Работили в Германия българи могат да кандидатстват за германски пенсии

© Анелия НиколоваБългари, които са работили в Германия и са плащали осигуровки в германската пенсионна система, могат да подадат заявления за германски пенсии за старост и инвалидност в 28-те териториални поделения на Националния осигурителен институт (НОИ). Наследниците на хора, които имат трудов стаж в Бундесрепубликата, могат да кандидатстват за наследствена пенсия. 


Периодите на осигуряване в Германия трябва да бъдат доказани с документи. За отпускане на германска пенсия е необходимо да бъдат изпълнени съответните законови изисквания, което се проверява от Германското пенсионно осигуряване. В някои случаи оттам могат да съдействат и при набавянето на документи и доказателства за стажа.


От НОИ уточняват, че е полезно хората да подават заявление дори и ако са работили в Германия само няколко месеца, тъй като стажът им ще се прибави към натрупания в България и ще увеличи размер на пенсията им. Гражданите, които вече получават българска пенсия, също могат да кандидатстват за германска. 


Заинтересуваните могат да получат информация за видовете пенсии и за необходимите документи във всяко от 28-те териториални поделения на НОИ. Между 8 и 10 юни ще има българдко-германски консултационни дни в районното управление "Социално осигуряване" в Пловдив. Телефонните номера за записване на приемни часове са: 032/ 60 86 67 и 032/ 60 86 01.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 10 Профил на vseznaiko
  vseznaiko
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#4] от "Петър":

  За получаване на германска пенсия е необходимо едно лице да има германски стаж 12 месеца (не 5 години), като в тези 12 месеца влизат периодите на образование (средно, полувисше или висше) след 17 годишна възраст и периодите на раждане и отглеждане на деца (за жените). Службата която разглежда документите и преценява правото на пенсия от Германия за българия е Deutsche Rentenversicherung Mitteldeutschland, но заявления за отпускане на пенсии се приемат и във всички поделения на НОИ в България. Експерти от германската служба вече от няколко години идват в България и консултират заинтересованите лица на български език. Тази година консултации ще има в пенсионното в Пловдив през юни.
  Информация на тел. 02/ 926 16 46 или на Elena.Krumova@nssi.bg

 2. 13 Профил на stan28
  stan28
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#7] от "Ева":

  Отдавна търся някаква информация по тази тема,знаеш ли някакви подробности как може да стане това?Моля ако някой знае нещо повече за това с Италия да ми пише,благодаря!

 3. 15 Профил на joro75
  joro75
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Здравейте,ще се радвам някой да ми каже какви документи са ми нужни,за да си изтегля осигуровките от Германия.Чух,че имало фирми,които се занимават с тези неща и си движат документите.Ако някои знае нещо по въпроса,моля да пише

 4. 16 Профил на Zoya Simova Ilieva
  Zoya Simova Ilieva
  Рейтинг: Неутрално

  Здравейте,имам 6 години тр.стаж в Германия без да спра работа и отделно още 1 година допълнително пен осиг.от миниджобс . Сега съм безработна 1 год поради костно заболяване.Ще може ли някой да ми даде инфо.какви възможности имам за пенсиониране и какви са процедурите ? Благодарв предварително ! Успешен ден на всички !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах