Майки протестираха до парламента

Настоящи и бъдещи майки, подкрепени от Сдружение "Зачатие", се събраха на мирен протест в градинката до парламента. В отворено писмо до премиера, министъра на труда и социалната политика и до депутатите те настояват обезщетението за отглеждане на дете за първата година на майчинството да бъде 80 на сто от брутния осигурителен доход на двамата родители за шестте месеца, предхождащи раждането, разделен на две, но минимум 250 лева, а за втората година - 60 на сто от брутния семеен доход, предхождащи раждането, разделен на две, но минимум 180 лева.


За самотни майки, като се изработят ясни критерии за разграничаване на живеещите на семейни начало от самотните майки, протестиращите искат за първата година на майчинството обезщетението да бъде пълен размер на дохода за шестте месеца, предхождащи раждането, но минимум 300 лева, а за втората година - 80 на сто от него, но най-малко 250 лева.


Протестиращите искат допълнителна стипендия от 50 лева за майчинство на студентките редовно обучение. Те настояват детските надбавки да бъдат 50 лева всички деца, независимо от доходите на родителите, както и да се разшири семейното подоходно облагане.
Сред исканията на майките са увеличаване на броя на детските градини и яслите, на детските площадки, градини и паркове.


Под отвореното писмо са се подписали повече от 11 000 души в електронния й вид и близо 2500 по време на мирния протест днес от 9 до 13 часа.


Заместник-председателят на Народното събрание Любен Корнезов приеотворено писмо с искания на настоящи и бъдещи майки и подписка къмписмото. Корнезов се ангажира с исканията на майките да бъдат запознативсички народни представители и отвореното им писмо да бъде внесено впарламентарната комисия по труда и социалната политика.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах