Проф. Иван Илчев е новият ректор на СУ

Проф. Иван ИлчевПроф. Иван Илчев, декан на Историческия факултет, е новият ректор на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Той спечели с 218 гласа на балотаж срещу проф. Иван Петков, декан на Химическия факултет, който получи 109 гласа.


На първия тур Илчев събра 178 гласа , а Петков, - 90 гласа. Още тогава се очерта победата на историка, защото не му досигнаха само 9 гласа за минимума от 187 гласа за решаване на вота от първия тур.


Третият кандидат за ректор - проф. Петър Славейков, декан на Геолого-географския факултет, е получил 74 гласа на първия тур.
Досегашният ректор на СУ проф. Боян Биолчев връчи на новия ректор ключа на висшето училище с образа на Св. Климент Охридски. Проф. Биолчев каза, че се радва, че предава този ключ в ръцете на един достоен ректор.


Новият ректор благодари на всички негови колеги, които са го избрали. Надявам се, че след 4 години няма да съм разочаровал тези, които днес гласуваха за мен, но и малко ще съм променил мнението на тези, които днес не дадоха своя глас за мен, посочи проф. Илчев.


Следващите няколко години СУ трябва да се конкурира не само с висшите училища у нас, но и с тези в ЕС, каза по-рано през деня проф. Иван Илчев, представяйки програмата си пред Общото събрание на СУ.


По думите му, това означава създаване на програма за нови международни връзки, участие в европейски програми и разработване на стратегия за научните изследвания.


Според проф. Илчев трябва да се утвърдят принципите на прозрачност при управлението на имотите на СУ, както и да има пълен регистър на сключените договори.


Проф. Илчев заяви още, че ректорът на СУ трябва да има собствена тежест, а не да отразява светлината на институцията.


Проф. Илчев коментира пред последния брой на в."Капитал", че "реакцията на този т.нар. отлив на студенти не е нещо, което ще остане като трайна тенденция. Освен това имаше значение, че СУ има най-тежките приемни изпити, ние не обещаваме лесно влизане, ние обещаваме качествено образование".


ЗА МАТУРИТЕ, ЕС И ТАКСИТЕ


Според него матурата в този вид, в който е сега, все още не е матура.


"Когато в България има един национален екзаминационен център, в който да се проверяват матуритетните работи в цялата страна, тогава висшите училища нямат основания да не приемат матурите като входен изпит. Ние искахме да участваме активно в подготовката на матурите като институция, която е заинтересувана от качествени кандидат-студенти и качествени студенти. За съжаление матурата си се готви изцяло от министерството.


Ние бихме искали да имаме много студенти от ЕС, но нашият проблем е, че този стремеж влиза в противоречие с финансовите интереси на университета. Защото студентите от ЕС плащат таксите, които плащат нашите български студенти, тоест не плащат по-високи такси. По презумпция е трудно да се очаква, че при нас ще има много студенти от ЕС, които не знаят български език. Така че е трудно да се разчита на масов наплив на студенти от ЕС.


Аз мисля, че идеята университетите сами да определят таксите е добра, стига държавата да не абдикира тотално от подкрепата си към тях, защото все пак те имат значение за обществото като цяло. Не може да се разчита, че университетите ще се издържат само от таксите. Това е безумно поне в днешно време".
КОЙ Е НОВИЯТ РЕКТОР


Проф. Илчев е роден на 25 юни 1953 г. в София. Завършил е средното си образование в 114-та гимназия с преподаване на английски език в София.


Завършил е история (профил нова и най-нова обща история) в Софийския университет "Св. Климент Охридски".


1978 - Асистент в Историческия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски"


1981 - Кандидат на историческите науки с докторска теза "България в балканската английска политика (1913 - 1918)


1984-1986 - гост-професор в Държавния университет на щата Охайо, Калъмбъс и Мерилендския държавен университет, САЩ


1987 - Доцент по нова и най-нова история на Балканските народи


1990-1991 - гост-професор в Центъра "Уудроу Уилсън", Вашингтон; Университета на Чиба, Япония (1999-2000).


1993 - Доктор на историческите науки, докторска теза "Родината ми - права или не! Външнополитическа пропаганда на балканските народи"


1995 - Професор по нова и най-нова история на балканските народи


1997-2002 - Член на ВАК


от 2003 - Декан на Исторически факултет


от 2003 - Председател на научния съвет на факултета.

Коментари (4)
  1. Подредба: Сортирай
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах