 

източник: Tripadvisor, Бизнес инсайдъризточник: Tripadvisor, Бизнес инсайдър


 

Най-подходящо време: юли-септември

 

 

10. Playa de Muro Beach – Playa de Muro, Испания
 

playa-de-muro-beach--playa-de-muro-spain

 

Най-подходящо време: март-октомври

 


11. Fistral Beach – Newquay, Великобритания
 

източник: Tripadvisor, Бизнес инсайдъризточник: Tripadvisor, Бизнес инсайдър


 

Най-подходящо време: юли-септември

 


12. Cala Mariolu — Baunei, Италия
 

източник: Tripadvisor, Бизнес инсайдъризточник: Tripadvisor, Бизнес инсайдър


 

Най-подходящо време: май-септември

 


13. Agios Pavlos Beach (Saint Paul) — Lindos, Гърция
 

източник: Tripadvisor, Бизнес инсайдъризточник: Tripadvisor, Бизнес инсайдър


 

Най-подходящо време: май-октомври

 


14. Playa de Las Canteras — Las Palmas de Gran Canaria, Испания
 

източник: Tripadvisor, Бизнес инсайдъризточник: Tripadvisor, Бизнес инсайдър


 

Най-подходящо време: цяла година

 


15. Playa de las Catedrales — Ribadeo, Испания
 

източник: Tripadvisor, Бизнес инсайдъризточник: Tripadvisor, Бизнес инсайдър


 

Най-подходящо време: юли-август

 


16. Falesia Beach — Olhos de Agua, Португалия
 

източник: Tripadvisor, Бизнес инсайдъризточник: Tripadvisor, Бизнес инсайдър


 

Най-подходящо време: април-октомври

 

 

17. Cala Goloritze — Baunei, Италия

cala-goloritze--baunei-italy

 

Най-подходящо време: май-септември

 


18. Iztuzu Beach – Dalyan, Турция
 

iztuzu-beach--dalyan-turkey

 

Най-подходящо време: април-октомври

 


19. Cala Rossa — Isola di Favignana, Италия
 

cala-rossa--isola-di-favignana-italy

 

Най-подходящо време: март-октомври

 


20. Simos Beach – Elafonisos, Гърция
 

simos-beach--elafonisos-greece

 

Най-подходящо време: май-октомври

 


21. Kleopatra Beach — Alanya, Турция
 

източник: Tripadvisor, Бизнес инсайдъризточник: Tripadvisor, Бизнес инсайдър


 

Най-подходящо време: април-ноември

 


22. Konnos Bay — Ayia Napa, Кипър
 

източник: Tripadvisor, Бизнес инсайдъризточник: Tripadvisor, Бизнес инсайдър


 

Най-подходящо време: май-октомври

 


23. La Pelosa Beach — Stintino, Италия
 

източник: Tripadvisor, Бизнес инсайдъризточник: Tripadvisor, Бизнес инсайдър


 

Най-подходящо време: май-септември

 

 

24. Praia Da Rocha — Praia da Rocha, Португалия

източник: Tripadvisor, Бизнес инсайдъризточник: Tripadvisor, Бизнес инсайдър


 

Най-подходящо време: април-ноември

 


25. Plage de Palombaggia — Porto-Vecchio, Франция
 

plage-de-palombaggia--porto-vecchio-france

 

Най-подходящо време: юни-септември

 
 • 22 фев, 2017
 • 5 публикации

Yordanka Boneva-Blagoeva, в 17:06

Истинският мъж ще постигне …

 couple-1768644_640

 

 


Истинският мъж винаги ще постигне това, което иска жената.


Генадий Малкин,
рускопишещ афорист от еврейски произход

Yordanka Boneva-Blagoeva, в 14:23

Нови езикови ваканции и програми на елитни средни училища на изложението Световно образование този уикенд

Как да намалим ефекта от проблемите в образователната система и да изберем училището на детето си, ще съветват наши и западни консултанти
 

IMG_1150

 

Летни ваканции в нови езикови центрове в Малта, Испания и Великобритания ще предложи изложението Световно образование за учениците на възраст между 10 и 16 години. Над 30 средни училища и езикови центрове ще представят новите си програми на 25 и 26 февруари в столичния хотел Балкан от 10 до 17 часа.

 

Езиковата ваканция се превръща в основно средство за овладяване на западния език, тъй като позволява на детето да говори свободно езика в неформална обстановка на игри и забавления, обясняват консултантите на Интеграл – Консултант номер 1 за образование в чужбина. Тенденциите са децата да започват да пътуват по-отрано, като за по-малките родителите предпочитат груповите пътувания. Расте и броят на децата, които са посещавали западни езикови центрове повече от три лета, коментират експертите, които повече от две десетилетия работят със западните образователни институции.

 

Специализиран информационен център ще насочва родителите и ще предоставя индивидуални консултации, а наши и западни експерти ще обяснят как да изберем най-добрата програма според детето.

 

В условията на реформи и конкурентост професионалните консултации стават неизбежни за родителите, независимо къде ще решат да учи детето им, казва Ирина Христова, управител на „Интеграл“. Информацията е много и непрекъснато се изменя, тъй като образованието е процес, обвързан времево с възрастта, а пропуснатото време не може да се компенсира по никакъв начин, обяснява тя. Това е причината Световно образование да поставя акцент върху консултациите, които са безплатни и насочени към най-добрия избор на учениците от различни възрасти и образователни нива.

 

За семействата, които са направили своя избор къде да учи детето, ще са възможностите за интервюта с директорите по приема на престижни колежи, като например 40% намаление от таксата за обучение в британските d’Overbroeck’s и Oxford Tutorial College, за които ще се извършват записвания за полагане на изпит. Академична стипендия от 6000 евро отпуска и немското Schule Schloss Salem, което е сред предпочитаните училища от българчета. Сред примамливите предложения са академичната стипендия до 5000 паунда на британския Queen Ethelburga’s College. Kings College Saint Michael’s пък за първи път ще даде максимална стипендия от 100% покриване на таксата на дете, което покаже високи резултатите на входните изпити и интервюто.

 

Специални отстъпки между 5% и 10% на всички езикови ваканции цели да стимулира ранните записвания на българчетата, за да се възползват от най-добрите оферти на сезона, за които местата се запълват бързо.

 

Специална изненада на изложението ще бъде IT работилницата, подготвена от SoftUni Kids – най-новата инициатива на СофтУни. В нея могат да участват ученици от 3 до 6 клас, които ще се докоснат до магията на програмирането за деца.

 

За гарантирано участие в семинарите и лични срещи е препоръчителна предварителна регистрация на www.world-education.eu, където е поместена и подробна информация за програмата и участниците.

 

Освен в София, Световно образование ще се проведе и във Варна на 27 февруари от 11 до 17 часа в хотел „Графити“.

 „Интеграл“ е партньор на „Данибон“ в инициативата „Представи се“.

Yordanka Boneva-Blagoeva, в 13:55

„На лов за енергия“ – филм по БНТ на Биляна Бонева-Атанасова

 

biliana boneva

 

 

„На лов за енергия“ е новият филм на журналистката от БНТ Биляна Бонева-Атанасова. Той ще се излъчи на 22 февруари 2017 г., сряда от 22.25 ч. в „В кадър“ на БНТ. Биляна Бонева-Атанасова е международен редактор в „По света и у нас“ и съавтор на предаването „Зелена светлина“ в Българската национална телевизия. Биляна е и моя сестра, с която много се гордея. Обикновено ни мислят за близначки, но уточнявам – аз съм по-голямата и то с цели две години.

 

От филмите и журналистическите материали на Биляна човек винаги може много да научи. Предишният й филм беше за Китай и изключително много ми хареса. Препоръчвам ви да гледате филмите й и да следите журналистическите й изяви. Биляна е човек, който много знае, много чете и поднася цялата информация по много интересен начин.

 

Тук можете да видите анонса на новия й филм „На лов за енергия“.

 

Може ли светът да живее без петрол? Докато в някои части на Земята битките за изкопаеми горива все още преначертават картите на държавите, треската за алтернативни източници на енергия завладява други страни.

 

Роб Хопкинс, основател на глобалната мрежа „Преход“: „Едва ли има по-подходящ момент от сегашния да се направи нещо. И ако се вземе правилното решение, след 20 години ние можем навсякъде да осигурим бъдеще със 100 процента възобновяеми източници на енергия.“

 

За живота в селищата, които започнаха преход към ерата без петрол – гледайте във филма на Биляна Бонева „На лов за енергия“ на 22 февруари в рубриката „В кадър“.

 

„На лов за енергия“ – 22.2.2017 г. в 22,25 ч. по БНТ
автор: Биляна Бонева

оператори: Вл. Богдански, Б. Борисова

редактор: Милен Атанасов

монтаж: Цветослав Юруков

режисьор: Миглена Атанасова

продуцент: Петя Тетевенска

Yordanka Boneva-Blagoeva, в 09:40

Австралия в светли щрихи

Пътеписи от Велин Велков
Първа изложба на австралийски импресионисти в Европа

Australia-seaside

 

На пръв поглед картините са типични импресионистични платна – наситени с цветове и светлина пейзажи, нарисувани с меки и хармонични щрихи. Когато човек се загледа в детайлите обаче забелязва, че пясъкът е много бял, растителността, екзотична, а морето, различно. И наистина – това са картини от Австралия от последните години на 19-ти век.

 

За първи път Националната галерия в Лондон представя избрана колекция от платна на импресионисти от Австралия. Макар и само четирима – Том Робъртс (1856-1931 г.), Чарлз Кондер (1868-1909 г. ), Джон Ръсел (1858-1930 г.) и Артър Стрийтън (1867-1943 г.) – художниците оставят значим отпечатък в австралийското изобразително изкуство и то в период, когато четирите британски колонии на континента развиват своя национална идентичност и са на път да се обединят в Австралийския съюз през 1901 година.

 

Най-емблематичната картина от изложбата е “Ваканция в Ментон” (1888 г.) от Чарлз Кондер.

Създадена е не в ателие, а на открито, тя изобразява предпочитания обект за рисуване на импресионистите – моста, в този случай моста към морските бани на плажа в Ментон, край Мелбърн. Елегантно облечени в европейски стил фигури на хора по плажа и на моста изпъкват на фона на изумително белия пясък и екзотичния австралийски пейзаж. “Ваканция в Ментон” е един от най-добрите примери за успешното прилагане на импресионистични техники при изобразяването на действителността в Австралия.

 

“Откъсване” (“A Break Away”, 1891 г.) на Том Робъртс и “Взривът е готов” (“Fire’s On”, 1891 г.) на Артър Стрийтън са други две запомнящи се платна, които показват живота в австралийската пустош през очите на импресионистите.

 

Джон Ръсел, със своята картина “Сутринта, морските Алпи” (1891 г.), разкрива най-директно плодотворната връзка с френския Импресионизъм и дори се доближава до поантализма на френския художник Жорж Сьора.

 

От Париж до Мелбърн
 
Искрата на Импресионизма в далечния континент пренася роденият в Англия Том Робъртс. Специализирал изобразително изкуство в Лондон и Париж и творил заедно с оригиналните френски импресионисти, Робъртс създава в средата на 80-те години на 19-ти век художническа колония в околностите на Мелбърн, която се превръща в ядрото на австралийския Импресионизъм. Това е известната Хайделбергска школа, по името на градчето Хайделберг до Мелбърн, което е обект на редица запомнящи се платна на местните импресионисти.

 

Робъртс привлича в групата си другият роден в Англия, но творил в Австралия импресионист Чарлз Кондер. Морските пейзажи, които двамата рисуват са революционни с това, че преставляват скъсване с преобладаващия до тогава в британските колонии романтичен европейски стил на рисуване и смело прилагат импресионистични техники. След успехите си в Австралия, Чарлз Кондер се завръща в Европа и става съмишленик на известия френски художник Анри дьо Тулуз-Лотрек.

 

Най-тясно свързан с френските импресионисти се оказва роденият в Австралия Джон Ръсел, който прекарва около 40 години в Европа и става близък приятел на Ван Гог и Тулуз-Лотрек. Ръсел рисува заедно с Клод Моне на френския остров Бел-Ил. Картините му са предимно с европейски мотиви и най-много се доближават до оригиналния Импресионизъм, особено наситено-лилавите му морски пейзажи.

 

Четвъртият художник в групата, Артър Стрийтън, също навлиза в Импресионизма под влиянието на Том Робъртс и прекарва най-плодотворните си години в Лондон, където става първият австралийски художник, изложил своя картина в Кралската Академия на изкуствата.

 

С прилагането на европейските импресионистични техники към отразяването на австралийската действителност, Робъртс, Кондер, Ръсел и Стрийтън се утвърждават като едни от основоположниците на модерното изобразително изкуство в Австралия.

 

Платната на четиримата художници се намират в няколко австралийски галерии, както и в частни колекции в Европа и Северна Америка. Изложбата в Националната галерия в Лондон, която продължава до края на март 2017 година, е уникална възможност за европейския почитател на Импресионизма да се запознае с един малко познат, но изключително впечатляващ аспект на това толкова известно течение в изобразителното изкуство.

 

Повече информация има на сайта на Националната Галерията:

https://www.nationalgallery.org.uk/whats-on/exhibitions/australias-impressionists

 

Онлайн колекции с творбите на:

 

Том Робъртс: https://www.artgallery.nsw.gov.au/collection/works/?artist_id=roberts-tom

Чарлз Кондер: https://www.artgallery.nsw.gov.au/collection/works/?artist_id=conder-charles

Джон Ръсел: https://www.artgallery.nsw.gov.au/collection/works/?artist_id=russell-john

Артър Стрийтън: https://www.artgallery.nsw.gov.au/collection/works/?artist_id=streeton-arthur

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ ПЪТЕПИСИ ОТ ВЕЛИН ВЕЛКОВ:
Абърдийн – гранитният шедьовър на Шотландия >>
Единбург – северната столица на Просвещението >>
Виена – архитектурна симфония и богатство от импресии >>

Yordanka Boneva-Blagoeva, в 08:16

Яденето на плодове от бременната майка повишава IQ на бебето

Яденето на определено количество плодове на ден от бременната майка повишава IQ на бъдещето дете, смятат канадски учени
 

pregnant-244662_640

 

Изследване на учени от най-големия канадски университет за проучвания Алберта показва, че жените, които активно консумират плодове по време на бременността си раждат бебета с по-висок коефициент на интелигентност. Данните са въз основа на проучване на близо 700 едногодишни деца. Изследвани са максимално много фактори, които влияят върху тяхното развитие.

 

Установено е, че жените, които ядат по време на бременност по 6-7 порции на ден плодове, бебетата им имат по-висок коефициент на интелигентност с 6-7 пункта спрямо връстниците им. Една порция всъщност е един голям плод като ябълка, портокал, банан или две шепи горски плодове.

 

Колкото бебето е по-дълго в утробата на майката, толкова по-добре се развива в бъдеще. Учените са установили, че една допълнителна порция с плодове на ден в диетата на майката се равнява все едно на още една седмица на бебето в утробата й, т.е. то се е развило по-добре.

 

Лекарите обаче съветват майките да не прекаляват с плодовете с високо съдържание на фруктоза, тъй като това може да доведе до усложнения като гестационен диабет и повишено тегло при раждането.

 

Майките задължително трябва да се консултират със своите лекари какво количество плодове да употребяват, препоръчват учените!

 

В бъдеще учените планират да продължат да следят дали се запазва положителния ефект от яденето на плодове и за по-дълъг период, а не само до 1-годишна възраст.

 

Проучването е било поместено в списание EBioMedicine, съобщават канадските медии. Още за изследването можете да прочетете тук.
Знаете ли, че ...

Предложение за кауза, която сме публикували в Капитал в последния месец, добавя 10% към вашия ID_метър

 • 21 фев, 2017
 • 4 публикации

Yordanka Boneva-Blagoeva, в 19:33

Джон Стюарт Мил за жената и мъжа

 

casal-1332254_1280

 


Жена, която не води мъжа си напред, го тласка назад.

Джон Стюарт Мил,
английски икономист, философ и общественик

 

Yordanka Boneva-Blagoeva, в 14:47

Неуловимата красота на мига в „Цветя от лед и пепел“

 

facebok

 

Крехкият баланс между сила и слабост, между красота и практичност, между онова, което се очаква от нас и онова, за което сърцата ни копнеят, са част от темите, които английската писателка Беатрис Колин разгръща в романа „Цветя от лед и пепел“.

 

beatrice (36 of 124)-EditМного повече от обикновена любовна история, тази книга ни отвежда в Париж от времето на Бел епок – време на пищни балове и тайни дуели, на технически открития и импресионистично изкуство. Време, по което парижани все още изпитват силна носталгия, считайки го за „златния век“ на своя град.

 

„Дали хубавите неща са по-красиви, защото не можеш да ги задържиш?“

 

На 6 май 1889 г. Париж, Франция и светът се влюбват в елегантната кула от преплетени метални елементи и тя бързо се превръща в символ не просто на една страна и един град, а на европейската класа, елегантния начин на живот, свободата и любовта. Един от онези символи, пред които дори разрушителната жестокост на времето е сломена.

 

„Цветя от лед и пепел” е красива книга за нетрайността на красотата и вечния човешки стремеж да я задържим.

 

Именно този стремеж да улови мига в плетеница от студено желязо и меки извивки, от въздух и светлина, отвежда инженера Емил Нугие в летящ балон високо над Марсово поле.

 

„Париж бе град, който може да те възнагради и да те съсипе; може да те издигне до седмото небе и след това да те повлече към дъното…“

 

8x12FT-Vintage-Paris-font-b-Eiffel-b-font-font-b-Tower-b-font-Trees-Avenue-City

 

В небето над Париж Емил се изправя пред най-съдбовната среща в живота си – с шотландката Катрин Уолъс, придружителка на млада дама от добро семейство. Там, където би трябвало да пламтят искри, бавно разцъфва леденото цвете на невъзможното – Кейт е вдовица от Глазгоу, притисната от липса на средства и от социалните очаквания, които не й дават избор. Емил е натоварен с отговорността да осигури буржоазното си семейство и да избере подходяща съпруга. Сковани от собствените си страхове и от обществените предразсъдъци, двамата трябва да решат дали да уловят мига, или да го оставят да се стопи.

 „Софтпрес“ е партньор на „Данибон“ в инициативата „Представи се“.

Yordanka Boneva-Blagoeva, в 12:56

„Да се преместя ли в България?“, пита млад американец и ето какво научава за българите и страната ни

„Да се преместя ли в България?“, пита млад американец в Quora.

kartina kusti aleksandur nevskiКартините пред катедралата „Александър Невски“ в СофияПричините са емоционални, но по-интересни са отговорите, които получава младежът. Любопитен е и фактът, че се интересува от България, културата й и проучва дали е добра дестинация за живеене:

 

Имам силен интерес към тяхната култура и някои основни познания по езика.

 

В модерния свят преместването от една страна в друга вече не винаги е свързано с икономически причини. Възможностите за работа от дистанция са прекрасен шанс да се опознават повече държави и култури. България може би не е интересна дестинация за бедни имигранти, но пък за хора с добри, модерни професии, които търсят красиво, спокойно място в Европа за семействата си, може да бъде и чудесен избор.

 

Какво научават чужденците за тази интересна дестинация България?

aleko vitoshkaПаметникът на Алеко Константинов на бул. Витоша в СофияВ наше време, за да намериш най-много и различни отговори, се допитваш до популярни сайтове и форуми. Уважавано място с компетенти коментари, анализи и позиции е Quоra – платформа за споделяне на знания, където често пишат много интелигентни хора, специалисти, журналисти, учени, пътешественици. По въпроса за българите и България има две по-големи теми. Едната е с въпроса на младия американец, който проучва възможността да се премести в страната ни, а другата е по темата „Какво е да се живее в България“ и е по-обща за българите, държавата, стандарта на живот и народопсихологията ни. Какво научават чужденците за България и българите? Анализите са много интересни. Подбрах някои от най-добрите.

 

В България няма стрес и е добро място за създаване на семейства, бизнес и за живеене, искрено споделя българин, който е живял в София, Бостън и Ню Йорк. Става ясно, че се движи в ИТ средите, където се получават доста високи заплати. За него България е по-доброто място.

 

Преместване в България определено би било добро решение, дава съвет млад българин.

Природата е много хубава. Цените не са толкова високи. И най-вече в страната процъфтяват отрасли (като ИТ), които привличат таланти.

 

Животът в България е съвсем нормален, единствено българите вечно се оплакват. Някои от тях са енергийни вампири. Народопсихологията на българина е като на депресивните „Емо“-та, прави своя задълбочен анализ изключително интелигентен мъж от Бургас. Неговите анализи за България бяха едни от най-добрите, които срещнах в Интернет.

 

Животът в България е съвсем нормален

yadene bgРесторант в ПловдивЖивотът тук е съвсем нормалeн, когато се свикне с българската психология, споделя интелигентният мъж от Бургас. (Quora)

 

Да не забравяме, че България е член на ЕС. Да, най-бедният и най-дивият член, но все пак е в клуба на най-богатите нации. (Quora)

 

За щастие България е сигурно място. Много по-безопасно е отколкото в САЩ и Великобритания например. Можете да се ходи сами през нощта, дори ако сте момиче, и нищо лошо няма да се случи на повечето места. (Quora)

 

Работната среда е добра. Българите обикновено работят 8-9 часа на ден и не си носят работа у дома. (Quora)

 

Българите могат да твърдят, че тяхната работа е тежка и стресираща, но повечето нямат представа какво е интензивна и стресираща работа, тъй както е наистина в много други страни от Европейския съюз. (Quora)

 

Социален живот – никакви оплаквания! (Quora)

 

Политиците – те са почти същите като във всяка страна на Европейския съюз, макар че много българи няма да се съгласят с това твърдение. (Quora)

 

plovdivПловдив


 

Посещенията на забележителностите и кратки пътувания са доста достъпни. Много българи пътуват за уикенда. Популярни дестинации са: морето, ски и спа курорти, планините, старите градове и красивите села. (Quora)

 

„Черно море и планините са на една ръка разстояние, тъй като България е малка“, пише учителка по английски.

 

more chaduriЧерно море край Варна


 

Тя споделя, че като дете е имала спокоен и скромен живот, а след това като родител заедно със сина й са имали трудности, но никога не е оставала без работа, никога не е била отчаяна или уплашена. По тази причина твърдото й мнение е:

 

„Скромен, работлив и достоен човек няма от какво да се страхува в България независимо от нестабилната политическа и икономическа ситуация.“

 

В България всичко е на достъпна цена. Българите са приятелски настроени. В страната е невероятно безопасно в сравнение със САЩ, смята американец, живял в страната ни.

 

Като цяло няма социални конфликти, които са осезаеми в богатите общества на Европейския съюз. Храната е доста добра. Здравеопазването не е лошо. Климът е достатъчно променлив, за да бъде интересен без да е изключително тежък. (Quоra)

 

Трафик
 

avtobusСофия


 

Разстоянията са кратки. Българите не пътуват дълго. Няма такова нещо като шофиране в продължение на час и половина, за да се прибере човек у дома. Всичко е много близо. В България има удобен и евтин обществен транспорт в рамките на града, а също и множество автобусни линии до страната и морето. (Quora)

 

Трафикът не е перфектен, но непрекъснато се подобрява. Не е толкова „бесен“ като в Тирана (Албания). (Quora)

 

Властите се опитват да намаляват инцидентите на пътя чрез налагане на по-добър контрол, изграждане на нови пътища и въвеждане на модерни системи за наблюдение. (Quora)


Природата

Svalenik priroda zeleninaсело Сваленик, обл. Русе


 

Планините са прекрасни! Ако сте турист, много лесно ще се влюбите в България. Селата имат своя чар, но само ако сте на 60+ години. (Quora)

 

Природата е много красива, макар че корумпирани служители имат навика да наливат бетон върху нея. (Quora)

 

Страната е рядко населена, така че има много красиви места извън градовете и замърсените райони. (Quora)

 

Кухнята
 

mehana pri sote2ресторант в Самоков


 

Кухнята? Невероятно вкусна! Представете си по-малко пикантен вариант на турската кухня, но с много свинско, или средиземноморска с органични зеленчуци. (Quora)

 

Ниски цени 

sok vitoshkaзаведение на бул. Витоша в СофияЖивотът в България е евтин и удобен. (Quora)

 

Разходите за живота в България са доста прилични.

Например: бира – около 1,5 евро; пица – 5 евро; салата – 3 евро; водка – 2 евро; кафе – 1 евро. (Quora)

 

сладкарница в Софиясладкарница в София


 

Хранителни стоки

Цените са около половината на това, което ще видите по другите пазари в Европейския съюз. (Quora)

 

Услугите са изключително евтини

Интернет – 5 евро/месец; мъжка прическа – 5 евро; дамска прическа с включено боядисване – 15 евро; маникюр – 5 евро; масаж – 15 евро. (Quora)

 

Най-доброто нещо, ако се избира България като място за живеене, е цената на живота. Могат да се спестяват поне 1000 долара на месец, ако се избере България пред Великобритания поради различните цени на наемите. (Quоra)

 

Ниски заплати

protestoбул. Дондуков в София


 

Хората много се оплакват от ниските си заплати, но ако сравните с останалите части на света, ще видите, че всъщност много добре се развиват. (Quora)

 

България не е „обетованата земя“ за повечето хора. Говорим за държава, която е икономически толкова нежелана, че сирийските бежанци не искат да остават, обяснява американец, живял в България. Заплатите са ужасни и безработицата е голяма, така че наистина е необходим външен източник на доходи, за да се оцелее. Ще се нуждаете от много добър предприемачески дух, за да процъфтявате икономически в България, но животът може да бъде много лесен и без големи доходи. (Quоra)

 

Високите заплати са в ИТ сектора 
 

Като цяло може да се живее добре, ако се работи в чужда ИТ компания. Има огромен глад за компютърни специалисти. Това е една от най-добре платените работи в страната. Някои хора предпочитат да работят от дома си като консултанти или на свободна практика в малки градове, други предпочитат да са в офиси. Ако имате нужните умения, можете да си намерите лесно работа в ИТ сектора с добра заплата (понякога дори по стандартите за САЩ и ЕС). (Quоra)

 

Ако работите в международна компания в София, ще ви хареса, смята българин, живеещ в София и работещ на мениджърска позиция. Според него България е европейска държава (по отношение на култура и образование), но бедна. (Quora)

 

Тъй като английският ви е роден език, бихте могли да работите срещу добра заплата в някои от стотиците кол центрове, разположени тук, получава ценни съвети младият американец, който иска да се премести да живее в България (Quora).

 

Има и огромни компании като Coca-Cola, IBM, HP, SAP в България. Ако сте по-добре образован бихте могли да печелите още повече. В такава офис среда българският език няма да ви е необходим. Най-добре развитите са градове – София, Бургас, Пловдив, Варна, Велико Търново и т.н. (Quora)

 

Българите като хора

bansko narodni nosiiБанскоБългарите са топли, приятелски настроени и с отворени сърца. Ако сте чуденец или чуденка без партньор, тук има много възможности – българките и българите изглеждат доста добре. (Quora)

 

Българите се нуждаят от създаване на приятелства. (Quora)

 

Ако сте нов в някоя компания, местните колеги ще направят всичко възможно, за да се чувствате добре. Повечето ще ви поканят на кафе/питие/концерт/кино или просто да се поразходите. (Quora)

 

сладкарница в Софиясладкарница в София


 

Може да получите дори покана за домашно парти. Няма от какво да се страхувате. Купоните у дома са наследство от миналото и включват говорене, шеги, обсъждане на спорта и политиката, слушане на музика, танци, пиене на водка или ракия и ядене на шопска салата. На тези купони е лесно и да предложите на някого да излезете на среща, ако има поканени и други без половинки. (Quora)

 

Българите дори и в градовете живеят живот без стрес в сравнение с повечето от западняците. Например, повечето българи излизат по-често на забавление от обикновено и не само в петък вечер. (Quora)

 

Българите са страхотни на личностно, човешко ниво, но се разпръскат като плъхове при всякакъв вид организирана форма. (Quora)

 

Българите са инлигентни и интелектуално любопитни, пише учителка по английски.

 

Така че тук могат да се срещнат интересни хора и да се намерят интересни неща за правене, където и да отиде човек. (Quora)

 

Историята
 

Veliko Turnovo krepostВелико Търново


 

Българите са горди със своята история. Държавата е създадена през 681 година и е преживяла неща, които никой не би пожелал и на най-големия си враг. (Quora)


Темата за Русия е поляризиращ фактор. Все още има хора, които се делят на „русофили“ и „русофоби“. (Quora)

 

Всички ги уважаваме заради това, че са ни освободили от Османската империя. (Quora)

 

В часовете по история постоянно ни се обяснява как България е била „прецакана“ първо 200 години от Византийската империя и после 500 години от турците. Това смачква нашето самочувствие и ни кара вечно да се чувстваме прецакани и в наши дни. (Quora)

 

Българската народопсихология е странна

naroden teatur snyagНародният театър „Иван Вазов“ – София


 
Българската психология е наистина странна. Българските ви приятели ще ви се оплакват колко са бедни, а в същото време ще се изненадате, че имат собствен апартамент, който е добре обзаведен и притежават най-новия 3D телевизор, перална машина, лаптоп, интернет, климатици и т.н. Ще продължат да ви обясняват колко са отчаяни и в същото време пред очите ви ще размахват последния модел  iPhone докато ви се жалва. (Quоra)

 

Българите са енергийни вампири (Quora)
 
Едно предупреждение!

Някои от българите са истински енергийни вамприри.

Да бъдеш приятел с някой българин може да те доведе до психологическа травма.

Българите не са най-оптимистичните и позитивни хора. Българите обичат да се оплакват за всичко. Да слушаш някого, който преувеличава всеки малък „препъникамък“ и го превръща в огромен проблем – може да бъде наистина изтощително. Можете да имате същите главоболия, но никога няма да сте си помисляли, че са реални проблеми, които си заслужават обсъждане. (Quora)

 

Българите са като „Емо“ (Quora)
 
Българите подценяват това, което наистина са, какво наистина имат, а се фокусират върху негативното говорене. Те показват липса на достойнство и самочувствие. Това се основава на наследствени причини, които в България наричаме „народопсихология“.

Мисленето на българите е като на „Емо“, без типичната емо прическа. (Quora)

 

„Емо“ е термин, свързан с музикална субкултура, чийто почитатели често са описвани като депресивни, емоционални, ядосани.

 

Българите сякаш имат два слоя

 

На горния слой се вижда усмихнати, гостоприемни, дружелюбни хора. На долния слой обаче се забелязва циничност, фатализъм и егоцентричност, споделя млад мъж от Варна.


Омразни неща в България
 
Евтините, безмозъчни момичета в нощните барове, които се стремят да съблазнят някой милионер, а в крайна сметка се оказват бременни от възможно най-лошия човек. Такива момичета могат да бъдат видени в големите градове. Обикновено висят в нощните барове. (Quora)

 

Мускулестите, безработни „мачовци“, които се наричат „батка“. Те мислят единствено за своите големи епилирани тела и как да ги направят още по-внушителни. Източникът им на доходи обикновено са техните роднини – брат или майка, които здравата работят в чужбина и им изпращат всеки месец пари, които са им достатъчни за храна, протеини + тестостерон и за излизане в петък вечер. Най-типични са за Бургас и в морските градчета. Бургас често се нарича „град Адидас“, защото тези момчета ходят с анцузи Адидас, когато са във фитнеса. Може да изглеждат опасни, но имат меки „Емо“ души. (Quora)

 

Чалгата – най-лошата музика на всички времена! Това е любимата музика на мускулестите момчетата тип „батка“ и на евтините безмозъчни момичета. (Quora)

 

Грозните блокове, наричани „панелки“, които се срещат в някои квартали в големите градове. (Quora)

 

Неадекватните на реалността български университети, които са с остарели програми и по тази причина не обучават студентите на нещо полезно. (Quora)

 

Темата за правителството е една от най-популярните за започване на разговор. (Quora)

 

Никога никой няма пари за нищо. (Quora)

 

Нощният живот е едновременно хубав и лош. Най-популярната музика е смесица от ориенталски влияния, изпята от леко облечени жени с „мафиотски ескорт“. (Quora)

 

Една трета от хората са зомбирани от националистическа партия (за 2014). (Quora)

 

След чалгата, западната и особено американската култура е норма в страната – Холивуд, американски телевизионни сериали, поп и рап музика. По-добре да не подхващаме темата за „риалити шоутата“. (Quora)


Почти всички пушат и пият ракия. (Quora)

 

Все повече млади хора пият, пушат и се дрогират или и трите неща заедно. (Quora)

 

Класическата „българска закуска“ за мнозина е кафе и цигара. (Quora)

 

Много млади хора напускат страната, за да живеят по-добър живот. (Quora)


Хубавите неща в България

math stylbiМатематическото стълбище в столично училище


 

Българите държат изключително много на образованието на децата си и имат сериозни позиции какво трябва да бъде. (Quora)

 

До всичко се стига лесно. Това не е толкова заради инфраструктурата, а заради близките разстояния. (Quora)

 

Лятото е много хубаво и привлича много туристи. (Quora)

 

salata s koze sirene

 

Селското стопанство ни характеризира много добре. Старото поколение знае хиляди домашни рецепти как да се отгледат най-добрите домати. (Quora)

 

Българите са фантастични готвачи. (Quora)

 

8 mart viki i mama9

 

Българите са ориентирани към семейството. (Quora)

 

СофияСофия


 

Можеш да живееш в дома си докато се ожениш на 35-годишна възраст, например. Майка ти и баща ти няма да направят драма от това, а дори ще са щастливи. Бабите и дядовците живеят отделно, но помагат при гледането на малките деца, когато майката и бащата са заети с работа. На свой ред те се грижат за възрастните си родители, докато те са живи. Българите не оставят старите хора в старчески домове, макар че има такива и са в добро състояние. Такова деяние се счита за срам. (Quora)

 

България – като в бъдещето
 

пред катедралата пред катедралата „Александър Невски“ в София


 

„Когато хората ме питат каква е България, аз им казвам, че е като в бъдещето. И само наполовина се шегувам“, обясня американец, който е живял в България. (Quоra)България е скритото, хубаво ъгълче на Европа
 

ostrov sveta anastasia burgas 16Остров „Света Анастасия“ край Бургас


 

Зависи къде в България живее човек, споделя млад българин в своя кратък на анализ за живота в страната.

 

В България може да се избира между:

– идилията на провинцията;

– големите ски курорти през зимата;

– купонджийския живот по брега на морето с красиви плажове и нощен живот;

– културния живот в столицата, но там хората са малко по-студени в сравнение с другите части на страната. (Quora)

 

Народният театър в СофияНародният театър в София


 

Ако живеете в България, вие сте на един час със самолет до финансовите и културните столици на Европа и на няколко часа с кола до екзотични места в Турция и на Средиземно море. (Quora)

 

air france 5в самолета на „Ер Франс“


 

България е скритото, хубаво ъгълче на Европа, което има какво да предложи. (Quora)


Пътешествие във времето
 

село Сваленик, обл. Русекрасивото селце Сваленик, обл. Русе


 

Можете да живеете в някое село и да се почувствате в праисторията, а след това да отидете в града и да се върнете в цивилизацията. (Quora)

 

РусеАристократичният град Русе


 

„България сякаш е съчетала най-доброто за живот от два свята“, споделя българска студентка в американски университет.

 

Двата свята са градът и селото.

 

Градът – със своя градски живот, нощни клубове, молове и кафенетата.

 

vienski salonвиенски салон в София


 

В селата има крави, ферми, неасфалтирани пътища.

 

Svalenik koziсело Сваленик, Русенска област


 

„България може да е малка, но има по малко от всичко, което я прави единственият истински Рай на земята“, завършва българска студентка от американски университет.

 

В България няма стрес и е добро място за създаване на семейства и за живеене

 

българска частна детска градина в София


 

България всъщност може да бъде наистина добро място за живеене, за създаване на семейство и за бизнес, споделя българин, който е живял в София, Бостън и Ню Йорк. Особено, ако сте роден в страната и все още имате приятели и семейството в нея. Вярно е, че има отрицателни страни, но често позитивите значително надвишават негативите, особено за младите хора.

 

slunchogledi 2В българска частна детска градина в София


 

„Повечето млади хора, които познавам и които живеят в България, са добре образовани, енергични са, имат страхотна работа (най-вече в областта на ИТ), големи заплати, пълноценен социален живот, те водят активен начин на живот, имат добър баланс между работата и личния живот, имат много приятели, живеят в близост до семействата си и поддържат добра връзка с тях, пътешестват много, притежавате собствен дом, четат книги, готвят, пазаруват, ходят на театър, лекции и беседи, конференции, в парка, на плажа, в планината“, продължава своя красив разказ българинът, който е живял и в големите градове на Америка.

 

Сравнете това с високото ниво на стрес, никакво време за живот в „големите“ градове като Ню Йорк и Лондон и решете сами за себе си …

На мен България ми изглежда по-доброто място. (Quora)

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:
За България, за българските ученици, за семейството – какво мислят любимите преподаватели от Американския колеж Филип Олтман и Ерън Рафърти >>
Защо българките са толкова красиви? >>
Защо източноевропейките са толкова хубави? >>
Защо никога да не излизате на любовна среща с … >>
Мисленето на Бай Ганьо, което ни описа Алеко Константинов >>
Константин Иречек за българите, за България и за можещите >>
10 правила от щастливия живот на италианците >>
Златните правила на гръцките родители за отглеждане на деца >>
Мъдрите правила, по които еврейските родители възпитават умни деца >>

Yordanka Boneva-Blagoeva, в 07:25

Българчета извоюваха престижни места на международното математическо състезание на Харвард и MIT

 

Престижната грамотата за 8 място на български отборПрестижната грамотата за 8 място на български отбор


 

Български състезатели по математика са завоювали престижни места в международно математическо състезание, което се организира от двата елитни университета Харвард и MIT. Новината съобщи за „Данибон“ Ирина Папазова, майка на двама силни български математици – Христо и Златомир Папазови, ученици от Американския колеж в София. Сред участниците в състезанието е Христо Папазов. Помествам писмото, а така също и цялата статия, подготвена от Ирина Папазова.

 
На 21 февруари посрещаме 3 български отбора с математици, които се завръщат от състезание в Харвард със страхотни постижения. Състезанието е изключително сериозно за ученици от горен курс. Не е от типа състезания, където се раздават на корем златни, сребърни, бронзови медали. Решават се задачи цял ден – първо три индивидуални теста по 50 минути, после – един отборен и накрая 36 задачи в щафета. В щафетата Бургаският ни отбор е 8-ми, в отборното 12-ти, а в инидивдуалното имаме Кирил Бангачев от СМГ, който се изявява с 16-то и 19-то място. Измежду най-добрите в света отбори – американските, както и престижни отбори от цял свят се промъкват българчета, с челни класирания! Нашите деца са невероятни, а организаторите и ръководители – български училища – за първи разчупиха стандарта и три училища от страната съставиха сборни отбори с ученици от други градове и училища, за да представят България! Разбира се, няма нищо нередно, регламентът го позволява. Рядка проява на екипност, която прави чест на преподавателите и директорите на училища. Имаме съвременни будители! Трудно е да се повярва. Честито на българската математика и браво на децата.

Каним ви да ги посрещнете утре, на 21.02.2017 г. в 13.15 часа с полет на британските авиолинии. Благодарни сме на всички спонсори, които направиха пътуването възможно.

Американският Колеж в София изцяло финансира пътуването и разноските на своите двама участници.

 

Международно математическо състезание за ученици от горен курс в Бостън, провеждано от университетите-организатори Harvard University и Massachusetts Institute of Technology.

 

автор: Ирина Папазова

 

Официална страница на турнира: https://www.hmmt.co/

 

България участва в състезанието от 2014 год. Досега най-добрите ни класирания включват 8-мо – през 2015 год. на МГ Варна и 13-то място за СМГ в две последователни години – 2015 год. и 2016 год. С тазгодишното издание на турнира препотвърждаваме заявката си за водещи позиции в света на математиката.

 

През 2017 год. българските отбори отново са традиционните 3:

1. Математическа гимназия „Др. Петър Берон“ – Варна;

2. Природо-математическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“ – Бургас;

3. Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“

Всъщност отборите са сборни!

 

В отбора на Варна е пловдивчанинът Евгени Кайряков – ученик на СМГ в 9-ти клас, а в отбора на Бургас са двама възпитаници на „Американския Колеж в София” – Иван Ганев и Христо Папазов. Вероятно има и други, но според наличната към момента информация за участниците, се разбира че отборите са сборни, български, съставени от цвета на математическия ни ум. Целта е най-добрите ученици и състезатели в България да получат достъп до висока международна изява – състезанието между университетите Харвард и МИТ за средношколци от горен курс. Всички сме благодарни на училищата, които поеха и позволиха на талантливите деца на България да се състезават сред най-добрите! Всъщност, границите не са пристъпени. Регламентът на турнира го позволява.

 

Тази година имаме изключителен успех!

 

За пореден път.

Българчетата се класират на престижното 8-мо място в щафетното решаване на 36 задачи. Заслугата е на отборът от Бургас. Същият този невероятен отбор класира страната ни и на престижното 12-то място в отборното решаване на задачи. Ние сме в класацията между най-силните американски отбори – американците са първи в света, сред състезатели, които единствено решават математически задачи и живеят, за да участват в състезания.

https://www.hmmt.co/static/scoring-algorithm.pdf

Резултатите:

 

Най-доброто ни класиране е 8-мо място в последния щафетен кръг. Отдаваме го на това, че децата вече са успели да навлязат в духа на състезанието. Както те се изразяват: тук раздадохме последни сили, осъзнали какво се изисква от нас и усетили духа на задачите! За престижните 8-мо и 12-то място своите сили и ум вложиха: Костадин Гаров, Константин Гаров, Атанас Динев, Васил Йорданов, Ирина Софронова, Димитър Любенов, Иван Ганев и Христо Папазов.

 

Щафетен кръг 

Този кръг е с продължителност 80 минути. На отбора се дават 36 въпроса, изискващи кратки еднозначни отговори на разнообразни теми, с различна трудност и стойности. Задачите са разделени в комплекти от по 4.

Всички отбори се събират в една от двете големи лекционни зали. При подаване на сигнал за начало на състезанието, всеки отбор изпраща куриер („бегач“) до пункта за задачи, откъдето да вземе първия комплект задачи за всеки от членовете на отбора. Веднага щом отборът отговори на задачите от комплекта, куриерът може да занесе отговорите до пункта и да вземе следващия комплект. Не се очаква учениците да завършат решаването на всички задачи. Оценяването се извършва незабавно и резултатите се публикуват в реално време.

 

Състезанието започва с Индивидуалните тестове

Всеки индивидуален тест се състои от 10 задачи, времето за решаването им е 50 минути. Всички отговори са еднозначни (кратки отговори).

Февруарският турнир включва три индивидуални теста – по алгебра, геометрия и комбинаторика.

При индивидуалното класиране на участниците могат да се прочетат на този етап само две имена, доколкото организаторите публикуват имена само до онази граница от около 40 до 50 място.

Индивидуалните тестове са в три модула с по 10 задачи за 50 минути – Алгебра и теория на числата, Комбинаторика и Геометрия.

Ето и нашите значими индивидуални резултати със специални поздравления за Кирил:

16-то място за Кирил Бангачев СМГ в индивидуалното класиране по Геометрия измежду 580 участника;

38-място за Христо Папазов в индивидуалното класиране по Геометрия измежду 580 участника;

19-то място за Кирил Бангачев СМГ в индивидуалното класиране по Алгебра и Теория на числата измежду 580 участника;

40-място за Кирил Бангачев СМГ в усредненото индивидуално класиране измежду 652 участника;

 

Отборното състезание – Тук сме 12-ти!!!!

Отборният кръг е с продължителност 60 минути, на състезателите се дава тест от 10 задачи. Всички участници в отбора работят заедно. От отбора се иска да даде доказателство. Учениците трябва да са демонстрират увереност в традиционните подходи за решаването на задачите, а също и да дават точни, недвусмислени и подробни доказателства.

През 2017 год. участват 91 отбора!

 

Нашите постижения в отборното решаване:

12-то място за МГ Бургас – изключително силно!

33-то място за МГ Варна – честито представяне!

42-ро място за СМГ София – всички сме в класацията!

Всичките 3 наши отбори са видими в класирането. След 50 място имената не са зададени, а само постиженията!! Ако се вгледаме по към края има и отбори с нула решени задачи.

Малка извадка от сайта на състезанието:

Нашите постижения в отборното решаване:

12-то място за МГ Бургас – изключително силно!

33-то място за МГ Варна – честито представяне!

42-ро място за СМГ София – всички сме в класацията!

 

Всичките 3 наши отбори са видими в класирането. След 50 място имената не са зададени, а само постиженията!! Ако се вгледаме по към края има и отбори с нула решени задачи.

 

Малка извадка от сайта на състезанието:

 

1. Щафетно класиране:
GUTS


============================================================
1. 273.00 | 4 4 4 4 6 6 6 6 7 7 7 7 9 9 9 9 10 10 10 10 12 12 12 12 15 15 0 15 0 17 0 17 0 0 2 0 | PEA Red Lions

2. 258.00 | 4 4 4 4 6 6 6 6 7 7 7 7 0 9 0 9 10 10 10 10 12 0 0 12 15 0 15 15 17 17 0 17 6 0 6 0 | Texas Horned Toads

3. 239.00 | 4 4 4 4 6 6 6 6 7 7 7 7 9 9 9 9 10 10 10 10 12 0 0 12 15 0 15 0 0 0 0 17 12 12 0 0 | Montgomery Blair 1

4. 214.00 | 4 4 4 4 6 6 6 6 7 7 7 7 0 9 9 9 10 10 10 10 12 0 0 12 15 15 0 0 0 17 0 0 0 0 6 2 | Florida A

5. 197.00 | 4 4 4 4 6 6 6 6 7 7 7 7 9 9 0 9 10 10 10 10 12 12 0 0 15 0 0 0 0 17 0 0 0 6 0 0 | qwerty137

6. 196.00 | 4 4 4 4 6 0 6 6 7 7 7 7 0 9 9 9 10 10 10 10 12 12 0 12 0 15 0 0 0 0 0 0 2 2 12 0 | Minnesota Gold 1

7. 181.00 | 4 4 4 4 6 6 6 6 7 7 7 0 9 9 9 0 10 10 10 10 12 12 0 12 0 0 15 0 0 0 0 0 2 0 0 0 | Individuals 1

8. 179.00 | 4 4 4 4 6 6 6 6 7 7 7 7 9 9 9 9 10 10 10 10 12 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 17 0 0 6 0 | Lehigh Valley Fire

8. 179.00 | 4 4 4 4 6 6 6 0 7 7 7 7 0 9 9 0 10 10 10 10 12 0 0 0 15 0 15 0 0 0 0 17 0 0 0 0 | MG Burgas

10. 174.00 | 4 4 4 4 6 6 6 0 7 7 0 7 9 9 9 9 10 10 10 10 12 12 0 0 15 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2 2 | Star League aStar AIR

11. 166.00 | 4 0 4 4 6 6 6 6 7 7 7 7 9 9 9 9 10 10 10 10 12 0 0 12 0 0 0 0 0 0 0 0 0 2 0 0 | Idea Math United

12. 160.00 | 4 0 4 4 6 6 6 6 7 7 0 7 9 9 9 9 10 10 10 10 0 0 0 12 0 0 15 0 0 0 0 0 0 0 0 0 | PRISMS Falcons

13. 157.00 | 4 4 4 4 6 6 6 6 0 7 7 0 9 9 9 9 10 10 10 10 12 0 0 0 15 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 | NYC A


14. 154.00 | 4 4 4 4 6 6 6 6 7 7 0 7 9 9 9 9 10 10 0 10 0 0 0 12 0 0 15 0 0 0 0 0 0 0 0 0 | Star League aStar EARTH

14. 154.00 | 4 0 4 4 6 6 6 6 7 7 0 7 0 0 0 9 0 10 10 10 12 0 0 12 0 0 0 0 0 17 0 17 0 0 0 0 | South oF Bay Area

16. 152.00 | 4 4 4 4 6 6 6 6 7 7 7 0 0 9 9 9 10 10 10 10 12 0 0 12 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 | Thomas Jefferson A

17. 148.00 | 4 4 4 4 6 6 6 6 7 7 7 0 0 9 9 9 0 10 10 10 12 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 12 6 | Phillips Academy 1778

18. 143.00 | 4 4 4 4 6 6 6 0 7 7 7 0 0 9 0 9 10 10 10 10 12 0 0 12 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 6 0 | Washington Gold

19. 141.00 | 4 4 4 0 0 0 6 6 7 0 7 7 9 9 9 0 10 10 0 10 12 0 0 12 15 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 | Texas Javelinas

20. 140.00 | 4 4 4 4 6 0 6 6 7 7 7 7 9 9 9 9 10 10 0 10 12 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 | Thomas Jefferson C

21. 137.00 | 4 4 4 4 0 6 6 0 7 7 7 7 0 0 0 0 10 10 10 10 12 0 0 12 0 0 0 0 0 0 0 17 0 0 0 0 | Indiana Carmel

22. 135.00 | 4 0 4 4 6 6 6 6 7 7 0 7 9 9 9 9 10 10 0 10 12 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 | Star League aStar FIRE

23. 130.00 | 4 4 4 4 6 6 6 6 7 7 0 7 0 9 9 9 10 0 10 10 12 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 | Thomas Jefferson B

24. 129.00 | 4 4 4 4 6 6 6 6 7 7 7 7 0 0 0 9 10 10 10 10 0 0 12 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 | We

506519 регистрирани в id.capital.bg (които включват 29112 медалисти) са публикували над 31059 коментара, 3838 кратки новини и са препоръчали 12391 статии в последната седмица.

 • 20 фев, 2017
 • 4 публикации

Yordanka Boneva-Blagoeva, в 19:31

Защо жените са по-умни?

 

retro-1112778_640

 

 


Естествено е, че жените са по-умните!
Да сте чували някога за жена, която да си е изгубила главата заради красивите крака на някой мъж?!

Фаина Раневска,
съветска актриса от от руско-еврейски произход


Yordanka Boneva-Blagoeva, в 15:53

Модно ревю на възпитаници на Американския колеж дарява пари на математици

 

acs review 2 (1)Ревюто през 2015 г.


 

 

Клубът по мода и обществени връзки „The World of Fashion and PR“ към Американския Колеж“ организира благотворителен ревю-спектакъл „Изкуството да даряваш“ на 18 март от 19:00 часа. Събраните средства ще бъдат дарени на Ученическия институт по математика и информатика (УчИМИ) към БАН.

Повече за събитието ще научите във Фейсбук.

Yordanka Boneva-Blagoeva, в 15:01

Математическо състезание „Европейско кенгуру“ – областен кръг (2017)

 

smgСМГ


 

Областният кръг на математическото състезание „Европейско кенгуру“ ще се проведе на 18 март 2017 г., събота, от 11 до 12,30 часа. Това е надпревара за ученици от 1 до 12 клас. Новото тази година е, че за 4 клас ще бъде безплатно, тъй като състезанието е важно за приема в математически гимназии.

 

Състезанието се провежда на български или френски.

 

На български:

 

Броят на задачите за всички класове е 26, като тези с номера от 1 до 24 са с избираем отговор, а последните две – с кратък свободен числов отговор. Първите 10 задачи се оценяват с 3 точки, вторите 10 с 4 точки, а последните 6 с 5 точки. Максимално възможният резултат е 100 точки.

Разпределението на възрастовите групи е следното:

0 група – 1 клас,

І група – 2 клас,

ІІ група – 3 клас,

ІІІ група – 5 и 6 клас,

ІV група – 7 и 8 клас,

V група – 9 и 10 клас,

VІ група – 11 и 12 клас.

VII група – студенти.

За всички групи времетраенето е 90 минути.


На френски:

 

Първокласници и второкласници не участват в състезанието на френски език.

Класирането на участниците на френски език е отделно, но се извършва по същия начин по класове съгласно Регламента.

Френските теми отговарят на следните групи:

Epreuve Ecoliers = ІІ група,

Epreuve Benjamins = ІІІ група,

Epreuve Cadets = ІV група,

Epreuve Juniors = V група,

Epreuve Etudiants = VІ група.

 

Регламент
 

Организаторите поместиха на сайта си регламента за състезанието. Той е с няколко акцента:

 

1. Областен кръг за 4-класниците 

Учениците от IV клас участват без такса правоучастие в областния кръг на 18.03.2017 г. от 11:00 до 12:30 ч. Времетраенето на областния кръг е 90 минути.

Трябва да са заели местата си в 10,30 ч.

Форматът на областния кръг е 24 задачи с избираем отговор и 2 задачи с кратък свободен отговор. Отговорите се нанасят върху индивидуални бланки и се проверяват централно от Националната комисия. За всеки верен отговор на задачи с номера 1–10 се присъждат 3 точки, на задачи с номера 11–20 се присъждат 4 точки, а на задачи с номера 21–26 се присъждат 5 точки. За грешен или непосочен отговор не се отнемат точки. Максималният брой точки е 100.

До 28.2.2017 г. началниците на РУО трябва да посочат училищата домакини.

Темата се подготвя от Национална комисия. Изпраща се до училищата домакини 30 минути преди състезанието.

Писмените работи се оценяват независимо един от друг от двама оценители.

Още подробности прочетете тук.

 

2. Областен кръг за останалите класове

Националната комисия изготвя задачите за областния кръг съгласно изискванията на Европейската асоциация „Кенгуру без граници“ и организира оценяването на бланките с отговори. Състезателните теми са 7 на брой: I клас, II, клас, III клас, V-VI клас, VII-VIII клас, IX-X клас, XI-XII клас.

 

3. Национален кръг 

Броят на класираните (1-12 клас) за национален кръг не трябва да надхвърля 400.

 

За националния кръг се класират ученици I – IV клас, които са получили най-много точки на национално ниво или най-много 10 точки по-малко от максимално получения брой точки за страната.

За националния кръг се класират и ученици V–XII клас, които са в по-горния клас на съответната група и са получили най-много точки на национално ниво или най-много 5 точки по-малко от максимално получения брой точки в тази група за страната, както и учениците, които са в по-долния клас на съответната група и са получили най-много точки на национално ниво или най-много 10 точки по-малко от максимално получения брой точки в тази група за страната.

Националният кръг се провежда на 03.06.2017 г. от 11:00 до 12:15 ч. в София.

Времетраенето на националния кръг е 75 минути.

Подробности прочетете тук.

 

И още един детайл около състезанието:

 

Съгласно изискванията на Европейската асоциация „Кенгуру без граници“ в срок до 18.04.2017 г. разпространението, включително качването на сайтове на задачи и отговори за българското издание на състезанието „Европейско кенгуру“ е АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО! АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО Е СЪЩО ТЕМИТЕ ДА ОСТАВАТ У УЧЕНИЦИТЕ! Те се събират от квесторите и се изпращат заедно с попълнените бланки с отговори. (източник)

 

Задачи за подготовка от предишни години:

 
Клас
2012 г.
2013 г.
2014 г.
2015 г.
2016 г.
1 клас2 клас3-4 клас5-6 клас7-8 клас9-10 клас11-12 клас.ОтговориБоян Юруков, в 11:51

Избори 2017: напредък при заявленията за чужбина и сравнение с президентските

Както писах преди две седмици, тече кампанията за събиране на заявления за гласуване в чужбина. Въпреки, че (все още) всеки може да гласува дори без заявление, те са нужни за откриването на секции в градовете с концентрация на българи.

На вече трети вот следя в реално време напредъка и го визуализирам в помощ на организацията по места. Тази карта показва местата за които се събират заявления. В този списък ще намерите подробна разбивка по държави и активност. Посочил съм и последните осигурени секции и тези имащи нужда от само няколко заявления. Освен 103-те места със секции в дипломатическите представителства, вече има събрани заявления за още 75. До края на деня се очаква да се съберат за поне още 15.

za9

Вижда се, че точно в последните дни има ускоряване на подаването спрямо президентските избори. По-долу ще видите, че това до голяма степен се дължи на Турция. Миналата година имаше ударно подаване на заявления от изселническите организации за няколко дни преди срока. Сега явно са го изтеглили седмица по-рано. Признак, че подаването беше предимно организирано, е фактът, че преди този пик практически нямаше заявления, за разлика от всички останали държави. Тази година нещата изглеждат различно, но има други признаци за организираност.

В Германия се забелязват повече заявления в последните дни, но далеч не толкова много. В Испания са доста по-активни от преди. Великобритания разочароват този път със значително по-малка активност. При щатите и останалите държави няма голяма промяна. Посочил съм тук сравнение на общия брой последван от разбивки на споменатите държави.

za1br / pimg src="http://yurukov.net/blog/wp-content/uploads/2017/02/za2.png" alt="za2" class="post-wide aligncenter size-full wp-image-19660" style="margin-top:40px; srcset="http://yurukov.net/blog/wp-content/uploads/2017/02/za2.png 1127w, http://yurukov.net/blog/wp-content/uploads/2017/02/za2-450x238.png 450w, http://yurukov.net/blog/wp-content/uploads/2017/02/za2-644x341.png 644w" sizes="(max-width: 1127px) 100vw, 1127px" />

za3br / pimg src="http://yurukov.net/blog/wp-content/uploads/2017/02/za4.png" alt="za4" class="post-wide aligncenter size-full wp-image-19658" style="margin-top:40px; srcset="http://yurukov.net/blog/wp-content/uploads/2017/02/za4.png 1135w, http://yurukov.net/blog/wp-content/uploads/2017/02/za4-450x236.png 450w, http://yurukov.net/blog/wp-content/uploads/2017/02/za4-644x338.png 644w" sizes="(max-width: 1135px) 100vw, 1135px" />

za5br / pimg src="http://yurukov.net/blog/wp-content/uploads/2017/02/za6.png" alt="za6" class="post-wide aligncenter size-full wp-image-19656" style="margin-top:40px; srcset="http://yurukov.net/blog/wp-content/uploads/2017/02/za6.png 1130w, http://yurukov.net/blog/wp-content/uploads/2017/02/za6-450x236.png 450w, http://yurukov.net/blog/wp-content/uploads/2017/02/za6-644x338.png 644w" sizes="(max-width: 1130px) 100vw, 1130px" />

Тук ще видите друга разбивка по дялове на държавите сега и на предишните избори. Избрал съм същата вертикална скала, за да е по-видима разликата.

za8

za7

Знаете ли, че ...

През id.capital.bg може да се абонирате за 13 бюлетина, 5 от които ежедневни

Знаете ли, че ...

Бюлетинът "Пресата" прави преглед на всекидневния печат, извън изданията на Икономедиа

 • 19 фев, 2017
 • 3 публикации

Yordanka Boneva-Blagoeva, в 20:33

Ръцете на добрата жена са за мъжа спасителен пояс

 

vintage-1499538_640

 


„Ръцете на добра жена, обвити около врата на мъжа, са спасителен пояс, който съдбата му е хвърлила от небето.“


Джером К. Джером,
английски писател

Yordanka Boneva-Blagoeva, в 20:10

Кой може да се справи с глупака?

 

vintage-1499541_640

 „И най-глупавата жена може да се справи с умен мъж,
но с глупака може да се справи само най-умната.“

Ръдиард Киплинг,
британски писател,

лауреат на Нобелова награда за литература за 1907 г.Be_google ДОЛУпримитивнатаЦЕНЗУРЪ, в 09:53

Преди 144 години Васил Иванов Кунчев бе убит от враговете на българския народ и пое по пътя на безсмъртието

„И ние сме хора и искаме да живеем човешки: да бъдем напълно свободни в земята си, там гдето живее българинът – в България, Тракия и Македония. От каквато и народност да живеят в този наш рай, те ще бъдат равноправни с българина във всичко. Ще имаме едно знаме, на което ще пише: „Свята и чиста република“.
От тук може да кажем, че всеки, който твърди обратното на словата на Апостола на свободата е лъжец, безродник и предател.