Евала бе, митница

Публикуваме историята и обръщението към отговорните висши държавни служители на нашия колега Еленко Еленков. Пишете ни какви казуси вие сте имали с получаване на пратки в митниците, как сте ги решили, пазарувате ли онлайн, откъде...
И следете реакциите и развитието на темата на dnevnik.bg.
 


Пазарувате онлайн?


Ето какво трябва да направите, за да си освободите пратка от (столичната) митница. От 1 януари 2010 стойността, над която се плаща ДДС за пратки извън ЕС, е €15. Това означава, че трябва да преживеете долното за всяка покупка, по-скъпа от чифт чорапи.
Мястото, където пристигат пратките от чужбина (в моя случай пакет тениски), се намира на "разменна пощенска станция при митницата" на ул. "Веслец" №84. До гарата. И така, на бележката от пощата пише да отида на…


© Еленко Еленков

Гише 23. От тук се започва пътуването в Столична митница и е адът на онлайн пазаруването.


Гише 23


Въпреки че сградата на митницата е реновирана и що-годе прилична, гишета от 23 до 31 се намират в пристройка, която прилича на декор от "Досиетата Х". Едно към едно е със склада където американското правителство съхранява доказателствата за извънземен живот. Покрай вас преминават хора с колички с кашони, облепени с добре познати марки като състезател от Tour De France - Еbay, Аmazon, USPS, UPS и т.н.


В идеален случай на гише 23 трябва да платите мистериозната "такса ценности" от 4 лева и да си вземете пратката. Моят случай обаче не е идеален, защото съм си поръчал тениски от САЩ.


Жената на гишето ме поглежда недоверчиво и казва - "ще трябва колетът да ви се прегледа. Аз ще звънна." Речено-сторено. Тя звънна.


След малко дойде човек, без униформа, който ми казва, "Вие ли сте?"


"Ами аз съм."


"Ще извиакм инспектор."


"Ами добре."


Изчезна и се появи след малко и с жест с ръка ме привиква през 1 тайна врата към...


Гише 30, но отвътре


Това е нещо като вътрешна колибка в която се помещават гишета от 26 до 31. Тя е озвучена от печки-духалки, защото в тази сграда няма парно.


Вече съм на територията на митничарите и виждам хората пред гишетата. Изведнъж пристига митнически служител и заедно с човека, който ме "взе" от гише 23, извадиха моя кашон с тениски. Извадиха и макетни ножчета, с които го разпориха.


Вътре, разбира се, имаше тениски, фактура и няколко значки подарък от онлайн магазина.


"Какво е това?" Попита митничарят.


"Тениски," отговарям аз, "трябваше да са коледни подаръци, но..." Старая се да предизвикам близост у митничарите.


"Тези значки какви са?"


"Ами значки. Подарък. Магазинът ги дава с всяка покупка."


"Защо не са фактурирани? Те имат някаква стойност."


"Сигурно имат," казвам аз, "но са подарък. Не съм ги поръчвал." и усещам, че влизам в някакъв безумен спор, защото служителите предполагат, че аз бясно контрабандирам значки от Калифорния.


"Ще трябва да си изкарате EORI номер и да си попълните декларация за мито и ДДС," отсече митничаря строго.


"Но стойността не надвишава 150 евро" казвам аз, знаейки си правата.


"От нова година, ДДС за пратки към частни лица, се плаща на суми над 15 евро."


"Но пакетът е дошъл тук преди нова година?" казвам аз с надежда.


"Вижте какво, не мога да ви го освободя ако не платите ДДС."


"ОК", казвам аз, предусещайки че предстои нещо страшно.


"Идете на гише 17 и си изкарайте EORI номер, после елате тук за декларация."


"Какво е EORI?"


"Там ще ви кажат..."


Гише 17 - деловодството


На гише 17 никой не иска да ми каже какво е EORI, но попълвам 1 формуляр по образец с всички мои лични данни, които можете да си представите. Жената от гишето ги поглежда и на всичко отгоре казва "Сега отидете и си снимайте личната карта."


"Защо да я снимам?" питам аз, знаейки правата си според Закона за защита на личните данни. "Всички данни са тук, вие може да се убедите, че са верни като сравните с личната ми карта."


"Не спорете с мен. Така се изисква."


"Къде се изисква така. В кой закон?" Питам аз.


"Вижте, ние сме минали специално обучение за обработка на лични данни" казва жената.


"Това е прекрасно, но според коя законна разпоредба пише, че трябва да ми снимате личната карта?"


Жената махна с ръка и остави на друга жена да се занимава с мен. Другата жена почука на прозореца на гишето, с което ми посочи изрезка от някакво списание, снимано на стената. В него пише, че според наредба №4 от 3 юни 2009 на финансовия министър, трябва да се изгради EORI регистър за всички лица в Общонстта. Под последното сигурно имат предвид ЕС. Предполагам, че това е нещо като ЕГН, ама за митници. Страхотно.


"Но това е изрезка от списание, не е закон", казвам аз.


"Това е Митническа хроника, господине!" Казва жената възмутена.


© Еленко Еленков

Списание "Митническа хроника", което се приема за закон.


"Безспорно това е списание Митническа хроника," казвам аз, "но не е закон и не е гласувано в парламента. Не можете да ми снимате личната карта."


Тук жената с камшично движение извади някаква квитанция с нейното име, която удостоверяваше, че е завършила курс по боравене с лични данни.


"Защо ви е да знаете, че съм с кафяви очи?" Казвам аз. "В ЗЗЛД има клауза, че не трябва да събирате повече данни от необходимите ви."


Тя ме погледна в очите, без да разбере шегата (на личната ми карта пише с какъв цвят очи съм), но тук аз разбрах, че каузата ми за защита на личните ми данни е загубена, и че ще трябва да позволя на държавата да наруши закона спрямо мен, за да мога да си взема тениските.


И така, учтиво насочен се отправих към мястото, което се слави с това, че има "ксерокс", а именно...


Гише 21


Ксероксът на митницата не е евтин. Услугата струва 50 стотинки за лист и 40 стотинки за страница. След като машината сдъвка 2 пъти листа на жената с ксерокса, трябваше да платя 2 лева за копирни услуги, които на всичкото отгоре са в нарушение на закона, защото ми снимат картата.


© Еленко Еленков

Моята сканирана лична карта, "без което не може"


Попитах жената "защо толкова скъпо" и тя ми отговори "е не виждате ли че сдъвка листа!" Така схванах, че неизправността на техниката на митницата не е проблем на митницата, а на този, който ползва услугите й. Аз.


И така, с попълненият ръчно формуляр за EORI номер и сниманата неправомерно лична карта, аз се отправих към…


Стая 13 - EORI номерът


Стая 13 не е гише. Тя се намира на третия етаж на митницата - в администрацията. Целта на тази стая е един човек, който вероятно е с висше образование, да въведе ръчно попълнения от вас EORI формуляр в компютър и да разпечата листа на принтер.


© Еленко Еленков

Стая 13. Тук се пуши.


"За какъв номер сте?" Попита той.


"Какви са опциите?" Попитах аз.


"Като ви гледам - за временен." Каза той без опция за коментар и хлопна вратата.


По-късно разбрах, че може да имам постоянен и да спестя тези глупости, но това беше като се разрових в няколко форума.


Следващите 30 минути прекарвате във фоайе, където има пълни пепелници, стари компютри и врати, подпряни със купчини CD-та. Мирише ужасно на цигари, но законът за обществените места явно не важи тук.


© Еленко Еленков

Моят EORI номер, който е моето ЕГН + екстри.


След 30 минути чакане пред стая 13 вече имах същия формуляр, но разпечатан на принтер и малко по-красив. Плюс едно листче с номера, който представлява нещо такова:


АХХХХХХХХХХZZZ001


където десетте "х" са моето ЕГН. Връчвайки ми документите, човекът от стая 13 съзаклятнически ми обясни, че трябва да отида до управителя на митницата за подпис.


"Управителят? Сигурни ли сте? Къде е той."


"Тя е на първия етаж, под колоните"


"Кое гише или стая е това?" Питам аз.


"Няма номер. Щото още не са сменили табелата."


Предчувствайки някакво преструктуриране, аз се отправих към…


Управителя на митницата


Там няма номер на стаята или гише. Управителят е заета жена. Толкова заета, че има 2 секретарки. Попадам в нещо като чакалня, в която няма столове за чакане. Давам на секретарките документите за подпис. И те чакат и не смеят да влязат в стаята на Управителя. Управителя излиза карайки се на друга жена и секретарките плахо пристъпват към нея, молейки я молят да подпише моя EORI номер.


Без да ги чете, тя подписа документите с бърз жест в коридора, леко ядосана, че я занимават с това. По начина по който се извърши действието разбрах, че тук все още няма пътека, която EORI номерата да се подписват, въпреки че това нещо е от 6 месеца.


Недоумявайки защо шеф на митницата трябва да подписва временен документ за няколко тениски, аз се отправям обратно към…


17 гише


Добре познатото деловодство вече ме гледаха строго заради нано-скандала с личните данни, който произведох преди час. Но бяха горди, че им предавам свидната жертва - моята снимана лична карта. Така те удариха още 1 печат на моя EORI номер и аз с бодра стъпка се отправих към…


28 гише


Където трябва се попълва самата митническа декларация. След представянето на временния EORI номер, някаква служителка ми бутва в ръцете митническата декларация с тарифи и т.н. С нея трябва да се върна в новата част. Декларацията идва, забележете, с флопи дискета от края на 90-те, която трябва да представя на гише "9 или 10". Плащам 8 лева за услугата.


© Еленко Еленков

Информацията от митническата декларация се разпространява на флопи дискета


Съдейки по всичко, което преживявам до момента, в софийска митница още не са чували за чудесата на локалната мрежа. Отправям към новата част, а по-точно…


Гише 9


Тук всичко е лъскаво и с нови компютри. Толкова са нови, че нямат флопита. А аз стискам флопи дискета в ръка. Служителката на гише 9 ми взема документите и изненадващо пъхва дискетата във външно USB флопи устройство. Не мога да повярвам, че такава апаратура съществува. Системата изглежда сякаш някой е впрегнал ракета в каруца.


© Еленко Еленков

Надписът гласи. "Подкупът е вреден за всички."


Служителката ми подпечатва декларацията ми и ме праща към "банката", която се намира на...


Гише 14


То е джойнт-венчър между UniCredit Bulbank и "разменна пощенска станция при митницата". Слава богу поне не трябва да попълвам вносна бележка. При 42,53 лева мито и ДДС, трябва да платя 3 лева банкова такса. Питам "защо толкова скъпо?", но отговорът е "Такива са ни тарифите." Връщам се към…


Гише 9


Където подавам бележката, че съм платил мито и ДДС и жената ми казва да изчакам "парите да минат на 'прихода'".


"Защо да чакам, ето ви бележка от банката, че съм платил," казвам аз "каква е връзката на митницата с банката?"


"Изчакайте."


30 минути по-късно явно парите са дошли и служителката ме извиква заедно с митническата декларация, на която има красив печат "Разрешавам вдигането на стоката." И тук гордо се отправям към…


Гише 30


Където ме чака пакета с тениските.


Но "Нямате квитанция за такса ценности", казва жената.


Тук отново се връщам към началото -


Гише 23


Където плащам 4 лева такса ценности, която и преди и сега никой не може да ми обясни за какво служи. И обратно към


Гише 30


Където вземам моя разпечатан кашон с клети тениски и се отправям към офиса след 4 незабравимо прекарани часа в столична митница.


© Еленко Еленков

Заветният печат "разрешавам вдигането на стоката".


***


Господин Дянков,


Уважаеми шефове на митниците,


Не знам някога ползвали ли сте услугите на (столична) митница като потребители, но положението там е под всякаква критика.


Най-дребната процедура на света загуби половин работен ден от моето работно време. Мислех си, че ако работя, ще направя продукт, върху който ще платя повече данъци от вашите митнически такси, които платих за моите тениски. Нямаше да загубя времето на над 15 служители, които срещнах по пътя си, в това число и шефа на митницата. Повечето хора там вършеха напълно безсмислени, и както виждате, незаконни дейности спрямо мен. Безсмислени при наличието на електронен подпис, плащания и т.н.


Господин Дянков, като човек, който е бил в САЩ и знае колко приятно, еко, евтино и конкуретно нещо е електронната търговия, трябва да знаете, че с вашите мерки за плащане на ДДС на покупки над 15 евро направо ми спирате тока. Какво му беше на лимита от 150 евро от миналата година? Какво му беше на лимита от 50 евро преди това? Колко пари ще спечелите от тази кокошкарска мярка? Имате въобще ли начин да сметнете колко ще спечелите?


Аз, който иначе съм съвестен гражданин, вече съвсем сериозно ще предупреждавам всички онлайн магазини да ми издават фактури за 14 евро, с което ще си прецаквам спокойно държавата.


Поздравявам ви с надписа от една от моите тениски:


© Еленко Еленков

Моята тениска. Надписът гласи "Това ли е бъдещето?"


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (976)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 3 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Хубава приказка.... ползвай DHL

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 2. 20 Профил на ydarakchiev
  ydarakchiev
  Рейтинг: 460 Весело

  Момче, не очаквай много от министъра на финансите. Той може да е бил в САЩ, но не е живял в реалния свят. Искам да кажа, че е писал статии и няма хабер от бизнес. Като потребител също ми се струва маргинален случай, едва ли има усет към хубави дрехи, изискана храна, да не говорим за жени. Абе все едно е паднал от Марс. Неговата мисия е да събира колкото може повече пари в хазната и изобщо не му пука дали ти минаваш през ада за няколко
  тениски. Виждаш ми се умно момче, а и от 1ви Януари 2007 имаш право на работа в няколко европейски страни, какво още правиш тук?

 3. 22 Профил на Пламен Костадинов
  Пламен Костадинов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мисля, че единственото решение вече бе взето от Симеон Дянков. Уволняваш наред и няма как да сбъркаш. Като уволненията трябва да са на всички нива. Тези 15 титани на бюрокрацията се хранят с твоите пари, които си оставил. Ако на тяхно място има двама, но качествени и ти вършат работата за 5 мин, няма ли да си съгласен да взимат по 2500 лв.? Но това трябва да са хора, на които им се работи и нямат нужда от 15 стаи, 15 компютъра с и без флопи, специални устройства за връщане назад във времето и общо 300 години безполезен трудов стаж, върху който им се плаща клас. Сега игурно ще поискат и осмомартенски бонуси, защото с този нов праг имат много работа, без да осъзнават, че си я създават сами с абсурдната организация. Поздрави за статията

  www.plamenkost.blog.bg
 4. 26 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 3513 Неутрално

  Много се смях, въпреки че хич не е за смях историята, а за плач, по-скоро. Но... българска действителност.

  Точка първа от наръчника на форумният агитатор: 1) Като не можеш да опровергаеш информацията - компрометирай източника!
 5. 41 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Невероятна статия! Смях се много, макар работата да е за плач.

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 6. 43 Профил на alderweireld
  alderweireld
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Преди няколко дни се "разминах" с въпросната такса от 4 лв. Стандартната процедура включва "само" 3 гишета и отнема "само" половин час без да смятаме разкарването до митницата...

  Филм.

 7. 45 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 845 Любопитно

  Как лъха на соц - бюрокрация до припадък! С цел намаляне на безработицата се създават хиляди безмислени работни места, които не само, че не помагат за по-доброто функциониране на администрацията, а напротив - правят я по-тромава! Това естествено води до по ниски доходи на населението, но целта на соца е всички да сме еднакво бедни! Такива архаични системи като тази просто нямат място в една европейска страна! За съжаление обаче подобни безмислени системи съществуват в повечето държавни структури и както някой по-горе спомена целта е да се пълни бюджета с безмислени такси за да може да се изхрани безбройната нефункционална администрация!
  Едва ли тази мярка на заетост - "тежка" администрация е най-удачната за борба с безработицата, а и лично аз очаквам по-различна политика от новата власт, така че би било добре ако може въпроси като този повече да се популяризират.
  Последното е призив към всички представители на медии, които четат това.

 8. 46 Профил на Hegira
  Hegira
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Джоук, беше ми любопитно Мерси за отговора

 9. 52 Профил на ydarakchiev
  ydarakchiev
  Рейтинг: 460 Весело

  Господа, искам да успокоя уважаемите участници във дискусията, надежда има, изглежда правителството сериозно се е заело с решаването на проблемите ви. Ето една статия от днешния Дневник

  "Министерството на икономиката ще измери административната тежест върху бизнеса, показва справка в регистъра за обществените поръчки. Ведомството, оглавявано от Трайчо Трайков, е обявило конкурс за избор на компания, която да определи въздействието на бюрокрацията върху бизнеса, както и да предложи как да бъде намалено то. Прогнозната стойност на поръчката е минимум 150 хил. лв., а срокът за подаване на документи за участие в конкурса е 22 февруари.

  Анализът трябва да е готов за 240 дни (8 месеца) от датата на подписване на договора. Гаранцията за участие в поръчката е 1500 лв. Най-голямо значение при избора на фирма ще имат техническите възможности на компанията, следвани от финансовите показатели."

  Както виждате Г-н Еленко, хората работят по вашия въпрос, е ще отнеме време, но това не е лесна работа.

 10. 54 Профил на Hegira
  Hegira
  Рейтинг: 16 Неутрално

  поради всичко, което изброих по-горе и още милион други причини не живея в България - смятам, че личното ми развитие и възможността ми да помогна на милиони хора, по света, които имат нужда от това, стои над някакви утопични идеи, че един ден ще оправим България. за мен това е отдавна невъзможно, защото дори тези смешници, които са на власт сега, да изчезнат, на тяхно място ще дойдат синовете им, а не някой от нас.

 11. 58 Профил на tchalakov
  tchalakov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Браво, Еленко! Кога ли ще ги изхврълми всички в Сибир...

 12. 60 Профил на Събина
  Събина
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Еленко, търси спонсори! В 3D ще стане новия "Индиана Джоунс".. и обмитените тениски!

  Съчувствам, честно. Поне половината загубен ден си го осмислил с тая статия.

  http://www.sabinap.com/
 13. 62 Профил на Hegira
  Hegira
  Рейтинг: 16 Неутрално

  до №56 с оригиналния ник - трогна ме с тази вербална диария, наистина. за твое добро се надявам да си под 20 годишен, иначе не говори кой знае колко за състоянието ти. аз живея извън българия и съм се концентрирал върху много неща - започвайки от лично израстване, засега - а надявам се някой ден да мога да помогна и на другите. защото докато овцете в бг си гледат задния двор, по света има далеч по-сериозни проблеми, които днес може и да не ни засягат лично, но това не ги прави опасни в утрешния ден. бърз пример е милионите палестинци, които вече 1 година са под пълна блокада, докато израел продължава да тества оръжия върху тях. а в същото време европа чества 20 години от падането на берлинската стена - ами тази на западния бряг?

  както и да е, потребителското ти име говори само за теб, няма нужда аз да ти обяснявам кое как стои. пожелавам ти успех, ще ти трябва.

 14. 63 Профил на атипова
  атипова
  Рейтинг: 729 Неутрално

  зави ми се свят от тази статия. количеството безумия, ненужно изразходвана хартия и пропиляни човекоминути направо ми взе акъла

 15. 75 Профил на vava
  vava
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Статия достойна за Егоист от бивш кадър на Егоист.

 16. 80 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 337 Неутрално

  Еленко Еленков!
  Шапки долу!
  Респект батка за тая статия!
  Дневника, тая вярно е за първа страница и в печатното издание.
  Еленко, друго път си внасяй пратките със спедитор - Арамекс, арабите примерно, доставят и си правят сами обмитяването - ако не си фирма те урежда идеално. Ако си фирма и искаш да ти мине дедесето и митото за разходи - караш по пътя по който ти си минал.
  А на тоя педал дето е сложил тая граница от 15 евра ще му кажа - 15 слона да му го натръшкат в задния двор.
  Тази процедура е направена с 1 единствена цел - да не се пазарува онлайн.
  Защо ли?
  Ами вижте сайта на коя да е фирма от която бихте си купували нещо. всичко е с с 30% надолу.

  The biggest risk in life is not taking one.
 17. 85 Профил на krassss
  krassss
  Рейтинг: 8 Весело

  това нещо на заклет преводач и после да се разпространи във всяка една членка на ЕС

  sunshine ... moonlight ... good times ... boogie
 18. 88 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 337 Неутрално

  РЕГЛАМЕНТ (ЕИО) № 918/83 НА СЪВЕТА
  от 28 март 1983 година
  относно установяване на режима на Общността за митнически освобождавания

  ДЯЛ VI
  ПРАТКИ С НЕЗНАЧИТЕЛНА СТОЙНОСТ
  Член 27
  Съгласно член 28 всякакви пратки, съдържащи стоки с незна-
  чителна стойност, изпратени директно от трета страна на
  получател в Общността, се признават за освободени от вносни
  митни сборове.
  „Стоки с незначителна стойност“ означава стоки, собствената
  стойност на които не надвишава общо 150 ECU на пратка.

  ДЯЛ VII
  ПРАТКИ, ИЗПРАЩАНИ ОТ ЕДНО ЧАСТНО ЛИЦЕ ДО ДРУГО
  Член 30
  Освобождаването, упоменато в член 29, параграф 1, важи до
  стойност от 45 ECU на пратка, включително стойността на
  стоките, упоменати в член 31.


  Явно и тия в митницата толкова са чели...

  The biggest risk in life is not taking one.
 19. 92 Профил на titina
  titina
  Рейтинг: 14 Неутрално

  В колко митници на чужди държави сте ходили? Май в николко. Плати си за митнически брокер и няма да ти се налага да си губиш времето. Ама българина гледа да спести, а после се оплаква.

 20. 97 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 337 Неутрално

  До коментар [#92] от "Анонимен":

  Ходил съм. В Гърция, Пирея - минава се супер бързо, няма някой да се подпира по 2 часа да ми обработи една декларация.

  И там спазват 150 евра лимит. Като няма фактура вътре, т.е. някое доверено лице в САЩ ти е преопаковал нещата - те пускат още от пощата в Солун ако си дестинираш пратката натам. Нито мита, нито нищо.

  А ти на колко ходи, та препоръчваш на човека да ходи на митнически брокер за няколко тениски.

  The biggest risk in life is not taking one.
 21. 98 Профил на lamerko
  lamerko
  Рейтинг: Неутрално

  Здравейте,

  Имах подобна случка в Шумен. Като за начало, цял ден ми определяха номер по класификатора за стоката, която бях получил. След това се оказа, че трябва да платя по три направления. Ок, но изненадата ми беше пълна, като се оказа, че за всяки направление трябва да бъде отделна вносната бележка. И всяка с огромна такса за превод. Така се получи парадокса - имам такса "батерия" - 0.05 лв (да, 5 стотинки) и такса превод - 3 лв. !!!

 22. 105 Профил на Lili
  Lili
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До болка позната история! За съжаление нещата вместо да се подобряват стават все по-зле .
  Е намерихме им работа на митничарите - няма лошо!
  В същата разменна пощенска станция искат да носиш лична карта на лицето, което те упълномощава, ако вземаш пратка с пъномощно?!?! Леко незаконно, но ...
  4 -те лева ги събират само в София, нещо като "такса столица"?!?!
  Колкото до дискетите, завиждам на автора, че не му се е налагало да подава дневници по ДДС
  НАП най-вероятно ще го впечатлят още повече ...

  bez podpis
 23. 106 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Кой ако не Дянков е смъкнал необмитявания праг от 150 на 15 евро!? Дори повремето на Виденов прагът беше 100 долара! Класически идиот! Радваийте му се!

 24. 107 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Лошото е, че за петстотин лева заплата и един кат дрехи няма откъде да дойдат по-стойностни служители. Явно ще са си тия.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 25. 110 Профил на Пламен Костадинов
  Пламен Костадинов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  При съгласие от страна на автора, аз мога да преведа статията на френски и да се разпространи във френскоговорящите страни. А като се замисля, че уж там бюрокрацията се води тромава..., вече ми се струва направо перфектна! В БГ ако не си по системата "наш човек" си патиш брутално от разни, които си мислят, че ти си им длъжен, да си свършат работата. Ако се приеме идеята за превод, съм насреща - пишете ми като коментар в блога. http://plamenkost.blog.bg/

  www.plamenkost.blog.bg
 26. 112 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#107] от "Dehumanizer":

  Проблема не е в хората, а в системата! Тя нанася огромни финансови поражения! Проста сумарна сметка 100 клиента по 4 човекочаса загубени на митницата - сам прецени тази бумащина какви загуби носи!
  Тук не става за някакви части, които е възможно да минат бойни или има някаква възможност за контрабанда! А и честно казано не виждам с какво тази тутканица би способствала за установяване наличността на такива! И организацията също не се създава от тези хора предполагам - те също са жертви на системата! Тези, които я измислят - те са виновниците!

 27. 116
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 118 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Аз бях чел някакви оплаквания как се поръчват неща от САЩ и как после се разхождаш куриер - митница - куриер - митница -куриер... и на митницата за някакви дискети и т.н. та в крайна сметка се отказах да си купувам тениски по нета - отидох и си ги взех на място!!!

  Ето няколко неща, които са по темата
  http://narmag.info/viewtopic.php?f=8&t=249
  http://www.capital.bg/show.php?storyid=467716

  ако потърсите из гугъл с ключови думи митница, дискета, тениски ще намерите още доста резултати

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 29. 119 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  до 777
  Ако Дянков си поръча нещо от САЩ... едва ли ще го обмитят, БГ психология - от едната страна е шефа, а от другата тълпата. Мислите ли, че живеейки в БГ не си поръчва непрекъснато неща, с които е свикнал там, но тук ги няма? Знае той как е в митниците, но не му пука. Идиота си е идиот, макар и министър " за сега".

 30. 121 Профил на Анастас
  Анастас
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Въпреки че поръчвам от европа предимно и минавам само с таксата от 4лв винаги ми е било гнусно да ходя там и винаги с резерви, че нещо може да се "омаже".
  Имах и няколко поръчки точно на тениски от Канада и САЩ, които идваха в кварталната поща, дано това не се промени сега, може би пратката е била над 2кг и тогава задължително си отива на митница.
  Факт е обаче, че са мудни, старомодни, адски неефективни и корумпирани.
  Извода е, че май така ги устройва!

  http://atphoto.bg
 31. 128 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  До коментар [#126] от "Николай Цаневски":

  ти чети ли коментарите ,това е политика за ограничаване на онлайн пазаруването ,защото масово започна да се пазарува от сащ заради ниският долар .....аз познавам много хора които пазарят масово от чужбина защото е доста ефтино .....и така някои хора тука ще увиснат ....

 32. 144
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 145 Профил на Whiskey&Gunpowder
  Whiskey&Gunpowder
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Историята в 'Параграф 22' бледнее пред сътвореното от бг администрацията , а че това е история с която се сблъскваш почти всеки път когато имаш вземане даване с 'държавата' / наблягам на кавичките/ е тъжната истина.....

  Американската пропаганда трие мозъци!
 34. 148 Профил на komitata
  komitata
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Получаването на пратка от ЕС също не е цвете — поръчах си книги от Германия (amazon.de) и ме пратиха на митницата. Загубих два пъти по два часа да отида и да се върна (защото миличките работят само до 16,30), плюс си искат рушвета от 4 лева. Ако може да проучите защо така плащам 4 лева и си получавам пратката на другия край на София, ще съм ви благодарен да разбера.

 35. 149 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Проблемът с административната неефективност от една страна е наследен от социализма, от втора ни е донякъде културно вроден (всеки втори българин иска да бъде държавен служител), а от трета е породен от липсата на инвестиции в качествено образование и увеличаване на производителността (последното е валидно и за преобладаващата част от частния бизнес), където сме на дъното в Европа. Това не значи непременно (или единствено), че българите сме по-мързеливи и работим по-малко, а че работните ни практики са допотопни и не са съгласувани смислено и грамотно, че не се ползват елементарни съвременни технологии (пример: многократно ръчно въвеждане на данни от служителя; дискети), че много частни работодатели (за държавните да не говорим, там изобщо стимулите са сбъркани) не осъзнават значимостта на инвестициите в професионалното развитие на служителите си, в грамотен анализ и рационализиране на работните процеси, в технологическо осъвременяване.

  Идеята ми е, че дори да уволнят половината служители в митниците (и държавната администрация изобщо), това самó по себе си няма да повиши ефективността, уви! Същото важи и за броя на полицаите на калпак, по който сме далеч пред всички други европейски страни. Нужни са далеч по-цялостни реформи съчетани със значителни инвестиции, от които част могат да дойдат от програмите на ЕС! Само с едно голо рязане нищо смислено няма да излезе, в противен случай отдавна щяхме да сме на първо място по качество на образованието и здравни показатели в ЕС например, вместо на последно...

  Далаверата от властта не е в преследването на невинните, а в закрилата на виновните.
 36. 151 Профил на Иво Мирчев
  Иво Мирчев
  Рейтинг: 572 Весело

  поздравления, Еленко!!!

  http://www.ivomirchev.com
 37. 164 Профил на Анонимен
  Анонимен
  Рейтинг: Неутрално

  Съгласявам се с мнението, че ако това беше само в митниците - с мед да го намажеш!
  Аз лично загубих три дни, за да ми издадат свидетелство за семейно положение в една провинциална (голяма) община. Първо ми продадоха бланка и ме пратиха при нотариус (!) за заверка. После си изтеглих номерче за друго гише. Служителката ме пита за пред коя банка трябва да ми послужи въпросното свидетелство. Обяснявам, че не ми трябва за банка, а за пред друга община, в която в края на седмицата ми предстои да сключа брак. Служителката ме гледа недоумяващо и ми казва, че не могат да ми издадат такова нещо, защото междувременно може да съм бил сключил брак на още няколко места, а информацията за това пристигала след минимум месец. После ми обяснява, че по принцип това не е нужно, защото имало някакъв закон. Прибирам се в къщи доволен, че съм се разминал с нещо излишно. Звъня за всеки случай в общината, където ще сключвам брак и им обяснявам ситуацията (предварително ми бяха казали какви документи се искат и въпросното свидетелство фигурираше между тях. Само да поясня, че двете общини са на поне четири часа път с кола една от друга). От там пък бяха категорични, че този документ е необходимо условие за завършване на операцията. Ужас! Ами сега? На другия ден пак отивам в голямата община. При друга служителка. Същото обяснение, само че този път придружено с факсимале на въпросната статия за липсата на отговорност на общината и ненужността на документа. Нов телефонен разговор с другата община. Те си държат на своето. Пак при служителката. Пращат ме при шефката си. Оказва се, че вече си е тръгнала. Да дойда утре след 10 часа. Вече е петък. Отивам. Заедно със бъдещата си съпруга, която е от София и си е извадила въпросното свидетелство за половин час без да ходи при нотариус. Добре, че тя е юрист и успява с благ тон да обясни ситуацията на шефката. Шефката се замисля за момент и казва - добре, ще им се обадя да го издадат спешно, без да доплащате. Това ви е сватбеният подарък от мен?!? Слизаме пак долу. Двете служителки гледат, все едно си им изял десертът, и троснато мърморят под мустак, че това не било редно, имало закон и т.н., ама няма начин - шефката им се е обадила междувременно. Издават ми удостоверението за десет минути. За мен остават изхабените нерви и съмненията за провал на светлата дата.
  Та това е от Булгаристан. Онзи ден се чудех дали да си поръчам фотоапарат от амазон.ком. Вече не се чудя. Ще се обадя на един познат да го питам кога ще пътува насам и да ми го донесе лично и на място. А на журналистите предлагам да не се чудят защо у нас едва 5-6% пазаруват он-лайн.

 38. 170 Профил на Deiv
  Deiv
  Рейтинг: Неутрално

  Е.ленко и тук и в блога си е просто неотразим......

  Когато мислиш за себе си имаш проблеми. Когато мислиш за другите имаш цел.
 39. 171 Профил на bohtig
  bohtig
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дано статията не остане просто като забавно четиво, а се осъзнае, че абсурдната реалност на случката е НЕнормална и трябва да се промени. Всеки да заяви позиция в подобни ситуации, както г-н Еленков.

 40. 178 Профил на Анонимен
  Анонимен
  Рейтинг: Неутрално

  Всичко ново е добре забравено старо:
  http://www.stoilov.org/?p=185

 41. 182 Профил на Аномандър Рейк
  Аномандър Рейк
  Рейтинг: Неутрално

  Преди доста години ми се беше случило подобно нещо. Тогава още не бяхме и подушили ЕС, а май беше дори и преди Шенген. Няма значение, нещата не са се променили особено. Тогава попаднах на някакъв тип, митничар, който усилено се опитваше да ми обясни какви мита, такси и т. н. трябвало да се платят за пратка от три ЦД-та от Германия. Реакцията ми беше, че си тръгнах и се върнах след няколко дни, подготвен. Попаднах на същия. Обясних му положението и дори му дадох телефона на собствения му шеф, за справка. Онзи грижливо преписа телефона (О, Боже! Не го е знаел до този момент!), тръгна нанякъде, а няколко минути по-късно ме извикаха да си получа пратката, освободена.
  Очевидно беше, че човечецът се опитваше да изкара някой лев бакшиш. Времената бяха други, но не много по-различни.

 42. 187 Профил на Анонимен
  Анонимен
  Рейтинг: Неутрално

  Ужасно добра и на място статия!

 43. 195 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Чета и не вярвам на ушите си.Пълен лабиринт в една ппоядена от корупция система.Изглежда "борбата " да се премахне корупцията е направила сестемата уродлива неефективна и смешна,а за търсещите услуга мелачка на нерви ,пари и време.Бедна бедна българия ,бог да те пази от чиновниците който са те полазили на рояци.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 44. 197 Профил на rara avis
  rara avis
  Рейтинг: 456 Гневно

  Из "Задочни репортажи за България" от Георги Марков:

  "Две са главните полета на обществената неправда и общественото безчестие у нас: привилегията и връзкаджийството. По-образно казано, те са двете ръце на негово величество „Моя човек“. Но ако привилегията се отнася само до известен брой хора, то в мътните вълни на връзкаджийството плува всяко живо същество у нас, което притежава инстинкт за самосъхранение. Жестока истина е, че без връзки в съвременна България вие сте обречената жертва на всекиго. И преди войната у нас, както и днес в много страни по света, хората ползуваха и ползуват разни „вуйчовци владици“ и всевъзможни връзки, с които се цели заобикалянето на нравствения критерий за справедливост. На почти всички европейски езици съществуват идиоматични изрази за действуване чрез връзки. Но едва ли някога и някъде връзкаджийството се е превръщало в постоянна болест на духа, ежеминутно осъзнавана необходимост, в нещо, по-насъщно от хляба и по-ценно от всякакви нравствени скрупули, както това е сега у нас. Бедата е, че не става въпрос за някакво масово психическо заболяване, а за житейска реалност, която сама, настойчиво е създала психическата лудост. Това следва от отсъствието на каквито и да са нравствени критерии, от отсъствието на какъв да е обективен морал. Хиляди граждани могат да свидетелствуват как връзките всекидневно ги ощетяват, ограбват, унижават, потискат. Хиляди великолепни ученици не могат да стигнат до университетите поради липса на връзки, защото ония, с връзките, вече са ги изместили. Зная за конкурсни изпити, където изпитните работи се подменят с безупречно подготвени работи, за да осигурят формалното предимство на протежетата, познавам завишаване на бележки или просто вулгарно пререждане без обяснения. Или да вземем друга област — назначенията. Може да сте голям специалист в дадена област и мястото ви да е в научен институт. Но вие никога няма да влезете там, докато не намерите връзки. Спомням си грозната история на млад учен, който трябваше да приеме да дели с директора на своя институт всичките си постижения и трудове, за да получи мястото на сътрудник. Никаква прилична служба с добра заплата у нас не се дава по право, поради способности или пък трудови заслуги. Всички добри длъжности се раздават по закона на връзкаджийството. Ако нямате „мой човек“, не се и опитвайте. Това е губене на време. Вземете трета област — снабдяването. Господ да ви е на помощ, ако нямате връзки с ония, които могат да сложат нещо под тезгяха за вас. Искате ли да си купите кола, без да чакате? Искате ли място за вила? Искате ли дървен материал? Искате ли хладилник? Искате ли… каквото и да искате… Всичко минава през „моя човек“. Още не познавам случай някой да е получил жилище, без „моя човек“ да действува. Или четвърта област — паспортите за пътувания в чужбина, които са изключителен монопол на „моя човек“. Мога тържествено да кажа, че до ден днешен не съм срещнал гражданин, който да е получил паспорт просто без никакви връзки. Веднъж исках да отида до Унгария. Бях пътувал много пъти преди това и на запад, и на изток и реших този път да не звъня никому по телефона, а просто да чакам като обикновен гражданин. Минаха три месеца без никакъв отговор. Трябваше да се обаждам на „моя човек“. Той намерил, че хората от паспортното извадили досието ми настрана и не взели никакво решение, защото никой не се обадил.

  Но връзкаджийството у нас не е просто добросърдечна услуга на по-влиятелен вуйчо владика. То е, най-общо казано, взаимно услужване, което е напълно користно, защото води до взаимно заплашване. Главният закон на връзкаджийството е „ТИ НА МЕНЕ, АЗ НА ТЕБЕ“. Някой може да запита — но за чия сметка е всичко това? Разбира се, за сметка на ония онеправдани нещастници, които било нямат никакви връзки, било връзките им са съвсем слаби в сравнение с другите.

  Тъкмо съществуването на това отвратително явление, подхранвано от най-високи места и превърнало се в неделима същност на режима, е едно от най-ярките доказателства за неговата човешка неморалност."

  Който щади лошите, вреди на добрите
 45. 203 Профил на elenama
  elenama
  Рейтинг: 210 Неутрално

  Браво за материала! Аз си поръчвам учебници за CFA програмата и преживяванията са ми от митницата на Аерогара София. Там чакането за обработката на декларацията е още по-дълго - и понякога, ако отидеш следобяд, става на другия ден. Чакането - едно на ръка. Но не мога да разбера защо няма на страницата на Митницата вариант за програма за попълване на митническата декларация - та всеки който иска сам да си попълва документите. Например на страницата на НАП - има такива програми за попълване.

 46. 205 Профил на mirkata79
  mirkata79
  Рейтинг: Разстроено

  Ами младежи, какво да очакваме от бате ви Симо-тъпото. Няма оправия. Да си беше стоял в Световната банка да я до-фалира нея...
  Относно пазара по интернет, няма лошо, но с малко шмекерия живота се облекчава значително. Поне от моя опит он-лайн магазините отказват да подправят стойността на фактурата, защото това означава, че ще скрият приход в собствената си държава. Поне при мен не са се съгласявали. Е-бей е друга работа. Там пазарлъка си е на ниво. Но при всички случаи дължиш-не дължиш Мито и ДДС, ако пакета е над 2 кг. отива в оня бордей, който колегата е описал по-горе и пак си е разправия.
  Айде със здраве и повечко он-лайн търговия

 47. 207 Профил на the Onion
  the Onion
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Това е като по сюжет от Кафка. Щеше да е смешно ако беше някой филм, но за жалост е реалност...
  Няма какво да се чудим че БГ е на доизживяване...

  Tu Stultus Es
 48. 213 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1105 Любопитно

  Всички в тези институции си мислят, че хората които отиват при тях са натрапници на които не е съвсем редно да се обръща някакво внимание!

 49. 219 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 210 Весело

  леле, това ли ме чака утре ?

  какви са тия 15 евро сега, не е истина - смях в залата

  дали не може да ги съдим тия от митницата по някакъв параграф, за разтакаване и безсмислени такси?
  някой адвокат няма ли тук, да каже...

 50. 223 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Уникално преживяване, което може да бъде повторено в поне още 3 държавни институции, за които се сещам в момента. Служителите на подобни длъжности не само са толкова затънали в безумната бюрокрация, създадена от болни мозъци, но и самите те са абсолютно неадекватни поради манталитета си. Повече публичност за всеки подобен случай, пък дано някой някъде се усети, че има нещо нередно в цялата история.

 51. 228 Профил на 8888
  8888
  Рейтинг: 367 Неутрално

  и на мен ми се случи същото обаче ме питаха: "обмитява ли ти се?", казах - не, платих си подкупа и бързо приключихме.
  бих си платил митото и ддс-то, но ако ми отнема същото време като подкупа - ако трябва да загубя 4 часа - по-евтино ми е да си платя подкупа.

 52. 230 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 210 Неутрално

  Дневник, това е много добра тема (истатия) - направете нещо!
  Вземете интервю от дянковр спретнете му номера с поръчкатар или поне се обадете на Господари на ефира да го направят

 53. 232 Профил на Frank Zappa
  Frank Zappa
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Пич, ти си попаднал в сценария на филма "Бразилия"... и то за едни пениски... малейййй... момчетата, дето вкарват нелегално GSM-и немат тези проблеми...

  Кандидат за член на ПП Четвърти километър
 54. 240 Профил на TOYOTA
  TOYOTA
  Рейтинг: Неутрално

  Да вкара6 кола от Европа е по4ти съ6ата съдба като горе описаната. Запо4ва се на Митницата;

 55. 250 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Стасе, каквото и да поръчаш на Дянков от УСА той няма и да стъпи в митниците - ще му го занесат на крачка и няма да му искат и стотинка. Провери в НОИ дали Дянков си е платил здравната осигуровка у нас и ще видиш, че нищо не е плащал от години - та до сега включително. Така че законите, които той се опитва да въведе уж за всички, важат само за масата, но не и за "нас и наште хора" - виж цитата от Георги Марков по-горе! И стига с тези наивно-пубертетски подвиквания "Да му поръчаме нещо на министъра, та да мине през митниците". Митниците са предназначени за такива като мен и теб, а не за мутри, наркотърговци и техните министри!

 56. 253 Профил на Анонимен
  Анонимен
  Рейтинг: Неутрално

  Статията описва добре позната реалност за тези, които са се сблъсквали с БГ митници. За съжаление поредната среща с абсудната действителност в БГ.

 57. 260 Профил на Деян Христакиев
  Деян Христакиев
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Браво колега! Да се борим! А искат да подслушват с тая администрация на флопита! Тия са измет!

 58. 274 Профил на Stoyankata
  Stoyankata
  Рейтинг: 203 Неутрално

  браво еленко, супер материал, пипнат дет се вика ... със здраве носете тениските, с приятелите, какво по-хубаво ..

 59. 278 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  Тоя заспал народ си го заслужава.
  Управляващите много добре знаят,
  че са недосигаеми в тая държава
  и се гаврят със нас...И нехаят!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 60. 283 Профил на И_ина
  И_ина
  Рейтинг: Неутрално

  Чак сега разбирам какво съм си спестила ползвайки услугите на ДиЕйчЕл за получаване на стоки от САЩ
  За последния семинар по ползваемост наши спонсори изпратиха материали от САЩ първо по ФедЕкс. Куриерите у нас ми се обадиха, за да ми се скарат, че чакат пратка предназначена за фирмата ни и за да ме зарадват с предстоящата процедура по освобождаването на стоките. Звучеше безумно! Аз се възпротивих пред идеята да си прекарвам деня по митниците и се порових. Оказа се, че ДиЕйчЕл са единствените пичове, които могат да ти спестят тези митнически "удоволствия" и да свършат всичко вместо теб. Следователно, пренасочихме материалите от спонсорите ни да бъдат доставени вместо с ФедЕкс с ДиЕйчЕл.
  Не знам какво и как го направиха, но ДиЕйчЕл доставиха материалите един ден по-рано при това без да си мръднем пръста (дори и ЕОРИ номер не сме вадили).
  Това е пример за ползваема услуга - абсолютно незабележима за клиента

 61. 294 Профил на evidenova
  evidenova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Еленко, през лятото с брат ми платихме над 150 лв в мито (от 39%) и ДДС за маратонки от САЩ на обща стойност 105 долара. Митничарят не повярва, че Еър Джордан могат да струват толкова малко (явно не беше чувал и той за електронна търговия и отстъпки), както и не повярва, че ние с брат ми всъщност сме физически лица, а не фирма, която иска да препродаде въпросните обуща. Това в допълнение към факта, че брат ми е известен баскетболист.
  Наскоро гледах "Сако от велур" в Народния. Странно и тъжно резонира и сега, 20 години след комунизма.

 62. 298 Профил на rene
  rene
  Рейтинг: 8 Неутрално

  в същото 'вътрешно' помещение, преди няколко години, ме обяснихе че начина да отбегнаш ДДСто върху колдените подаръци изпращени от наще в Холандия, беше за да чиновници на намерият 20 лева под книгата на ъгъла на съседното бюро когато сте се върнат след 5 минути....

 63. 304 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  През 2001 прехарах 1 месец в софийската митница в опит да освободя книги, дарени за български университети от американска фондация. Всеки ден ходих и всеки ден митничарите чакаха да им пусна подкуп. Накрая всичко се уреди с 'познат' за 1 ден. Така и не дадох подкуп, но загубих 1 месец от трудовия си живот заради продажните боклуци в митниците.

 64. 328 Профил на belle
  belle
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Така и не ми става ясно защо трябва винаги да плащат 4 лв , независимо откъде идва пратката. тази такса е незаконна- плаща се на Български пощи, митницата не я начислявала, а така БП нарушават спогодбите. Всяка пратка е предварително платена от изпращача, защо и аз получателите трябв да плащат? А в някои градове на страната тази такса я няма, а в други градове е над 5 лв.

 65. 332 Профил на dimat
  dimat
  Рейтинг: 8 Гневно

  Има и още един момент, който според мен не е никак маловажен, а именно - митницата не работи през уикенда. А работните часове са от 8 до 16 ч. Следователно, тези, които не могат да излизат от работа, трябва да си вземат отпуск...

 66. 344 Профил на Оги Ковачев
  Оги Ковачев
  Рейтинг: 456 Весело

  Ето моята статия по същия казус, преживяна на Митницата на летище София.

  http://ogniancho.blogspot.com/2009/12/blog-post_14.html

  Приятно четене...

  Оги Ковачев http://ogniancho.blogspot.com
 67. 357 Профил на Васил Атанасов
  Васил Атанасов
  Рейтинг: Неутрално

  Здравейте!

  Благодарим на всички за реакцията и историите и казусите, които споделяте.

  Работим по темата и сме изпратили въпроси до финансовия министър Дянков и шефа на митниците ген. Владо Танов.

  Изпратихме и репортер в митницита, за да се срещне с нейната директорка.

  Ще ви разказваме какво отговарят и какво се случва тук и в утрешния брой на "Дневник" - там ще публикуваме и селекция на вашите казуси.

  И друг колега - Петър Гаврилов, ни припомни неговия опит, описан през...2006г. -
  http://www.capital.bg/show.php?storyid=283529

  Може да споделяте и идеи и предложения какво и как да се промени.

  Благодаря ви

  Васил Атанасов, упр. редактор

 68. 358 Профил на manince
  manince
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво на Еленко Еленков, припомних си славните години на "Егоист". Смятах, че този социалистически реализам в действие все повече се отдалечава от нас, но явно - не. Да не забравяме все пак, че приложението на законите в случая се организира от кадри, по голямата част от които са на определени позиции с връзки, а не заради знанията си. Митници, митници...........

 69. 364 Профил на Kobra
  Kobra
  Рейтинг: 367 Гневно

  Твърде добре Еленко! Жалко че няма да си мръднат пръста

  Noone needs the truth.
 70. 365 Профил на kpucu
  kpucu
  Рейтинг: 210 Весело

  Ето няколко предложения:

  1. Да се върне лимита на 150 евро.
  15 евро е смешна сума, звучи фиктивно, колкото да има лимит.

  2. След като веднъж си се регистрирал на митница, на базата на тази регистрация следващите пратки да можеш да си ги получиш на врата. Плащането също да може да се извърши при получаването на стоката на врата на получателя.

  3. Да се автоматизира всичко от регистрацията, обмитяването и освобождаването на стоки. Всичко трябва да става за 10 минути на едно гише.

  4. Да спрат да събират незаконната такса от 4лв. за стоки от Европейски съюз. За същите стоки пристигнали в пощенските станции не се взима и 1 стотинка от получателя.

  5. Да се спре незаконното преснимане на лични карти.

  6. Митницата задължително трябва да работи уикенда - най-малко събота на пълен работен ден от 9 до 17:30. Никой не е длъжен да си взима отпуска за да си вземе "подаръка от леля от америка"

 71. 369 Профил на mmoutafchiev
  mmoutafchiev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  на който не му харесва по-добре да си ходи в калифорния...селяни, комплексари...не виждам нищо толкова интересно и възмутително, освен че тоя се е правил на идиот, който си знае правата...все едно па така е от вчера...па то писано писано и коментиранооооо ейййй!!!

 72. 379 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Аз разбрах от статията само едно:
  "Как ЕС се бори с онлайн търговията и с евтините стоки от САЩ." За жалост е факт че САЩ е по-по-най спрямо ЕС във всяко едно отношение, като изключим социалните помощи, които в ЕС получаваш до гроб.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 73. 380 Профил на indica
  indica
  Рейтинг: 8 Неутрално

  във фейсбук има регистрирана и група http://www.facebook.com/group.php?gid=258751597552 Аз лично се присъединих и поканих всичките си приятели... и като наберат достатъчно последователи, комплект от линкове се пращат до всички ТВ да видим кой и дали ще реагира (макар, че ако новинарите са читави вече би трябвало да подготвят материалите си)
  а относно митниците, за пореден път се убеждавам в следното: че митничарите са опасна работа, по-зле са и от данъчните... струва ми се, че възприемат статуса си, някъде близо до спец.части. Почти всеки (и в личен и в служебен план) се е сблъсквал с безумните им процедури. Като си спомня само лятото на 2007 с изменения Закон за акцизите и данъчните складове, софтуерът им за приемане на Декларациите не беше изцяло готов, не покриваше всички случаи, и чрез методът проба-Грешка хиляди фирмени служители губеха по цели дни, за да подадат декларациите си... безумно
  А това, което най-много ме дразни у голяма част от администраторите, е тоталното им непоклатимо овчо нежелание да разберат смисъла на това, което правят (като невъзможността да отговорят на въпроса какво аджеба е това ЕОРИ)

 74. 382 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Наистина е странно колко хора използват темата за да призовават страстно към емиграция? Започвам да си мисля, че има нещо, което не им е съвсем наред, за да са толкова активни в тема, която не би трябвало да ги вълнува.

  Местата, където живеете, драги емигранти, са такива, каквито твърдите, че ги харесвате, защото някой преди вас е останал и се е преборил. Живейте си живота и не ни занимавайте с емигрантските си комплекси.

  ПП Разбира се, има и много хора, които са щастливи от това, че са избрали да живеят другаде, но те не си губят времето в българските форуми.

 75. 383 Профил на bat johnny
  bat johnny
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#256] от "Александър Александров":

  Човеееек, ще умра от смях - World of Customs (WOC)!
  Ако можех, щах да ти натряскам около 300 +

  Дюнери пробирам, ЕГН-та си набирам....
 76. 384 Профил на lyuboZAR
  lyuboZAR
  Рейтинг: 367 Разстроено

  не мога да повярвам!

  here be dragons...
 77. 387 Профил на Анна
  Анна
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Благодаря за тази статия! Приемам я като предупреждение, понеже завчера се регистрирах в Еbay и сега вече ще зная какво ме чака, ако изобщо се престраша да се подложа на това.

 78. 398 Профил на niniel
  niniel
  Рейтинг: Неутрално

  Ха така...добре си им го казал колега!!! Поздравления от мен, чудесни снимки , страхотен текст - скоро не съм чела нещо по истинско и съдържателно...Сега да видим другата страна - Дянков - има ли мнение по въпроса изобщо....

 79. 406 Профил на Анонимен
  Анонимен
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#365] от "kpucu" отн. т.5

  Ще се спасят с добавяне (още една бумага и бележчица) на декларация, в която да се подпишеш, че си съгласен да предоставиш личните си данни за целта.

 80. 413 Профил на Анонимен
  Анонимен
  Рейтинг: Неутрално

  Евала, Еленко! Честити ти тениски! Бог да пази България!

 81. 416 Профил на Ahab
  Ahab
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Леле майко, а аз се чудя защо все като си харесам нещо от някой сайт и проверя опциите за изпращане, китната ни държава не присъства в списъка.

  Браво на Еленко че си е направил труда да опише всичко това, все от някъде трябва да се започне!

 82. 421 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1291 Весело

  Дянков да се прати
  при сомалийските пирати -
  да понаучи това онова,
  та да уври неговата глава.

  www.berbenkov.hit.bg
 83. 427 Профил на kKk
  kKk
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Боже защо това не се случи в САЩ да видите като се развилнее някоя дебела американка, като се обади на полицията по мобифона си, като извика адвоката си, като излезне накрая че тази пратка е била "животоспасяваща" и че забавянето и е предизвикало непоправими травми на дебеланата и нейното семейство .... Да видите тогава как хвърчат глави, как се плащат обезщетения и ... как накрая системата се оправя и работи перфектно. Сега си давам сметка защо е добра Американската система да се съдят за всичко. Де да можеше така и в България.

  And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?
 84. 428 Профил на IrjiDudek
  IrjiDudek
  Рейтинг: Неутрално

  Цитат от писмото до Дианков от Еленко

  "Аз, който иначе съм съвестен гражданин, вече съвсем сериозно ще предупреждавам всички онлайн магазини да ми издават фактури за 14 евро, с което ще си прецаквам спокойно държавата."

  Няма да можеш, митничарите ако ти отворат пакета ще ти кажат че това струва повече и дори може да ти задържат пратката. Пробвал съм го и това и в 30% от пътите са ме гърбили...
  Единствената ти опция е да намериш някой там близак и нещата ще стават лесно...

 85. 429 Профил на kokorbashiyata
  kokorbashiyata
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ще сумирам впечатленията, с които оставам:

  1. Цените на техника, дрехи и т.н. в търговските ни вериги не случайно са толкова необосновано високи, защото са наясно, че трябва да си много упорит и амбициран, за да имаш нервите да си ги поръчаш онлайн на нормална цена и да издържиш на предизвикателството да си ги вземеш от митницата.

  2. Обслужването има начин и в момента да е бързо, обаче си трябва подкуп на служителите, ако не искаш си наказан да изтърпиш цялата им процедура. Т.е. липсва какъвто и да е контрол и няма на кого да се оплачеш и да ти обърне внимание.

  3. Администрацията има потенциал да се съкрати вероятно с повече от 50% и да върши по-бърза и качествена работа с по-малко разходи и по-стройна организация, да носи повече приходи, само че няма воля за тези реформи, тъй като това са потенциални гневни избиратели.

  4. Държавата прави всичко по силите си да те мотивира да я измамиш, ако цениш времето и здравето си.

 86. 436 Профил на kKk
  kKk
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Между другото - преди около 15 години трябваше да си вадя БГ паспорт след като от доста години вече бях Американски гражданин. Отне ми около 2 дни и подобно ходене по мъките. Тогава си мислих че нарочно се ебават с мене защото не живея в БГ. Цялото разкарване по гишета, глоби, специални срещи с шефа на паспортното и тн ми струваха 2 дни, около 12лв и може би с 5 години ми съкратиха живота.
  От тогава се заклех никога да не правя нищо в БГ, никога да не инвеститам и горещо пропагандирам никой да не влага пари в България или пък да участва в бизнес който има нещо общо с България. Разочарованите Британски инвеститори само потвърдиха съмненията ми затвърдиха позицията ми да помагам на всеки който иска да се махне от там и да обезкуражавам всеки който иска да прави бизнес с България.

  And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?
 87. 446 Профил на kokorbashiyata
  kokorbashiyata
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Защо направо не поставят по един надпис на всякакви митници и пощенски клонове:

  „При навлизане на територията на митница/поща гражданинът губи всякакви свои права и е длъжен да се подчинява на служителите на дадената служба и да плаща без да задава въпроси! При необходимост гражданинът се задължава да овъзмезди всеки служител пожелал допълнително заплащане за положеният тежък труд и да се извини учтиво за причиненото неудобство.“

 88. 454 Профил на leb2.0
  leb2.0
  Рейтинг: 210 Неутрално

  Надписът гласящ "Подкупът е вреден за всички" следва да се чете "Подкупът е реден за всички"

  леб2.0 - залеби ли?
 89. 455 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Ама туй българина е голям Ганя. Защо поръчвате от ебей, защо не поръчате от някой европейски онлайн магазин? Пак ви казвам в САЩ всичко е по-евтино и тъй като ЕС няма как да се справи с проблема е измислено ДДС, което автоматично оскъпява всички стоки от САЩ с поне 15%, а в БГ с 20%. Реално погледнато митническите служители не са виновно че ЕС ги кара да правят ЕРОИ номер и т.н., за тях ще е най-добре да не ги притесняват за нищо.
  Също забелязах че доста миячи на чинии споделиха че в САЩ и Западна Европа живота е песен и всичко става за 2мин. без да чакаш, само че много зависи дали говорим за Северна Дакота, Майсен или някво друго ранчо. Защото в големите градове е еднакъв х/й навсякъде. И ако въпросният автор не беше в най-големото село, а в някое по-малко щеше да свърши със сигурност за около 30мин., ако въобще некой си беше направил труда да му задържи пратката.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 90. 460 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Също така забравих да допълня че всичко поръчано от ебей е изтичане на финансов поток от България т.е. се увеличава търговския дефицит, тъй като в съвременния свят е невъзможно да забраниш на някого да пазарува от еди къде си и също така е още по-трудно да наложиш мито, са измислени косвени методи, като конкретния с 15-те евро и 20% ДДС.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 91. 469 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Айде миячите на чинии, предлагат и на другите да станат миячи на чинии.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 92. 475 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1319 Весело

  Дано Дневник изкара малко статистика- за първите си близо 19 часа тази статия е видяна от 32 хиляди души!!!
  Нека модераторите отговорят- кои са конкурентите във вечната ранглиста за най-четени статии както в Дневник, така и в българския уеб.

  Колкото повече се популяризира това, толкова по-интересен ще е отговорът на Дянков...?

  Току-виж след време видим статия за продукти на Ибей, получени навреме, на адреса и без нещо липсващо...

  Благи глътки и приятни тръпки на www.trezven.wordpress.com
 93. 481 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#471] от "kkk":

  Със сигурност не съм за тез дето само се оплакват. Защото автора в тази статия е подкрепян от 99% от хората. Тъй като смисъла на държавността е общото благо, аз лично съм убеден че митницата си е свършила работата. Защото всяка покупка от ебей увеличава търговския дефицит на България и намалява конкурентноспособността на държавата на международния пазар поради по-малкото пари налични в самата държава. Тъй като има валутен борд и еврото е силно, нашите стоки са ниско и никво - качествени, все повече ще слушам за емиграция - само че е факт че няма как всички да емигрираме.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 94. 483 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА СТАТИЯТА!
  Проблемът е, че такива шайка малоумници като описаните тук съществуват на всяка крачка в държавата-кочина.
  И тези дебили трябва БЕЗМИЛОСТНО ДА БЪДАТ СЪСИЧАНИ ВСЕКИ ДЕН И ЧАС - както е направено в случая, ДОКАТО НЕ БЪДАТ ЛИКВИДИРАНИ!
  Административно и морално, разбира се.

  Красимир Кабакчиев, дфн
 95. 486 Профил на Lazar Malakov
  Lazar Malakov
  Рейтинг: 719 Весело

  446: Това може и да е официален текст... от списание "Митническа хроника"

  Еленко, блестящо описание, дано го прочетат... Ще споделя и аз...

  www.malakov.eu
 96. 488 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#482] от "комсомолец":

  Мога да ти дам доста примери за краен протекционизъм в момента. Това че некой излиза и ти говори за свободен пазар и ти му вярваш е друг въпрос. Защото държава се превзема по два начина - с война и с икономика. Тъй като първия не е актуален, с позлва втория метод. Като краен протекционизъм може да смяташ квотите за млякото, квотите за захарта, субсидиите в селското стопанство. Друг краен протекционизъм е ДДС, защото се начислява при внос - но по интересното е че начислява и при износ, само че тъпите немци субсидират износа и затова са все още първи по износ, ако Китай не са ги разминали.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 97. 500 Профил на Атанас Чобанов
  Атанас Чобанов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Няма да ти отоговори Дянков, Еленко. Колкото отговори за това, че е без здравна осигуровка. Гьонсуратлъкат на властта е по-заразителен от свинския грип.

  Красьо, обади им се!
 98. 505 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Плащането на ДДС върху цената и на транспорта е незаконно, но е постоянна практика в митниците. Мнения?

 99. 508 Профил на Пирин
  Пирин
  Рейтинг: 367 Неутрално

  И аз имах нещастието да се сблъскам с тази непробиваема бюрокрация през Април заради една поръчка по интернет от Унгария. Първо се порових из разни форуми как се стига до пощата с най-малоумното име на света, каква е процедурата и се оказа, че има вариант за доставка вкъщи с поръчка по телефона. Бях съгласен да платя 10-15 лева, но да не си губя времето да се разкарвам до Централна гара. Обадих се и ми отговориха, че нямали коли и не изпълнявали услугата. Затова отидох на крака там и след 10 минутно лутане намерих убежището на комунизма - около 40 минути им трабваха да ми дадат пратката, при положение , че нямаше простотиите с ДДС и одисеята на Еленков. След като ми лазиха по нервите цяла сутрин вече не пазарувам по интернет, независимо дали е от ЕС или извън него. Дано разгласяването на този тотален безпорядък промени нещо. Поздравления за автора и съчувствие

 100. 509 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  до ККК
  А пък на мен една съдийка във върховния съд ми обясняваще как нашата съдебна система била по-добра от американската! Затова никой не можем да осъдим тук. И митничарите ще продължават да върлуват.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах