С 15% се увеличават заплатите на лекарите и сестрите в държавните болници

Съсловните организации ще решат до седмица ще има ли протести

Новият министър на здравеопазването Евгений Желев изпревари протестите на лекарите и медицинските сестри, планирани за средата на месеца, и обяви, че от 1 май заплатите им ще бъдат увеличени с 15%. Повече пари ще получат 17 хил. специалисти от спешната помощ, психиатриите и хигиенните инспекции. Средствата ще дойдат от преразпределения и резерви в бюджета на здравното ведомство. Освен това докторите и професионалистите по здравни грижи ще получат още 10% върху възнагражденията си от 1 юли заедно с всички, заети в бюджетната сфера. Министърът каза още, че до края на годината ще започне подписване на мениджърски договори с директорите на болниците, с което очаква да подобри управлението им.


Същевременно премиерът Сергей Станишев, който през празничните дни посети "Пирогов" заедно със здравния министър, заяви, че средствата в здравеопазването ще бъдат насочвани към болниците, които са гръбнакът на здравната система. Той съобщи, че ще бъде изпълнено искането, поставено при протестите в спешната болница през лятото на 2007 г., и възнагражденията на персонала ще се увеличат с 30% още от май. По изчисленията на директора Димитър Раденовски така средната лекарска заплата ще стане 1500 лв., а сестрите ще получават около 800 лв. с нощния труд и другите добавки. Според представители на стачния комитет обаче това увеличение е станало под натиск, след като са заплашили с нови протести.


От съсловните организации на лекарите и медсестрите вчера бяха скептично настроени към обещанията за увеличение на заплатите. Председателят на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи проф. Станка Маркова коментира, че колегите й все още не са получили предишното повишение от 20%, което трябваше да се изплати със задна дата от януари. На доста места места увеличението във възнагражденията на средния медицински персонал е с 6 до 9.5%, каза тя.


Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Андрей Кехайов заяви, че увеличението на заплатите няма да реши проблемите в здравеопазването. Става въпрос за 60 лв. повече за лекарите в спешната помощ, което едва ли ще ги задържи в България, коментира шефът на БЛС. Той обяви, че до няколко дни съсловните организации на медиците ще решат дали ще има протести. Преди това обаче Кехайов ще се срещне с министър Желев.

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
  1. Подредба: Сортирай
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах