Конкурс за нотариуси ще се проведе днес

Състезанието се провежда за първи път от 4 години насам

© Красим ЮскеселиевДнес ще се проведе конкурс за нотариус, който е първият от 4 години насам. Кандидатите са над 1100, а местата за цялата страна 227. Първият етап е писмено решаване на казус и само получилите оценка над 4 ще продължат напред и ще се явят на устен изпит. Свободните места са определени, след като са анализирани данните на Агенцията по вписванията за сделките с имоти през последните три години. С този конкурс броят на нотариусите, които в момента са 525, ще нарасне с над 40%.


В заповедта на министъра на правосъдието Миглена Тачева, с която е определен конкурсът, е записано, че целта е да се създадат подходящи условия за предоставяне на нотариални услуги на гражданите и фирмите. Това се отнася предимно за София, Разлог, Бургас, Поморие, Несебър, Варна, Добрич, Каварна и Балчик. Там според министерството има стабилна тенденция за увеличаване на имотните сделки, вписванията и издадените удостоверения.


Конкурсът беше обявен за 214 бройки още през лятото от предишния министър Георги Петканов, но след това Тачева отмени заповедта му. Тогава Нотариалната камара изпрати становище до министерството, в което се противопостави на разкриването на толкова много нови бройки. Едно неаргументирано увеличаване на броя на нотариусите ще доведе до занижаване на качеството на работата поради появата на нелоялна конкуренция и факта, че за издръжка на една кантора е необходим значителен минимум от средства, твърдят от камарата. В становището си организацията е изброила 25 от 92-та града, за които е обявен конкурс, в които струпването на нотариуси би довело до нелоялна конкуренция.
В неделя в."24 часа" писа, че хора са предлагали по 50 хил. евро, за да станат нотариусиПодробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Коментари (8)
  1. Подредба: Сортирай
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах