Пълната забрана за пушенето изгоря

© Анелия НиколоваБойко Борисов, премиер:
Забраната няма как да се случи нито веднага, нито когато и да е. Познаваме се, българите.

Да отпадне пълната забрана за пушене в заведенията, която трябваше да влезе в сила от 1 юни тази година. Това предложение за промени в закона за здравето внесоха седем депутати от ГЕРБ. То беше приветствано от ресторантьори, хотелиери и производители на цигари. Засега само непушачи от опозицията в парламента са против. Пълната забрана за пушене във всички други обществени места се запазва.


Идеята за смекчаване на режима беше лансирана още преди месец от депутата от ГЕРБ Емил Димитров, който сега не е сред вносителите на законопроекта. До юли 2009 г. той притежаваше половината от дружеството "Симеон 2". То участва в "Табак трейдинг партнърс", занимаващо се с дистрибуция на цигари. Димитров е бил и шеф на асоциацията на производителите и търговците на тютюн.
Предложението на ГЕРБ предвижда за заведения до 100 кв.м собственикът сам да определя дали да се пуши или не. При помещения над 100 кв.м собственикът ще трябва да обособи отделни зони за пушачи, които да са добре изолирани. Мотивът на ГЕРБ за промените е, че пълната забрана в заведенията ще се отрази много лошо на бизнеса в условията на криза, а и няма да се спазва. Според един от вносителите на промените - Светлин Танчев от ГЕРБ, преходът трябва да е по-плавен и тоталната забрана може да бъде въведена след 4-5 години.


"Отпадането на възможността да се пуши на обществени места няма как да се случи нито веднага, нито когато и да е. Познаваме се българите. Би трябвало днес в парламента депутатите да са казали, че ще помислим върху възможността нощни барове, дискотеки и подобни такива, където няма как да се спрат пушачите, да се пуши. В много европейски държави нещата са така. Ще направим обществена дискусия и ще решим въпроса. Вчера говорих с много хора и една част ми казаха "браво", а други - "пушачите да излязат навън", коментира премиерът Бойко Борисов.


Съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова и шефът на здравната комисия Лъчезар Иванов (ГЕРБ) подкрепиха идеята. Фидосова отбеляза, че ще се създаде по-работещ механизъм, защото така или иначе пълната забрана няма да се спазва. Според Иванов с предлаганите промени България не прави крачка назад от препоръката на Европейската комисия.
"Много неевропейско. Това е много балкански манталитет, даже ориенталски", коментира лидерът на ДСБ Иван Костов.


"Ние многократно сме заявявали, че сме против идеята за рязко въвеждане на забрана за пушенето", каза Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Според него 60% от активното население в страната пуши и обществото още не е готово за такава забрана, заради което и заведенията са очаквали "драматична ситуация" през юни.


"В момента така или иначе сме силно затруднени от кризата, постоянно правим съкращения, новият закон щеше съвсем да ни довърши", смята Димитров. По думите му по принцип забраната за пушене би помогнала на заведенията, тъй като няма да се налага да правят постоянно разходи за вентилационна техника и освежителни ремонти, но на този етап  няма достатъчно търсене на места за непушачи.


Производителите на цигари също подкрепиха предлаганите от ГЕРБ промени. "Въвеждането на строга забрана за пушене на обществени места със сигурност щеше да рефлектира негативно върху бизнеса ни. Смятаме, че предложенията са балансирани и в период на криза ще подпомогнат не само цигарените компании, но и туристическия и ресторантьорския бранш", заявиха от "Булгартабак". На същото мнение са и конкурентните му компании "Филип Морис" и "Джапан табако интернешънъл". 


От Министерството на здравеопазването, което трябваше да отговаря за въвеждането и спазването на забраната, не пожелаха да коментират промените на ГЕРБ с мотива, че ведомството е изпълнител, а не законодател. Маша Гавраилова, национален координатор на програмата за отказване от пушенето, само коментира, че в повечето от страните, въвели пълна забрана, сърдечно-съдовите заболявания са намалели чувствително. Гавраилова припомни, че пушачите у нас са над 3 млн.


Тоталната забрана на пушенето от 1 юни 2010 г., включително в ресторантите, баровете и кафенетата, беше прокарана през парламента миналата година от тройната коалиция. Тя беше в отговор на препоръката на Съвета на ЕС до 2012 г. всички европейски страни да въведат пълна забрана на пушенето в закрити обществени места. Всяка държава има право да реши какви ограничения да наложи, като подобен на новия български модел вече има в Австрия, Дания, Гърция, Белгия.


Бойко Борисов, премиер:
Забраната няма как да се случи нито веднага, нито когато и да е. Познаваме се, българите.

Ключови думи към статията:

Коментари (286)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на serdinka
  serdinka
  Рейтинг: 419 Гневно

  ...Мотивът на ГЕРБ за промените е, че пълната забрана в заведенията ще се отрази много лошо на бизнеса в условията на криза...

  нищо подобно, тук от пет години е приет този закон, спазва се от всички и няма нито един фалирал бар...пък си пушим на тротоара и вътре е много по-приятно

 2. 2 Профил на Payakoff
  Payakoff
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Явно ГЕРБерите имат сериозни интереси в тютюневия бизнес...

  Post tenebras spero lucem
 3. 3 Профил на alderweireld
  alderweireld
  Рейтинг: 1291 Гневно

  хе, измислиха нов термин "активно население в страната"... баси измекярите.

 4. 10 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  Подкрепа за ДПС и съвместния им общ бизнес. Нищо учудващо. Мотивите са повече от безумни, а твърдата им позиция, дето е на 180 градуса от сегашната беше само от преди седмица.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 5. 15 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Ако вляза в заведение и има пушек, правя неприязнена физиономия и си излизам.

  Ще стане като в заведенията с чалга - първоначално бяха масови, но после мениджмънта се усети, че не всеки е селянин и всъщност гонят голяма част от потенциалните клиенти.

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 6. 19 Профил на simeonius
  simeonius
  Рейтинг: 8 Гневно

  До сега ми беше забавен, но вече го намразих този бабаит. Да ми изтъква доводи, че законите не се спазвали е невероятно! Този субект как стана премиер, боже в каква страна живея!

 7. 20 Профил на simeonius
  simeonius
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако се забрани на повече места, ще спрат стимулите келешите да пушат от 14 годишни, защото няма да се правят на гъзари в кафенетата ако щеш...

 8. 21
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 9. 24 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  SorryLol, защо наричаш опит за следене, след като приеха закона в оригиналния му вид?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 10. 26 Профил на Воден дух
  Воден дух
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Пълен цирк, пълен.... Цирк "ГЕРБ", с невероятните клоуни Симо, Боби, Цецко, Цецка, потомката на Джаба Хатянина Фиодоска...

 11. 29
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 12. 32 Профил на Whiskey&Gunpowder
  Whiskey&Gunpowder
  Рейтинг: 521 Весело

  Забраната може да не се отрази на заведенията, ама ще се отрази на мен и моя кеф Три пъти ура !!! Предлагам на непушачите да се гръмнат преди да сме ги довършили ние задимяващите :ДДД

  Американската пропаганда трие мозъци!
 13. 34 Профил на Воден дух
  Воден дух
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Смешната милиционерска партийка ГЕРБ (Голтаци и ЕнтЕлИктОалци за Разсипването на България), заедно с ненормалника Волен Сидеров и семейната му партийка (б)Атака, ни отдалечиха на светлинни години от европейския начин на живот... Даже Турция и Маккедония са по-цивилизовани от нас

 14. 37 Профил на Whiskey&Gunpowder
  Whiskey&Gunpowder
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#33] от "Az":

  долни лъжи..... ако не е задимено, не влизам! Бар в които на лъха на уиски, барут и цигарен дим не е никъв бар, а сборище на меки китки.

  Американската пропаганда трие мозъци!
 15. 38 Профил на simeonius
  simeonius
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да оставят на мира и проститутките, за да подпомогнат туризма!

 16. 43 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 858 Неутрално  Бат' Бойко, "познаваме се, българите" ...Познавам и аз, че си просто един пореден бушон... сещаш ли се. Поредния мишок! Много ми се иска, ако има твой човек, съблюдаващ писанията по твой адрес из преса и форуми, да направи така, че да установите контакт с мен, ще ми се да поговорим!

  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 17. 45
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 18. 49 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#5] от "Stefan":

  Пушачите в заведение са точно толкова убийци, колкото непушачите в същото заведение са самоубийци. Щом усещате смъртна опасност в заведенията с пушачи, просто избягвайте тези места. Нима животът ви струва по-малко от неудобството да се противопоставите на компанията?

  gradinko.bg
 19. 51 Профил на N.Yo.
  N.Yo.
  Рейтинг: 672 Неутрално

  "Мотивът на ГЕРБ за промените е, че пълната забрана в заведенията ще се отрази много лошо на бизнеса в условията на криза, а и няма да се спазва"
  Може и да не съм чак толкова интелигентен, но не са ли те (държавата), които трябва да съблюдават дали се спазват законите!? Представям си ако за всеки закон започнат да си казват така...
  Голяма излагация!

 20. 57 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  И като автомобилите тровят, значи да не пипаме цигарите? Бахти логиката??? Разбира се, че ще има повече места при непушачите, щото те са склонни да направят компромис, за разлика от наркоманизираните димялки.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 21. 58 Профил на Воден дух
  Воден дух
  Рейтинг: 487 Неутрално

  От днес обявявам пълен бойкот на всякакви мизерни кръчмета без добра вентилация! Не ми пречат пушачите, самият аз съм бивш пушач - но искам, когато с приятелите ми (почти всички непушачи) отидем в заведение, да има перфектна вентилация, ако не е забранено пушенето. Колкото и да обичам шкембе чорба, ще предпочета да хапна в "Хепи", отколкото да ме одимяват разни агро-господа в кварталната кръчма

 22. 60 Профил на Pro-european
  Pro-european
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Добре дошли в България - страната на неспазените ангажименти!

 23. 64 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  007, виж сега. Я помисли логиката на Владо Кузов. Той е педофил, значи, в София има педофили. Той няма да ходи в детските градини, но на улицата ще си ходи. Децата, които не искат да бъдат малтретирани от него просто да не ходят в София.

  Как ти се струва?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 24. 68 Профил на Воден дух
  Воден дух
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Хора, разберете - пушенето вече не е "куул"! Ама явно във всяко нещо се движим с 10-20 години закъснение...

 25. 71 Профил на гого
  гого
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Герб направо ми паднаха в очите!

 26. 72 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  И от ориента не е - Турция прие забраната...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 27. 74 Профил на gg2
  gg2
  Рейтинг: 217 Неутрално
 28. 77 Профил на Jim Stark
  Jim Stark
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Гражданска петиция против облекчаване на забраните за тютюнопушене и за отстраняване на депутата Емил Димитров от парламентарната група на ГЕРБ
  http://bgpetition.com/bez-tsigaren-dim/index.html

  БИВШ ТАРИКАТ... ВЯРНО, ЧЕ ТУЙ НЕ Е ДЪРЖАВА, НО ДОКАТО ИМА БАЛАМИ, ЩЕ ИМА И ТАРИКАТИ...
 29. 80 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  Аха, и обяснението е в цигарите, а не че по това време случайно се разви и една криза, дето удря първо точно по забавленията и кръчмите?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 30. 84 Профил на Whiskey&Gunpowder
  Whiskey&Gunpowder
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#41] от "Az":

  Че е шега шега е :Д Ама като гледам колко минуси събирам, мисля си, някои колеги съфорумци ще се гътнат от стрес преди аз от цигари :ДДД

  Американската пропаганда трие мозъци!
 31. 85 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 976 Неутрално

  ГЕРБ - Граждани за Европейско Развитие на България?!

  Истината ни прави свободни.
 32. 86 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  То няма и логика да пострадат кръчмите, хората не си купуват цигарите от там все пак?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 33. 88 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Ха стига, де! Второ форуме пълните с истерии. Най-големият проблем на държавата и гражданите й. Да наврем пушачите в някоя пернишка мина! Та петиции, та протести, та правителство ще бутаме, та всички пред парламента. Дъра-бъра! А бе, днес да не е световен ден на хипохондрика? Чакай да видя Гуглето, слагат подходящо за случая лого...brb.
  Тц, тече някаква олимпиада. Много странна работа!
  пп: Руска тенджера на ядрен котлон искат да ви монтират-мълчите като пукъли. А за две цигари в заведение-восточен въпрос правите. Гаче там си раждате и кърмите децата!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 34. 89 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  007, пропускаш, че обявено като заведение за обществено хранене е обществено място. Като иска собственика да си прай квото иска - частен клуб и толкова.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 35. 95 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  Ехехехех, армани, ти обвърза пиенето с пушенето ли бе? И като го гледаш от тая чисто кръчмарска гледна точка, що не помислиш, че един пушач припада точно на половината на пиенето на един непушач?

  И все още няма кой да ми обясни - какво ще докара загуба на заведенията, когато има цялостна забрана за пушене?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 36. 104 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 983 Весело

  Ами много ясно - заведението си е на собственика - той си решава. Ако иска го прави само за непушачи, ако иска - само за пушачи. От къде накъде трябва да му дреме за някакви невротични аскети - да ходят на друго място!

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 37. 106 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  Ми то тогава собственика мое да иска да не спазва хигиенни норми, ама има закон за тях, нали?

  Ае некой пушач да ми обясни - защо са задължителни предпазните колани, не е ли ограничаване на личния избор?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 38. 111 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 983 Весело

  Серящия номер 108 - ми изсери се бе, ама по-добре пред непушачи, те ще помислят, че е някаква нова мода и ще почнат всички да серат

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 39. 112 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  Слаш, кажи за коланите, как може такова ограничаване на правата, простаци...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 40. 113 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 983 Весело

  Тони! - сравнението между пушенето в заведението и слагането на предпазен колан е меко казано тъпо. Мисля, че сам разбираш защо. И пак казвам - нека има всякакви заведения, на който където му харесва. Само без опити за налагане на масови забрани. Щото пък аз мога да поискам да не влизат грозни в заведенията, че развалят гледката...

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 41. 114 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  Не е тъпо, щото и двете би трябвало да са личен избор. Защо е забранено да караш пил? Ти като си трезвеник и те е страх - ми не карай по улицата?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 42. 115 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 983 Весело

  Абе какви бели държави, бе, човекът ви е казал, че на летището във Виена дори има пушалня. Единствените държави, в които пушенето е забранено напълно са скандинавските и долу-горе Англия. Ми отивайте там да живеете, ама тогава пък ще ревете, че едно малко е 10 евра

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 43. 119 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  Слаш, не ти ли се струва, че тоя с вредния навик е редно да се изнася, ако ще има изнасяне? В Иран не е забранено, добра идея, нали?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 44. 120 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Тони! - ако караш пил, поставяш на опасност своя и чужд живот. Ако пушиш в заведение просто димиш. Ми ако някой не го кефи - да излезе, бе.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 45. 123 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 983 Весело

  Вкуса си е мой и не е работа на истерици, които са вечно кисели, щото ядат марули, не пушат, не пият, искат да таковат, ма не могат, бачкат по 15 часа и бичат по 2 часа във фитнеса. И като говорят или тропат с крак, или удрят по масата.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 46. 124 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 983 Весело

  ооо, muncho, и ти ли си бил тука бе, всъщност що ли се чудя - модерно е да си непушач... Всички заведения трябва да са пълни с непушачи - мюсюлмани с розови ризки, нали, muncho?

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 47. 126 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Навремето един министър казваше ...егати държавата щом аз съм министър. Вече можем да кажем ЕГАТИ ДЪРЖАВАТА щОМ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ КАЗВА чЕ ЗАКОНИТЕ ТАКА И НЕ СЕ СПАЗВАЛИ, ТА НАМАЛО СМИСЪЛ...
  Аз не съм гласувал за герб.

  Колкото повече, толкова повече!
 48. 128 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 983 Весело

  Забелязвам, че непушачите сте доста агресивни, в психологията агресията се описва като изява на вътрешно неудовлетворение... За стотен път ще кажа - нямам нищо против да има всякакви заведения. Не искам да пуша в болници, училища и министерства. Обаче искам като си пална цигарка с уискито в някой бар да не предизвиквам гневни погледи на разни невротични кифли и гейо..., пардон, метросексуални.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 49. 129 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#117] от "muncho":
  КЕФ МУ...НАБЛЮДЕНИЕТО....ВОАЙОРСИ ДЕЛА


  Свобода за СЛАВЕНА!
 50. 130 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1291 Весело

  АМИ НЕ ЗЯПАЙ...КАТО СИГАНЧЕ...ИЗПРОСИ ФАС

  Свобода за СЛАВЕНА!
 51. 131 Профил на 熊
  Рейтинг: 521 Гневно


  Красив бразилски автогол със задна ножица...

  Сериоооозно ще си помисля за кого да гласувам на следващите избори, за каквото и да са те. Сериоооооооозно.

  Baka wa shinanakya naoranai
 52. 132 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1291 Весело

  КАТО ТЕСТИС....ПРЕД АКВАРИУМ....БЛИЗО ДО СЪБИТИЕТО ....НИКОГА ВЪТРЕ

  Свобода за СЛАВЕНА!
 53. 133 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 983 Весело

  muncho - сега е момента да кажеш, че всички пушачи са расисти

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 54. 134 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  Слаш, и аз не искам да карам из дворовете на детски градини, но искам да карам пил по улиците. Каква е разликата? Аз заплашвам чужд живот - ти като си димиш също заплашваш моя. Ми като не те кефи направи си улица само за трезвени?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 55. 135 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1291 Весело

  НЕ СЕ МЪЧЕТЕ ... РИЛАКС ...ПАФНЕТЕ ЕДНА... ЗА ЛЕКА НОЩ

  Свобода за СЛАВЕНА!
 56. 136 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 983 Весело

  Тони! - като ти е еднакво заплашен живота от пиян шофьор и от пушач, може би предпочиташ да те тресне камион вместо да те опушат в заведение... Вярно, второто е къде-къде по-опасно....

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 57. 138 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1291 Весело

  А, ДА ... ЖИВОТ В БИОКАМЕРА...ПРОБВАХА ГО...НИЩО НЕ ИЗЛЕЗЕ...ЯЛОВА РАБОТА

  Свобода за СЛАВЕНА!
 58. 140 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1291 Весело

  НИКОЙ НЕ СЕ Е ИЗМЪКНАЛ...ОТ ТОЗИ ЖИВОТ....ЖИВ!
  МАМА МУ!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 59. 141 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 983 Весело

  Препоръчвам на всички непушачи да прочетете какво казва един велик човек - Джеръм К. Джеръм - за пушенето. Ако, разбира се, не считате, че четенето е остарял навик, присъщ за 19 век и поради тази причина четете само рекламни брошури, т.е. гледате картинки

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 60. 142 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  Слаш, от пияни шофьори годишно измират около 70човека, а от рак на белите дробове, в следствие на пушене около 3000.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 61. 143 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1291 Весело

  ЕЙЙЙ, ША ФАНА ДА ГИ ОТКАЖА...ИЛИ ПЪК ДА ГУШНА ЧИМШИРА...ДА ВИДЯ КАКВА ЩЕ Я МЪДРИТЕ

  Свобода за СЛАВЕНА!
 62. 144 Профил на 熊
  Рейтинг: 521 Любопитно


  До коментар [#128] от "Slash":

  Понеже си голям психолог, да те питам, ти чувал ли си за хомофобията, като патологично състояние?

  Според някои учени признаците на хомофобия са защитна реакция на мъжествеността срещу чуждия експресивен фемининен модел на отношение със света. Типична е за този тип момчета и мъже, които изпитват трудности със затвърждаването на собствената мъжественост, собственият аз, както и възприятието за околния свят. Те са заключени в бинарни опозиции по модела на архаичното митологично мислене — мъже/жени, силни/слаби, мъжествено/женствено, добро/лошо.

  Ако анализираме сравнително еднообразните ти постове, определено може да се замислм дали и ти не страдаш от хомофобия. Гледай само да не се окаже, че ти си хомосексуалист, защото хомофобията съчетана с хомосексуализъм се нарича егодистернична хомофобия, която вече е силно деградивна за психиката ти и може да доведе до дълбоки депресии и дори самоубийство. Един вид храненето по форумите няма да ти помогне.

  Така... Дължиш ми 120 лв.

  Baka wa shinanakya naoranai
 63. 145 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1291 Весело

  МОНИТО ДЯНКОВ ЩЕ ВИ ОТНЕСЕ ГЛАВИТЕ....АКЦИЗНО....МЛЕКЦЕТО, ДА РЕЧЕМ....КИСЕЛО, ПРЯСНО...НАРЕД. И НА ВАРЕНИТЕ КАРТОФКИ ША ПОСЕГНЕ...ДА ЗНАЕТЕ! ДУПКА КОЛОСАЛНА...БЮДЖЕТНА. БЕДА НАДВИСВА...НАД РОДИНАТА.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 64. 146 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 983 Весело

  Доктор Фройд под номер 144 - разбирам тайната ти надежда да има хомосексуалисти във форума, но можеш да се насочиш към тия с розовите ризки, те са ... хм, модерни Аз съм консервативен - пуша, пия, слушам хеви метъл, живея със жена и изобщо предпочитам Бар Рафаели пред Миро от Каризма

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 65. 147 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  Слаш, нещо избягваш статистиката ми от горния пост...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 66. 148 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Тони! - ми не, просто, както вече ти казах, това сравнение е тъпо. Когато ми кажеш за някой починал от рак вследствие на опушване с цигарен дим от други хора, тогава може да коментираме. Щото и двамата знаем, че има доста хора, починали от ДРУГИ пияни шофьори. Просто двете неща са несравними, все едно да спорим кое е по-жълто - канарчето или озоновата дупка.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 67. 149 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 983 Весело

  Лично аз палвам една цигарка и пожелавам лека нощ на всички готини хора

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 68. 150 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  Слаш, статистиката е не за починали пияни шофьори, а за починали хора в катастрофи, станали заради алкохол.

  А пасивното пушене, на което са обречени непушачите не е нито новост, нито тайна, последиците са точно наполовина от активното пушене. Та към тая бройка спокойно можеш да прибавиш 1000 пасивни пушача.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 69. 153 Профил на 熊
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Тайната ми надежда е да беше разбрал, че се надявах да не си хомосексуалист, защото в комбинация с хомофобията ти би било пагубно за теб.

  Колкото до Бар Рафаели - няма нужда да ни рекламираш обектите ти на онания. А Киро от Миризма бих го пребил. Та дори да ме обявят за хомофоб. Хахахах

  Между другото на ясно си, че Slash няма много общо с хеви метъла, нали... Също така много от кумирите и приятелите му са педали... Оставаше и той да е обратен... Слаш... Чернокож-Евреин-Хомосексуалист... Хахаха

  Baka wa shinanakya naoranai
 70. 154 Профил на 熊
  Рейтинг: 521 Весело

  И аз пуша една лула и лягам... Хахаха... Бах мааа му... Представяш ли си..

  Аре лека и се надявам да сме останали в добрия тон.

  Baka wa shinanakya naoranai
 71. 158 Профил на Johny
  Johny
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Прдлагам на повечето писали по-горе, да прдложат на своите депутати, да внесат изцяло нов закон за живота и пребиваването в България!!!
  Да се забрани половият живот у нас, забременяването да става единствено инвитро, ползата- няма да има венерически болести, които са много по-голямо перо от рака на белия дроб.
  Непушачите са особенна порода хора, те са като "Свидетелите на Йехова", не трябва да позволявате на близките ви да се прелива кръв дори да умират еееееееееее, и ако това не е идиотизъм???
  Второ предложение: Всички които не употребяват алкохол и цигари да бъдат обложени с данък ТРЕЗВЕНОСТ, като приходите от този данък да се разпределят между производителите на грозде и тютюн, които формират поне част от БВП, за разлика от трезвениците.

 72. 162 Профил на gaaazi
  gaaazi
  Рейтинг: Гневно

  Отново разбираме ,че се разделяме с правилно избрания път ! Да следваме правилата и законите в Европейския Съюз.ЖАЛКО!

 73. 163 Профил на gaaazi
  gaaazi
  Рейтинг: Любопитно

  Оказа се ,че този , който е внесъл отмяна на забраната -тютюнопушене , имал диструбутивна фирма за цигари!
  Не сме хора ! Не сме Човеци ! Българи сме!

 74. 164 Профил на Меломан
  Меломан
  Рейтинг: 210 Гневно

  Предлагам на всички управители на фирми, където пушачите излизат по 10 пъти по 5 минути за цигара, да намалят заплатата на пушачите с по 50 лв. та да видим няма ли да ги откажат.

 75. 165 Профил на bbb
  bbb
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ха така !
  Това се очакваше все пак Сибанк (Цветелина Бориславова) най-вероятно ще бъде консултант по сделката с Булгартабак.

  бизнеса си е бизнес........
  ........... евала на частна партия ГЕРБ !!!!

 76. 167 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#69] от "Az":

  Такава щеше да е логиката, ако имаше пътища за внимателни и невнимателни шофьори, както има заведения за пушачи и за непушачи. Непушачите имат избор. Шофьорите нямат.

  gradinko.bg
 77. 169 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#161] от "Отвратен":

  Това е личната свобова у нас - да пречиш на другите безнаказано.

  ATX
 78. 172 Профил на Prozac
  Prozac
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ей Булгаристан,
  Защо като сте толкова загрижени за кризата и за печалбата на заведенията, а не въведете по-високи здравни осигуровки за пушачите, които консумират много повече средства на здравната каса?
  За сравнение само ще кажа, че тук на Острова правителството си е поставило за цел да намали броя на пушачите наполовина в следващите 10 години, не защото е загрижено за кризата, а защото ще спести средства от здравеопазване...

 79. 173 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Колко управители и собственици на заведения в България знаят какво правят ?
  В нормалният свят заведенията организираха места за пушене пред заведенията.
  В държави с традиции в услугата ЗАВЕДЕНИЕ хората имат градини и/или масички на улицата.
  Всички ние пътуваме в чужбина и виждаме как се прави туризъм, а не социализъм.
  Пионерчета и другарчетата в Общественото хранене на Родината не могат да работят на Пазар.
  Трябва да ги дондуркат и подкрепят.
  ---
  1. Преди 30 години направих първият павилион към голям ресторант в София.
  2. Преди 28 години направих първият нощен ресторант в София. Само за чужденци.
  3. Преди 27 години направих първият павилион за пици на пърче в София . На бул. Дондуков, София, до магазин Перун.
  4. Преди 26 години стартирах готвене на живо пред английските гости - скиори на Витоша .
  Тогава такива неща имаше само в 3-4 хотела в София.
  5. Преди 25 години .....
  Системата беше ултра вражеска за мен.
  Работехме ВЪПРЕКИ социалистическата система.
  Без партийна подкрепа !

  Вие, работещите днес знаете ли колко ви е лесно ?

  Няма партиен секретар, профсъюзен, контрол на Народа, кварртален,
  ХЕИ / взимаха прах за пране и посипваха всичко , което решат в хладилниците !!! / ,
  ДВСК - с прах за пране се разправяха с нас / , НЯМА стока и тлябва да имаш идеи !!! идеи за да работиш, нямаше кафе, месо, лукс продукти, , , , , , ,

  Не забрана за пушене ви е проблем.

  Простотията ви е Чавдарска !

  ---
  08.11.2010 г. *:
  Защо 20 години след 1989 - та заведенията в София нямат маси през есента ?
  Днес, 20 години след Промяната, София пак е без маси пред заведенията.
  Така беше под социалистическите гуменетки.
  Червените не разрешаваха да има маси пред заведенията,
  защото това е буржоазно удоволствие.

  Защо Община София не направи Промоция
  и не разреши на заведенията да ползват маси без такса или със символична
  за сезони есен, зима и пролет ?
  Защо в цял свят има маси пред заведенията , а в София ги прибраха ?
  Днес е слънчево и топло.
  Няма масина открито, където да изпием по едно кафе.
  Туризмът в България Индустрия
  ли е или настаняване и обществено хранене ?
  Показвам ви снимки на маси пред заведения дори от Хелзинки :
  http://vladimirproperty.com/component/option,com_hotproperty/task,view/id,693/Itemid,99999999/

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 80. 174 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  Време е да се отказват цигарите!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 81. 181 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  Градинко, няма заведения за непушачи, както и няма пътища за внимателни и невнимателни. Така че, невнимателния шофьор може да ти каже - ми направи си път за внимателни бе?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 82. 193 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 730 Гневно

  По Дяволите! Тъкмо си мислех как остават само четири месеца до момента, в който цялата тази смрад НАВСЯКЪДЕ във ВСЕКИ бар ще изчезне.

  Тотално падение. Много зле .

  Егати кривата представа за бизнес, предлагам бойкот и постоянно викане на ХЕИ във всяко заведение, в което се пуши! Все ще намерят за какво да ги глобят. Ще видят тогава криза!!!

 83. 194 Профил на etaj_5
  etaj_5
  Рейтинг: 210 Гневно

  Ако остане така Законът за здравето, ще ми прави кеф да седна пред фасадата на заведението с един стол от вътре, да си пална цигарка с кеф и естествената вентилация от хубавия вятър да вкарва вътре аромата от цигарата. Да ги видя тогава всички лаещи непушачи какво ще правят, а после който иска да си прибира посудата. Независимо има или няма маси. А всички лаещи меки пу*ки, т.е. "непушачи", да вземат най-напред да научат правописа и чак тогава да ми се пишат на отворковци, че е срамота да не знаят нищо от граматиката и правописа.

  Платон: "Доброто начало е наполовина свършена работа!"
 84. 195 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Аз съм пушач и съм твърдо 'ЗА' забраната. За мен проблема е че пушенето в заведения и барове е 'куул', готино, гъзарийка за младите и това пряко увеличава пушачите в България. В западна европа и САЩ пушачите до 25г. са в пъти по-малко от тези в България, изразено в проценти от цялото население.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 85. 197 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Искам държавата да забрани пушенето на обществени места от 01.06.2010г.

  http://www.facebook.com/group.php?gid=299283766121

 86. 200 Профил на Todo
  Todo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Бойко, стъпваш на криво!!!

 87. 206 Профил на GhettoSmurf
  GhettoSmurf
  Рейтинг: 8 Гневно

  Това решение е пълен позор както за вносителите му, така и за ББ. Да бяха направили простата сметка за цената която се плаща за здравеопазване за болести свързани с тютюнупушенето и после да прочетат една проста статистика колко барове са фалирали в държавите където е въведена пълната забрана, защото техните доводи са просто смехотворни

 88. 209 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#205] от "Radoslav":

  Надявам се скоро ще рабереш и кой е истинският матриал.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 89. 212 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  абе, тиренце? Направете си вие заведения за пушачи бе! Но ОБЩЕСТВЕНИТЕ, които подлежат на категоризиране трябва да останат за непушачи! Вие сте тия с проблема бе, що аз трябва да се съобразявам с наркоманията ти?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 90. 217 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  Пушачите трябва да са им здравните вноски х 2

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 91. 218 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 627 Гневно

  Трагикомедия! Абе що за общество сме ние - сума ти "публични" "личности"-то не беше Дърева, Кулезич, депутати, скочиха на барикадата в защита на пушенето НАВСЯКЪДЕ, и то при гласуван вече закон! Нито срам, нито поне неудобство, че занимават хората , че и парламента с вече минали неща, и вместо да се прави нещо и да се върви напред, сега ще занимават цялата държава със патологичната си зависимост от цигарите.Помислете поне за децата, влезте в заведенията около училищата и вижте за какво става въпрос. В момента липсата на забрана помага на собствениците на заведенията да толерират тровенето на нашите деца, а и на всички, които имат неблагоразумието да са непушачи в тая страна.

 92. 225 Профил на Теди Зарева
  Теди Зарева
  Рейтинг: 530 Разстроено

  Възмутена сум, че премиерът на една държава си позволява да направи подобно изказване: "Забраната няма как да се случи нито веднага, нито когато и да е. Познаваме се, българите."... а Фидосова да допълва: "защото така или иначе пълната забрана няма да се спазва" ?!?!?!?!?!

  На такава база ли се създават закони в една държава? Това ли са стандартите на новото правителство: придържане към стереотипа "български манталитет" и пътят на най-малкото съпротивление?! Тук не става въпрос даже за конкретния закон, а за изключително посредственото и консервативно отношение, което имат управляващите към държавата и хората в нея.

  Многократно е доказано, че потенциалът на хората=очакванията. Ако правителството, медиите и гражданите не вдигнат много по-високо летвата на очакванията то фразата "Познаваме се, българите" ще продължава да се използва само в такъв контекст и само с такива конотации.

  На мен ми е обидно да ме асоциират с тази фраза. На всеки трябва да му е.

 93. 226 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Бойко Борисов, премиер:
  "Забраната няма как да се случи нито веднага, нито когато и да е. Познаваме се, българите."


  мдаааа, бат бойко познава мат'ряла. ако беше още по-откровен трябваше да възкликне:

  "Егати държавата дето аз съм и премиер - какви забрани, какви пет лева."

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 94. 230 Профил на Теди Зарева
  Теди Зарева
  Рейтинг: 530 Разстроено

  Петиция против този закон: http://is.gd/8EXzW

  От другите българи, които Борисов не познава.

 95. 232 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Драги непушачи, не се ли замисляте, че с този закон ще трябва поне донякъде да разчитате на нас, пушачите, да се съобразяваме с вас? Колко ли е разумно да псувате хората, от които в обозримо бъдеще ще очаквате толерантност и да ги наричате убийци, селяни, азиатци и незнамсиоще какво?

  gradinko.bg
 96. 240 Профил на lagavulina
  lagavulina
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Борисов много се излага като казва "Държавата няма възможност/ желание да следи за спазване на законите."
  А от пушене пред бара никой нищо не губи. Всички спестяваме от прах за пране. И заведенията от пребоядисване и освежаване.

 97. 247 Профил на el
  el
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Щял да фалира ресторантьорският бизнес - пълни глупости. Хората няма да спрат да ходят по заведения заради забраната за пушене, просто ще трябва да излизат да пушат навън. А на българския туристически бизнес изобщо не искам нищо да му спасявам, отдавна ме е изгубил като клиент.

 98. 250 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#244] от "avtor":

  Съобразявам се, като в клуб ограничавам пушенето си с около 1/4, гледам за всяка втора цигара да излизам навън или на прозореца, в офиса излизам на терасата, макар да мога да пуша и в кафето, съгласявам се колегите, които искат маса за непушачи но и иначе се ограничавам до една цигара след като всички са приключили да се хранят, не пуша пред деца, не пуша близо до млади майки/бременни дори и на открито.

  Но ако ще се псуваме, мога и да не се съобразявам.

  gradinko.bg
 99. 271 Профил на bbb
  bbb
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#85] от "ForrestGump":

  Днес в парламента дадаха друго определение за ГЕРБ

  ГЕРБ - Групировка за Еднолично Рекетиране на Българите

  П.С това беше по-повод изнудването на бизнеса

 100. 272 Профил на fou
  fou
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Не очаквах дори ББ да обърка така изказването Какава била разликта между нас и ония отвъд атлантика : на тях им казват "Yes we can", а на нас "емииии такива сме си" :/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах