Социалното министерство: Пенсиите ще се увеличат с около 2.5% през 2010 г.

© Юлия ЛазароваПенсиите ще се увеличат с около 2-2.5% от средата на 2010 г., прогнозира зам.-министърът на труда Христина Митрева. Инфлацията за тази година ще е около 2.3-2.5%, а средният осигурителен доход почти не нараства, добави тя. Именно тези два показателя определят индексирането на пенсиите по т.нар. швейцарско правило, което е записано в Кодекса за социално осигуряване. Според Митрева въпреки икономическата криза и очертаващия се голям дефицит в държавния бюджет пари за увеличението ще се намерят.


Вноската за самоосигуряващите се ще скочи до 420 лв.
Социалното министерство ще предложи прагът за земеделските производители да се увеличи от сегашните 65 лв. на 210 лв. Предстоят разговори с министерството на земеделието за създаването на фонд, който да подпомага земеделците при плащането на осигуровките им. В момента от тях се осигуряват едва 26 хил. от 170 хил.
Според Тотю Младенов в някои браншове работодателите могат да си позволят да вдигнат минималните осигурителни прагове заради свалянето на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" с 2% от 2010 г. Равнището на праговете се договаря между синдикатите и работодателите по браншове. Преговорите между тях започват в началото на септември.

За да се облекчи положението на пенсионерите, от 1 януари 2010 г. вдовишката добавка ще се увеличи от 20% на 25% от пенсията на починалия съпруг. До края на мандата през 2013 г. се предвижда тя да стигне до 40%. Такава помощ получават 680 хил. пенсионери. Митрева каза, че за увеличението й през 2010 г. ще са необходими допълнително 103 млн. лв.
От догодина ще се въведе и добавка "старост" за хората над 75-годишна възраст с пенсии до 300 лв. Максималният размер на помощта ще е 50 лв., която ще се дава на възрастните с пенсии до 150 лв. Добавка "старост" ще получават 465 хил. души, което ще увеличи разходите за пенсии през следващата година с още 300 млн. лв. Разчетите на социалното министерство показват, че разходите за пенсии през 2010 г. ще са с 800 млн. лв. повече спрямо тази година.


Митрева обясни, че през 2009 г. държавата плаща 44% от средствата за пенсии. Останалата част от парите се събират от вноските на работодателите и работещите. Заради слабата раждаемост и застаряването на населението практиката пенсиите да се финансират с пари от данъцi се прилага във всички страни от Европейския съюз, каза зам. социалният министър. В Германия делът на държавата е около 30 на сто, даде пример Митрева.


Тя добави, че разчетите на Националния осигурителен институт показват, че през 2020-2030 г. 100 работещи ще издържат 115 пенсионери. В момента съотношението е 110 към 75. Дотогава Сребърният фонд трябва да е набрал достатъчно средства, за да гарантира попълването на дефицита във фонд "Пенсии", който ще възникне. Парите от фонда ще се използват само за това, а не за увеличение на пенсиите, каза Митрева.

Коментари (122)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 15 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1147 Гневно

  Аман от такива като аман, дето си мислят, че светът от тях започва и свършва

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 2. 17 Профил на krassss
  krassss
  Рейтинг: 8 Любопитно

  чифут, какво ще да е това решение ? Предложи нещо и ако е толкова гениално ще го отнесем до премиера.

  sunshine ... moonlight ... good times ... boogie
 3. 25 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  От 1 юли 2009 г. Триглавата ламя увеличи минималните пенсии с 9%, а максималните с над 42% /от 490 лв. на 700 лв./. Много антикризисно и същевременно социално! Да мисли следващият как да ги осигури. Максималните се получават от около 67000 души. Не коментирам преобладаващо кои са. Това са 168,84 млн. лв. допълнителен годишен натиск върху пенсионната система в условия на криза. Напомням само, че първият и основен стълб на пенсионния модел у нас е основан на СОЛИДАРНИЯ принцип. Т. е. работещите внасят по него за вече пенсионираните. И нищо не се натрупва. Естествено и държавата доплаща, но от данъците на същите работещи. Не говоря за уравниловка, но българските пенсионери трябва да проявят някаква солидарност и помежду си. Особено в условията на криза.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 4. 30 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 172 Неутрално

  Представящият се за костовист - Иван Костов не може да изрече такава изродщина, той е нормален човек.

  Това, което цитираш сравнително точно, беше на писано в "Демокрация" от главния редактор на вестника - тогава Волен Сидеров.
  За тези, които не знаят - с протекциите и личната намеса на Йордан Василев фотографът от врачанската милиция Сидеров беше назначен за главен редактор.

  Не намесвайте Костов във всяка обладала ви дивотия!

  pump it!
 5. 35 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 172 Неутрално

  А Боковите поклонници се държат неадекватно, точно като идола си.

  Неадекватно, защото си позволяват наглостта да ругаят пенсионерите! Тези хора, пенсионерите, са работили по 30, 40 и повече години и нямат абсолютно никаква вина, че бяха оградени с телени мрежи и противопехотни мини, за да не избягат от комунистическия рай на народната република! Тези хора нямаха дори правото на избор - къде да живеят и работят! Тези хора не можеха без разрешението на висшите комунистически дембели да се преместят от Видин в Стара Загора, да речем.
  Майка ми е пенсионерка, чудесно знам как е работила и какво получава сега за труда си!
  Никой няма право да ругае пенсионерите!

  А те, пенсионерите, когато искат по някой лев добавка към унизително малките си пенсии, съвсем правилно се обръщат към министър-председателя! Не към Боко, а именно към министър-председателя!
  И не смейте да ги пращате на Позитано или Бузлуджа, страната ни си има премиер!

  Само че този премиер вместо да си върши работата, обикаля като улав из министерствате и плещи характерните си простотии - като твърдението му от завчера, че премиерстването било по-лесно от кметуването?!

  Само че на пенсионерите живота изтича, затова не се вълнуват от Боковите емоции! А искат по още някой лев към мизерните си пенсии, нещо, което напълно са заслужили!

  Работа на Боко е да намери пари! Ако не може - да си ходи!
  Аз знам човек, който прекрасно вършеше работата си като премиер. Затова - Боко в Банкя, а споменатият човек да поема държавата, докато не е станало прекалено късно!

  pump it!
 6. 36 Профил на .dru
  .dru
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Най-добре би било, както казваше нѣкой, да се преразгледа Закона за движението по пътищата:

  1. На пенсионерите да се разреши преминаването на червен светофар;

  2. От първи януари това да стане задължително.

  И въпроса се решава в дългосрочен план.

  (Аз също съм пенсионер...)

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 7. 56 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 172 Неутрално

  Пенсионната система в България претърпя съществени реформи през последното десетилетие. Предишната система с разходопокривен първи стълб беше преобразувана чрез създаване и на задължителен капиталов компонент. Традиционният първи стълб от разходопокривен тип се допълни и се създаде тристълбов пенсионен модел с въвеждане на задължителен и доброволен капиталов компонент. Отделянето на бюджета на държавното обществено осигуряване от този на държавата, изграждането на обособени фондове по социални рискове и въвеждането на трипартитно управление на системата на държавно обществено осигуряване са другите аспекти на пенсионната реформа. Постигна се и заздравяване на връзката между участието в осигурителния процес, от една страна и достъпа до пенсия и размер на пенсията, от друга страна.

  Пенсионната политика се формира и провежда от Министерството на труда и социалната политика. Разходопокривният компонент на първия стълб се управлява от Националния осигурителен институт (НОИ), който отговаря за изчисляването и плащането на пенсиите и на други социално осигурителни плащания като тези за неработоспособност, майчинство, безработица и др. Въведена е “точкова система” за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст (основната пенсия, изплащана в България). Точките се изчисляват като сума от осигурителния стаж и възрастта при пенсиониране (Кодексът за социално осигуряване предвижда постепенно покачване на пенсионната възраст и точките докато се достигне 60-годишна възраст и 94 точки за жените, а за мъжете – 63-годишна възраст и 100 точки). Сборът от „точките” и законоустановената пенсионна възраст е различен при жените и мъжете. Когато сборът от продължителността на осигурителния стаж и възрастта е по-малък от определения, право на пенсия се придобива при навършване на 65-годишна възраст за мъжете и жените и поне 15 години осигурителен стаж, от които 12 години действителен (ефективен) стаж.

  Размерът на пенсията се базира на продължителността на осигурителния стаж и индивидуалния коефициент на лицето, който отразява осигурителния му принос (изчислява се като съотношение между личния осигурителен доход и средния осигурителен доход за страната). Съществува минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, който от 1 януари 2007 г. ще се установява ежегодно със Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Въз основа на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се определят и минималните размери на останалите контрибутивни пенсии. На лица над 70 г., на които средният доход за домакинството е по-нисък от гарантирания минимален доход за предходните 12 календарни месеца, се изплаща социална пенсия за старост. Размерът й се определя от правителството за всяка година, а средствата са за сметка на държавния бюджет. Има също и максимална граница на размера на получаваните една или повече пенсии, без добавките към тях, изплащани от разходопокривния стълб – 35 % от максималния осигурителен доход за предходната календарна година. Съществуват и възможности за получаването на повече от една пенсия (какъвто е случаят с 16.9 % от пенсиите), както и добавки към личната пенсия.

  От 2007 г. пенсиите, изплащани от разходопокривния фонд ще се осъвременяват с процент, равен на 50 % от увеличението на осигурителния доход и 50 % от индекса на потребителските цени за предходната година. Разходопокривният и капиталовият компоненти на пенсионната система (І и ІІ стълб) се финансират чрез вноски от работниците и работодателите.
  Размерът на вноските за пенсии от разходопокривния компонент бе намален от 29 % от осигурителния доход на 23 % през 2006 г. За тези, родени след 31.12.1959 г., 4 процентни пункта (п.п.) се отклоняват към универсалните фондове на задължителния капиталов компонент от законоустановения стълб, като този процент ще се увеличи на 5 п.п. от началото на 2007 г. Вноските са разделени между работодатели и работници в съотношение 65:35, но това съотношение постепенно ще се изменя, достигайки 50:50 през 2009 г. и за двата законоустановени компонента. Професионалните фондове на капиталовия компонент (предлагащи ранно пенсиониране на работещите във вредни и специфични условия на труд) се финансират от допълнителните вноски, плащани единствено от работодателите (12 % за първа категория труд (миньори, водолази, летци и пр.) и 7 % за втора категория труд (металурзи и др.). Вноските покриват всички контрибутивни пенсии (за възраст, трудова злополука и професионална болест, за инвалидност поради общо заболяване, както и наследствените пенсии). Вноските за пенсии при трудова злополука и професионална болест се изплащат изцяло от работодателите. Другият финансов източник за пенсионната система е републиканският бюджет, от който се покрива разхода за пенсии, несвързани с участие в осигуряването, зачитането на стаж без осигурителни вноски и др. подобни, предвидени в законодателството.

  pump it!
 8. 60 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 172 Неутрално

  Автор на пенсионната реформа от 1999 година беше Йордан Христосков в качеството му на председател на работната комисия по пенсионната реформа. В разработването участваха представители на всички засегнати страни, вкл. работодатели и синдикати.

  Преди около два месеца г-н Христосков отново публично препотвърди, че с лични средсктва ще възмезди всеки пострадал или ощетен от т.н.точкова система.

  Пепо, възползвайте се от възможността!

  pump it!
 9. 69 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 172 Неутрално

  В предизборната програма на ГЕРБ е записано:

  - ежегодно осъвременяване на пенсиите

  - увеличени добавки за хора над 75 години, за самотните и работещите пенсионери


  Преди изборите, изтегнат на дивана в Банкя, Боко твърдеше, че иска от народа да му даде цялата власт, за да направи всинца ни доволни и щастливи.
  Е, Боко днес я има тази цяла власт и нищо не му пречи да изпълни написаните от неговите хора обещания.

  Ако не може - да си ходи, не е срамно.
  Между другото, до вчера министерския съвет съвет не е внесъл нито един законопроект в Народното събрание. Което, само по себе си, е знаменателно...

  pump it!
 10. 75 Профил на krassss
  krassss
  Рейтинг: 8 Неутрално

  да мисля, че има смисъл в това да се вдигне малко възрастта за пенсия.

  sunshine ... moonlight ... good times ... boogie
 11. 83 Профил на Анонимен
  Анонимен
  Рейтинг: Неутрално

  догодина като подпишат с МВФ свят ще ви се завие на всички глупаци избрали това зло ГЕРБ и тогава пенсии и заплати надолу данъци нагоре итака докато измрат всички българи а ще останат само цигани щото те не плащат нищо а само се въдят нали си имат държава хранилка...

 12. 85 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 172 Неутрално

  Не мога да се сдържа и ще препостна част от стенограмата на заседание на МС:

  БОЙКО БОРИСОВ:Искам да знаете, че нашето правителство от встъпването му в длъжност, и специално министърът на труда и социалната политика да го има предвид, е увеличило пенсиите от 1 юли 2009 г. с 9%. Когато по медиите се коментира, и то с такива думи "замразяване", "намаляване", то е лъжа. Откакто аз съм премиер, а вие - министри, господа, с 9% допълнително сме увеличили в условията на криза и очаквана още по-голяма криза, което струва на бюджета 48 милиона лева на месец. Наясно ли сте с това?"

  Това е. Който иска - да коментира.
  А милион и половина българи поднесоха страната ни на този ...


  pump it!
 13. 110 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#108] от "....":

  Самодоволен глупчо,като остарееш друга песен ще запееш....

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах