Младите медици не искат да стават лични лекари

© Надежда Чипева



От седем години няма новозавършил доктор, който да е започнал работа като общопрактикуващ лекар, съобщи БТА. Това показват данните на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ).


От сдружението твърдят, че има сериозен срив и напрежение в системата, а провежданата в момента здравна политика, ще доведе до намаляване на лекарите в България. Според НСОПЛБ в старта на системата общопрактикуващите лекари са били 5 650, а сега са с 1 000 по-малко, или намаление от близо 20%. Лекарите масово заминават на работа в Западна Европа, където в момента има криза за медици, заявяват от сдружението. По данни на НСОПЛБ една от най-предпочитаните държави е Германия, където първоначално в продължение на шест месеца лекарите от чужбина изучават езика и получават стартова заплата от 3 500 евро. Голяма част от завършващите медицина също заминават директно в чужбина, а друга част стават представители на фармацевтични компании, посочи заместник-председателят на сдружението д-р Ивайло Попов. Причината по думите му, е лошата перспектива да работят като лекари у нас, поради ниското заплащане.


От НСОПЛБ изразяват недоволство от честите проверки на Националната здравноосигурителна каса. Подложени сме на непрекъсната "преса" от страна на здравната каса, колегите вече не издържат психически и физически на този тормоз, коментира Попов. Ако е така, най-добре ще е всички български граждани да бъдат проверявани преди да си вземат заплатата, пошегува се той.




Според Попов честите проверки от страна на касата "ще свалят" практиките на общопрактикуващите лекари. Той допълни, че в близките няколко години от системата ще отпаднат и много възрастни общопрактикуващи лекари, тъй като голяма част от гилдията са над 50-годишна възраст.


Друг съществен проблем пред сдружението е специализацията на лекарите. Специализацията трябва да бъде улеснена, смята председателят на НСОПЛБ Любомир Киров. Няма стимули, защото започвайки специализация лекарите губят от практиката си време, финанси, налага се да си търсят заместник докато отсъстват, а няма кой да ги замести, коментира д-р Ивайло Попов. От сдружението са предложили университетите да направят програма за обучение, при която до 50 процента от лекционния курс да бъде предоставен предварително на обучаваните лекари, като се наблегне повече на практическите занятия.


Проблем е и специализацията на медицински сестри и фелдшери, която у нас почти е приключила. За фелдшери няма обучение от две години, а за медицински сестри практически е приключила, тъй като има медицински институт, но няма желаещи да учат в него, посочи заместник-председателят на организацията д-р Ивайло Попов. Той отбеляза, че това води до рязък спад в количеството на средния медицински персонал. Медицинските сестри, акушерките в момента са с 30 процента по-малко, те също не издържат на ниското заплащане и лошите условия на работа, коментира Попов.


Проблем пред гилдията на общопрактикуващите лекари са и условията на работа. Истинската общопрактикуваща медицинска практика трябва да разполага с 4-5 помещения и медицински персонал - медицински сестра, фелдшер, консултант, който да посещава хората по домовете, диетолог, физиотерапевт, смята Любомир Киров. По думите му, трябва да се върви към обединяване на общопрактикуващите лекари, там където е възможно. Като пример Киров посочи Англия, където за 4 000 пациенти се грижат 50 общопрактикуващи лекари. У нас това може да се постигне с воля, ясна идея и финансиране, а не да се пестят стотинки от профилактичните прегледи, както и от всичко останало, коментира Киров.

Коментари (425)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на screenager
  screenager
  Рейтинг: 8 Неутрално
 2. 2 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 982 Любопитно

  Проблемите в здравеопазването, пенсионната система и образованието са колосални! Лошото е, че те до толкова са се задълбочили, че вече са на ръба!
  България е на ръба на съществуването си въобще като държава! Добре е и хората и политиците да го проумеят това нещо! Реформите трябва да започнат незабавно! Съкръщаване на разходите и тяхната ефективност трябва да са водещите критерии!

 3. 9 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 4960 Неутрално

  Истината е ,че досега лекарското съсловие служеше за "смазка"! Нали знаете за какво се използва смазването? За да не изгори двигателя!!! От старта на здр. каса здравеоп. е силно недофинансирано! Лекарите просто обираха луфта м/у системата и пациентите! Нали ако досега бяха въвели истинското остоиностяване на здр. услуги щяха да лъснат задниците на управляващите? Сегащните се хвърлят като матросовци да запушват пробоините но бързо поддадоха! Истината е че трябва сериозно да се замислим какво в кр. на краищата искаме- болница във всяка паланка ,6% здр вноска или?

 4. 31 Профил на pangelov
  pangelov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дефицитът на лекари в цяла Европа е заради социализираното здравеопазване. И по-зле ще става.

 5. 33 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#30] от "Бива тъпота,бива...":

  Няма нужда да почва работа в Германия- Либия, Алжир, Тунис са винаги готови... Ако пък е избутал каквато и да е специалност- Франция набира постоянно кадри у нас... Ако пък му се учи гръцки- островите са винаги недолекувани... Ако пък е доцент, ама не наужким, арабските емирства и Кувейт са ОК... Абе пътища много... Много от лекарите не работят в чужбина като лекари а като прислужници, но това не променя факта, че ги губим тук...

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 6. 41 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#40] от "Изумен":

  СТАВА ВСЕ ПО-НЕПРЕСТИЖНА ЗАЩОТО ВСЕ ПОВЕЧЕ ЛЕКАРИ СТАВАТ ПРОСТО ЕДНИ КОМИСИОНЕРИ- ЗАТУЙ!

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 7. 57 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  Колеги, не е толкова трудно да заминеш в чужбина. Все още има страни в които можеш да започнеш и да работиш като лекар, но ме е яд ,че в собствената си държава не можем да постигнем неща нормални за цивилизования свят и че трябва на голяма част от електората със съветски навици и мислене да обясняваме защо никой няма интерес от лоши условия и правила за лекарите и сестрите. Всеки някой ден става пациент. Яхта може и да не си купиш , но в българска болница рано или късно ще влезеш. И каквото създаде сега българското общество като условия за нормално европейско здравеопазване (включително човешкия фактор в това здравеопазване), това ще ползва когато остарее и стане зависимо от здравни грижи. Злобата да се види лекар с висок стандарт заслепява у нас всички да видят ,че този висок стандарт е инвестиция. Нужно ли е България да остане без лекари за да бъде разбрано от обществото и управляващите това...?

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 8. 61 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#56] от "Данъкоплатец":

  Не се знае колко си данъкоплатец и колко си скрил от оборота...
  Слушай чичовото плaтили сме си медицинското образование с лихвите даже. За 18 години безплатен труд съм си платил образованието много над таксите за Harvard Medical School. Между 1992 -2000 г сме работили средно за 90-110 долара на месец след като лекар в САЩ е взимал 14 000 долара месечна заплата, а всеки тъп негър в канализацията е изкарвал 8 долара на час. Сега изкарвам 800 долара месечно на което ще се смее и нигерийски доктор и продължавам да си плащам за да ви върви комунистическата здравна система ‘free of charge’…

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 9. 68 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 294 Весело

  В момента всеки новозовършил лекар който си направи труда да научи немски и се регистрира в немско бюро по труда получва минимум 10-тина предложения за работа и начална заплата от около 3500 евро...получава и уважение и признание за работата която върши

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 10. 70 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Споко пичове, обществото ще има здравеопазването, което може да си позволи... Ако това ще са палестнински доктори (например Ашраф)- нека така да е... Е, Ашраф не е доктор, а лаборант, но какво от това И понеже искам да дам съвет, да съм полезен, така да се каже- "Не се осигурявайте допълнително пенсионно- няма смисъл!"...

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 11. 72 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#59] от "Инж":

  Не става въпрос някой да осигурява специализацията. В момента много от работещите в периферията общопрактикуващи лекари не могат да специализират Обща Медицина , просто защото няма кой да работи вместо тях в периода на провеждане на специализациите, които обикновенно са на 50-150 км в областния университетски град. По света има дистанционни курсове с тестове on-line. У нас не . Не е нормално като български лекар да можеш да се регистрираш на сайта на Американската Медицинска Асоциация (АМА) и да решаваш тестове и да получаваш точки по CME (Continuing medical education , а в България чиновниците в МЗ да не осигурят такива такава форма. Пациентите на GP което е на специализация изпадат в паника и почват да му звънят ‘кога е на работа, кой го замества’ и т.н. Специализацията се превръща в кошмар и огромен допълнителен дистрес...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 12. 75 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#71] от "до уж плащалия":

  Може ли и аз да пръдна, ако не те занимавам?

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 13. 77 Профил на pangelov
  pangelov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ето ви нещо по темата :
  "Разбира се, съществува значително негласно и гласно негодувание срещу американските пари и едър бизнес, които изглежда според британците са най-виновни за бягството на талантливите им учени. Искам сега да насоча вниманието ви към два значими факта: възрастта и професионалната област на учените, споменати поименно в тези материали. Повечето от тях са трийсетинагодишни; повечето от тях са свързани с теоретичната медицина. Социализираното здравеопазване е една от утвърдените институции в британската политическа система. Какво бъдеще биха могли да постигнат блестящите младежи в условията на социализирано здравеопазване? Сами си направете изводите какви са причините за “изтичането на мозъци”, какво ще е благосъстоянието на онези, останали в социалната държава, и каква е ролята на ума в съществуването на човека. Следващия път, когато чуете и прочетете доклади за успеха на социализираното здравеопазване във Великобритания и в другите социални държави в Европа – доклади, направени от повърхностни, вторачени в конкретното умове, които не виждат отвъд настоящето, и които заявяват, че не наблюдават никаква промяна в съзнателната ефективност
  на семейните лекари, спомнете си, че изворът на ефективността, познанията и силата на семейните лекари се крие в лабораториите по теоретична медицина, и че този извор пресъхва. Това е реалната цена, която страната плаща за социализирано здравеопазване – цена, която не
  фигурира в балансите на държавните плановици, но не след дълго ще се прояви в реалността. Понастоящем ние изоставаме зад Великобритания по пътя към колективистката бездна
  – но не изоставаме особено много. През последните години в нашите вестници се появяват тревожни материали за състоянието на приема в медицинските университети. Имаше време, в което за тези учебни заведения се явяваше много по-голям брой кандидати, отколкото бяха наличните места, и само най-способните от тях, с най-високите оценки, имаха шанс да влязат. Днес броят на кандидатите в медицинските университети пада, и според някои данни скоро ще бъде по-малък от бройките, отпуснати за прием.
  Да помислим за разрастването на социализираното здравеопазване в цяла Европа, да помислим за плана “Медикеър” в САЩ, да помислим за стачката на канадските лекари в Саскачеуан и за неотдавнашната стачка на лекарите в Белгия. Да помислим за факта, че във всеки от тези случаи преобладаващото мнозинство от лекарите се бори срещу социализирането, и че моралният канибализъм на привържениците на социалната държава без колебание ги
  превръща насила в роби под дулото на оръжие. Картината беше особено красноречива в Белгия, където хиляди лекари тръгнаха да бягат от страната, без да поглеждат назад, а уж
  “хуманното” правителство прибягна до насилствена, нацистка по своя характер милитаристична мярка да мобилизира лекарите в армията, за да ги принуди да се върнат да
  практикуват. Помислете за всичко това - и после прочетете думите на д-р Хендрикс от „Атлас изправи рамене” – хирургът, който започва стачка в знак на протест срещу социализираното
  здравеопазване: “Често съм се чудил на самодоволството, с което тези хора заявяват правото си да ме поробят, да контролират работата ми, да ме насилват, да петнят съвестта ми, да смазват ума ми. На какво си мислят, че разчитат, като легнат на операционната маса да ги оперирам?”
  Това е въпросът, който трябва да се зададе по отношение на алтруистичните поробители в Белгия.
  Следващия път, като чуете дискусия за “Медикеър”, помислете за бъдещето – и особено за бъдещето на децата си, които ще живеят по време, когато най-добрите съществуващи умове
  вече няма да избират попрището на медика."
  Айн Ранд

 14. 82 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#80] от "до пръдналия":

  Благодаря! Сега ще проверя и ще те уведомя при "нужда"...

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 15. 95 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Всъщност проблемите, които се коментираттук до парите опират, но далея не само парите са проблема... Всички ние, и пациенти и лекари, много добре знаем, че тези, които трябжа да лекуват все повече се занимават с писане на разни хартийки с цел- да вземем от касата каквото можем, преди да са го взели другите... И понеже е така вече 10-на години, повечето взеха да забравят, че пациентите не се лекуват на хартия, ами наистински... Обаче за да лекуваш някой наистина си е усилие, и защо да му отделиш примерно половин час, като никой за тая работа няма да ти плати повече... Я му драсни един-два-пет хапа за 10-30-50 кинта и го прати в аптеката на ъгъла... Разликата семеен лекар-професор е в момента горе-долу в сумата на рецептата- нито един от двамата няма да иска да поеме ангажимент да ви лекува- касата не плаща за ангажинмент, а плаща за отчетеното на хартия... Изхода е, ако могат, пациентите да боледуват на хартия- те и сега го правят, но без да знаят... Амин!

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 16. 97 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#89] от "до пръдналия":

  Касова бележка чукна ли ми- дано да е от широките, че да я ползвам за нещо...

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 17. 101 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#99] от "Айде Пуснете Човека Да Си Ходи":

  Ми нали туй се опитвам да му кажа, ама то не увира...

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 18. 107 Профил на email
  email
  Рейтинг: 502 Неутрално

  ... Англия, където за 4 000 пациенти се грижат 50 общопрактикуващи лекари ...
  - - -

  Тия какво говорят?! Моето GP само, откакто е започнал да работи като такъв има над 4000 пациенти за които да се грижи. Даже в момента май са над 6000.

 19. 108 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  това с 4 000 пациента и 50 джпита е лъжа или някой е сгрешил цифрите .....живял съм там и не така ,а и статистики съм чел ...

 20. 112 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  който може да чете и анализира да види това ...
  по отношение брой лекари сме напред от повечето развити страни .......
  http://www.nationmaster.com/graph/hea_phy_per_1000_peo-physicians-per-1-000-people

  вярно малко са по старички данните ,но и населениет спада с бързи темпове ....така ,че и съотношението е подобно и сега ...

 21. 113 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#106] от "Хапче":

  Стига с твоя витамин К, витамин Д и хомоцистеина copy/paste . Банално стана. Прочети и за другите витамини най-накрая ...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 22. 115 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#109] от "NK":

  А за каското к'во ще кажеш... ? Или изискването за нов автомобил да минава по график на текущо обслужване и то само във фирмения сервиз...?

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 23. 118 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#112] от "capitalist":

  И сега се спряга това число 3.56/1000.
  Само че броя лекари подаван от бългаското МЗ не отговаря на истината . В СЗО бройката е около 28 000 лекари всъщност лекарите в България са доста под 17 000 ...
  А намаляването и застаряването на населението не спестява , а напротив нужни са още повече ресурси и лекари със специалност геронтология, които ги няма изобщо в България

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 24. 122 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#119] от "NK":

  Ама ние сме най-зинтересовани НЗОК да изчезне ,щото е посредник, а посредника е лайно както е репликата от един детски филм. И всеки да плаща само за извършена работа. Аз имам 3400 прегледа годишно, други колеги имат и повече. Нищо не ме притеснява...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 25. 123 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#118] от "Dr_Doolittle":

  имате си съюз .....
  ами пребройте се и дайте адекватните цифри не обвинявайте МЗ ....вината е ваша ........

 26. 127 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#120] от "Noname":

  В чужбина работната седмица на медиците в Германия и Франция вероятно и в другите страни в Европейския Съюз е 7 часа на ден при 35 часова работна седмица и е мотивирано с многобройни проучвания върху факторите водещи до лекарски грешки , най-често преумората на медицинския персонал.
  А според директива 2003/88/EC на Европейския Парламент от 04.11.2003 г се казва :` maximum weekly working time of 48 hours, including overtime`
  т.е. максималното работно време за работна седмица е 48 часа включително извънредния труд. Нещо повече в тази директива се фиксира, че във всеки 24 часов цикъл трябва да има 11 часова почивка. Така че работен ден над 13 часа е недопустим по европейското законодателство.
  А 24 часов труд на лекар е нарушение на човешките права по тази директива и още няколко други закона...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 27. 135 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#122] от "Dr_Doolittle":

  докторе само не лъжи ,че заплата ти е 800$ ......
  доклкото разбирам си джи пи ,с 3 400 прегледа на година ....имаш около 2 000 +_- 200 пациента ,зависи от възрастта на пациентите ти .........след смятането на всички разходи ,дохода ти е минимум 2 500 лева .....

  п.п. не ти се меся в парите но ти започна и цифрите които даваш са доста съмнителни .....

 28. 139 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  Не си информиран.
  Ежедневните прегледи 20-30 с остри оплаквания- НЗОК не ги плаща на ОПЛ защото според тях 1 лев на човек на месец е достатъчно плащане. НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ ЗАЩО СЕ ПЛАЩА НА ГЛАВА НА МЕСЕЦ ? ЗА ДА НЕ СЕ ПЛАЩА НА ПРЕГЛЕД . ЕДИНСТВЕНО ПРОФИЛАКТИЧНИТЕ ПРЕГЛЕДИ СЕ ПЛАЩАТ КАТО ДЕЙНОСТ . Освен потребителската така 2.40 друго не получава личния ви лекар ,когато ви прегледа за някакъв бронхит примерно. ТОВА НЕ Е ПРОФИЛАКТИЧЕН ПРЕГЛЕД. А ако случайно дойдете за профилактичен преглед НЗОК плаща 7.70 лв един път годишно.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 29. 141 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#116] от "до витамина":

  Туй австрийското "лекарство" и всички които го рекламират са просто за затвора, ако някой близък на болен не ги утрепе преди това...

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 30. 142 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 920 Неутрално

  За януари, разпределените пари за лекарите, които очакваха и бяха преведени, като разделих на броя на получателите - получи се цифра близка до 11,000 лв. Не са малко. Има някои лекари които от години вземат над 15,000 лв. Не говоря за супер-хирурзи или майстори на цици.

 31. 143 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#140] от "благодаря ти":

  явно много гледаш доктор хауз .......

 32. 150 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#142] от "Минувач":

  мнозинството доктори ще се изсмеят на тези 15 000 лева годишно ........
  не им вярвайте ,че са патриоти ........не са се махнали ,защото тука стандарта им е по добър от този който имат на запад .....
  а някои осъзнават ,че нямат шанс ......
  2 000 лева месечно в бг са повече от 5 000 евро на запад .......

  когато си платиш там ипотека или наем и другите разходи и глезотии ресторанти и забавления 5 000 евро не са толкова много за сносен стандарт ......

 33. 152 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#133] от "topor":

  Ами за нищо не ми служат. Те важат само за лекарите в САЩ. Просто се регистрирах в АМА за да докажа на чиновниците, че в САЩ лекарите са доста по-улеснени в специализациите. Чета медицински статии и решавам тестовете . Ако си отговорил на теста успешно ти дават възможност да си отпечаташ сертификат с присъдените точки. Ей така за спорта. Всичко това би могло успешно да се въведе в България, обаче не забравяйте кой управлява все още медицинското образование у нас - маститите Малееви доценти и професори. С малки изключения...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 34. 153 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#148] от "некапиталист":

  бъзикам се аз го гледам ......но заради хумора на доктор хауз ,а не заради леченията или да науча нещо ......все пак това е филм за забавление .....бях чел ,че на запад мног доктори са луднали ,защото пациентите очаквали лечение стил доктор хауз ......

 35. 154 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#142] от "Минувач":

  Ха-ха-ха 11000-15000 на месец ли мислиш.
  Когато почнем да взимаме толкова ,просто няма да срещнеш лекар из форумите.
  От Китцбюел до Хонолулу и от ски до сърф няма да имаме време за форуми ...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 36. 161 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#159] от "NK":

  най странно е ,че много доктори ревът за редът при комунизма ,а те тогава наистина взимаха по малко от пешо фрезиста ......те взимаха 200 /300 лева ....а работника във фабриката с осми клас 300 +

 37. 162 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#160] от "112":

  мдаа идваме от чужбина лекуваме с по ефтинджос в частна клиника построена с крадени пари и консумативи от държавната службица ....тоест да е толкова евтино сравнено със запад ние тука плащаме цената ........всички са доволни и доктора и пациента .......а най арогантното е да ни обяви за морални изроди,защо не щем да плащаме масрафа за подобни неща ...

 38. 167 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#164] от "признателна":

  не си ги уловила .......

  написах ти плащаш на 100% ,в твоя случай може и да не такъв ,но повечето от докторите практикуват и на частно и си взимат -крадът консумативите от "държавното"
  за да ги изплозват в частното ,тоест ние плащаме затова .........а консумативите са един не малък разход ........

 39. 201 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#197] от "vm":

  една приказка на място .............успех .....

  не се бой за оставищите все ще се оправим някак си......

 40. 205 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#200] от "Лекар-реалист":

  хаха за коя държава говориш бе пич ........

  кой те излъга ,че във англия и сащ е по спокойно .........

  ти смяташ ли ,че в сащ таксата за затвореният квартал е по малко от няколкостотин долара .......

  в лондон с малки изключения е много по опасно от бг и софия ...по голям е шанса да ти оберът къщата в лондон отколкото в софия ...

 41. 206 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Моето скромно мнение е да се премахне Здравеопазването, Националната здравна каса и лекарите.Господ се е погрижил за болните.Всяко населено място има гробищен парк.

  Смъртта е почивка от прокълнатия живот.
  Смъртта е закон на Битието.
  Никога да няма живот, това е моето проклятие.

  За какво са ни алчни лекари които искат да си плащаме за да ни отнемат живота.
  СМЪРТТА Е БЕЗПЛАТНА тоест Господ е платил за нашата смърт защото безплатна смърт няма както няма безплатен обяд.

 42. 209 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#204] от "Лекар":

  успех приятел ,но системата там така е направена ,че ще взимаш малко и ще имаш нисък стандарт ........бюрокрацията там е ужасна и ще си скъсаш нервите .........

  единствено което е по добро е възпитанието на хората там .......лошото е ,че шефа ти ще е черен или индиец ,а повечето от тях мразят белите чужденци и си го връщат за миналото им ,ще кажеш ,че ние сме виновни ......

 43. 211 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#208] от "112":

  не той има предвид ,че пак ще ти теглят парите със данъците и 200лева ще е прегледа ....

 44. 213 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  към заминаващите....
  сигнал са го казали най добре ....
  http://www.youtube.com/watch?v=uugFndCyMgA

  весел път ......
  http://www.youtube.com/watch?v=Zx7fFnxNH4U

  след 10 години пак ще говорим ....
  http://www.youtube.com/watch?v=5TbQ5svoAN0

 45. 215 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#212] от "112":

  знам те типично по български само гледат приходите ,а разходите и данъците ги забравят .......но на запад ще им стане лошо ......но нека пробват ,само че ги виждам по форумите да плюят запада колко е лошо на запад ........

 46. 221 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#189] от

  Глупако, аз съм частна фирма, частно здравно заведение. НИЩО В КАБИНЕТА МИ НЕ ПРИНАДЛЕЖИ НА ДЪРЖАВАТА, ОСВЕН ЕДНА МЕДИЦИНСКА КУШЕТКА, КОЯТО ДКЦ-то НЯМАШЕ КЪДЕ ДА Я СЛОЖИ и за това не съм я сменил. Плащам си наема на този кабинет, отоплението, тока,водата,изхвърлянето на медицинските отпадъци, заплатата и осигуровките на сестрата, канцеларски, медицински консумативи, разходите по колата ми с която правя домашни посещения и т.н. Сам съм си работодател и си плащам и моите данъци и осигуровките Това ,че съм се съгласил на договор на моето частно здравно заведение с НЗОК
  може само да радва редовия българин, защото щеше да плаща 30 пъти по-високи цени кеш за своето здравно обслужване.
  Ами като смяташ че лекарите са толкова добре имал си и ти равните възможности да го направиш като мен. Да, ама не си имал явно умствени възможности. Нарича се фрустрация на комплексара-неудачник, нямащ капацитет да постигне нещо в живота . Нямало е как да стане с твойто IQ и затова ролята ти в живота е на облизващ се помияр пред месарски магазин...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 47. 222 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#221] от "Dr_Doolittle":

  колко плащаш на медицинската си сестра ,док ........

  ако не й плащаш 3 000 лева заплата ,си мошеник .........

 48. 223 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Никой не иска да става лекар, учител, инженер. Всички са се юрнали да стават финансисти.
  А финанси от къде?

  "One-upmanship is the systematic and conscious practice of making one's associates feel inferior and thereby gaining the status of being "one-up" on them.
 49. 225 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#217] от "Black Pearl":

  Повечето съветски електорат под реформи разбират връщането на безплатното здравно обслужване и социалистическата поликлиника. Да ама не. Цената на здравното обслужване ще върви нагоре към европейските цени без значение кой каква реформа му се иска . Ако някой плаща на фризьорка повече от колкото на лекаря съответно и отговорността на лекаря ще бъде по-ниска от тази на фризьорка: “Упссс, тука малко те 'земах повече....”

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 50. 226 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#222] от "capitalist":

  Веднага щом започне да получава по 15 000 ще плаща 3 000 на сестрата. Иначе и сега може да й дава по толкова по т.н. гръцки модел, но лошото е, че в сферата на здравеопазването няма европейски фондове и крайните кредитори са изцяло данъкоплатците в България.

  "One-upmanship is the systematic and conscious practice of making one's associates feel inferior and thereby gaining the status of being "one-up" on them.
 51. 229 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#222] от "capitalist":

  За 3000лева на мед сестра прегледът ти трябва да струва около 60 лева.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 52. 231 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#226] от "1984":

  щом средната заплата стане 3 000 лева и ние можем да му даваме повече ....

 53. 232 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#228] от "Vuzmuten":

  Ами или ти си тъп или младите лекари са тъпи да изпускат такъв 'келепир'
  По формалната логика понеже те са повече от теб явно ти си тъпия...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 54. 235 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#231] от "capitalist":

  Ще му давате пак процент от тая заплата както и сега. Само дето тогава няма да потъват същия процент пари в администрацията на НЗОК както сега.

  "One-upmanship is the systematic and conscious practice of making one's associates feel inferior and thereby gaining the status of being "one-up" on them.
 55. 236 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#230] от "HETPE3B":

  да се пробват да карат бентлита ще се радвам ..........


  п.п. за жалост няма да стане ,ще са на най ниското ниво на хранителната верига и те го знаят ,затова ревът за пари тук и сега .....а не се пробват по света ........

  много съм ходил и видял пич .......

 56. 238 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#228] от "Vuzmuten":

  И чичо 80 % от прегледите са на деца,пенсионери с ТЕЛК, бременни и други групи все освободени от такса за наша сметка.
  Други 10% са пенсионери с такса от 1 лев и останалите 10% са с такса от 2.40 лв
  Аман от глупаци точещи лиги да гледат в канчето на доктора и неговата заплата...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 57. 240 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  На хора с не добронамерени коментари няма какво да обяснявам. Задай въпроса си на НЗОК.
  Когато всичко ни е наред ще го разберето шпо изчезването на докторите от форумите. Както няма стоматолози които да ти пишат. В зъболечението всичко е остойностено, калкулирано, а вие сте поставени в положение в което не може да лавирате и си плащате пазарно. И на стоматологът му дреме на шмайзера какво казвате...
  Скоро така ще стане и при лекарите.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 58. 244 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Плащането на брой пациенти беше добре дошло в началото на реформата за определени доктори. Понеже формулярите за записване при личен лекар се раздаваха от работодател оста хора си ги получиха с вече попълнени данни на личния лекар. Така се стигна до там, че определени "лекари" регистрираха по 5000 пациента и отгоре. После пред техните кабинети имаше огромни опашки, а пред други - никакви.

  "One-upmanship is the systematic and conscious practice of making one's associates feel inferior and thereby gaining the status of being "one-up" on them.
 59. 245 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#242] от "112":

  ХА Ха Xа днес взе Златен Скункс за най глупав извод.
  Няма кой да ви дойде да ви работи. Някой каза виетнамци. Няма да ви дойдат и виетнамски доктори, щото техните заплати във Виетнам са по-високи. Пригответе се да виждате лекари само от хуманитарни мисии...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 60. 246 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#238] от "Dr_Doolittle":


  твоята наглост край няма .......казвам ти скоро ще ти се наложи да се срещнеш с реалноста ,защото ние няма да ви плащаме ......

  ще отидете на запад да карате бентлита .....

  смешници най близкият ви досег ще е с бентлито на шефа ви ....за вас ще има метро .........

  на запад размитат за вас ,чакат ви да ви лъжа с заплащането ,за да лъжат социално слабите ,че ги лекувате .......

  направо започвам да се търкалям от смях ..........

 61. 247 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#243] от "Be@sT":

  В някои сектори цената не се определя на база на конкуренцията. Такива са например образованието (все още), комуналните услуги (понеже доставчиците на вода, ток и тн често са монополисти). Обаче цената освен на база на конкуренцията се определя и по разходите. Ти знаеш ли, какви са те? Колко струва едно ЕКГ примерно, кеото всяко ДжиПи е задължено да има? А колко му струва подръжката и консумативите? Тонерите на НР са направо без пари в сравнение с тези за ЕКГ или хартията.

  "One-upmanship is the systematic and conscious practice of making one's associates feel inferior and thereby gaining the status of being "one-up" on them.
 62. 248 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1097 Весело

  112 - мда, и като разрешим кво ше стане - ше се юрнат немски и френски доктори да лекуват великите български пациенти като тебе ли? Ей, аман от идиоти!

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 63. 250 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#246] от "capitalist":

  Моят доктор тук в Германия кара Порше Кайен, а е Афганистанец завършил в България. Немския му не е особено добър. Мислиш ли, че му е чак такава голяма трудност да си купи бентли?
  А мислиш ли, че в България няма по-добри лекари от този афганистанец?

  "One-upmanship is the systematic and conscious practice of making one's associates feel inferior and thereby gaining the status of being "one-up" on them.
 64. 251 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#243] от "Be@sT":

  Конкуренцията я прави или по-точно я потиска Здравната Каса. При условие ,че всички трябва да преглеждат на дъмпингова цена от 2.40 няма как да има конкуренция. Монополът на НЗОК е несъвместим с конкуренция. А и българският пациент не желае по-висока цена на услугата. Той може да се оплаква, но не ходи при този с по-добро качество на услугата и съответно с по-висока цена на тази услуга...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 65. 252 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#249] от "112":

  Готов съм за конкуренцията чичовото . Докарвай докторите от чужбина. Ха-ха наивник...
  Няма обаче да намериш и чукчи да ти работят. А ако поставите германски лекари в нашите условия те ще работят още по-зле и от българите , ако въобще останат и 1 час на работа.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 66. 253 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 828 Весело

  А аз чакам да се оправи таз държава!Браво да се спасяват докторите кой как може.И аз да бях доктор и аз бих изчезнал от тази кочина.А ербап глупаците дето псуват докторите ще ги питам кой ще ги лекува след 5-10г когато поостареят и имат нужда.Толкова ли не разбрахте ,че през целия "преход"
  БКП ни правят на маймуни и ни настройват един срещо друг
  а в суматохата те спокойно си крадат.
  Запитайте се защо няма желаещи за лични лекари ако са толкова богати както ги изкарвате?
  А за мед. сестрите не ми се и отваря дума ври от свободни места ама кандидатки нанайси.
  И най накрая да уточня ,не съм лекар или свързан със
  системата на здравепогубването в БГ.

 67. 255 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#250] от "1984":

  абе пич мои колеги имат самолети за милиони ,нито са по умни от мен нитоо знаят повече от мен ........и какво да направя аз харакири и да рива по форумите ,че някой ми е длъжен за нещо ....

  ако аз рева ,с право ще ми бъде казано върви и си ги изкарай парите ......

  пп ти като живеещ в чужбина нямаш право да говориш ........на меркел и афганистанеца с кайена им дръж сметка .....

 68. 257 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#252] от "Dr_Doolittle":

  каква заплата чисто за теб искаш след плащането на разхоодите ти за работата ти сега и мислиш ,че е справедлива .....

 69. 258 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#254] от "Vuzmuten":

  Плащането на брой пациенти е измислено от здравната каса, а не от нас. Ако се заплащаше за извършена дейност доходите на лекарите биха били 20-30 пъти по-високи. Само че на чиновниците в НЗОК така им изнася –да няма остойностен труд, а да се хвърлят някакви пари на брой глави. Това не е в интерес на лекарите. Както писах по-горе, аз имам 3400 прегледа годишно само чрез НЗОК (не съм броил частните), други колеги имат и повече. Нищо не ме притеснява...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 70. 259 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  Vuzmuten - ти хубаво си направил справка и си установил, че е голема далавера да си джи пи, ама айде да кажеш защо тогава, аджеба, никой не ще да става такъв... Но пък ти можеш, вместо да търсиш някой да ти купи гащите или каквото там продаваш, да завършиш медицина и да хванеш келепира от левче на пациент.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 71. 260 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#257] от "capitalist":

  Медицински преглед в момента в България не може да струва по-малко от 30-40 лева колкото е технически преглед на МПС например. Sorry нали ние не сме USA , ами затова 30-40 лева , a не 150 долара, колкото е например преглед там...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 72. 261 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#258] от "Dr_Doolittle":

  цървул аз ако не беше за направление никога нямаше да стъпя при теб ....предполагам ,че и твоте пациенти са същите и идват за да им дадеш направление ....


  много на сериозно се взе бе .......

 73. 262 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#260] от "Dr_Doolittle":

  кажи си заплатата ,която искаш недей шикалкави ........

 74. 265 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 294 Весело

  до всички тиквеници дето искат да се връщат пари за образованието:
  В цяла контитентална Европа образованеито на лекарите е безплатно и те са свободни да практикуват където решат. Докато мислите с такива категорий ще сте си на това ниво на което сте.
  В обединена Европа можеш да задържиш един лекар като му предоставиш условия за развитие и уважение, а не обвързвайки го с договри.
  И не се притеснявайте че ще останете без лекари - в момента неуспелите да влязат в български университети, основно лекарски деца, са из университетите в цяла Украйна. Скоро ще си ги получите... ще ви лекуват такива лакари каквито заслужавате ))

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 75. 266 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#260] от "Dr_Doolittle":

  аз плащам по толкова 30/40 лева за 15 минути и не рева ........

  за баба ми дадохме 100 лева за 15 минути не ми говори и то с връзки се уредихме и със здравната каса .....

  който може взима .........

 76. 268 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  В Бантустан успешната професионална реализация не е лекар а гробар. Или емигрант.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 77. 269 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Vuzmuten - по принцип съм съгласен с теб, но за мен лекарската професия не може да се сравнява с професията на един шеф на отдел продажби, примерно. Сори, но за мен е така. Както и не може някакво пишлеме, завършило УНСС с тройки да се папули в някоя банка с връзки и да изкарва повече от един лекар. То затова само в България има такова презрително обръщение към лекарите - "докторче"...

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 78. 270 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#266] от "capitalist":

  Между другото Висшият адвокатски съвет определи още от 2008 минимални нива на цените на услугите, под които не може да се слиза. 1 час юридическа консултация е определена на 60 лева. (http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2008-12-21&article=260394)

  Не виждам причини една лекарска консултация да има по-ниско остойностяване. Освен това докторът не се ограничава да ти каже по кой член от Международната Класификация на Болестите, в коя глава и на коя страница се третира твоето заболяване...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 79. 272 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#267] от "Vuzmuten":

  Ооо има да чакат младите доктори. Аз имам 18 години стаж и от 80 долара съм стигнал до 800 за тези години.
  Колеги бЕгайте бързо и не се оставяйте да ви заблуждават. Тук мисленето на пациентите е съветско, неокомунизмът се завръща с нови форми, фризьорките, футболистите и фолк-певачките са им идоли. Не допускайте грешката да останете. Тук е нормално като мутра или бакалин да имаш джип, но ако си доктор зли очи ще ви гледат всеки ден от терасите. Успокоението е ,че населението иска, не иска няма какво да прави. Някой ден ще попаднат в трапа, който сами са си изровили...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 80. 273 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#255] от "capitalist":

  По местожителство ли определяме кой може да говори и коментира и кой не? Може би твоят коментар не е на място понеже може би съм по-добре запознат със ситуацията в Германия.
  Между другото не съм роден в София. Това сигурно означава, че нямам право на мнение.

  Аз на Меркел сметка ще държа след няколко месеца когато взема двойно гражданство.

  "One-upmanship is the systematic and conscious practice of making one's associates feel inferior and thereby gaining the status of being "one-up" on them.
 81. 275 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#265] от "KLINGON":

  тиквеници ще наричаш само тези дето са те създали ,а не тези които ти плащат заплатата .....малка ти се е струвала заплата ,ами намери балъци да ти плащат ......

  гробищата са пълни с млади хора както никога досега ,само си представям ако вашата" помощ" бе по все обхватна и на ниво ,сигурно щяхме да сме три милиона вече......

  за вас още си важи лозунга .....да не оставяме ,никого да умре без лекарска помощ ......

 82. 276 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#273] от "1984":

  кой плаща масрафа бе приятел .....ти ли или тези дето викате ,че сме изроди ......ти си се чупил навреме,сега на нас остава и пенсии да плащаме и здравето на 5 милиона човека ......а ти си се изнизъл по терлици ......

 83. 277 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#273] от "1984":

  в германия нямаш право на двойно гражданство ...но ти се правиш на хитрец ако спекът нещата там се връщаш на бял кон ......


 84. 279 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#275] от "capitalist":

  Празни приказки които не можеш да докажеш с цел дискредитация и сваляне на цената на здравната услуга в България. Да ама тя ще расте. Автоморгите също са пълни с 'умрели' автомобили. Явно автомонтьорите са ги уморили преждевременно.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 85. 280 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2644 Неутрално


  До коментар [#278] от "NK":

  Фактът, че има Правителствена Болница за управляващите с неограничен бюджет и ДКЦ-та с опашки и лимити за редовия българин говори ,че управляващите (които и да са те ) нямат намерение за реформи. Една от основните манипулации е да настройват обществото срещу лекарите и така да управляват отклоняването на средства .За съжаление умствения багаж на повечето българи е такъв ,че са лесно манипулируеми и затова акцията успява. Вместо да питат къде е резерва на НЗОК , коментират колко взимал лекар и т.н.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 86. 284 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1097 Весело

  Vuzmuten - извинявай, но си противоречиш - първо пишеш, че ако твоят личен лекар бил грижовен като вуйчо ти, ще го поздравиш за новото му Порше, т.е. се разбира, че той не е грижовен. След това обаче казваш, че личната ти лекарка е много кадърна и внимателна, т.е. личния ти лекар е грижовен. Кое е вярно? И изобщо, кое от казаното от тебе е вярно?

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 87. 287 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#284] от "Slash":

  слаш ,според теб колко би трябвало да получава едно джи пи за стандарта ни.......
  за мен чисто 2 000 лева чисто на месец са нормална заплата ......и е достойно възнаграждение за стандарт за бг .... а това е долу горе средното за джи пи .....

 88. 294 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#293] от "EU":

  ами те германци и французи не идват да стават и учители ,работници във фабриките,шофьори и каквито и да било други професии .......те не идват никакви хора от ЕС да работят ......

  изключвам мениджърите на чужди компании ,които са тук да управляват туземците и някой друг от корпуса на мира ......те са малко на брой и са по други причини ...

 89. 297 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#275] от "capitalist":

  тиквеник си ти щото не си се научил да мислиш, а мене не ме мисли, аз заминах най-вече за да не се срещам с такива "капиталисти" със съветски мозъчета като тебе

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 90. 305 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#303] от "Д-р в EU":

  абе ти ме съмнява да си доктор ......щом не правиш разлика между тЕсла и теслА .....не не звучи смешно ........никола тЕсла да си чувал ........

  и друго забелязвам ,че се криете да не ви видат колите "толерантните" европейци ,защото и те ще сумтят .......
  аз нямам против докторите ,но имам против да казват ,че в европа взимали много и тук трябва да им даваме подобни пари....

 91. 308 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#303] от "Д-р в EU":

  не съм специалист ,но виж някой твой колега психиатър да те прегледа ,че нещо не си уред май ...

 92. 309 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#306] от "лекар на средна възраст":

  ами колко лекуват не знам, ама от здравната каса казаха ,че има такива работари с 5 000 /6000 .....взимат две три сестри и някой друг пред пенсиа фелдшер и бой .....

 93. 322 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#321] от "а=ха":

  наистина форумното джипи др .дулитъл или по би му отивало др. менгеле,по му отиваше да стане я бирник ,я счетоводител там му е таланта ,счетоводството е загубило един гений....като го гледам броенето на чужди пари му любимо занимание,че и прави планове да ги прибере ........
  но той е хитряга лъжи и призовава по форумите колегите си медици да се махнат в чужбина ,защото там ги чакат с нетърпение и куфарите с евра ......а менгеле никъде няма да ходи и се готви да ни спретне моноплче и да ни цеди ....

 94. 339 Профил на titan4o
  titan4o
  Рейтинг: 503 Любопитно

  да им скъсат задниците от проверки като не спазват закона.Ще ми искат потребителска такса за детето ми и аз няма да подам оплакване?За какво се мислят?Айде всеки да си върши работата и да не мрънка само

 95. 349 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#338] от "Do Dr_Doolittle":

  Ама въобще не ми дреме ,вчера си гледах други неща из интернет и сега сутринта прочетох другарите съветски 'капиталисти' какви глупости са нацвъкали. Не могат да си представят колко нелепо още утре ще влезнат в болница и там ще ядат от попарата , която им е надробил комунистическия режим през последните 65 години, пък нека се зъбят на докторите, от това положението няма да им се подобри. Глупави са тези хора , които коментират една високоплатена професия по целия свят, а не гледат какво управляващите правят за здравната система в България. Много българи са с елементарно първосигнално мислене и лесно се насъскват. Комплексари и неудачници те не могат да видят причините за проблемите и лаят в не правилната посока. Нека гледат доктора колко вземал, а през това време управляващите да им измъкват мангизите. От друга страна в България само мутрите са на почит, а не лекарите и е по лесно да крещиш на лекар колко взимал, а не на мутрата да го питаш откъде му е автомобила за 100000 долара.
  Има ли полза от такива диалози. Явно не. Двама-трима злобари пишещи по форумите нищо не могат и нищо няма да променят. Генно-модифицирани мозъци със съветски чип в главата са непрограмируеми. Как да му обясниш ,защо в целия свят здравеопазването е най-ценената сфера. Той си мисли ,че това е безплатно или най-много на цената на друга комунална услуга. Сами си свалят цената на човешки същества и се нареждат до ремонта на пералня или печка. Съответно и на много места ги третират като такива. Изоставането на България от развитите страни в доходите на медицинския персонал води до непоправими щети за пациента. Няма как да вмениш на някого отговорности , когато обществото и управляващите оценяват дейността ти по-ниско от магазинер или фризьорка. С нищо обществото не показва ,че здравеопазването е значимо в България, съответно работещите там свалят качеството с всеки изминал ден лицемерие. Пациентът не се самоопределя като клиент , а като задължително безплатно поддържан, реанимиран и рециклируем обект собственост на управляващите, които като негови господари съответно имат задачата да го ремонтират. Редовия българин смята ,че не разполага с живота си и затова не иска да дава пари за нещо с което не разполага. С този живот разполагат управляващите, мутрите, комунистите, червените капиталисти с куфарчетата, агентите, доносниците и т.н . Каквото решат те , каквото им кажат , това е предначертано.
  Нещата обаче, дори и в България имат макар и бавен, но еднопосочен път. Ние европейските заплати ще си ги извоюваме каквото и да става. Българският гражданин има интерес те да регламентирани и отговарящи на квалификацията и отговорностите. Ако продължи лицемерието, както искат. Нерегламентираните плащания ще продължат и ще се усъвършенстват. Дефицитът в здравното обслужване ще расте, разходите за здравеопазване също ще растат в геометрична прогресия на дефицита, съответно приходите в сферата на здравеопазването ще нарастват независимо кой на какво мнение е. Все по-трудно ще намират лекари, по отдалечените места ще ходят в областния град на доктор, все по-голямо ограничение на достъпа ще има не само за специалисти а и до ОПЛ. До 1-2 години всички лекари ще работят с предварително записани часове за пациентите и няма да може пациентът да влети за преглед същия ден. Ще има листа на чакащите за преглед -2-3 дни за личния лекар, 2-3 месеца за специалист 5-6 месеца за болнично лечение, всичко останало ще бъде обект само на спешната помощ. Което не поема застрахователя (НЗОК, частни фондове) ще се доплаща. Работното време на медицинския персонал ще намалява до 35 часа седмично, каквито са европейските директиви. За неявяване на профилактичен преглед здравния застраховател ще им казва да си плащат в такъв случай следващите разходи. Разни ганьовци мъкнещи се за фалшиви болнични ще духат яко супата, щото такива фалшификации на документи няма да бъдат възможни и т.н. и т.н. мнооого ще бъдат неприятно изненадани с балканските си навици. Най-вече заплащането на лекарите ще надхвърли това на фризьорките , телевизионните техници и плочкаджиите. Няма и да се срещаме по форумите да обясняваме базови неща от западната цивилизация, щото пазарната икономика просто ще ги измести и каквото и да си плямпат няма да има кой да го чете .

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 96. 350 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#343] от "За що няма нови GP-та":

  Глупости. Прочети НРД 2010:
  Чл.94. Не се установява долна и горна граница на броя ЗЗОЛ, осъществили правото си на избор на ОПЛ от лечебно заведение за ПИМП.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 97. 352 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  Ако българските лекари са алчни , то германските явно са 30 пъти по-алчни А ?
  Ама там чинно си плащате, събирате даже дарения в България и не съм чул ,че даренията са за да може някой да се лекува от 'алчните' германски или американски доктори...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 98. 357 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#356] от "ex-bg MrsDr":

  О ние не говорим за 6 цифрени сума, както виждате все още се борим лекар да взима повече от фризьорка в България. За всички които са в чужбина една съпоставка
  Преглед на бебе с извършване на имунизация комунистите в България от НЗОК са оцениели на 1.90 лв (един лев и деветдесет стотинки)
  Подстригване от фризьорка със средно образование е 7 (седем )лева.
  Който мисли да се връща в България да си разопакова куфара обратно и да не се заблуждава. Ако го мъчи някаква носталгия всеки ден като се събуди да се кръсти по 3 пъти пред огледалото и от мен да знае ,че дори да му е много трудно , да се махне от България е най-доброто решение което някога е взел през живота си. Тук в България комунизма,лицемерието,злобата към хората с истински професии и селските претенции продължават...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 99. 358 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#349] от "Dr_Doolittle":

  др. менгеле ,вие лекарите плашите ,че ще избягате на вън само внимавайте да не ви изпреварим .....

  тази икономика се държи от нас работещите в реалната икономика ......а ние намаляваме .....

  някой попита ,защо няма млади доктори да стават джипита ,ами защото няма пациенти ......дъртите джипита са монополисти с по няколко хиляди и за младите не остава нищо ,

 100. 359 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  До коментар [#357] от "Dr_Doolittle":

  пак ще те попитам ......

  едно джипи колко чисто трябва да му остават ...ако има 1 500 пациенти ....





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах