БСК: Самоосигуряващите се да плащат по-големи вноски за пенсия

Коментар на председателя на БСК Божидар Данев

© Анелия НиколоваПрограма за промени в пенсионното осигуряване, което ще донесе на системата близо 800 млн. лв. годишно обяви днес Българската стопанска камара.


Една от идеите е минималният доход за самоосигуряващите се, върху който им се начисляват вноски за пенсия, да се увеличи от сегашните 240 лв. на 450 лв. Тази мярка би засегнала хората, които работят за своя сметка - адвокати и нотариуси, лични лекари и стоматолози, хора със свободни професии. По данни на камарата това са около 300 хил. души, а мярката ще донесе в бюджета на Националния осигурителен институт 300 млн. лв. допълнително.


Друго предложение е за самоосигуряващите от различните професии да бъдат въведени различни минимални осигурителни прагове. Ефектът от това се очаква да е 90 млн. лв.


БСК настоява още земеделските производители, които сега се осигуряват върху 120 лв., да почнат да плащат върху минималната работна заплата, действаща в страната, а вноските да им се прихващат от субсидиите, които получават.


Стопанската камара подновява и отдавнашното си предложение държавните служители, кадровите военни и служителите в МВР да започнат да се осигуряват за своя сметка, както всички останали работещи, а не вноската им да се покрива от държавата. Освен това БСК настоява да се премахне и разминаването между продължителността на осигуряването на военните, полицаите и магистратите и получаваната от тях пенсия. Заради по-краткия стаж и по-високата категория изплащаните от НОИ за тези професии пенсии са с 250 млн. лв. повече, отколкото е техният принос към системата.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 7 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Тъкмо се научихме да плащаме и пак ще ни откажат. Така нема да стане, "другари"! В момента, осигурителните вноски са 26%(67,60лв.) или 29,5% с фонд ОЗМ (76,70лв.), изчислени върху минимален осигурителен доход 260лв. Върху 450лв. ще станат съответно 117лв. и 132,75лв. Това са доста пари, които отиват нахалост. Резултатът ще е още безработни и "обезкуражени" (както ги наричат НСИ) и значително по-малко постъпления в бюджета на осигурителната система. Ако смятат да събират парите за бюджета и осигуряването от глоби и санкции, това е повече от късогледство, просто ще увеличат неимоверно корупцията, която и без това е стигнала безобразни нива. За пореден път се уверяваме, че в територията, наречена БГ се случват само безумия, породени от скудоумие, инфантилност и самозабравяне.

  Имаше само една засечка и това беше § 22...
 2. 13 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 388 Неутрално

  al, изравняване има за ЕТ и тези, които имат доходи, различни от трудови правоотношения(граждански договори, наеми и т.н.). За самоосигуряващите се, които имат само доходи от дивиденти или нямат "други" доходи - няма изравняване. Осигурителният праг не е доход.

  Имаше само една засечка и това беше § 22...
 3. 14 Профил на йотата
  йотата
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Бе аз си мислех че съм започнал да вдявам кое какво е в тая кочина и пак се обърках тотално?!
  Бе такива разчети и програми не трябваше ли да се направят от т.н. трудови синдикати бе? (напр. Желязков, Тренчев, Манолов и прочие)
  Бе не е ли работа на бизнес-организациите да натискат за повече пари за иновации и конкурентоспосбност а не слугинажни дейности по информационната поддръжка и легитимирането на "социалистическата партия", бе?
  Бе тия с разчетите не разбират ли че объркват социалната роля на земеделието бе?
  Хаййде сега ако обичат от ЦИР, ЦИД, Фокус и т.н. да обяснят на милите бабички от селата че БСП се опитва да им вземе данъци, пардон осигуровки за пенсии и че социално земеделие в БГ няма да има?!
  Та да знаят за кого глауват, де, и да не дрънкат тенджери и тигани когато един път на 20 години Масларова ги изпрати на море.

  Кукундясал за пореден път.

  Българин. Изчезващ вид. Заради липса на държава.
 4. 24 Профил на zombi
  zombi
  Рейтинг: Гневно

  Г-н Данев,

  кой Ви назначи на поста председател на БСК ? И какво общо имате с нормалните работодатели в България ? Вас лично трябва да ви съдят за национално предателство и доубиване на малкото останал дребен и среден бизнес, за който не си мръднахте и пръста, но за правителството на БСП сте готов да си дадете и г..а !!!

 5. 26 Профил на zombi
  zombi
  Рейтинг: Весело

  Къв дребен бизнес. Искам да съм чиновник в БСК.

 6. 27 Профил на zombi
  zombi
  Рейтинг: Неутрално


  „Българска стопанска камара - съюз на българския бизнес” е сдружение с нестопанска цел, неправителствена организация на българския бизнес, учредена на 25 април 1980 г.


  Божидар Данев


  Роден в София.

  Завършва Технически университет в София през 1959-1965 година.

  Работи в Българска академия на науките /БАН/, Институт по техническа кибернетика като научен сътрудник, ръководител на програми и др.

  Защитава докторска дисертация "Управление на многосвързани системи". Хабилитира се като старши научен сътрудник. Специализира в Академия на науките - Москва.

  Удостоен е с награда на БАН за най-добра научна разработка. Удостоен е и с награда за научна разработка с най-голям икономически ефект. Член е на Общото събрание на БАН.

  През 1979-1980 годна извършва следдокторска специализация в Университет Хановер, ФРГ. Чете лекции като гост в Германия, Англия, САЩ, Италия, Швейцария.

  През 1981 година постъпва на работа в Българска индустриална асоциация, сега Българска стопанска камара (БСК). Работи последователно като специалист, ръководител център, зам.-председател, председател.

  Бил е изпълнителен директор на Софийска фондова борса.

  Понастоящем е Председател на Управителния съвет и Изпълнителен председател на БСК и Изпълнителен директор на международната лизингова компания "Интерлийз" АД.

  Член е на съветите на директорите и надзорен съвет на крупни търговски дружества.

  Член е на националния съвет за научна политика.

  Съпредседател е на Смесения европейско-български икономически и социален комитет


 7. 30 Профил на zombi
  zombi
  Рейтинг: Гневно

  Аман от назначени от червените " Работодатели ". Но така е като революциите стават отгоре, а не отдолу. Българската власт се страхува от силна и независима средна класа, като поддържа митове и легенди за гадните шмекери, измамници и търтеи дребни бизнесмени, а това е най-работливата прослойка от целия сбъркан преход.

 8. 37 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 8 Гневно

  А ранното пенсиониране на военни и милиционери кога ще се премахне...?
  А универсалните пенсионни фондове като загубиха средно по 20% за миналата година...къде изчезнаха парите на осигурените за втора пенсия...?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах