Около 40 хиляди първолаци ще получат социална помощ - нови дрехи

До края на октомври родителите ще могат да подават молби в социалните служби за еднократната помощ за първокласници, която тази година е под формата на дрехи - спортен комплект и яке. Това съобщиха днес на пресконференция социалният министър Емилия Масларова и заместник-изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Силвия Цанова.
Предвижда се около 40 хиляди първокласници на социално слаби родители да бъдат облечени за новата учебна година.
Дрехите за децата са на стойност 80 лева, колкото беше и досега еднократната помощ за първокласници от социално слаби семейства.
За да бъде получена помощта изискването е детето да е от семейство с доход 200 или под 200 лв. на член от семейството. Социалното министерство реши тази година да дава помощите под формата на инвестиции, като от ведомството се надяват така да спрат злоупотребите с некоректното ползване на помощите.
Дрехите за малчуганите са изработени от трудови кооперации на хора с увреждания, а производителите са определени с конкурс за обществена поръчка. Изпълнители на поръчката са трудови кооперации от Шумен , Пловдив, Горна Оряховица, Варна и Габрово.
Сумата, която е отделена тази година за поръчката и производството е 3, 2 млн. лева, информира заместник-изпълнителният директор на АСП Ивайло Иванов.
По думите на Масларова дрехите са красиви и пъстри и родителите не трябва да се притесняват, че децата ще се чувстват от бедни семейства.
Социалното министерство предвижда от следващата година да се обмисли вариант на децата да се дават учебници и учебни помагала, както поискаха родители тази година. Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева съобщи, че се обсъжда вариант учебни помагала да бъдат давани и на децата от 5 до 7 клас.
Децата от първи до четвърти клас и тази година ще получават безплатни закуски, съобщи Масларова. През май е обявена открита процедура за обществена поръчка за доставчици на закуските. Участвали са седем кандидати, две от фирмите не са допуснати, заради неизрядни докумени. Сключени са договори с две фирми за областите Бургас и Стара Загора.
За три дни социалните служби ще решават дали на родителите да бъдат отнети детските добавки в случай, че детето им направи над пет неизвинени отсъствия. Училищата ще изпращат на регионалните структури на АСП списък с учениците, които са направили над пет отсъствия.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Арта
    Арта
    Рейтинг:

    Това е добро начало,но не е напълно справедливо.Като се има впредвид дела на сивата икономика в България,голяма част от наетите по трудови правоотношения се осигуряват на минимална заплата,а реалното им възнаграждение е в пъти повече.Това ощетява такива като мен и моето дете,защото се осигурявам на реалната си заплата и брутният ми доход е над двеста лева на член от семейството,но реалният ми доход след приспадане на данъци и осигуровки е далеч по нисък.Затова не получавам детски добавки,същевременно цял куп мои познати получават детски,защото са официално на минимална и влизат под прага от 200 лв.,а пък реалните им заплати са по-високи от моята.Същото е и с облеклата.Тоест парите,които вземат от моите данъци,отиват за детски и облекла на тези,които крият данъци.Намирам,че това си е чиста проба дискриминация и привилегии за едни за сметка на други.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах