Бойко Борисов забравил спомените си за "Топлофикация"

Спорът му с Овчаров и Петков се ожесточи

© Надежда Чипев

Румен Петков:Сигналът за "Топлофикация" е бил потулен от зам.-шефа на НСБОП, който сега работи при Борисов"Състезанието" между енергийния министър Румен Овчаров и кмета на София Бойко Борисов за това кой пръв е поръчал проверката в столичната "Топлофикация" навлезе в нова фаза. Министърът на вътрешните работи Румен Петков повтори в понеделник пред Би Ти Ви, че бившият зам.-директор на Националната служба за борба с организираната престъпност Красимир Младенов е потулил сигнала за злоупотребите с парното. Сега последният работи като съветник при кмета на София, припомни Петков.


Вътрешният министър заяви още, че няма връзки между колегата му Румен Овчаров и бившия шеф на "Топлофикация - София" Валентин Димитров. Административният директор на дружеството Христо Георгиев твърдеше по-рано, че Димитров бил особено близък с енергийния министър.


Сигналът за злоупотребите е постъпил през февруари 2005 г., но вместо да бъде разработена от службите на МВР, преписката е пратена на Агенцията за финансово разузнаване и се забатачва, каза Петков. Проверката е възобновена едва през ноември 2005 г. след смяната на властта, обясни той.
Петков припомни думите на Борисов от миналата седмица, че "доколкото си спомня", сигналът за "Топлофикация" е бил от оперативен работник за неколкостотин хиляди лева в български банки. Това освен да доказва, че Борисов е знаел за злоупотребите, значи, че него сигнал за такава сума "не го интересува", заяви министърът. Той окачестви думите на бившия главен секретар на МВР като цинизъм и разкритикува морала му.


В отговор на нападките Борисов заяви, че за първи път е получил сигнали за злоупотреби в "Топлофикация" през ноември, като станал кмет. Това обаче противоречи на вече споделените от него спомени. Борисов обясни, че Красимир Младенов е назначен при правителството на Иван Костов и призова да се премахне политическият чадър върху общинските и държавните фирми. Според него МВР е йерархична структура и вътрешният министър Румен Петков знае това добре. Борисов намекна, че телефоните се подслушват, като разказа как е научил за обвинението в прикриване на шефа на "Топлофикация", отправено му от Румен Петков.


Междувременно Овчаров заяви пред "Нова телевизия", че ще поиска нова проверка от МВР имало ли е други сигнали за "Топлофикация" и защо данни от 2001 г. са върнати от Агенцията за финансово разузнаване. Той обвини Борисов, че като главен секретар е спирал проверки по сигналите. Според Овчаров първият сигнал е подаден от австрийските служби още преди пет години. Овчаров обвини кмета на София, че след като е "получил информация от своите приятели от полицията", че около Димитров нещата се затягат, "започнал да прави медийни фойерверки".


"Сигурен съм, че подписът на Борисов не стои под прекратените проверки на неговия съдружник Пашата, но това не означава, че няма вина. Връзката на главния секретар на МВР с лице от съмнителния свят сама по себе си не е ли съмнителна", попита Овчаров.Ключови думи към статията:

Коментари (16)
  1. Подредба: Сортирай
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах