Стажът за пенсия да се увеличи от 2012 г. предлага министерството на труда

© Надежда ЧипеваУвеличаване на осигурителния стаж за пенсиониране с 3 години от началото на 2012 г. е едно от предложенията, които съветът по пенсионната реформа ще обсъжда в бъдеще, заяви министърът на труда Тотю Младенов. Днес той обобщи решенията и предложенията на експертите в съвета, които започнаха работа по реформата на пенсионната система през септември 2009 г. 


Ако предложението бъде прието, мъжете ще се пенсионират, след като са се осигурявали 40 години и са поне на 63-годишна възраст, а жените - след 37 години стаж и при навършени минимум 60 г. (според сега действащите разпоредби мъжете се пенсионират при 37 г. стаж, а жените - при 34 г.) 


Новият вариант се одобрява от министерството на труда, тъй като при него ще се удължи трудовият стаж, но не и пенсионната възраст, обясни Младенов. На практика обаче това означава, че за да се пенсионират на 63 години при предлаганите изисквания, мъжете и жените трябва да започнат да се осигуряват най-късно на 23 години. В противен случай, за да достигнат до необходимия им стаж, те неминуемо трябва да продължат да работят, след като са навършили възраст за пенсия, което ще засегне най-много хората, които в последните години са работили в сивата икономика и не са внасяли осигуровки.
Хората ще могат да се пенсионират, ако са навършили необходимите години, но не им достигат до 3 години стаж. В тези случаи пенсията им ще се намалява с по 2.5% за всяка недостигаща им година. Така те ще имат право на избор дали да работят по-дълго, или да вземат по-ниска пенсия. В момента според статистиката на Националния осигурителен институт средната продължителност на осигурителния стаж при мъжете е 38.5 г., а при жените - 35.8 години.  


От 1 януари 2015 г. се предвижда осигурителният стаж за жените да се увеличава с по 6 месеца на всяка календарна година до 2020 г., когато ще се изравни с този за мъжете, предлагат експертите. Предвиждат се бонуси за тези, които продължат да работя и след като са изпълнили изискванията за пенсиониране. Висшистите, които заради завършването на образованието си са започнали да работят по-късно, ще могат да закупят необходимия им стаж, обясни Тотю Младенов.


Вторият вариант за промяна в условията за пенсиониране предвижда от 2012 г. възрастта за жените да се увеличава с по 4 месеца за всяка календарна година до 2019 г., когато ще се изравни с тази за мъжете - 63 години. Ако се прибегне до този вариант, от 2021 г. ще последва ново увеличение на пенсионната възраст, която пет години по-късно трябва да стане 65 години и за двата пола. Този вариант предлага по-плавен преход към нарастване на годините за пенсия поради влошения здравен статус на българите, ниската икономическа активност и заетост, обясни Младенов.


Той многократно подчерта, че министерството на труда няма да взема самостоятелни решения, а само чрез широко обществен дебат. Промените ще започнат след 2 години, когато се очаква да се стабилизиратт икономиката и трудовия пазар. Така ще се гарантира устойчивостта на пенсионната система и няма да има ощетени, увери Младенов. Той добави, че през тази година предстоят пенсионни реформи във всички страни от Европейския съюз. Това е изискване за членството ни в еврозоната, добави министърът.

Коментари (132)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 14 Профил на Carmina BULGARANA
  Carmina BULGARANA
  Рейтинг: 602 Неутрално

  АБЕ - ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ - ДАМИ И ГОСПОДА - ДВАМА МИНИСТРИ С ПРЕЗИМЕ "МЛАДЕНОВ" - НЕ ГОВОРИ ЛИ ЗА КРОСИНГ-ИНТЕРЕСИ?

  ЛОЯЛНОСТТА Е ДВУПОСОЧНА УЛИЦА!
 2. 15 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  С две думи пари нема действайте!

 3. 16 Профил на chedomir
  chedomir
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Този Тотъо пак започна с глупостите си.Още щом се курдиса в министерското кресло се захвана с таз пенсионна система.И не мирясва.Безработицата расте,икономиката едвам крета,а той сколасал още през септември съвет за пенсионна реформа да създаде,вместо антикризисен такъв.Явно,милият,не му се стои в сянка и драпа да е в светлината на прожекторите.

 4. 18 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  №4 у прав! Парите от пенсионните вноски трябва да се получават от наследниците ако титуляра умре! Ламбо ни пита нещо много важно - ще получават ли социални пенсии мангалите които възпроизвеждат негодно население или никога не са работили

 5. 33 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1940 Неутрално

  Този закон са си го зимислили държавни служители за държавни служители. Там могат да си "работят" и до 90 годишна възраст, ако има кой да им сменя памперсите. Ходят си на стол. Осъществяват си социални контакти със себеподобни. От време на време събират младите в кафето и им разправят, колко е било хубаво през 70-те, 80-те и 90-те години. За какво им е да се пенсионират и да плащат скъпо парно!?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 6. 40 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Подкрепям реформата. При положение, че средната продължителност на живота се увеличава е смешно пенсионната възраст да не се увеличава. Смешни са ми и коментарите, че видиш ли българите щели да се скапят от работа 40 години..за да си направят стажа... Значи живи да ги ужалим западноевропейците, които повечето се пенсионират на 65, ама през целия си живот произвеждат 10 пъти повече от българите. Като се научим да работим, като се научим да произвеждаме-тогава високи пенсии. Пък ако не ви е угодно-започвайте частен бизнес, натрупайте си капитали, и когато на 65 си харчите състоянието, пенсията ще ви е последна грижа...Или просто джобни.

 7. 44 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 634 Неутрално

  жорко, май не си запознат, че за рискови професии има съвсем други възрастови нива за пенсиониране и съвсем други парични измерения...
  Тук се говори за стандартния служител на държавна или частна фирма или администрация.

 8. 49 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 765 Весело

  От сега започвам да се запасявам с памперси и да ходя в гората за дряновици за бастуни.

  ура и да живей!!!
 9. 58 Профил на Тодор Ангелов
  Тодор Ангелов
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#57] от "JR":

  100% си прав

  „До 9 септември 1944 г., тази паметна дата, българският народ се намираше на ръба на една бездънна пропаст! След девети той направи съдбоносната крачка напред!“
 10. 63 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#51] от "?":

  Защото и да ти харесва и да не ти харесва положението в България се подобрява и ще се подобрява. И аз не говоря за Бойко, Станишев, Костов и сие..аз говоря за естественото развитие на нещата. Освен ако не се случи нещо наистина катастрофално-България ще се развива, на фона на това ще се подобряват здравните и образователните услуги и продължителността на живот ще се увеличава. При добро желание и организация това може да се случи дори и за 10 години. И все пак, както казах: Мразя да чувам оплаквания от българи, защото съм обиколил достатъчно, работил съм с достатъчно много чужденци и съм вече с твърдото убеждение, че по-големи мързеливци и мрънкаловци от българите няма. Оплаквате се всички тук, че ще работите много, а повечето само си поклащат краката в някое затънтено бюро. Оплаквате се, че пенсиите ви са ниски, но не изисквате от работодателите ви да ви осигуряват на реален доход. Да, сега ще получа стотици минусчета, но "лошото семе" на българския народ на лице и доказателството за това е навсякъде около нас. Докато манталитетът не се промени, нищо няма да се промени. А като чета коментарите тук, манталитетът продължава да е ориенталски, защото за разлика от Булгаристан, в развитите държави са разбрали, че единствения начин да си богат е да работиш много, да си амбициозен, да обичаш да се учиш и да вярваш, че ще успееш...Тук само се оплакваме.

 11. 69 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Постепенно доближаваме до едно старо предложение:Да се внасят всички осигуровки,а пенсия да получават достигналите 90-годишна възраст,под формата на джакпот.През това време НОИ да развие крупна инвестиционна дейност,да наеме най-скъпите имоти в центровете на градовете,да вдигне заплатите на служителите си 3 пъти.Да се вдигнат 10 пъти глобите за неплатени осигуровки и за работещ без трудов договор( в момента е само 15000 лв,)
  За сравнение-обезщетенията платени от застрахователи за убит човек са 10000лв.

  ОТ ВСЯКА МАЙМУНА, ЧОВЕК НЕ СТАВА.
 12. 80 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 362 Неутрално

  С това ГЕРБаджийската шайка обяви реално фалита на НОИ и обложи с данък върху дохода в размер на вноската за ДОО, ДЗПо, УПефета и подобни - 30%. Плюс 10% плосък данък и 20 ДДС - правете сметката.

  The biggest risk in life is not taking one.
 13. 89 Профил на VaKY
  VaKY
  Рейтинг: 664 Любопитно

  ще си умра на бюрото, с треперещи ръце.... ще казвам само: момче, ела пъхни юесбито в компютъра, че ми треперят ръцете и не мога да мушна дупката....

  Pro bono publicum with a bit more gusto
 14. 106 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  Поне 10 пъти прочетох "малоумно". Идеята не е малоумна, тя си е направо зловредна. Е те сега мотивираха хората да НЕ плащат осигуровки. Обещавам ти Мурджо "Бьов Строганов", ама когато останеш без зъби. Ако имаш наглостта да не си гушнал чимшира.
  ПП: И най-лошото е, че не само едно поколение ще си отиде така. Това е пенсионен бент. Заради моментно отслабване на пенсионния натиск ще се натрупат толкова готови за пенсиониране хора , че нито едно следващо правителство няма да може да поправи нещата без да взриви системата. Особено при демографските прогнози.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 15. 110 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  Тотьо, аз навремето не си купувах изпитите. Затова много благодаря, че ще мога да си закупя необходимия ми стаж, пропилян в следване. Тичам още утре! В офисите на СиБанк, нали?

  Свобода за СЛАВЕНА!
 16. 128 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 362 Неутрално

  С тия темпове до 2012 няма да останат хора в България

  The biggest risk in life is not taking one.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах