Съдебен архив разкрива фалитите на комунизма

От понеделник "Дневник" ще публикува поредица за прекратеното дело за икономическата катастрофа

© Дневник

Христо ХристовПрез 45-годишното си съществуване комунистическият режим в България е фалирал два пъти - през 1960 и 1987 г., и още един път е бил на крачка от фалита през 1978 г. За да скрие първата катастрофа и да изплати част от натрупания необслужваем дълг към Съветския съюз, генералният секретар на Българската комунистическа партия (БКП) Тодор Живков еднолично и без да уведоми нито правителството, нито партийното ръководство, е продал на Москва стратегическия златен резерв на страната, натрупан до 9.ІХ.1944 г.


Това разкриват секретни и строго поверителни документи от заведеното през 1990 г. дело №4, познато като делото за икономическата катастрофа на България. То трябваше да изясни причините за икономическия крах на страната, довел и до падането на комунизма през 1989 г., но беше прекратено през 2005 г. без резултат.


През самата 1990 г. политическите наследници на Живков съобщиха официално за фалита на държавата, като тогавашният премиер Андрей Луканов обяви едностранно мораториум върху плащанията по външния дълг, който се оказа над 10 млрд. долара и за който българските граждани не подозираха.
Делото е събрало поверителния архив на БНБ, архива на Българската външнотърговска банка, Министерството на финансите, Министерството на външната търговия, Министерството на външноикономическите връзки, Министерството на икономиката и планирането, "Кинтекс", секретни партийни и правителствени решения. Документите са близо 1200 тома. Те разкриват причините, заради които България на два пъти е била доведена до банкрут от управлението на комунистическата партия, а след 1987 г. икономиката й е била поддържана на изкуствено дишане с помощта на огромните кредити от западни държави и банки.


На практика социалистическата държава е изпаднала в неплатежоспособност още на 15-ата година от съществуването си. Това се дължи най-вече на неразумното използване на външните заеми, които към 1960 г. са достигнали 3 млрд. лв. Освен на западни банки управлението на БКП дължи огромни суми на СССР, за което висшето ръководство на БКП е критикувано от съветския ръководител Никита Хрушчов. За да спаси положението, Живков тайно предлага на Хрушчов да купи българския стратегическия златен резерв, за да бъдат върнати част от задълженията към Москва. Златният резерв е възлизал на над 20 тона злато и е формиран отпреди установяването на комунистическия режим. Дотогава никое правителство не е посягало на него, дори по време на двете национални катастрофи, свързани с войните през 1913 и 1918 г.


Сделката става при пълна секретност и без решение нито на висшето ръководство на БКП - Политбюро, нито на правителството. В следващите няколко години поради перманентната криза Живков продава още 10 тона злато. Загубата за страната е огромна, тъй като малко по-късно цената на златото на международните пазари се покачва десетократно. Именно състоянието на фалит се оказва и основният мотив Живков да предложи на Хрушчов България да се присъедини като 16-а република към СССР.


За годината на втория реален фалит на българската държава при комунизма следва да се смята не 1990 г., когато официално беше обявен, а 1987 г. Тогава външният дълг на страната надхвърля 6 млрд. долара и обслужването му през следващите две години се осъществява изключително чрез нови външни кредити, разкриват секретните документи по дело №4. Още през октомври 1987 Живков получава конфиденциална информация от тогавашния председател на БНБ Васил Коларов, в която ясно е посочено, че външният дълг на страната е нараснал застрашително и вече целият годишен износ не е в състояние да покрие плащанията по външните кредити. Направена е и точна прогноза как банкрутът на държавата ще се развие през следващите години. Поддържането на икономиката обаче, както и на жизненото равнище в страната е продължило единствено чрез нови кредити, така че само за две години външният дълг е нараснал до 10.5 млрд. долара.


Външният дълг не е единственото измерение на фалита на комунизма в България. Заради тоталната криза в икономиката от 1986 г. властта се опитва да реанимира системата с натрупването на колосален вътрешен дълг в размер от над 23 млрд. лв. За първи път архивите разкриват как управлението на БКП е посегнало и на спестяванията на гражданите във фондовете в ДСК (Държавна спестовна каса). От материалите става ясно и как през 1989 г. е бил стопен стратегическият валутен резерв на страната, който е бил малко над 1 млрд. долара. Заради неадекватна кредитна политика и щедро раздавани заеми на предимно фалирали страни от Третия свят комунизмът завещава и 1.5 млрд. долара задължения към България, голяма част от които още не са събрани.


Секретните документи разсейват митовете за развитото селско стопанство, тежкото машиностроене, електрониката и военнопромишления комплекс, които и до днес се смятат за гордост на социализма. Информацията в тях показва, че кризата в тези отрасли е настъпила още в началото на 80-те години.


По дело №4 са разпитани целият политически, държавен, стопански и банков елит от това време начело с Тодор Живков.


Разследването на "Дневник" е осъществено по Закона за достъп до обществена информация и с разрешението на Върховната касационна прокуратура, Софийската градска прокуратура и Националната следствена служба.


* Христо Христов е журналист във в. "Дневник" от основаването му през 2001. Автор е на документалните книги "Секретното дело за лагерите" (1999), "Държавна сигурност срещу българската емиграция" (2000) и "Убийте Скитник" (българската и британската държавна политика по случая Георги Марков, 2005).Носител е на най-престижните български награди за разследваща журналистика:
- "Паница" (1999) на фондация "Свободна и демократична България"
- "Разследващи журналисти" (2001) на българската Асоциация за разследващи журналисти, Центъра за развитие на медиите и британската фондация "Гардиън"
- "Черноризец Храбър" (
2003 и 2005) на Съюза на издателите на всекидневници в България.
Отличен е с наградата за цялостен принос в областта на достъпа до информация на фондация "Програма достъп до информация" (2005).
Христо Христов е първият носител на
наградата за принос към свободата на духа на фонд "Георги Василев – Швейцария" (2006).
Специализирал е във в. "Гардиън", Великобритания (декември 2002) и в Международния център за журналистика, Вашингтон, САЩ (април 2004).
Последното му разследване за убийството на българския писател Георги Марков, предизвика международен отзук и за него писаха редица престижни британски вестници, сред които "Сънди Таймс" и "Гардиън", както и световните информационни агенции Ройтер, Асошиейтед прес, Франс прес и др.
Сегашното разследване е част от новата му документална книга, която предстои да бъде пусната на пазара от издателство "Сиела" под заглавието "Тайните фалити на комунизма".

Коментари (310)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 4 Профил на dss3193
  dss3193
  Рейтинг: 427 Неутрално
 2. 49 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  tazi chast ot nai-novata ni istoriya tryabva nezabavno da vlezne v uchebnizite i da se publikuva v presata vseki den dokato ima hora v BG zabludeni po tezi temi.

  Истината ни прави свободни.
 3. 57 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Весело

  да видим на следващите избори колко журналисти ще си спомнят за тая работа обаче

  и колко гласоподаватели.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 4. 58 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  само между другото ... интересно ще е да се види колко е откраднато и колко -- прахосано. аз отдавна искам да видя индикатор за икономическите способности на червенотиквеничковчетата. съдейки от успехите им като капиталисти, очаквам прахосаното да е близо до 100 процента.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 5. 325 Профил на Julian Ionchev
  Julian Ionchev
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#149] от "ВИКТОР":

  Здравейте,
  Виждам, че сте цитирали доклада на Петър Младенов "За състоянието на страната" изнесен на пленума на ЦК на БКП от 11.12.2009 г.
  Бихтре ли ми помогнали да намеря пълни текст на този доклад.
  Предварително Ви благодаря !
  Е-мейла ми е jionchev@gmail.com

 6. 326 Профил на DK120662
  DK120662
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Какви са тези глупости за изплащане на държавен дълг със златния резерв - или дългът е бил много малък (което няма как да е истина и държавата да е пред фалит) или златният резерв е бил невероятно голям (което няма как да е истина, защото няма откъде да дойде) Защо сега не вземем да си изплатим дълга със златния си резерв, като може така, защото това са пълни недомислени смешки, предназначени за дебили.

 7. 305 Профил на varnasummer
  varnasummer
  Рейтинг: 434 Весело

  А др. Миков в пламенната си реч на 09.09 т.г обяснява как "след 1944 в България настъпил социален и икономически възход". Смятай какви представи има за банкрут тоя човек...

  Цял живот в заблуда.
 8. 306 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 824 Неутрално

  в този смисъл политическите партии които се превъзнасят за социализма - БСП и Атака - наистина постигнаха значителни успехи по стъпките на любимия им т. живков...успяха само за една година да вземат 3 млрд. заеми и евентуално още 3 млрд. от ограбването на КТБ от "свързани с банката" лица...

 9. 307 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  До коментар [#324] от "Кой не скача е червен.":
  Не можеш с работа да компенсираш кражбите на комунистите!

 10. 308 Профил на shumansky
  shumansky
  Рейтинг: 218 Неутрално

  А сега новия кредит от 16 милиарда не само не води до фалит, ами ще докара реки от мед, масло и благоденствие най-вече в Северозападните вилаети! Нещо ми се струва гнило в реалната преценка на автора! БВП през осемдесетте беше в пъти по-висок от сегашния, к'во пра'им?

 11. 309 Профил на Коко Тахов
  Коко Тахов
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#330] от "shumansky":

  Шумански ли си шумкарски ли ?

 12. 310 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 879 Неутрално

  До коментар [#40] от "др.Иванов":

  К'ви ги плещиш ти бре какаванино? Някога живял ли си в тези държави? Според ме даже не си и стъпвал там. Младите жени по селата в споменатите от теб общества не работят. Седят си по къщите, готвят и пекат сладки, ходят по фризьори и кафенета. Която иска да работи или учи си вдига задничето и се премества в някой град.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах