Странджа все пак остава природен парк

Депутатите приеха на второ четене заповедите за обявяване на защитени територии да не подлежат на обжалване по съдебен път

© Юлия ЛазароваЗаповедите, постановленията и другите административни актове за обявяване на защитени територии до 30 юни 2007 г. няма да подлежат на обжалване по съдебен път. Това прие на второ четене днес парламентът, предаде БТА.


Според гласуваните промени в Закона за защитените територии образуваните и неприключили съдебни производства срещу изброените актове ще се прекратяват. С поправките се решава кризисната ситуация с природния парк "Странджа", чийто статут на защитена зона бе отменен от Върховния административен съд заради пропуски в министерска заповед от 1995 година, напомня Дарик радио.


Заместник-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев обяви, че поправката в закона се налага, тъй като не съществува процедура за преобявяване на защитени територии.
"Няма как да създадем машина на времето и да се върнем назад в годините, за да поправим малките неточности в документите за обявени защитени територии", обясни Георгиев.


Според него, с приетите днес текстове се удовлетворяват исканията на природозащитниците.


Мнозинството отхвърли предложението на ДСБ, екоминистърът да се задължи в шестмесечен срок със заповед да привежда в съответствие със закона административните актове, свързани с промяна в площите и границите на защитени територии.


Не се прие и искането за връщането на статута на Камчийски пясъци като защитена територия.

Коментари (18)
  1. Подредба: Сортирай
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах