Пет града поискаха нова семейна политика

Протестиращи майки в пет града на страната поискаха нова държавна политика, подкрепяща младите семейства, които създават деца и се грижат за тях, предава БТА.


Това е втори митинг - продължение на първия, който се състоя на 1 юни - Деня на детето.


Исканията на майките ще бъдат изслушани в комисията по труда и социалната политика, за да се направят първите стъпки към решаването на проблемите им, заяви д-р Ива Станкова, депутат от Коалиция за България. Освен нея с протестиращите майки в София днес разговаряха и депутатите Маргарита Панева и Мая Манолова.
Вече имахме една неформална среща с младите майки и е предвидена още една, каза Станкова. Отделна среща се предвижда и с родителите на деца с увреждания, които имат по-различни проблеми, свързани с осигуряването на лекарства, специални храни и други.


Едно от исканията е при отглеждането на дете с увреждания до навършването на 18 годишна възраст на детето, дейността на майката да бъде категоризирана като професия, съобщиха от инициативния комитет.


Освен в София, протестни шествия днес имаше и в Пловдив, Варна, Бургас и Плевен. Във всички градове исканията са за повече детски ясли и детски градини, повече зелени площадки за игра и достъп до детски кухни.


Кметът на Пловдив Иван Чомаков заяви, че са водени разговори с две фирми, които ще построят по една детска градина в града. Предвижда се и разширяване и строеж на нови детски кухни.


Кметът на Варна Кирил Йорданов се ангажира с изграждане на площадка за деца с увреждания. Към него също са отправени искания за намаляване на цената на храната в детската кухня, за увеличаване на броя на зелените площи, ремонтиране на детските площадки и за адаптиране на подлезите за детските колички. За 40 минути майките във Варна събраха в своя подкрепа повече от 200 подписа.


Протестиращите в Плевен връчиха на кмета на Найден Зеленогорски отворено писмо с предложения за подобряване на средата за живот на техните деца. Освен него, протеста уважи и цялото ръководство на общината. Зеленогорски посочи, че приема идеите за подпомагане на младите семейства. По думите му общината отделя 55 на сто от общинския бюджет за образование, детски градини и социални дейности. До момента са изградени 16 нови детски площадки, като за следващата година се предвижда да бъдат построени още 10. От 2007 година в Плевен ще бъдат отделени пари и за откриване на нови яслени групи.


Според депутата Ива Станкова детското здравеопазване трябва да се изведе като приоритет.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на buhchev.bg
  buhchev.bg
  Рейтинг:

  Намалиха средствата за 57 клинични пътеки

  01 Юли 2006

  От днес здравната каса ще плаща на болниците по-малко пари за диагностика и лечение на новородени бебета и интензивните грижи при бременност.

  Настоящи и бъдещи родители организираха протести

  01 Юли 2006

  Настоящи и бъдещи родители организираха протестни шествия в пет града в страната. Те настояват децата да станат приоритет на държавата. Така според тях ще се реши проблемът с отрицателния прираст на населението и българките ще са стимулирани да раждат.

 2. 2 Профил на Коста
  Коста
  Рейтинг:

  Няма държавата да ви прави деца.
  Жените не искат да раждат, защото не им се занимава с деца.
  Ако причината бяха парите, то богатите щяха да си имат 2-3 деца, ама и те нямат.
  Вижте например Слави, СерГей Велчев или пък Бойко Борисов- колко деца имат общо тези?!?
  А колко пари?
  Моралааа, християнския морал и възпитание бяха затрити от комунистите, включително и през последните 16г.

 3. 3 Профил на Пазарджиклийка
  Пазарджиклийка
  Рейтинг:

  Мирен протест имаше и в град Пазарджик! На 1 юли излязоха стотици майки и се събраха дота подписи в подкрепа на каузата! Защо не си сверети данните с другите медии?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах