Гражданите ще финансират промяна на здравния модел с още 2 % вноска

Парите ще са задължително осигуряване в частните фондове

© ДневникОт 2011 г. здравната вноска за гражданите ще нарасне с още 2% до 10%, за да се подобри финансирането в сектора и да се даде възможност за начало на нов тристълбов осигурителен модел в здравеопазването, при който в задължителното осигуряване ще се включат активно и частните здравни фондове. Увеличение на работодателския дял в здравната вноска не се предвижда, а от 2011 се планира този дял да се намали.


Това съобщи министърът д-р Божидар Нанев при отчета на 100-те дни от управлението на ведомството, на който представи намеренията на управляващите за реформи в сектора през следващите две години. През следващата година няма да има резки промени в системата, каза Нанев. Мерките ще са насочени най-вече към подобряване събираемостта на здравните вноски и преструктуриране на част от болниците. Като начало през 2010 г. ще се запази размерът на здравната вноска, но ще бъде ясно какво плаща държавата и какво не. За целта ще се изготвят списъци с непокриваните от НЗОК услуги и консумативи, които трябва да се сложат на видно място в лечебните заведения, за да знаят хората за какво да доплащат. При изписване пациентите ще получават разпечатка с разходите за лечение и откъде се покриват - от НЗОК, кеш от болния или пък от здравен фонд. По този начин се очаква да се намалят нерегламентираните плащания и да се увеличи контролът.


Същинската реформа ще започне през 2011 г. "Обединихме се около идеята за въвеждане на тристълбов модел на здравно осигуряване, защото сега съществуващият не дава добри резултати", каза министърът. При новия модел основният пакет от медицински услуги ще се поеме от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), но ще се въведе и
задължително допълнително осигуряване


както и трети, доброволен стълб. Всички пари от вноски ще се събират в Националната агенция за приходите (НАП), която след това ще ги превежда на фондовете. Все още не е уточнено каква част от здравната вноска ще се управлява от частните фондове. Според Нанев това ще зависи от обема на финансирания от тях пакет от услуги. Сигурно е само, че увеличението на вноската с 2% ще бъде изцяло за сметка на всеки здравно осигурен, за да не се натоварва допълнително бизнесът. Останалите 8% ще се делят поравно между работник и работодател. В момента дяловете им във вноската са съответно 40:60%. За социално слабите граждани, децата и пенсионерите ще продължи да плаща държавата.


Обсъждат се и критериите, на които трябва да отговарят здравните фондове, за да се включат в задължителното осигуряване. Предложенията за наличния уставен капитал варират от 5 до 15 млн. лв., а за записаните клиенти - от 100 хил. до 400 хил. души. Сигурно е, че дружествата няма да могат да отказват да записват пациенти заради възрастта им или поради влошено здраве. Предвижда се те да нямат право на печалба, а само на средства за административни разходи в размер на 2%. Задължително


ще се създаде и Гаранционен фонд


като идеята е частните здравни фондове да внасят в него 1% от приходите си, за да може да се гарантира лечението на пациентите при евентуални фалити. Задължително ще се изисква от фондовете да имат изградена мрежа в страната и да свържат информационните си системи с НЗОК, НОИ и контролните медицински структури. Втори важен елемент е до края на 2010 г. да са готови и електронните карти и досиета на всички граждани, за да може да се следи всяко движение на пациенти и финанси в системата.


Болничното преструктуриране ще започне още от догодина с


три нива на лечебните заведения


Страната ще се раздели на шест региона, като във всеки ще има по една високотехнологична болница. Зам.-министърът д-р Валерий Митрев обясни, че в момента в България има три лечебни заведения, които отговарят на тези критерии - в София, Варна и Пловдив. Предстои с пари от европейските фондове да бъдат дооборудвани още три такива. Те ще лекуват всичко, като ще извършват и сърдечна и неврохирургия, както и останалите високоспециализирани дейности. Областните болници ще са второто ниво и ще продължат да изпълняват своите функции, а голяма част от общинските болници ще бъдат преобразувани в хосписи и клиники за долекуване. За целта се подготвят 9 клинични пътеки, за да може здравната каса да финансира тези дейности. "Болниците ще се разгледат отделение по отделение, за да се види кои клиники отговарят на стандартите, и само те ще сключват договори със здравната каса. Така ще отпадне задължението на НЗОК да работи с всички", поясни д-р Митрев.


Във всяка община ще има спешни центрове


които ще оказват бърза помощ и при необходимост ще транспортират пациентите до областната или регионалната болница.
За преструктурирането ще се използват около 287 млн. лв. от еврофондовете. От тях 147 млн. лв. са предназначени за ремонт на 15 държавни болници в цялата страна. Други 100 млн. лв. са за болниците в големите общини и още 40 млн. лв. за малките. Ако рамката се одобри от ЕС, средствата ще могат да се усвояват от средата на 2010 г. до края на 2015 г. С тях ще бъде укрепена и спешната помощ. Бюджетът за спешните центрове за догодина ще бъде увеличен с 30 млн. лв. - за покупка на нови линейки и увеличение на заплатите на лекарите с 10%.
По-големият проблем според д-р Митрев е недостигът на някои видове специалности като анестезиолози, педиатри и др. Зам.-министърът съобщи, че само за година анестезиолозите у нас са намалели от 1500 на 800. Предстоят разговори с всеки от тях, за да се разбере дали имат намерение да заминават в чужбина. Обмисля се дори


да се върне разпределението за лекарите


поне за 2-3 години. Не може бедна България да обучава медици за богатите европейски страни, каза Митрев. За да се сформират нужните екипи в болниците, ще се търси допълнително финансиране на специалностите, в които липсват квалифицирани кадри.
По отношение на свършеното в последните три месеца министър Нанев посочи извършените проверките в болниците и ТЕЛК и затягането на контрола в системата. В 62 болници се проверява как са използвани капиталовите разходи, като част от установените факти ще бъдат дадени на прокуратурата.


Около 10% от решенията на ТЕЛК са грешни, заради което ще има санкции за хората от лекарските комисии. Според министъра успех е и установяването на политика на прозрачност и диалог със съсловните и пациентските организации. За пръв път у нас беше призната за национално представителна пациентска организация - Конфедерация "Защита на здравето". Тя зае полагащото й се място в управлението на НЗОК, което не се случи в продължение на години. За пръв път е създаден и одитен съвет, който да гарантира пълна прозрачност при провеждане на лекарствената политика на министерството. В него също влизат представители на пациентските организации. Следващата година ще бъде много тежка, но сме принудени в условия на криза да започнем реформи, които са отлагани с години, каза Нанев.

Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 9 Профил на nide
  nide
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Хората, които работят за правителството обикновено са твърде мързеливи да работят и прекалено загрижени да крадат!

 2. 10 Профил на chedomir
  chedomir
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Пак се готвят да ловят риба в мътни води.И скам да знам имената на хората в пациентските организации,които ме представляват,информация за тях и кой точно ги е упълномощил.
  А пък Бойко ако продължи да си прави оглушки по това,което творят здравните му чиновници,направо го отсвирвам.Завинаги.
  Алчни,некадърни,направиха ни на идиоти.

 3. 12 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  Цитат 'Обмисля се дори да се върне разпределението за лекарите поне за 2-3 години. '

  Комунизма си отива, ДА ама НЕ . Тъпанарите които са го измислили ще докарат криза не само за здравеопазването, ами и на медицинските вузове. Студентите им ще се изнесат рано рано към някоя по-цивилизована държава. Решението другарки и другари е АДЕКВАТНОТО ЗАПЛАЩАНЕ. Ако на някой лекар му осигурят заплата 7-8000 лева на месец в някоя селска здравна служба те са ми ще отидат там, даже няма да могат да се разминат от желаещи. Ако ли не, в селата да се готвят да впрягат воловете до близката областна болница... Насила и с кухи комунистически постановки здравеопазване не се прави

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 4. 17 Профил на chedomir
  chedomir
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Крайно време е,както в министерството на отбраната управлява цивилен министър,тъй и в министерството на здравеопазването да управлява Пациент.С каквото си помислите образование-юрист,финасист,икономист.И в никакъв случай -доктор.

 5. 20 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  тези дойдоха преди има-няма три месеца и се канят да ни оберат и малкото пари, за да напълнят гушите на мафията, ....................какво стана с чудесата, които ни обещаваха?!!!!!!!

  Времето е наркотик, много от него убива.
 6. 35 Профил на Либерал
  Либерал
  Рейтинг: 210 Разстроено

  Нека да приложим "успешния" модел на пенсионно осигуряване и в здравеопазването. Така де, защо да чакаме до пенсия?
  Изобщо от тоя сектор бълват само безумия откак дойде това правителство - но поне има приемственост...

 7. 46 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  До коментар [#43] от "Пациент":

  Да! Нека обучението по медицина се направи платено. Така тези които идват след нас ще има много да чакаш да те преглеждат за едното левче както сега. Просто като си дал няколко десетки хиляди долара за медицинско образование комунистическите номера с безплатното отиват в мавзолея при другаря Ленин. Хубава е и идеята да има разделяне на държавна и частна практика. Така просто всички отиваме в частния сектор, на НЗОК се бие един шут и времето ти пред кабинета ще бъде запълнено с четене на дълги ценоразписи на най накрая платените реално медицински услуги. А държавните болници ли? Ами там ще се обучават араби и негри да лекуват комунисти ,имигранти, социално слаби и силно мургави...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 8. 56 Профил на chedomir
  chedomir
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Интересно защо нищо не се пише и говори за здравните системи на чехия,Полша,Унгария,Словеня,с които би трябвало да се сравняваме като с по-близки по развитие,численост на населението и посткомунистическа съдба.А очите и на лекари,и на политици все към САщ,кАНАДА,хОЛАНДИЯ и други такива ,на светлинни години от насдържави са обърнати.Откъде накъде наи-бедната и корумпирана държавица в ЕС ще се сравнява с една Холандия,например,която е сБВП,равен на половината от руския.Българската мегаломания,алчност и равнодушие към съдбата на обикновените хора е шокираща.
  И това е така,щото нямаме истински национален елит,който във всяка една държава мисли за общото благо и дърпа нацията напред.У нас всеки,който се сдобие с някаква щ0-годе легитимна тапия,се обяваява за елит и тръгва по-байганъовски да си урежда личния статус.А гледа на останалите не като на сънародници,а като на аборигени и стадо,което трябва да бъде стригано и доено до дупка.Ама с такъв манталитет далече не се стига ,драги политици,доктори,банкери и...да не продължавам,че ще кажа нещо,което не звучи добре в устата на възпитан човек.

 9. 61 Профил на chedomir
  chedomir
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Как да не му се иска на човек да си грабне шапката и да духне,накъдето му видят очите.Явно сме народ недорасъл,неспособен да си организира нормална и работеща държава.Със синдром на вродена и неизлечима държавническа недостатъчност.чувате ли каква титанична и неистова борба кипи в казана.
  щеше да бъде смешно,ако не беше толкоз съдбоносно за всички ни.

 10. 64 Профил на chedomir
  chedomir
  Рейтинг: 437 Неутрално

  От постоянно доене и стригане до дупка и юркане наляво и надясно,народът наистина се е превърнал в стадо,което ,доколкото може да мисли,е заето само със своето оцеляване.А трябва,ако иска да оцелее и живее нормално,рано или късно да излъчи из собствените си недра хората ,които ще му дадат хоризонт и ще го поведат напред.Вечният съдбовен въпрос -елит и народ.Яйцето или кокошката.

 11. 67 Профил на chedomir
  chedomir
  Рейтинг: 437 Неутрално

  към #65
  Вашето мнение е о гледало на българския лекарски манталитет.Липса на уважение и човещина към пациента,злорадство,че най-накрая ви е паднал в ръцете и ще смогнете да го издоите до дупка.Н а днешния лекарски манталитет.Аз помня и други частни практики,обаче.И то не много далече в миналото.Солидни, компетентни,завършили в чужбуна доктори,внимателни и добронамерени към пациентите си,които познаваха от тяхното раждане.

 12. 69 Профил на chedomir
  chedomir
  Рейтинг: 437 Неутрално

  То социалистическото производство винаги залагаше на количеството за сметка на качеството.Пък и произхода беше важен.Задължително рабтническо-селски.Тъй че явно трябва да имаме търпение с нашите днешни доктори.Две,три поколения,казват,трябвало да минат,за да се смени манталитета и възпитанието.

 13. 77 Профил на chedomir
  chedomir
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Господа доктори от форума,
  Навремето професорът ми по английска литература даваше следният съвет на колежките,които се украсяваха с шапки:
  "Колежки,когато се декорирате с шапки,моля ви,не яжте мазни банички!"
  Та и вие,господа,щом тъй или иначе вече сте в това съсловие,бъдете така добри и сменете мутренския си изказ с нормален български език.
  Зарежете политиканстването,сменяйт манталитета в движение и упражнявайте прекрасната си професия с достойнство.Успех.

 14. 83 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  Пациентите нека обърнат внимание, че покачването на здравно-осигурителните плащания с Х % не водят до по-голямо заплащане при медицинския персонал. Затова и лекарското съсловие не е заинтересувано от покачване на тези вноски. Те просто не отиват при реалния изпълнител на здравни грижи. Явно по-добре е фалшивия здравен модел направо да се анулира и да се въведат директни плащания на пазарен принцип колкото и ретроградно да се вижда на някои. Здравните ви вноски уважаеми пациенти само ХРАНЯТ РАЗДУТАТА ОТ ПРЕЯЖДАНЕ ДЪРЖАВНА МАШИНА НИКОЙ ДРУГ.
  Ниските доходи върху които се начисляват тези вноски означават никакви средства за здравеопазването независимо кой с колко процента реши да ги качи. Нека пациента се превърне в клиент, който плаща на изпълнителя за да има реално остойностяване и за да има право съответно да изисква качество съответно на заплащането, да има конкуренция и сред медицинските изпълнители. Иначе виждате ,че в здравната система резултата е аналогичен на съветската пенсионна система която добре познавате...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 15. 88 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Човек като отиде на лекар и преди него има няколко роми, нарежда се на опашка и чака. Чака си реда. Това ще рече, че няма привилегии в обслужването на пациентите, т.е. всички се лекуваме еднакво. А когато се лекуваме еднакво, защо плащаме различни суми? Нормално е за една и съща ябълка производителят да получава една цена. Излиза, че баламите плащат 10 пъти цената на ябълката, а тарикатите не плащат нищо.
  И докога с тия проценти, бе господа тарикати-финансисти. Нали принципа е „СОЛИДАРНОСТ”, а не прецакване. Средна заплата, процент от нея, твърда сума и се събира от всички. Толкова е просто, логично и справедливо, но някой ще трябва да взима пари от циганите. А това е трудно.
  На практика нито на Дянков нито на Нанев им пука как ще дойдат парите. Важното е да дойдат, а те ще ги похарчат, както намерят за добре.
  Да сме живи и здрави, да плащаме на неуките ни министри опитите за управление на държавата!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах