Иван Кръстев: Борисов е като джазмен и партизански командир

© Анелия НиколоваВ интервю за австрийския всекидневник "Ди Пресе" политологът Иван Кръстев сравнява министър-председателя Бойко Борисов с джаз-музикант - перфектен импровизатор, опитващ се да изненада политическите си противници, който обаче прилага тактиката на партизански командир. "Дойче веле" публикува обобщение на интервюто:


Кръстев сравнява Борисов с джаз-музикант - перфектен импровизатор. По думите на политолога мнозина сред българските елити са на мнение, че трябва да се действа по-стратегически, но пък от друга страна този начин за справяне с кризи съответства до голяма степен на българската политика, която постоянно изпада от криза в криза, които кризи обаче не траят особено дълго. Като джазмен Борисов се опитвал да изненадва политическите си противници, без да се страхува да атакува от всички посоки. Политиката му отговаряла на тактиката на партизански командир. Същевременно в правителството му мнозина разполагали с мениджърски опит, като например финансовия министър Симеон Дянков, който проявявал забележително постоянство в консервативната фискална политика. Въпросът бил само дали правителството ще успее да запази баланса, е мнението на Кръстев.


На въпроса кой би могъл да измести Борисов от поста му, Иван Кръстев отговаря, че тук имало редица фактори. Това би могло да бъде самото му правителство, което наистина се радвало на слаба и разпокъсана опозиция, но все пак си оставало правителство на малцинството. Във връзка с факта, че премиерът и партията му ГЕРБ са дебютанти в политиката, Кръстев обяснява популярността на Борисов с това, че той бил първият премиер след промяната, който има отношение към гражданите, който идва "отдолу", бил анти-елитарен, използвал обикновен език и хуморът му бил близък до народния. Всички останали се опитвали да се правят на американски сенатори. В уж слабата страна на Борисов - непостоянството му, всъщност се криела силата му, тъй като точно такова било и поведението на българските избиратели. Българската съвременна общественост била тотално еклектична.
На въпроса дали най-големият плюс на кандидата за български еврокомисар Кристалина Георгиева след провала на Румяна Желева е, че не идва от българските политически кръгове, Кръстев отговаря отрицателно и изтъква предимствата на Георгиева, произтичащи от 15-годишната й дейност в Световната банка. Политологът казва, че с оставката на Желева, с ремонта на кабинета и с номинирането на Георгиева премиерът Борисов се е справил с кризата. Според Кръстев една от силните страни на Борисов като политик е, че долавя настроенията в обществото. След като схванал, че Желева ще носи белега на неуспял еврокомисар, премиерът ремонтирал правителството си.
Запитан за обещанията на Борисов във връзка с борбата срещу корупцията и престъпността и освобождаването на по-голямата част от "Наглите" от ареста, Кръстев отвръща, че едно от най-големите недоразумения в политиката било да се вярва, че може да има успех особено в борбата срещу корупцията. Арестите биха могли да бъдат възприети от обществеността като борба срещу корупцията, но и като борба на една корупционна мрежа с друга. Общо взето правителството грешало, ако мислело, че може да убеди хората. Борисов се опитвал да излъчва енергичност в борбата срещу престъпността и да внушава, че полицията си върши работата, макар съдебната система да не е в ред.
Според Иван Кръстев голяма част от проблемите на България не са просто български, а пост-комунистически. Кръстев подчертава думите на Бойко Борисов в Берлин, че ЕС е сбъркал, приемайки България прибързано и без достатъчна подготовка. Точно тази била и позицията на българските граждани - че страната им е била не приета, а контрабандно вкарана в Общността, поради което сега си търси точните място и роля.


Интервюто завършва с думите: "Нереалистичните очаквания не водят доникъде. Когато западни елити се обръщат към София с въпроса: кога ще настъпи край на корупцията у вас, те всъщност имат за цел не да променят България, а да покажат на електората в собствените си страни колко решителни са политиците им. Това е другата форма на популизма", казва Иван Кръстев.

Ключови думи към статията:

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на vg
  vg
  Рейтинг: 534 Гневно

  Аз го сравнявам с фолк певец пеещ на плейбек.

 2. 3 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Сладки приказчици лишени от смисъл и подправени с "джазмени и партизани"!

 3. 5 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Какъв ти джазмен?!
  Б. Б. за властелин
  е роден!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 4. 11 Профил на Петър Бояджиев
  Петър Бояджиев
  Рейтинг: 374 Разстроено

  ЩЕ СЕ ИЗДРАЙФАМ!
  //с извинение //

  the world's greatest lie is fate
 5. 12 Профил на Станимира
  Станимира
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Г-н Кръстев доста едностранчиво се е изказал. За себе си като българка бих казала, че не смятам, че България е била вкарана насила и прибързано в ЕС. Много се радвам даже, тъй като по този начин нашите народни избранници имат натиск и наблюдение от вън. Т.е. като не ни чуват и не вярват на нас, поне да чуят какво им казват хората от вън.

  Не съм съгласна и за това, че въпросите за несправянето ни с корупцията на ЕС са популистки. Това наистина е наш проблем и ние трябва да си го решаваме. Когато ни посочват, че не сме стигнали до никъде, не трябва да обвиняваме другите за това, а да отчетем къде сме реално и да продължим с идеята, че няма да е лесно, нито бързо.

  Няма как, управлението на държава като нашата, а и май по принцип, не може да е свързано само с позитивни новини.

 6. 20 Профил на vg
  vg
  Рейтинг: 534 Гневно

  Мениджърски опит на Симеон Дянков ? Егати наглата лъжа .

 7. 21 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Преди време в западна библиотека ми попадна стара статия на Кръстев в западно списание за положението в БГ и прогнозите му за политическото бъдеще на страната. Три години бяха минали от публикуването на статията и прогнозите естествено въобще не се бяха сбъднали. Напротив, случилото се България беше точно противоположно на това, което Кръстев 'прогнозираше'. Беше ужасно смешно и тъжно.

 8. 42 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1356 Весело

  Ааа, не, това за джазмен-импровизатора го написах аз във форума на "Дневник" преди 10-тина дена.

  http://tickey.me
 9. 44 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1356 Весело
 10. 46 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 968 Весело

  Баш си пасва, според мен, описанието на нашего брата избирателите и Премиеро дето малко от немай-къде биде избран - ми търкулнал се похлупака и си намерил тенджерата. Въпрос на матриал, май ...
  Е, по-иначе ми се щеше, ама кой ме пита мен и такива като мен, та сега съм се втренчила в зиг-зазите на Премиеро и все още му желая успех с ваденето на горещите картофи от огъня на едни мискини..

  Уважавам Иван Кръстев и анализите му, даже когато ме е срам от истината в тях, а за завистливците тук не става дума...

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 11. 53 Профил на dimo 58
  dimo 58
  Рейтинг: 112 Неутрално

  Какъвто и да е ББ мисля, че е по добър от тройката Станишев- Сакса- Доган.
  АМИ , ЧЕ ТЕ ТЕЗИ ТРИМАТА ГО БЯХА ОБЪРНАЛИ НЕ НА УПРАВЛЕНИЕ АМИ НА АЛЪШ-ВЕРИШ. НА КОЙ ХОРАТА ДА ЗАЕМАТ ПО-ВЕЧЕ ПОСТОВЕ - РАЗБИРАЙ ПО-ВЕЧЕ АВАНТА И НИКАКВА МИСЪЛ ЗА ДЪРЖАВАТА. ТОВА ИМ БЕШЕ УПРАВЛЕНИЕТО.

  Пътят е целта! Конфуций
 12. 54 Профил на ATIKUS
  ATIKUS
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Арестите биха могли да бъдат възприети от обществеността като борба срещу корупцията, но и като борба на една корупционна мрежа с друга."

  Atikus
 13. 55 Профил на indalum
  indalum
  Рейтинг: 218 Разстроено

  до COPY #39: Покрай copy/paste, можеше все пак да намерите място и повод да споменете, че всъщност цитирате от начало до край коментар на Иво Инджев. Става дума за етичност, нищо повече.

 14. 56 Профил на Eshil
  Eshil
  Рейтинг: Неутрално

  Самият Кръстев е син на висш номенклатурчик от апарата на ЦК на БКП и естествено е той да защищава себеподобните!

  Eshil
 15. 59 Профил на samodiva
  samodiva
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#10] от "al":

  ...Вие се опитвате да коментирате някой като г-дин Кръстев пишейки с 4-ки, наистина ли очаквате някой да ви приеме на сериозно.

  До коментар [#25] от "Хан Крум":

  Ако прочетеш оригинала на статията в Die Presse ще промениш мнението си. Колкото и да харесвам еконмедиа и продуктите й, трябва да призная, че това е един доста слабичък превод на оригиналното интервю. За жалост, както и се сучи с Re:TV, жеанието за качествен журнализъм не винаги е достатъчно, в крайна сметка журналисти, полицаи, поитици, всички сме индивиди. В случая индивидъд превел тази статия, го е направил доста симплирано.
  Колкото до анализите на г-дин Кръстев. Ще ме извиняваш, ама един ден в България, която икономически точно тогава върви така що годе добре напред, се появява един бивш цар и ние го вдигаме за Председател, появява се едно дърто ченге, и ние го правим Президент, появява се една мутра и ние и нея я правим МП, еми ходи ми прави анализи бе човек.. Точно за това Кръстев казва, пубиката тук е непредвидима. А това е така, защото няма култура и грам образование. Единственото което й се дрънка, е Българска история, от която, не че нещо, АМА ИЗОБЩО няма какво толкова да се научи, освен да плюеш Гърци, Турци, Румънци, Сърби и Македонци; да си прекланяш главата пред пухлювци, вярвайки си, че те ще те направят бабаит (комунищината му е майката) и да вярваш, че България е най-велика докато вечер сядаш да гледаш Слави по телевизията. Ай със здраве на всички "онЛайн" интелектуалци...


  Добро интервю Г-дин Кръстев

  ЯЙЦ!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах