Най-много желаещи за българско гражданство има от Молдова и Македония

© Красимир ЮскеселиевНай-много желаещи за българско гражданство има от Македония и Молдова, сочи отчет на Министерството на правосъдието, представен пред журналисти. За периода от юли 2007 до юли т.г. са образувани 4816 преписки по документи от македонски граждански, следвани от молдовските 1136. След тях се подреждат Русия, Израел и Сърбия.


За изминалия период от една година в Министерството на правосъдието са изготвени 15 проекта на нови закони и изменения и допълнения на закони, както и 31 подзаконови нормативни акта.


Инспекторатът по Закона за съдебната власт и министърът на правосъдието за същия период е извършил 53 планови проверки по реда на Закона за съдебната власт. През 2007 г. са усвоени средства в размер на 80 милиона лева, като 68 милиона от тях са за съдебната система. Това е най-голямата сума, усвоявана от 1989 г. насам от министерството за нуждите на съдебната система.


Забелязва се и активност в сферата на международните осиновявания. През този период в Министерството на правосъдието са подадени 149 молби на кандидатосиновители. В регистъра за кандидатосиновители са вписани нови 109 души. В регистъра за деца нови 737. Съветът е направил до Министерството на правосъдието предложение за определяне на подходящ осиновител за 295 деца. Няма тенденция за разсиновяване, каза министърът на правосъдието Миглена Тачева пред журналисти. За посочения период в програмата за защита на застрашени лица са включени четирима души.

Коментари (49)
  1. Подредба: Сортирай
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах