Мерките срещу политическото номадство скараха депутатите

Като мярка срещу т.нар. политическо номадство депутатите от временната комисия за подготовка на правилника на парламента забраниха създаването на нови парламентарни групи и "прескачане" на депутати от една парламентарна фракция в друга. Предложението на ГЕРБ, подкрепиха десет депутати, против бяха четиримата представители на БСП и ДПС в комисията.


Лютви Местан от ДПС отново попита защо един вътрешнопартиен феномен, като политическото номадство, трябва да се регулира от правилника на парламента. Не сме съгласни с явлението, но не сме съгласни и с регулацията - нека партиите да се справят чрез своите правилници с този проблем, а не да вадим проблема на ниво правилник на парламента, призова той.


Янаки Стоилов от БСП пък посочи, че разбира мотивите за политическа лоялност пред хората, които са избрали депутатите и към партията, която ги е излъчила, но предложението противоречи на конституционните правомощия на депутатите. Проблемът е въпрос на кризата на българските партии, а не на конституцията, посочи той. Добави, че новото мнозинство се ориентира към принципите на Маркс, който развива тезата за отзоваване на избраниците от народа.
Екатерина Михайлова от "Синята коалиция" пък контрира, че не се нарушава конституцията, защото депутатът запазва всички правомощия на народен представител. Като независим, той няма да може само да създава нова парламентарна група, посочи тя. Михайлова добави, че са необходими промени и в закона за политическите партии за държавната субсидия, защото в края на миналия мандат парламентът изпадна ситуация, в която независими депутати питаха в коя парламентарна група да отидат, за да могат да вземат субсидията, която им се полага на депутатите.


Огнян Стоичков от "Атака", която също предлага мерки срещу т.нар. политическо номадство, каза, че целта не е да се затяга партийната дисциплина, а да не се подменя вотът на избирателите.


"Ще изрека ерес", каза Местан. Посочи, че свободният мандат, предвиден в конституцията, означава народен представител, избран с листата на партия, да представлява интересите на своите избиратели. Ако след две години реши, че интересите на избирателите му се защитават по-добре от друга формация, никой не може да му го забрани да се премести, каза Местан.


"Вие надхвърляте Маркс", възкликна Любен Корнезов (БСП) след като с 10 гласа "за" и 4 "против" комисията реши, че не могат да се сливат или разделят съществуващи парламентарни групи. Янаки Стоилов допълни, че новото мнозинство ще постигне това, което нито един парламент не е постигнал. "Това е аполегитика на марксизма - действията на това дясно мнозинство в тази зала", коментира Местан.


Комисията реши още, че шестимата зам.-председатели на 41-то Народно събрание автоматично ще бъдат освобождавани от поста при напускане на парламентарната група, която ги е предложила, или при изключване от състава й. Независимите депутати ще бъдат освобождавани и от ръководствата на парламентарните комисии.


Спор в комисията предизвика идеята на ГЕРБ председателят на парламента да определя кои негови заместници ще му помагат при воденето на заседанията през седмицата и само те да заемат местата на трибуната. Мотивът е, че президиумът в пленарната зала, където стоят председателят и заместниците му, има шест места, а в ръководството сега са 7 депутати.


Срещу идеята възрази Лютви Местан от ДПС, който веднага изрази опасения, че се създават предпоставки във воденето на заседанията да участват само зам.-председателите от управляващото мнозинство. Това би означавало да се наруши основен принцип на парламентаризма, посочи той и настоя да бъде записано, че единият от тези зам.-председатели е от опозицията. Все още не е ясно коя е опозицията, възразиха Искра Фидосова и Лъчезар Иванов от ГЕРБ, но с гласовете на РЗС и "Синята коалиция" предложението на ГЕРБ беше прието.


Срещу отсъствията на депутатите и честото проваляне на пленарните заседания, заради липса на кворум, ГЕРБ предлага при три поредни и пет неоправдани отсъствия на месец да се удържат две трети от месечната заплата на депутатите. Очаква се идеята да бъде приета на утрешното заседание на комисията. При неоснователно отсъствие от пленарно заседание депутатите да бъдат глобявани с пълния размер на дневното му възнаграждение, а не както досега - две трети от него, предлага още ГЕРБ.


Като мярка срещу гласуването с чужди карти най-голямата парламентарна група възнамерява да намали времето за гласуване - до 30 секунди вместо една минута, както досега.


ГЕРБ гласува срещу "Синята коалиция" депутатите агенти да не могат да са в ръководството на парламента
ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака" отхвърлиха предложението на "Синята коалиция" депутати, за които има данни, че са били сътрудници на бившата Държавна сигурност, да не могат да бъдат членове на ръководствата на 41-то Народно събрание и на парламентарните комисии. Идеята, която десният съюз се опита да въведе и в предишния парламент, предвижда депутатите агенти да не могат да участват още в международни делегации на парламента и в комисиите по национална сигурност, по външна политика, за контрола на Държавната агенция "Национална сигурност" и на еврофондовете. Пръв срещу идеята възрази Йордан Цонев (ДПС), който попита по силата на кой текст се въвежда това ограничение. След него председателят на временната комисия Искра Фидосова (ГЕРБ) посочи, че няма лустрационен закон и с това предложение се ограничават конституционни права на депутатите. По думите й всяка парламентарна група може да прецени дали да излъчи свои представители, сътрудници на бившите служби, в ръководните органи на парламента.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на conservoir
  conservoir
  Рейтинг: 411 Неутрално

  ГЕРБ не само сложи за шеф на парламента горд член на БКП, ами позволи и на ДС агентите да си развяват шапките където си поискат - СУПЕР ! после на кого посвети победата на изборите Бойко?

  Иначе това за партийното номадство е много спорно.Янаки и Корнезов са много навътре с Маркс, няма съмнение. Но не прави чест на ГЕРБ така да си решава проблемите - страх ги е да не ги сполети съдбата на НДСВ (в два поредни парламента). СИните не ги е страх толкова, защото нито СДС, нито ДСБ нямат достатъчно депутати за ПГ

 2. 3 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Карма!
  Парламентът ще стане казарма.

  www.berbenkov.hit.bg
 3. 7 Профил на Атанас Енгьозов
  Атанас Енгьозов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А какво става с "мажоритарните" депутати - и те ли не могат да се обединяват в група, различна от партийната? И изобщо, този правилник малко противоконституционен ще дойде... Да не се намеси Конституционният съд, че смешнички ще станат новите ни управници... Хем искат истинска мажоритарност, хем много ги е страх да не се появи някой със собствено мислене в групата! То това повече на стадо заприличва, а не на Народно Събрание!

 4. 8 Профил на Атанас Енгьозов
  Атанас Енгьозов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мили Боже! За такива "демократи" ли гласувахме?

 5. 14 Профил на .dru
  .dru
  Рейтинг: 492 Неутрално

  #6: "Някои от промените са ОТКРОВЕНО противоконституционни"

  Тя пък една конституция - по-добре да я нѣма!

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 6. 28 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1291 Весело

  Браво !
  ---
  За сега вярвам, че поставите ония на мястото им - в "политическия" ъгъл.
  Успех !

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах