Изпитите с външно оценяване за учениците от 4-ти и 5-ти клас ще бъдат от 13-20 май

© Красимир ЮскеселиевИзпитите с външно оценяване за учениците от 4-ти и 5-и клас в държавните, общинските и общообразователните училища ще се състоят в периода 13-20 май. Това съобщи директорът на Дирекция "Политика в общото образование" към Министерството на образованието и науката /МОН/ Евгения Костадинова след среща с ръководствата на регионалните инспекторати по образованието.


Изпитът по български език и литература ще бъде на 13 май, математика - на 14 май, човекът и природата - на 15 май. За 16 май са предвидени изпитите човек и общество и история на цивилизацията. Изпитът по география е насрочен за 17 май, а на 20 май - по първия чужд език.


Изпитите ще започват в 10.00 часа и ще са с продължителност 40 минути за четвъртокласници и 45 минути за петокласниците.
Изпитът за четвърти клас ще бъде тест с 20 въпроса и диктовка. Максималният брой точки при оценяването е 20.


В пети клас тестът съдържа 25 въпроса и кратък преразказ, които ще носят максимум 25 точки.


От МОН уточниха, че писмените работи няма да се оценяват от преподаващия учител. Оценките ще се вписват като текущи и няма да имат санкционираща роля.


Анализите на министерството сочат, че миналата година учениците са били най-несигурни в знанията си по български език и литература.


Костадинова обясни, че за приемните изпити след седми клас ще се признават оценките на първите трима ученици, класирали се на националните кръгове на олимпиадите.


Експертите напомниха, че в момента се извършват проверки в училищата от психолози, педагози, експерти от Инспектората и МОН за упражняване на насилие в училищата.

Коментари (160)
  1. Подредба: Сортирай
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах