Населението на България намалява и застарява

Населението на България е намаляло за година с близо 40 хил. души и в края на 2006 г. вече е 7.69 млн. Това сочат резултатите от последното демографско изследване на Националния статистически институт, оповестени вчера.


Страната е в дъното на европейските класации по естествен прираст, смъртност и продължителност на живота и единствено данните за раждаемостта са по-оптимистични.


Българинът остарява - средната възраст на населението вече е 41.4 г., докато през 2000 г. е била под 40 г. Въпреки това възрастните хора живеят по-кратко от европейските си връстници. Продължителността на живота за мъжете е средно 69 г., а за жените - 76 г. Единствено в балтийските републики и Румъния са с по-лоши показатели. Във всички останали държави - членки на ЕС, хората живеят средно над 80 години.
Въпреки че през последните години детската смъртност у нас намалява, тя също остава сред най-високите в Евросъюза с изключение единствено на Румъния, сочат статистическите данни. Изследването потвърди факта, че България е държавата с най-нисък естествен прираст и затова през последните 16 години непрекъснато губи население. По този показател си съперничим единствено с Латвия. На другия полюс са Португалия, Словакия, Франция и Ирландия, където се раждат повече хора, отколкото умират.


От 2001 г. раждаемостта в България се увеличава, макар и бавно. Данните сочат, че вече сме достигнали нивата на Италия, Гърция, Унгария, Австрия и Полша. Все пак при показател 9.6 на хиляда, "бейби бумът" е далеч от постигнатото през 1990 г., когато раждаемостта е била 12.1 на хиляда. Същевременно броят на извънбрачните деца вече надхвърли 50% заради все по-популярните съжителства без брак сред младите.


В трудоспособна възраст са близо 63% от населението. Те се увеличават с 6 хил. души, но главно заради увеличената възраст за пенсиониране на жените. Същевременно с 23 хил. намалява броят на младите, които ще навлязат на трудовия пазар през следващите години. Под трудоспособна възраст са 14% от населението, докато през 1990 г. те са били една пета.

Коментари (7)
  1. Подредба: Сортирай
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах