На Витоша няма да се строи засега

© Надежда Чипева

Миналата година "Витоша ски" без разрешение разруши десетки морени на Витоша, разчиствайки ски път. Тогава столичната екоинспекция обяви, че ще санкционира нарушителя, но не го направи.Министър Нона Караджова отмени становището на подчинената й столична екоинспекция, с което през август беше съгласувано разширяването на ски зоната на Витоша. Така на практика Специализираният подробен устройствен план (СПУП) за туристическата и ски зона "Алеко" на фирма "Витоша ски" АД се връща за преразглеждане.


Въпреки по-скоро песимистичните очаквания на организациите и институциите, обжалвали по административен път положителното становище на РИОСВ - София, в лицето на WWF (Световен фонд за дивата природа), Държавната агенция по горите, дирекцията на природен парк "Витоша" и сдружение "Витоша ски и сноуборд училища", Караджова прие възраженията им, свързани със законосъобразността на издадената екооценка. Един от основните мотиви за решението й е, че съоръженията и ски пистите, предвидени в устройствения план, са в разрез със строителните режими в плана за управление на парк Витоша, който забранява новото строителството до 2014 г., когато изтича 10-годишното му действие.

ЮНЕСКО в Банско
В края на миналата седмица мисия на ЮНЕСКО е оценила предложеното от МОСВ коригиране на границите на национален парк "Пирин" като обект на Световното природно наследство, съобщиха от ведомството. Същевременно правителството предлага изключване на ски зоната в планината от границите на обекта на световното наследство. Миналата седмица кметовете на Ралог и Банско разпространиха писмо до премиера Бойко Борисов, в което настояват да не се разширяват границите на обекта, за да не се пречи на "развитието на туризма". Промените ще бъдат обсъдени от Комитета на ЮНЕСКО за световното наследство през декември и идния март, а през юли 2010 г. ще бъде взето решението по въпроса, съобщи екоминистерството.

Посочена е и липсата на оценки за степента на въздействието върху някои местообитания и видове в защитени зони от мрежата на "Натура 2000". Според министъра предписаните общи мерки дават възможност възложителят да променя при проектирането местоположението на трасетата и съоръженията, което поставя под съмнение заключенията на екоинспекцията. Освен това даденото положително становище не поставя изискване за оценка за съвместимост на отделните инвестиционни намерения, което е недопустимо при дадената възможност за промени при последващото проектиране.
От "Витоша ски" във вторник не коментираха каква ще е съдбата на проекта за ски зоната при новата ситуация. "Ще се консултираме и до 2-3 дни ще излезем с решение по въпроса", каза изпълнителният директор на фирмата Костадин Костадинов. Той определи мотивите на министър Караджова като неоснователни. "От 18 души експертен съвет на РИОСВ - София, 16 гласуваха за нашия СПУП и имаше само един против (директорът на парка Тома Белев – бел. авт.) и един въздържал се", припомни Костадинов.


Шефът на "Витоша ски" все пак заяви, че е оптимист за изграждането на новата ски зона, защото по думите му "в противен случай въпреки заявленията на властта Витоша ще си остане на същото лошо ниво, на което е в момента". На въпрос дали дружеството е склонно да изчака до 2014 г., когато трябва да бъде изготвен нов план за управление на природния парк, той отговори, че това би било изгубено време и за проекта, и за гражданите на столицата. Сегашният план се оспорваше от "Витоша ски" като пълен с противоречия и непригоден, защото според него дори ремонтът и модернизацията на вече действащите ски лифтове и влекове, които са позволени и препоръчителни, се третират като ново строителство.


Според юристи има две възможности пред инвеститора – да обжалват решението или да настояват за промяна на плана за управление на парка, която може да бъде направена само от правителството. Дори да предложат нов СПУП, не могат да преодолеят основното ограничение - забраната за ново строителство до 2014 г.


Екоорганизациите и ръководството на парк "Витоша" очаквано приветстваха решението. "Така се предотвратява нова наказателна процедура срещу България", коментира директорът на парка Тома Белев, който посочи че откритата миналата седмица процедура заради несъответствието на устройствения план на Царево с "Натура 2000" е заради далеч по-малко нарушения.


Проектът за новата ски зона обхваща територия от 153 ха, което по информация на инвеститора е 0.6% от общата площ на парка (27 360 ха). Той предвижда подмяна на съществуващите 9 лифта със същия брой и по същите трасета, но с нов капацитет от 7300 души на час. Съоръженията ще обслужват 17 500 м писти. Обявената от "Витоша ски" инвестиция е 100 млн. лв.


"Решението на министър Караджова е мотивирано по законосъобразност, но не изключва факта, че ръководен принцип в решаването на обществения казус трябва да остане необходимостта от развитие на туризма в района на Витоша в хармонично съжителство на човека с природата", казаха от екоминистерството.
Фирма "Витоша ски" косвено е свързана с една от четирите наказателни процедури, открити от Европейската комисия срещу България миналата седмица – за нарушения на природозащитното законодателство при изграждането на ски зоната над Банско, където концесионер е фирма "Юлен". Причина за наказателната процедура за Банско е, че през 2007 г. "Юлен" изгради лифт в планината без оценка за съвместимост с "Натура". "Витоша ски" е собственост на регистрираната на Вирджинските острови "Елора мениджмънт лимитид", като в ръководството и на двете дружества фигурира името на Петър Г. Петров.*


* ПОПРАВКА: В първоначалния вариант на текста като член на ръководството на двете дружества беше посочен бившият скиор Петър Попангелов, което на отговаря на истината. Редакцията поднася извинията си за допуснатата груба неточност.

Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на УЛАФ
  УЛАФ
  Рейтинг: 470 Весело

  Няма да се строи засега или ОТСЕГА )))))))))))

 2. 8 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1398 Любопитно

  Ски на Витоша - да; НО със спазване на строги ограничения, така че да се предотврати вакханалията около еБанско!
  Напъни за създаването на поредното МЕГА нищо следва да се пресекат овреме, говорим за смешни 17км писти, при това относително на ниско (глобалното затопляне не прощава), така че не може заради това да се съсипе Природата.

  Мутро-бизнесмвните освен да перат пари друго не могат. Но все пак дано се намерят ВЕЧЕ сили които да ги озаптят леко и да се осъзнае че е време да се мисли за ЦЕЛОГОДИШЕН туризъм.
  Да се помисли за хижите, които са в трагично състояние, и.... и....

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 3. 9 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Това е планина, а не парк! Мръсни червени свине. Не се наядоха. Сега остана и Витоша да съсипят. Не е зле коалиция "За да остане ПРИРОДА в България", например, да организира един протест пред офисите на фирма "Витоша ски", ако има такива, а не са само пощенска кутия в офшорна зона. И е добре НС да излезе от дебилното си вцепенение и най-накрая да приеме един закон, ако трябва от десет реда, в който ясно да се казва, че в паркове не се строи. Мисля, че депутатите е крайно време да започнат да си заработват жилищата, манджата, безплатните домакински уреди, хотелите и командировките.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 4. 21 Профил на lafrikandu
  lafrikandu
  Рейтинг: 485 Неутрално

  жестоко!
  браво на новото правителство, ако поддържат такава политика!

 5. 36 Профил на rokobg
  rokobg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  1. Цеко Минев притежава сегашните лифтове и може да ги поправи веднага, но не го прави - лъже, че някой му пречи. Явно иска всичко или нищо, и очаква държавни субсудии, за да си построи поредното безумие (като в Пирин).
  2. Витоша трябва да бъде национален парк (това е по-силен статут от сегашния на природен парк).
  3. Дирекцията на парка сега няма право да санкционира бракониери, АТВ-та, берачи на защитени видове, камо ли да спре мутрите на ПИБ...

 6. 43 Профил на Руританец
  Руританец
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Ами карайте си ги именно там бе, Тайсън - на Алпите има място за всички. Витоша е доста по-мъничка обаче. Емнали сме се да развиваме грандомански ски-туризъм в България... Ако и да имахме релефа на Холандия, нашите тъпоумни мутри пак щяха да се опитват да строят ски писти където им падне.
  Новината за решението на министъра е много добра - най-сетне някаква законност в тази държава. Добра е и статията на Милен Енчев, включително защото накрая се подема една тема, която е важно най-накрая да се изясни: "Витоша ски" е офшорка, на която никой не може да докаже откъде са й парите и която не плаща данъци в България! Откъде накъде в такъв случай ще кендза върху природните богатства на страната? Милене, хубаво си изкарал името на Петър Попангелов, но той е мюре. Публична тайна е кой стои и зад "Юлен", и зад "Витоша ски", и кой още повече от ските обича да регистрира фирми на Вирджинските острови. Един банкер със звучно селско име.

 7. 66 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Това е добра новина!
  Но остават още много жизнено важни проблеми:
  - състоянието на туристическите пътеки, които не са пипани от десетилетия насам, изровени са от многобройните поройни дъждове и са обрасли. Много от старите пътеки са обрасли дотолкова, че на практика са непроходими;
  - състоянието на автомобилните пътища над Златните мостове, където джип не върши работа, а ти трябва луноход;
  - състоянието на болшинството стари хижи, които стоят десетилетия наред затворени и се рушат. А софиянци трябва да ходят до Боровец, Банско или Пампорово (не за да карат ски, а да подишат чист въздух с децата си).

 8. 74 Профил на Оги Ковачев
  Оги Ковачев
  Рейтинг: 455 Весело

  Дано това решение не е прах в очите и после да се раздвижат пак нещата в посока застрояване.

  Защо никой не повдига въпроса какво ще се случи с планината, ако се реализират големите инвеститорски намерения за строителство? Многократно увеличаване на отпадъчните води, замърсяване на подпочвените води, което директно ще засегне всички квартали в полите на Витоша, от къде ще се черпи вода за изкуствените заснежавания, защото знаем, че идните години с глобалното затопляне долната гразница на снеговалежа се качва нагоре...

  Като искат да се модернизира ски зоната, нека подменят старите лифтове и съоръжения и ето го желания увеличен капацитет на курорта. Сняг има, писти има и всички ще са доволни!

  Нека ПП "Витоша" въведе такса вход за автомобили от 2-3 лева, като по този начин ще се съберат малко средства за подръжка на пътя. Колко е хубаво сега, като почистиха канафките на пролет, почистен е пясъка от зимното опесъчававане и т.н.

  Оги Ковачев http://ogniancho.blogspot.com
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах