Външно министерство: България e предложила на Македония договор за добросъседство

© Красимир ЮскеселиевБългария е предложила проектодоговор за добросъседство на Македония, който все още се обсъжда в Скопие, съобщи говорителят на външно министерство Весела Чернева на редовния си брифинг днес. Акцентите в него са върху възможностите за взаимно сътрудничество в областта на икономиката, инфраструктурата, енергийните проекти, както и борбата срещу трансграничната престъпност. В документа има и предложение за взаимно договаряне за избягване на езика на омразата и въобще за по-ясно конституиране на  добросъседските отношения между двете страни, посочи Чернева. Договорът в момента е в македонската страна, която го обсъжда. Документът е предложен от това правителство и се основава на декларацията за добросъседство от 1999 г., уточни Чернева.


Говорителят на министерството съобщи, че предстои преглед на българската политика по отношение на Западните Балкани.


В отговор на въпрос тя подчерта, че София не би искала процесът срещу Спаска Митрова да бъде вкаран в "релсите на политизацията". Съобщи, че Министерството на външните работи е направило постъпки пред македонската страна на предстоящото заседание по делото да присъства български представител.
Екипът на министерството подготвя и цялостен преглед на състоянието на човешките ресурси, на сградния фонд, на политиката по управлението им, както и по бюджета на външното министерство. Попитана дали е извършен обявеният от предишния министър Румяна Желева такъв преглед, Чернева поясни, че целта на екипа е не само да установи какво е състоянието в момента, но и да очертае стратегия как наличните ресурси да се използват в контекста на новата външна служба на ЕС и на икономическата криза.


Подкрепяме усилията на върховния представител за външната политика на ЕС Катрин Аштън за създаване на ефективна и устойчива дипломатическа служба на ЕС, обяви още говорителят на министерството. Напомни обаче, че новите страни членки, и особено България и Румъния, са по-слабо представени в европейските институции, които ще излъчват дипломати в новата служба. В отговор на въпрос поясни, че в момента се обсъжда идеята набирането на служители да става на меритократичен принцип по доказани качества, а не от гледна точка на произхода на кандидатите. "С разбирането на необходимостта от излъчване на най-доброто, което страните от ЕС могат да предложат за попълване на щата на службата, смятаме, че е необходимо да постигнем географски баланс на представителството", посочи Чернева. И поясни, че старите страни членки могат да предложат много повече кандидати със значително по-дълъг опит и кариера в службите на ЕС, отколкото България и Румъния.    


Темите за общата дипломатическата служба на ЕС е обсъдена от българския еврокомисар Кристалина Георгиева и българските евродепутати снощи. Георгиева се е ангажирала да подкрепя българската позиция по тези теми, посочи Чернева.


Обяви още, че външният министър Николай Младенов ще предложи дискусия за стратегията "Европа 2020" на заседанието на правителството утре. "Идеята на министъра е да предложи отделна дискусия по стратегията "Европа 2020", не очакваме утре на заседанието на Министерския съвет темата да бъде обсъждана, а по-скоро министрите да постигнат съгласие за дата за такова отделно обсъждане на стратегията", уточни Чернева.


На 18 и 19 март предстои посещение в България на турския външен  министър Ахмет Давутоглу, съобщи още говорителят на министерството.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 6 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 762 Неутрално

  на макетата са им промили мозъците.

  щом скоро (преди няколко месеца беше) празнуваха освобождение от българско робство...

  някога може и да са били българи, но сега са безродни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах