Работещите пенсионери може да плащат данък върху пенсията си

© Надежда ЧипеваРаботещите пенсионери да плащат данък върху пенсията си. Тази идея обсъждат експерти на Националния осигурителен институт, Националната агенция за приходите, работодатели и синдикати, съобщи пред "Дневник" управителят на НОИ Христина Митрева. Същото предложение беше предложено няколко пъти в последните месеци от Българската стопанска камара.


Според сегашното законодателство възрастните могат да получават пълна пенсия и заплата едновременно. Това го няма никъде по света и ще се опитаме да прецизираме режима, обясни Митрева. В интервю за "24 часа" тя обясни, че има два варианта за облагането на доходите на работещите пенсионери. "Или се събира доходът от пенсия и заплата и се облага с данъци, или както бе до 1997 г., преди да го отмени Конституционният съд (КС), на всеки един лев от пенсията се удържаха по 35 ст. КС отмени тази норма с известно неразбиране - мотивът, с който стана това, не беше съгласуван с НОИ и със социалното министерство. Ще се опитаме пак да въведем такъв механизъм. Това е справедливо, защото сега по принцип пенсията не се облага с данък и когато един пенсионер взема допълнително възнаграждение, все пак трябва да има някакъв ограничител", обясни управителят на НОИ.


Митрева уточни, че по данни отпреди 2 години работещите пенсионери в България са около 67 хил. Това обаче са само тези, които се трудят на трудов договор. Много други работят в сивия сектор или са самоосигуряващи се. Според мен са около 150-200 хил. души, каза тя.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (308)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Така трябва да е - както е по целия свят - пенсията се облага с данък при получаването и.
  Нали е генерирана от трудова дейност която е облагаема и без това.
  Това е сообено важно при скала на облагане, примерно 10% при доход под 500 лв и 25% при доход над 5000 лв.
  Така ползата на бъдещия пенсионер е че ще обложи по 10% данък вместо по 25% когато си е взимал заплатата.
  Така е в САЩ, така е в ЕС, така е навсякъде. Време е и в България и пенсионерите да започнат да плащат наравно със всички а не само да повтарят "дай"

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 2. 3 Профил на balada
  balada
  Рейтинг: 454 Разстроено

  Това ще е категорично кофти решение с две последствия:
  1. Работещите пенсионери ще отидат в сивата зона на икономиката
  2. Просто няма да виждат смисъл да работят и ще чакат само на пенсия.....ще се демотивират
  Лошо репение

 3. 7 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 781 Гневно

  Поредната управленска идиотщина! Колко ли още серии ще има поредицата - Къде още да отупаме брашнения чувал?!

  Мой роднина е лекар, пенсионер, но още работи, защото за специалността все не могат да намерят заместник-непенсионер. Като пенсионер получава 1/3 от изработеното. КАТО ПРИ ТОВА С ДАНЪК ОБЩ ДОХОД СЕ ОБЛАГА ЦЯЛАТА СУМА, и чак след това от остатъка се плаща тази 1/3. Сега да не влизам в много конкретни цифри, но общо от заплата и пенсия миналия месец например взе някъде около 390 лева.

  Не се изказвам за или против работещите пенсионери, а против поредната пробира кофичка вода, с която правителството се пробва да напълни завещаните от комунистите дупки.

  А някъде едно бобърче с очилца и гейско име доволно потрива ръчички.

 4. 8 Профил на еврореалист
  еврореалист
  Рейтинг: 488 Неутрално

  С намаляване на доходите на работещите бюджетът не се пълни. Само ще се разшири обхвата на сивата икономика.
  Сега работещите пенсионери, вчера държавните служители, утре сигурно ще поискат вдигане и на не знам си какво.
  Да не вземат накрая да си вдигнат гълъбите?

  "Гладен вълк и насред село влиза."
 5. 13 Профил на izumena
  izumena
  Рейтинг: 441 Гневно

  Ей това нашто държава е пълна с лунатици. Под статията за поредния чалга хит (стенограми, стенографки, чака рака ) 100 хиляди коментара, а под поредната управленска тъпота-само 8. Явно си заслужаваме шизофреничния министър, след като много хора се държат шизофренично. Тупта ни като брашняни чували, а те бълунват за импийчмънти (нови безмислени разходи), гоцета-моцета и боцета. Ай сиктир.....

 6. 22 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1440 Весело

  До 2
  Далече съм от пенсия, а и както ги гледам не вярвам да я доживея, но ако тогава е колкото в ЕС, примерно в Англия нека ми дават за пример ЕС. Сега с тези смешни пенсии е направо престъпление да се слага данък. Още повече, всички ще минат в сиво и ефектът ще е нулев. Но малко хора от това уравление са в реалния живот.

 7. 26 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Само за инфо преди да ме сложите към левите, осигурявам се на 2000 лв.

 8. 27 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 781 Гневно

  До коментар [#2] от "Десен":

  Пффф, колко е хубаво някой все да е информиран как е "по целия свят"!

  В "логиката" ти има само тоя дреееебничък проблем, че доходът се облага с данък ПРИ ПОЛУЧАВАНЕТО МУ - ако получаваш 1000 лв, 100 отиват за данък общ доход, толкова за осигурвки, в т.ч. и за пенсия. И едва тогава получаваш примерно 750 лв.

  Когато получаваш пенсия, това е доход от твоята трудова дейност в минал период, за който вече са ти начислени и данък, и осигуровки за тая пенсия.

  Облагането на пенсия с данък общ доход на практика ще си е двойно данъчно облагане. И то от тези, от които е най-лесно да се вземе. Ми те и без това си отиват, днес-утре ще се гътнат, що да харчи държавата пари за тях?!

 9. 29 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  Все по-семпло и все по-идиотско. Дохода от пенсия да го приравним с всички останали доходи, и да му ръгнем данък. Даже 35%-ен. Ръгнете му и осигуровки на дохода. Здравна, пенсионна, и застраховка за преждевременна смърт. Че ако умре по-рано дебилът му с дебил работещ, ще е вече и загуба за оскотялата държава.
  Направо, като отпуснете пенсията, пишете данъчните графи и я взимайте директно в пощата. Да не се мъчат да подават данъчни декларации старците. Ще се объркат, ще сбъркат и ще им наръгате и глобите. В макс. размер, щото са алчни старци. Да научат що е ред и дисциплина.
  Очевидно озверяването е пълно, ама чак пък толкова не вервах.
  Между другото, сганта си го заслужава. Напълно. Ся може да вие с ужас из форуми(които го разбират), из кафенета, и из паркове, като се стопли... Па и по студеното може да вие. Немам против.
  Напускайки де що е на работа, щото ... Щото няма смисъл да е полезна сганта.

  Ecrasez l’infâme
 10. 35 Профил на duh_bg
  duh_bg
  Рейтинг: Весело

  така ,така нахакайте им го на пенсионерите!!!
  богатите не ги закачайте. младите сами избягаха.
  така че кой да плаща сметката? само пенсионерите останаха и депутатите. депутатите само си вдигат заплатите и остават пенсионерите, докато още са живи да им вземат по някой лев, че държавата загива това е шибан народ ей!

 11. 37 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 61 Неутрално

  Абе тия съвсем изкукаха, я треснете още данък въздух(щото дищаме), данък слънце, данък луна, данък звезди, данък върху джобните на децата, данък върху това че сме живи и т.н..Мръсни кожодери.

  Orda
 12. 51 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 993 Гневно

  Е*ахти тез се оляха ! Бива , бива ама , не стига , че и плащат данъци работещите пенсионери , ами и още , ПРЕКАЛИХТЕ ! Дайхте данък на въздуха дето дишаме , всеки бъгарин ще има маска на устата и ще отчита колко е консумирал .

 13. 55 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#10] от "Влад Тепеш":

  Що пък само кръв, знаеш ли колко сперма имам да им дарявам...

  gradinko.bg
 14. 57 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Живеем в условията на пазарна конкуренция ! Сиреч ако един пенсионер е по квалифициран и способен да работи дадена работа пазара избират него , а не другото лице . Тва е пазарна икономика бе хора , елементарни икономически закони .

 15. 58 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 701 Неутрално

  "Или се събира доходът от пенсия и заплата и се облага с данъци, или както бе до 1997 г., преди да го отмени Конституционният съд (КС), на всеки един лев от пенсията се удържаха по 35 ст."

  Да, а преди 89-та и границите бяха затворени, за да работят хората за напредъка на комунизъма.

  Целият народ в България, да работи за светлите й бъднини. Какво се мотаете навън? Предатели!

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 16. 60 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  До коментар [#44] от "topor":

  Пропуснали сме, викаш. Да ги одерем. На живо.Та сега е момента.
  С някой друг допълнителен довод герберската кохорта да ни ощастливи?
  Викам, да се сетите, че и доброволното е освободено от данъци в някои размери, та да ръгнете и там един еднократен данък. За да възстържествува справедливостта де.

  Ecrasez l’infâme
 17. 61 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#27] от "Weingro":

  Ами виж сега - точно затова има в момента таван на пенсиите които ще падне, така или иначе скоро.
  Ако нямаше таван, аз примерно си давам 100.000 лв заплата.
  Мятам я цялата в доброволно пенсионно осигуряване, осободено от данъци. Следващия месец се пенсионирам с 200 лв рушвет на някое лелче от НОИ и за 10,000 ти и шайката кретеноиди от Позитано 20 ще ми фанете опинците.

  Успешния финансов министър запушва дупките като тази. Така или иначе и серга тоя данък е калкулиран в пенсиите които се получава, но индиректно, т.е. разчита се че никой няма да пита.
  Защо има таван, защо само толкова може да е пенсията, защо не се онаследява, защо не е по партида.
  Ако пенсията се онаследява, по подобие на 401(к) схемите в САЩ защо да не и се плати данъка и да се ползва все едно обикновен доход за наследниците.
  Неравнопоставено е положението така на пенсионерите защото те получават доход който никога не е бил облаган с данък, защото според сегашното законодателство:
  ПЕНСИОННИТЕ ВНОСКИ СЕ ПРИСПАДАТ ОТ ЗАПЛАТА ПРЕДИ ОБЛАГАНЕТО Ѝ С ДАНЪК!

  Изключително правилно решение на правителството което заслужава само адмирации.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 18. 63 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#18] от "чук":

  Какво точно ще заработят младите, дето сега го работят пенсионери - чистене, вардене на складове, портиерстване, гледане на деца? Въх какви кариерни хоризонти ще се отворят пред младите, не е истина просто...

  gradinko.bg
 19. 65 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#60] от "Graf":

  А не си ли пропуснал че

  ПЕНСИОННИТЕ ВНОСКИ СЕ ПРИСПАДАТ ОТ ЗАПЛАТА ПРЕДИ ОБЛАГАНЕТО Ѝ С ДАНЪК!

  Или викаш "дайте да дадем"?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 20. 66 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 897 Любопитно

  Боже господи, идиотизма на коментиращите е потресаващ!
  В момента никой не може да се конкурира с пенсионерите, защото те работят на по-ниска заплата (понеже могат да си позволят тъй като получават и пенсия), което автоматично изкривява големината на заплащането в доста сектори! Това повишава безработицата и изкривява пазара на труда!
  Както се вижда за пореден път олигофренизма е завладял форума, но това стана практика напоследък! Кой разбира и кой не, лее мозък! А дори не е трудно да си го обясниш, но иска и малко да мислиш освен първосигнално да сереш мнения!
  Именно под тази е отражението на липсата на мозък в българите!
  Щели да отидат в сивата икономика - те вече са там! Работещите пенсионери в момента СА сива икономика!

 21. 70 Профил на makarena
  makarena
  Рейтинг: 434 Весело

  Ами да, нека пенсионерите, като по-възрастни и мъдри, да дадат пример за плащане на данъци на младото поколение поп-фолк порно-звезди и бизнесмени, с възпитателна цел се прави всичко това!

 22. 72 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 781 Любопитно

  ЕВРИКА!
  Току що разгадах плана на г-жа Митрева.

  Да напомня, че една от другите скорошни управленски дивотии - собствениците на фирми, които сами са си и управители, и служители, да плащат 3-4 пъти повече осигуровки, изправи на нокти и зъби хиляди хора, между които и моя милост. Много ясно помня силните и интересни от психологическа гледна точка чувства и желания, които това недомислие предизвика у мен.

  Сега явно целта е подобни силни емоции да бъдат предизвикани и у възрастните работещи. При които обаче ефектът може да не е толкова интересен, колкото спешен, като за спешна помощ. И по този начин има светла вероятност поне няколко десетки работо-пенсионери да отпаднат от ежемесечните ведомости на НОИ.

  Да добавя и аз още няколко стъпки, които със сигурност ще намалят държавните разходи и то в много близък план:

  - да се облага с данък левовата равностойност на лекарствата, платени от НЗОК;

  - в градския транспорт да се взведе такса "отваряне на врата", която да се плаща от всички пенсионери с карти;

  - всички работещи артисти в пенсионна възраст да плащат на НАП по 1 стотинка за всеки зрител в залите, като представлението ще може да почне само след подаване на съответната декларация;

  - ГДАА (бившият ДАИ) да спира всички автобуси с пенсионери - работещи или не, повлекли се по излети, седенки и събори и да събира по 5 лв пътна такса на глава;

  - от всички пенсионери да се събира такса "обработка на плащане" при получаването на пенсия - по 2.35 лв.

  Ох, усещам, че се развихрям! Ще продължа писанието под формата на е-мейл предложение до г-жа МИтрева!

 23. 74 Профил на nevazmojna_sum
  nevazmojna_sum
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Според мен възнагражденията от трудов договор трябва да им се облагат както на всички, какво като са пенсионери? Пенсиите да си им останат необлагаеми.

 24. 77 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 781 Весело

  До коментар [#66] от "nqma zna4ka koi":

  Айдееееее, дойде значката и намери поредното гадно гнЯздо на сивата икономика!

  Абе, готин, оня лошият ти работодател пенсионер ли беше?

 25. 79 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#63] от "gradinko":

  Много наивно си преценил, че пенсионерите работят само нискоквалифициран труд! Това не е така! И вече на доста позиции изискващи квалификация се търсят пенсионери! Това са също и специалности с технически профил, а предполагам и други!
  Навсякъде пенсионерите са предпочитани, което води ниско качество, което може дори да застраши здравето на хората, занижено заплащане в сектора и повишена безработица!

 26. 81 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Политиката на Дянков-Боко е :Да оберем мнозинството бедни, защото не можем , а и не искаме ,да приберем от малцината богати.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 27. 84 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#77] от "Weingro":

  Доводите ми са пределно ясни и това са световни тенденции! Иронията и словоблудството няма да промени това, което се е утвърдило по света...
  А мненията под темата в 99% от случаите показват, че дори не са ч прочели! Данък ще има само за работещи пенсионери! Това въведено по-света и само Ганьо пакоспорва правотата на такова действие!

 28. 85 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  До коментар [#65] от "Десен":

  Аха.. Тия дето работят ще ги накажем, а тия дето не работят....
  Що?
  Това тяхното, на неработещите не е ли доход?
  Като сте го подкарали им вземете направо пенсиите. Имаше и такива почини през годините. Трябваше да избират.
  Отдавна съм се убедил, че като се закичи някой с определението "десен" и е за най-близката клиника. В главата му - залповете на Аврора, червени ескадрони препускат и интернационалът кънти, патосно, та чак навън се чува...

  Ecrasez l’infâme
 29. 90 Профил на al64ad
  al64ad
  Рейтинг: 381 Неутрално


  Тия от търсене на решение на проблема хем вълкът сит хем агнето цяло/да съкратим разходите,без да пипаме бюрократичната ламя и другия репресивен апарат/ съвсем се побъркаха.Да го кажат направо -намаляме с толкова процента всичко що иде от бюджета и толкова.Ама не им стиска!А и кой ще се прави на велик по медиите после!!

 30. 93 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 897 Любопитно

  До коментар [#76] от "пенсионер":

  Точно така господине, защото вместо на твоето място да дойде да работи някой друг, ти оствяш един човек без работа!
  По важното в случая е, че работиш за символична сума и няма как останалите конкуренти за работното място да са ти аналог! Ти изкривяваш пазара, ТИ СИ ДЕФЕКТ! Това трябва да се промени и сега в условията на криза и висока безработица дори е НАЛЕЖАЩО!
  Когато най-ниското възнаграждение, което може да предложиш стане конкурентно на останалите кандидати и е възможно да те изберът по друг критерий различен от пенсионер и тогава всички участници в пазара на труда ще са равнопоставени!

 31. 94 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 61 Неутрално

  Търси се:

  Дърта, зла и тъпоумна вещица срещу възнаграждение! При намиране доставете в МС.
  Б.Б.

  Orda
 32. 97 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#85] от "Graf":

  Мисля че всички сме съгласни тука че изкарваш ли пари от трудова дейност дължиш данък.

  Пенсионерите не плащат никакъв данък върху пенсиите си, които са генерирани от доход който е бил НЕОБЛАГАЕМ.

  Факт.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 33. 101 Профил на xeon4o
  xeon4o
  Рейтинг: 8 Гневно

  Това ми се струва, че на нищо не прилича вече! Работиш, плащаш, за да взимаш пенсия един ден, решаваш да работиш дори и след като си вече пенсионер, плащаш и за това, че работиш като пенсионер, за да взимаш по-голяма пенсия след време, че и на всичкото отгоре трябва да плащаш за това, че си доживял до пенсионна възраст и взимаш пенсия. Това е абсурдно, бе! Държавата трябва да ни плаща, че ни кара да живеем и работим в кочина, че газиме в дупки и кал, че ни хапят бездомни псета, че във всеки един момент живота ни е застрашен от вилнеещи престъпници, които дълги години се знаят, но никой не ги закача за нищо. До кога ще експериментирате с нас, бе, ГАДОВЕ от върховете? Къде съществува подобно нещо не само в Европа, а и по света? Това е геноцид срещу гражданите на тази държава!

  Нелегално пребиваващ в собствената си родина поради страх от комунизиране...
 34. 103 Профил на еврореалист
  еврореалист
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Що се отнася и до ЗДРАВНИТЕ вноски, Дянков засега е насочил неправилно удара към държавния сектор.
  Принципно може да е прав, но в момента не е време за вноските на заетите в публичния сектор. Това трябва да стане на по-късен етап, като се съкрати администрацията (при това поне с 30%) и като се оправят заплатите и се въведе система за стимулиране на можещите и кадърните.

  Сега трябва не да се противопоставят държавните служители на всички останали, а да се бръкне надълбоко в раната - неефективната ни и източната здравна система. Масово се надписват диагнози и се точат клинични пътеки.
  Това е проблемът СЕГА!

  А пенсиите - нямам думи. Явно се чувстват безпомощти и се чудят още колко да изтръскат и без това протрития от тупане бръшнян чувал на безграничното българско търпение.  "Гладен вълк и насред село влиза."
 35. 104 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 897 Любопитно

  До коментар [#95] от "до безработен":

  Точно това е проблема - песионерите заемат длъжностите в момента, не поради факта, че са кадърни, а поради факта, че са евтини! Сега като им турят данъче и ще трябва да си дигнат мизата до нивата на другите работещи! Вече ще трябва да блестят и с друго освен ниската си цена!
  Абе на Ганьо да му обясняваш, че по света било така няма нужда! То само като видиш колко глупаци мислят, че тока им бил скъп! Соц поведението скоро няма да си отиде... Ревем първосигнално, а после четем... Без да сме информирани, бълваме простотии...
  Зле сте другари! Гражданското общество у нас е един мираж! Някаква група от хора си мислят, че са гражданско общество, но всъщност са група ганьовци и единственото им удоволствие да леят помии!

 36. 106 Профил на еврореалист
  еврореалист
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Навремето бай Тошо, като го сваляха от власт, беше нарекъл Бай Добри - въшкарин.

  Да внимава бате ти Бойко и той да не си извади име...

  "Гладен вълк и насред село влиза."
 37. 117 Профил на bgfdgb
  bgfdgb
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Решението, работещите пенсионери да плащат наравно с работещите, които не са пенсионери е правилно.
  Това е единственият начин да се прекрати укриването и не плащане на задълженията от лични доходи, получени от трудова дейност. Примерно: - от г-н Коралски, шеф на агенцията за хората с увреждания, зам.кмета на Столична община за хората с увреждания - г-жа Албена и т.н.
  Защо тези хора с увреждания да са привилегировани? Те, като хора с увреждания да имат работа, дори и без образователен ценз, да имат асистенти и персонален транспорт, за които плащат българските данъкоплатци, а други хора с увреждания, с образователен ценз да бъдат безработни, без асистенти, без осигурен персонален транспорт и помощни средства, затворени в дома си, отглеждащи себе си и децата си само със своите пенсии и осигуряващи сами специфичното си лечението, защото НЗОК ги третира, като живи мъртъвци.

 38. 118 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1920 Любопитно

  До коментар [#97] от "Десен":

  Та все пак защо не искаш да се обложат всички пенсионери? А само някои? Тия гадните дето пречели на герберчето значка да си намери работа?

  А по същество това е поредното признание на нещастника Дянков за абсолютната му несъстоятелност като министър на финансите. РБ е приет декември и след три месеца вече е безвъзвратно продънен. Видно от поредицата малоумни предложения от дебила и подчинените му. Самозвания топ икономист. Айде да се разкарва, че ми писна от малоумието му.

  Др. Иванов За Г.С.Раковски - Този не съм го чувал, с какво се занимава в момента?
 39. 119 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#111] от "Гер Бур............":

  "Човекът е работил например 30 години хвърлили му 250 - 300 лв. пенсия и иска допълнително нещо да работи, защото не свързват двата края, а те данъци ще слагат, ами нали като работи мувземат данък"

  А в това време хора без пенсия седят без работа и се чудат какво да ядат, за да можел пенсионера да работи понеже му била малка пенсията!

  Отвъд олигофренизма и популизма искам да споделя до съфорумците с една мозъчна клетка, които реално са преобладаващата част, че това няма да се отрази на заплащането на пенсионерите, а по скоро ще повиши заплатите в някои сектори!
  Всъщност, защо ли се моря - те могат да го открия ако си напънат клетката! И все пка не го правят, което е жалко!

 40. 120 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Поредната голема глупост... Та и на всичкото отгоре КС го е отменил... Хахаха 35 ст на 1 лв. Ей дърта комунистке кажи 35% ма идиотке..... ОСТАВКА

 41. 124 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#118] от "Цецо":

  Прост си! Това е иснината! Сложил си някакви звездички там ама с нулево основание!
  Продънената ти е главата! И мога да се обзаложа, че на идеята да се въведе плащане на здравни вноски от държавни служители си ревал с все гърло "плащайте мръсници"!
  Да се потискат работещите у нас е известен похват още от комунизма, просто сега са се изменили методите!
  Тогава се правеха задължително някои работи, сега се правят от глад!
  Въобще такива криви евроличности като теб, които хем са си сложили звездички, хем критикуват европейския ред не са рядкост по нашите равнини! Това вероятно идва от факта, че сте неизлечимо увредени! Вероятно има някаква надежда, но лично аз не бих ти дал големи шансове

 42. 125 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 976 Неутрално

  На пенсията данък не, но ако работят и вземат и заплата - на тази заплата да се плаща данък и осигуровка. Така си е по света навсякъде. То иначе на много места търсят нарочно пенсионер, та да не плащат осигуровки, и се подбива търсенето на по-млади кадри.

 43. 127 Профил на xeon4o
  xeon4o
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не, не съм съгласен с твърдението, че точно управлението на ГЕРБ цели унищожаването на българския народ. Този процес е започнал десетилетия преди това. Когато подскачахме по митингите и мислехме, че сменяме правителства, под носовете ни се източваха милиарди и се правеха сделки за милиарди. Илюзията се подхранваше със смяната на едно правителство към друго правителство - "добре, щом народа не иска управлението на БКП, по-късно преименувана на БСП, така да бъде. Ето ви правителство на СДС". Но с внедрени хора, които да бъзикат нещата, да разбиват и рушат доверието в новото правителство. А българинът е много продажен. И защото няма пари, с които държавата да изпълнява функциите си нормално, се стига до парадокси като по темата за данък върху пенсиите. В същото време плъхоподобния Станишев, Доган с вечно потните уста и някои, които са дори над тях, се подсмиват: "ето ви ГЕРБ, нали това искахте"? И никой дори не се досеща да се запита: "как така, майка му стара, става, че все при правителствата на БСП се намират като с магическа пръчица пари и всичко тече и върви нормално"? Така ще бъде докато не се разбере елементарната и простичка истина, че комунистите (преименували се на социалисти) са огромно зло. Че парите са у тях и когато комунистите са на власт, тези пари се появяват, за да се множат, защото пари при пари отиват. Така ще е докато тази партия не бъде забранена, разбита и тотално унищожена, а последователите им преследвани. Не звучи европейски, да. Но звучи ли европейски да се упражнява такъв терор над цял един народ?

  Нелегално пребиваващ в собствената си родина поради страх от комунизиране...
 44. 135 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#104] от "nqma zna4ka koi":

  "Гражданското общество у нас е един мираж! Някаква група от хора си мислят, че са гражданско общество, но всъщност са група ганьовци и единственото им удоволствие да леят помии!"

  О не, в тотална грешка си! Гражданското общество сме ти и аз - хората с акъл и желание за държава, ред, сигурност и равнопоставеност. Тия са само ляладжии.


  До коментар [#110] от "Д24":

  Точно така! И помощите за безработица трябва да се облагат с данък. Именно това е смисъла на необлагаемия минимум който Орешарчето го отмени - именно за да набута това правителство в кризата с реформата на НОИ.

  До коментар [#118] от "Цецо":
  Къде съм казал че не трябва да сме всички равни пред закона. И пред данъците? Къде видя това че искам само някои. ТОчно обратното - искам всички - вземат ли доходо от трудова дейност да си платят данъка към държавата.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 45. 139 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 781 Весело

  До коментар [#97] от "Десен":

  Вярно е, че осигуровките се начисляват преди данъка, но това си има логика и тя няма нищо общо с "необлагаемостта", която ти е легнала на сърцето.

  Да кажем, че заплатата е 500 лв. Всички осигуровките са горе-долу 13 % от 500 лв. След което идва данък общ доход:

  500 - 65 (13%) = 435 - 43.50 (10%)
  КРАЕН РЕЗУЛТАТ:
  Бюджет: 108.50
  Работник: 391.50

  Ако данъкът се изчисляваше преди осигуровките:
  500 - 50 (10%) = 450 - 58.50 (13%)
  КРАЕН РЕЗУЛТАТ:
  Бюджет: 108.50
  Работник: 391.50

  Сумата, която остава в касичката на държавата е еднаква, различно е разпределението. Осигуровките се начисляват първи и така те са по-голята част от държавното вземане.

  Ако първо се изчисляваше данъкът, това значи част от заплатата да бъде обложена два пъти - веднъж с данък общ доход и още веднъж - с осигуровки.

  А идеята на осигуряването е да се събира част от дохода на населението като един вид застраховка при настъпване на разни неблагоприятни случаи. Тоест държавата си е взела своето, употребява го за свои цели до момента, в който евентуално стане така, че осигуряваният се нуждае от осигуровките си - болест, лекарства, безработица, нетрудоспособност, пенсия.

 46. 142 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#128] от "Гер Бур............":

  Това също не е вярно, че работят работата, защото била неблагодарна! Работят работата, защото само те биха се съгласили на такава сума! Ако обаче цената на труда за подобна позиция е с примерно 50% повече нещата коренно се променят!
  ДАвам директен пример как би се отразило едно въвеждане на данък!
  Пенсионер получаващ 300 лева пенсия работещ за 300 лева, общо доход 600 с въвеждане на облагане тазисума би се намалила с 10% или би достигнала 540 лева, което означава че от 300 лева заплата ще получат само 240лв.
  Ако обаче тази сума е недостатъчно за работното място какво би се случило - ами много просто, ще се наложи да се вдигне заплатата!
  Пенсията и заплатата едновременно е български феномен - само, че това влияе лошо на пзара на труда, а в момента дори сериозно вреди! Това не е някакъв приом на ГЕРБ, това е световно правило! Пенсията се явява субсидия на пазара на труда и унищожава пазрните принципи от което страдат всички, включително и пенсионерите!
  Хората трябва да си знаят интереса и да го отстояват, вместо първосигнално да крещят "разпни го", само че това е функция на развито общество, каквото у нас няма!

 47. 144 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#141] от "Коки":
  Сега е точно така /без гр. д-ри/ , но дъртата кака от снимката иска и 35% от пенсията....

 48. 145 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 781 Весело

  До коментар [#142] от "nqma zna4ka koi":

  е нали се намерихте с Десния, двамата основоположници на Обществото!

 49. 146 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#138] от "Дъщеря на пенсионери, като всички Вас":

  Да си срещала безработен на който да му стигат 6 лева дневно?
  Еми и аз не съм!
  В това време твоите родители си лапат пенсийката и отделно заграбват и труда на тези безработни!
  Така се налага да ти вдигнат данъците и осигуровките за да може да се изхранват безработните, на които твоите родители са заели работното място! Така в крайна сметка както и да си извъртаме нещата доста по-добре ми звучи да въведем, това което други икономики отдавна са направили! Естесвено при тях соц разбиранията отдавна ги няма, те нямат 350 болници, пенсионерите им не работят, а заетостта се насърчава вместо да се убива с повишение на налози!

 50. 148 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#145] от "Weingro":

  А ти остана с другите пенсионери в кюпа

 51. 158 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  До коментар [#124] от "nqma zna4ka koi":

  Че герберчетата са прости е известно. Поне да беше прочел какво съм писал. А тъпотиите, че работещите пенсионери изяждат хляба на младите си ги заври отзад. Заедно с любовта към дебилчо и Боко. Жалката истина е, че за все повече места не могат да се намерят знаещи и можещи млади. А предложението на мутрите за облагане на пенсиите на работещите пенсионери е на нивото на на предложението за държавните служители. Всъщност идиотизмите им са толкова много, че се отказвам да ги класирам.

  Др. Иванов За Г.С.Раковски - Този не съм го чувал, с какво се занимава в момента?
 52. 163 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  До коментар [#135] от "Десен":

  Защото искаш да се облагат пенсиите само на работещите. Но всички пенсии са получени при еднакви условия. И защо само доходите от труд да се облагат? А не всички доходи? Защо когато се трудиш да си наказван с данък, а лихвите да са необлагаеми? Доходът от това става и само с лежане. В некои ЕС държави се облагат. И е доста по-смислено от предложенията на дебилчо. Или не се предлага за да не засегнем спонсорите? За дивидентите дори и не питам.

  Др. Иванов За Г.С.Раковски - Този не съм го чувал, с какво се занимава в момента?
 53. 165 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1920 Весело

  До коментар [#146] от "nqma zna4ka koi":

  Добре, че дойдоха герберите да спасят безработните от ненаситните старци. Ти да не си помислиш, че малоумията на боко и дебила имат нещо общо с безработицата? Божеее. Да си мислел. Аз пък взех, че те обидих. Извинявам се.

  Др. Иванов За Г.С.Раковски - Този не съм го чувал, с какво се занимава в момента?
 54. 167 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1920 Весело

  До коментар [#150] от "?":

  Остави го. Явно му плащат от клуб млад идиот, пардон гербер.

  Др. Иванов За Г.С.Раковски - Този не съм го чувал, с какво се занимава в момента?
 55. 168 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#139] от "Weingro":

  Твоите сметки не са коректни!
  В закона си пише - необлагаеми са вноските за ДОО, ДЗПО, ЗО, и ГВРС. Точка.
  Първо те се махат от брутната заплата и само и единствено остатъка се облага с данък.
  Няма как да е едно и също, чисто МАТЕМАТИЧЕСКИ.

  Така реално вноските за пенсии не са облагани с данък. Никога. Нито при удържането им от заплатата, нито при ползването им.
  Това е неравнопоставеност на облагане на социални което не може да съществува и да се толерира под форма на държавна политика с обяснението, че видиш ли пенсиите им били малки!
  И на нас заплатите ни не са големи, но си плащаме данъка

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 56. 169 Профил на kirov53
  kirov53
  Рейтинг: Гневно

  Митрева да вдигне тавана на пенсите, а не да замисля удари срещу нещастните пенсионери,защото аз с моята пенсия издържам и майка си.

 57. 170 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#163] от "Цецо":

  Ама как само на работещите бе? Аз ти казвам че трябва всички да сме равни пред закона включително и данъчния, а ти пак ми говориш че само за някои групи съм искал! Ама ако не можеш да четеш, аз какво съм крив. Да го повторя освен?

  Лихвите са необлагаеми по друга причина - за да се избегне двойното облагане - лихва се генерира след платен данък. Парите за нея са от трудова дейност която вече е обложена.

  И данъка не е наказание а средство за финансиране на държавните дейности. Примерно армия и полиция, съд и здравеопазване. За дивидентите какво да питаш? Според теб данък не се дължи при получаване на дивидент, така ли?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 58. 175 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#173] от "чук":

  Има нещо такова..


  До коментар [#174] от "Шумкаров":
  Никой не предлага облагане с ДОО, а само със ДОД - т.е. както казваш - по 10% данък върху пенсиите които се изплащат от НОИ.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 59. 178 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  До коментар [#168] от "Десен":

  пич това е дискриминация .......или всички пенсионери плащат данък или никой ,не може само работещите пенсионери да плащат
  ,те с какво са виновни ,че имат възможност да работят .........

 60. 180 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  До коментар [#179] от "Eurosooner":

  не реви толкова за пенсионерите ,не са толкова зле ....

  не сме длъжни да им осигуряваме чак толкова много пари все пак те ни оставиха една разнибитена държава .....

  ще кажеш те не са виновни ,ами младите с какво са виновни ,че парите им ги изядоха ........

 61. 183 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#177] от "до десен":

  Ама виж - хората които имат депозит вече са платили данъка защото лихва се плаща върху депозит, а за да откриеш депозит трябват кинти които или си получил от трудова дейност или от наследство, т.е. някой друг я е изработил.

  До коментар [#178] от "capitalist":
  За нерабралите пак и отново:
  ВСИЧКИ В БЪЛГАРИЯ ПЛАЩАМЕ 10% ДАНЪК ДОД.
  Пенсионерите не може да са изключение.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 62. 186 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Спряха здарвната реформа заради разни палачори, които отказват да приемат, че нормалния брой на здравни заведения в страната е в пъти по-малък! Спряха пенсионната реформа зарди същите палачори, които отказват да приемат световните тенденции за застаряване на населението, които у нас дори са по-напреднали! В момента се чудят дали до продължи мегаукриването на данъци в микрофирмите, които внасят в бюджета колко 1/2 работник! Сега се критикува и световно утвърдена политика в областта на трудовите взаимоотношения! Вместо това се подготвят нови гърчове за народа под форма на по-високи здравни вноски (дали за бюджетната сфера или не все тая), които обуславят спирането изцяло на реформите в здравеопазването до "усвояването" им или иначе казано, временна отсрочка!

  Докога България ще е страна на тарикати и соц боклуци! Искаме изцяло европейско законодателство и норми! Неможе една клика от палячовци да оспорват политика, която в Европа е задължителна! В този ред на мисли е добре да се сезира и ЕК в случай, че правителството реши да се поддаде на популизма за да се хареса на няколко глупака, които дори не могат да преценят кое е в тяхна полза и кое не!

 63. 187 Профил на Петър Бояджиев
  Петър Бояджиев
  Рейтинг: 374 Весело

  половината коментиращи тук го загазиха

  the world's greatest lie is fate
 64. 188 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  До коментар [#183] от "Десен":

  съгласен съм с теб ,но тези искат друго да направят .....

  най справедливо е да няма преференции за работещи пенсионери и да си плащат като другите,защото сега например фирмата се пише на баба ,която е пенсионерка ........а ако има данък на пенсията да е за всички ...

 65. 189 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Ако се облага с данък пенсията само на работещите пенсионери, това ще бъде отменено от съда веднага. После Бойко пак ще квичи, че съда му пречел.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 66. 191 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  До коментар [#189] от "|":

  що не ходиш да бистриш здравната реформа на обамата ......

  проблема е другаде и той е сериозен ,не става въпрос за пари ,а за политика .......работещите пенсионери изкривяват трудовият пазар ,работят за по малко .....целта е те да се извадят ,защото заемат местата на младите .....

 67. 193 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  До коментар [#192] от "до десен":

  това му се вика политика ......
  нямаш данък върху лихвата не ми се обеснява защо .......
  но ако цапнат данък върху лихвата знаеш ли кой пак ще изреве .....не тези който си мислиш .....

  пенсионерите .......

 68. 196 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#194] от "безработен":

  Не стига, че работещите им плащат пенсиите, но и пенсионерите им подбиват цената на пазара на труда! Това всъщност е в ущърб на самите пенсионери, но както вече споменах да си тъп е константна привилегия у нас и е широко подкрепяна!
  Само не разбирам защо ГЕРБ забавих европеизирането заради един куп ориенталци! Още повече не схващам с какви идея е повишаване на здравния данък...

 69. 197 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  До коментар [#195] от "Забележка":

  айде да не се лъжем работодателя в 99% наема пенсионер за да плаща по малко ,защото пенсионера е готов и за 200 лева да работи .......пък и каква работа ,повечето пенсионери и хал хабер си нямат от новите технологии и машини .......
  а да забравих те работят на машините в заводите от младините си ......

 70. 200 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  До коментар [#195] от "Забележка":

  да ти кажа честно "работещите" пенсионери са виновни индиректно за технологичната изостаналост ...

  те задържат заплатите по ниски ......
  ниските заплати водят до това ,че няма балък да купи продуктивни машини заради ниските заплати ,пък и пенсионерите цял живот са опознали савецката техника и се чувстват по добре със нея ,новите машини ги стресират .....
  пък и пенсионерите са свикнали от соца да работят в кофти трудова среда .......

  и извода младите се принуждават да емигрират ....ощеЗа да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах