Екоминистерството охлади плановете на "Витоша ски" за Алеко

© Надежда Чипева



Министърът на околната среда и водите Нона Караджова отмени становище по екологична оценка на директора на РИОСВ - София, за съгласуване на Специализиран подробен устройствен план (СПУП) на туристическа и ски зона Алеко, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.


В началото на септември екоинспекцията в София съгласува СПУП на "Витоша ски" за разширяване на ски зоната, с което формално даде право на компанията да строи в планината нови съоръжения при определени условия.


Сред главните мотивите на Караджова да отмени това решение на столичната екониспекция е, че плановете на компанията са в противоречие с режимите за строителство в плана за управление на парка.




Според екоминистърката посочените в становището мотиви за одобрението на СПУП са недостатъчно аргументирани, тъй като в доклада по оценка за съвместимост липсват оценки за степента на въздействието върху някои местообитания и видове, които са предмет на защитени зони Витоша от мрежата на "Натура 2000".


В същото време предписаните от екониспекцията общи мерки дават възможност възложителят да променя при проектирането местоположението на трасетата и съоръженията, което поставя под съмнение предмета на оценките и заключенията за въздействието на СПУП върху природния парк и защитените зони.


От МОСВ смятат още, че в становището не е поставено изискване за оценка за съвместимост на отделните инвестиционни намерения, което е недопустимо при дадената възможност за промени при последващото проектиране. Не е ясно и по какъв начин и дали е взета предвид информацията, постъпила от консултациите с обществеността, при постановяването на становището.


Становището на РИОСВ - София, е било обжалвано от Държавната агенция по горите, директора на дирекция Природен парк "Витоша" към Държавната агенция по горите, сдружение "Витоша ски и сноуборд училища" и WFF Дунавско-карпатска програма.


Решението на министър Караджова е законосъобразно, но не изключва, че принцип в решаването на казуса трябва да остане развитието на туризма в района на Витоша в хармонично съжителство с природата. В един подходящ момент това би могло да стане, като се намери законосъобразно решение за вида и размера на подобренията, за да стане планината по-достъпна за отдих и спорт, с минимални вреди за природата. МОСВ има готовност да подпомага процеса за постигане на обществен консенсус за бъдещото развитие на Витоша, уточняват още от министерството.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мартин Христов
  Мартин Христов
  Рейтинг: 543 Весело

  Браво, Бойко, засега ви пиша шестица за екологичната политика!

  Traduttore traditore
 2. 2 Профил на orchis
  orchis
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Е дано да не е просто времено решение за успокояване на страстите.

 3. 8 Профил на aaa
  aaa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако бях на мястото на министърката бих уволнил директора на РИОСВ-София.

  Дървен философ
 4. 13 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 62 Неутрално

  Много добре стига този акт да не с цел дасе променят играчите.

  Orda
 5. 14 Профил на Оги Ковачев
  Оги Ковачев
  Рейтинг: 480 Весело

  Дано това решение не е прах в очите и после да се раздвижат пак нещата в посока застрояване.

  Защо никой не повдига въпроса какво ще се случи с планината, ако се реализират големите инвеститорски намерения за строителство? Многократно увеличаване на отпадъчните води, замърсяване на подпочвените води, което директно ще засегне всички квартали в полите на Витоша, от къде ще се черпи вода за изкуствените заснежавания, защото знаем, че идните години с глобалното затопляне долната гразница на снеговалежа се качва нагоре...

  Като искат да се модернизира ски зоната, нека подменят старите лифтове и съоръжения и ето го желания увеличен капацитет на курорта. Сняг има, писти има и всички ще са доволни!

  Нека ПП "Витоша" въведе такса вход за автомобили от 2-3 лева, като по този начин ще се съберат малко средства за подръжка на пътя. Колко е хубаво сега, като почистиха канафките на пролет, почистен е пясъка от зимното опесъчававане и т.н.

  Дано все така позитивни да бъдат новините около проблемите на Българската природа.

  Оги Ковачев http://ogniancho.blogspot.com




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах