Отмяната на тоталната забрана срещу пушенето беше отложена

© Красимир Юскеселиев

Недоволни от готвените промени в закона граждани се опитаха да привлекат вниманието на депутатите към позицията си, но бяха изведени от залата.Депутатите отложиха дебатите по промените в Закона за здравето, които предвиждат либерализиране на режима за пушене. Според поправките трябва да отпадне пълната забрана за пушене на обществени места, която влиза в сила от 1 юни.


Първото четене на промените ще продължи идната сряда. Идеята за либерализирането на режима на тютюнопушене е на депутати от ГЕРБ.


Дискусията днес противопостави пушачите и непушачите сред депутатите и прерасна в дебат за толерантността на българина към останалите. Обсъждането в залата беше съпроводено и от протест на десетина граждани непушачи, които за пореден опитаха да изразят недоволството си от готвените промени в закона.
Представителите на сдружение "България без дим" бяха изведени от залата по настояване на зам.-председателя на НС Лъчезар Иванов, след като се изправиха на крака с лепенки със знак "Забранено пушенето". Ще отстояваме правата си до последно и ще протестираме до последно, категорична бе Марияна Тодорова от сдружението. Според нея ресторантьори, хотелиери и туроператори са категорични, че повече губят от разрешението за тютюнопушене на обществени места, отколкото печелят. "Ние ще продължим да протестираме, дори ако тази поправка влезе в закона. Непушачите проявиха изключително голямо търпение и бяха доста дълго време в неизгодната позиция, този път ние ще протестираме до последно", заяви Тодорова.

Емил Димитров от ГЕРБ изтъкна, че с отмяната на пълна забрана за пушене се цели да не се засегне туризма, който по думите му е един от водещите сектори в страната. Друг мотив на вносителите е да не пострада тютюнопроизводството.


Срещу отмяната на забраната се обяви съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов, който се представи като "фундаменталист-непушач". Според него въпросът е по-скоро толерантен ли е българинът и може ли да каже "аз не мога да причинявам вреда на чуждото здраве". Ако си истински европеец, не можеш да заставаш в положението на човек, който вреди на здравето на останалите, добави лидерът на ДСБ.Той призна, че не влиза в стаята на групата, "защото пушат".


Колегата му от групата Асен Агов призна, че е цивилизовано всеки да се съобразява с другия и обеща да зачита интересите на тези, които не желаят да се пуши в стаята на ПГ на Синята коалиция. Но, когато една държава попечителства над мен, без да ми осигурява всички други услуги, заради които плащам данъци и акцизи, не може да ми каже какво да правя с личния си живот, категоричен беше депутатът.


Емил Димитров не се съгласи с твърдението за нетолерантността на българите. Той обясни, че в промените изрично е предвидено да бъде обозначено къде се пуши и така всеки може да преценява дали да влезе в определено заведение или не. Костов обаче настоя Димитров да декларира конфликт на интереси по този закон, тъй като според публикации в медиите депутатът от ГЕРБ бил пряко свързан с фирма за търговия на цигари и е бил председател на асоциацията на търговците на тютюн. Димитров обясни, че преди да влезе в парламента, е напуснал всички фирми и организации и това е отразено коректно в декларацията му за конфликт на интереси.


Конфликт на интереси на шега декларира Лютви Местан от ДПС, тъй като е син на тютюнопроизводители, както и много от колегите му от групата. От името на ДПС той призова депутатите да отхвърлят законопроекта, защото трябва да се приеме за аксиома принципът "моите права свършват там, където започват правата на другия". "Не пуша от седем години и съм един от най-толерантните непушачи в групата. От днес отказвам да бъда толерантен към моите колеги-пушачи", заяви Местан.


Андрей Пантев от БСП заключи, че дискусията е станала по-гореща от обсъждането за приемането на България в НАТО. 


Представителите на сдружение "България без дим" бяха изведени от залата по настояване на зам.-председателя на НС Лъчезар Иванов, след като се изправиха на крака с лепенки със знак "Забранено пушенето". Ще отстояваме правата си до последно и ще протестираме до последно, категорична бе Марияна Тодорова от сдружението. Според нея ресторантьори, хотелиери и туроператори са категорични, че повече губят от разрешението за тютюнопушене на обществени места, отколкото печелят. "Ние ще продължим да протестираме, дори ако тази поправка влезе в закона. Непушачите проявиха изключително голямо търпение и бяха доста дълго време в неизгодната позиция, този път ние ще протестираме до последно", заяви Тодорова.

Коментари (438)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 6 Профил на lafrikandu
  lafrikandu
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#2] от "muncho":

  ейй мунчо, веднъж и ти да кажеш нещо смислено!

 2. 8 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1170 Весело

  Айдее - наизлязоха фундаменталистите. Всеки път питам - мога ли да знам, какво ви пречи да има заведения за пушачи и такива за непушачи?!? Не ходете в заведенията за пушачи бе, никой не ви кара насила. Освен това е пълна глупост, че в цяла Европа било забранено пушенето по заведенията или че европейците не пушели. Айде да сме ходили по света, да сме работили с чужденци и да знаем...

 3. 18 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#4] от "Иван":

  Логиката, както винаги, е недостатъчно задълбочен умствен инструмент в своята линейност, а това иде да поясни и отбележи факта, че наркотиците и сега са насърчавани и пазара е координиран от високи етажи на властта, но сигурно е по-приятно да се вярва, че не са.

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 4. 22 Профил на conservoir
  conservoir
  Рейтинг: 443 Неутрално

  голяма изцепка на Агов. каква услуга трябва държавата да осигури за да можеш да пушиш навън ? врата и ментови бомбони ли ?

 5. 26 Профил на conservoir
  conservoir
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Това все пак е закон за здравето, не закон за търговия или тютюнопроизводство. Ето това е типичен пример защо реформи в БГ няма - тоз ще пострада, оня ще пострада. ами айде като, ни е страх ще си отменяме собствените предложения. Браво !

 6. 28 Профил на Яра
  Яра
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Като толкова се жалват за туризма, ами да оставят само в някой барове и дискотеки по курортите да се пуши. И без това няма луд българин, който да ходи там на тези цени и това качество на обслужване.
  Даже съм склонна да остане пушенето по-принцип в баровете и дискотеките... но това да не можеш да отидеш в една сладкарница да изядеш по една торта с децата си без от всякъде да ти димят е безобразие. За всички места за хранене забраната трябва да важи с пълна сила! А за пушенето в чужбина, даже и тук като излизам с приятели чужденци никой от тях не пали цигара, докато някой на масата се храни и винаги питат дали ще е проблем, ако е да тогава изчакват и палят само навън. Но това е въпрос на възпитание и манталитет и никой закон не може да го промени.

 7. 31 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Както всеки път, отново ще напомня за една чудесна стара британска практика. Навремето в ресторантите, салоните и клубовете в общите помещения не се е пушело, затова хората са измислили специални помещения за пушене. В тяхното предверие господата си събличали фраковете, за да не се омирисват, и са обличали смокинги - да, името на този вид мъжка дреха поизлиза именно оттук. След дозата се връщали в обществото. За жалост не зная, дали тази практика се поддържа днес, но мисля че това е най-доброто решение на проблема.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 8. 34 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#20] от "Един Българин":

  Понеже очевидно сте възпитан човек (а не като олигофренът от Джебел мунчо, който само педофилия сънува), ще Ви отговоря. Въобще не става дума да се "трови" някой друг. Какво пречи да има заведения, за които се ЗНАЕ че се пуши в тях? Напълно сте прав - ако непушачите стимулират заведения където не се пуши, тези за пушачи ще намалеят сами, на принципа на естествения подбор. Аз не искам да тровя никого, нито да му нарушавам правата - искам да има заведения, в които собственикът е решил, че ще се пуши. Защо държавата иска да ми отнеме тази възможност? Получава се страхотно лицемерие - от една страна искат да взимат пари от акцизите на цигарите, както и от лицензите за продажбата им, а от друга дайте да се правим на "европейци" (пушенето те са го пренесли между другото, не тези от Анадола, така че метафората е напълно неуместна). Ами направо референдум за пълна забрана на тютюна и да приключваме въпроса. Обаче не искат. Тук говорим за елементарни права на хората - никога не съм си и помислял да пуша в болница, училище или друга обществена сграда. Заведенията обаче са друго нещо, и при условие, че тютюнопушенето не е забранено напълно всеки има право да определи правилата в СВОЕТО заведение. Проблемите на хората винаги започват тогава, когато държавата започва да им се меси в личния живот.

 9. 35 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Едно голямо браво за гражданите, изразили протеста си по този оригинален начин.

  Относно заведенията за пушачи и непушачи - това би била чиста проба нелоялна конкуренция. Освен това, когато хората излизат заедно, те не се делят на пушачи и непушачи - и всеки да си ходи в отделно заведение. Те искат да бъдат заедно. И досега това ставаше с цената на компромис от страна на едната от групите. Е, мисля, че ние непушачите достатъчно сме правили компромиси по този въпрос. На мен ми писна да бъда одимяван и след всяко излизане дрехите и косата ми да смърдят, а очите ми да сълзят. Това НЕ Е НОРМАЛНО!

  Нямам нищо против пушачите, но нека когато искат да практикуват този си навик, да излизат отвън. Нито е трудно, нито неприятно. Въпрос на елементарна култура.

 10. 36 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1410 Весело

  До коментар [#20] от "Един Българин":
  Аз също съм пушач и това не ме прави по- малко човек от непушачите...Що се отнася до това дали тровя някой- ами пуша си в кантората, която е моя лична собственост, и в дома си, който също е моя лична собственост-тровя себе си. Мислите ли, че тровя и другите , битувайки по този начин? Ако има заведения за непушачи, пушачите няма да влизат в тях и обратно... Само се чудя какъв ще бъде примерният дневен оборот на заведенията за непушачи

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 11. 37 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1170 Весело

  До коментар [#29] от "Daniel":

  Ама въобще не ме интересува, че групата на непушачите не сте важни за съдържателите на заведения. Ти се замисли върху този въпрос, мен не ме засяга. Никой не ви пречи да си направите заведения. А освен това и ти ме тровиш - като караш кола. Що ме тровиш бе, а? Я веднага забрана!

 12. 40 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1610 Весело

  ми аде де... деги ревулюцюйнерите... фезбук, блогажии, есемес, димни сигнали... и целокупно на плоштадът... даси вразумите избранниците...

  народ, дето си мрази циганите... не го чака светло бъдеще... :)
 13. 42 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  Вносителя има конфликт на интереси.
  Все пак той е пушач!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 14. 44 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#36] от "dqdomart":

  Е то това им е проблемът - че искат със закон да си направят удобства за една маргинална група клиенти. В интерес на истината и сега има заведения в които не се пуши, но те НЕ ходят там. Искат да са в "играта" с другите, ама те им пречели че пушат. Хем боли, хем сърби.

 15. 45 Профил на daniel120
  daniel120
  Рейтинг: 8 Гневно

  Да не би забраната за пушене да е навредила на туризма в Италия, Великобритания и Турция, които са много по-големи туристически дестинации от нашата.

 16. 47 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1410 Весело

  До коментар [#37] от "Alien":
  А сега го прати да живее и до Цариграско шосе, за да подиша малко чист въздух

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 17. 48 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  ТОТАЛНА ЗАБРАНА ЗА ПУШЕНЕ НА ВСИЧКИ ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА!

  КАКВО Е ТОВА - В СЪДА СЕ ПУШИ, ПО БОЛНИЦИ СЕ ПУШИ, НАВСЯКЪДЕ КАДЯТ КАТО ЗА СВЕТОВНО А НЯКОЙ ДРУГ ДА ИМ ДИША БОКЛУЦИТЕ.

  ЩЕ СИ ПУШИТЕ В КЪЩИ ИЛИ НА ОТКРИТО.

  В СГРАДИ И ПОМЕЩЕНИЯ НА ДРЪЖАВАТА, ОБЩИНИТЕ И СЪДЕБНАТА ВЛАСТ - БЕЗ ТЮТНОПУШЕНЕ ВЪТРЕ ПОД КАКЪВТО И ДА Е ПРЕДЛОГ!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 18. 54 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#46] от "dgd":

  обществени места са тия на които се събират хора.
  митинги и демонстрации също.
  Пред входовете на сградите също - или в страни или отзад.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 19. 56 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#44] от "Alien":
  По-интересното е не , че искат, а че се налага това заради недовършената синхронизация с Европейското право- ще погледна дали става въпрос за директива или не.. Ако обаче е Регламент- няма искам- не искам- въвеждаш регламента като част от вътрешното си право и с това приключва дискусията

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 20. 60 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1170 Весело

  До коментар [#43] от "muncho":

  По-спокойно, че ще получиш инфаркт бе, палячо.

 21. 62 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1410 Весело

  До коментар [#52] от "babamarta":
  Аз съм жена; деца- не ;собствени жилища-2 ; съпруг -непушач, пуша си в кухнята; котки, кучета-тц

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 22. 72 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1170 Весело

  До коментар [#57] от "bil tam":

  Я иди в Германия или Испания. Истината е друга - като забранят тотално пушенето, аз пък ще излизам много по-малко в заведения. Ама парите няма да отидат другаде. Ще отидат в банковата ми сметка, от което ще намалее потреблението и ефектът върху икономиката ще е отрицателен. Същото става в Китай - там пестят като луди, в резултат на което зависят от износ, щото вътрешният пазар е много малък. И разни студенти и др. ще останат без работа, защото те са основно сервитьори и бармани. А непушачите гордо ще ходят по улиците и ще пълнят двата останали бара в центъра на София. И ще се кефят, че са европейци - е пак с най-мръсния въздух в ЕС и най-много сърдечни заболявания, ама без гадни пушачи.

 23. 77 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#31] от "Гилгамеш":
  Ами поддържа се ,ама в частните мъжки клубове на добрата стара Англия Иначе е отлично измислено-преди важни решения, човек отива, изпушва 2-3 цигари или припалва пура и си излиза поживо -поздраво

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 24. 81 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#61] от "Пушач":

  За десет години съм ходил на лекар ДВА пъти. Един приятел, сноубордист, всяка година си чупи по нещо и лежи по болници. Не пуши. Въпрос с повишена трудност - кой е опоскал повече здравната каса? Да не говорим, че явно не знаете, че парите от акцизите на тютюна отиват за здравеопазване по закон. Тоест - купувайки си цигари аз плащам за хобито на приятелят ми сноубордист (по-точно за резултатите от него). Не обобщавайте толкова смело, защото нещата не са толкова прости.

 25. 83 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#74] от "един недядо":
  Не просто го търпя- ние се обичаме. а дали съм терористка- нека да го каже съдът и то когато е сезиран за извършено престъпление от прокуратурата....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 26. 85 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#79] от "до Alien":

  Напълно съм съгласен!!! Ето това е умна приказка - да има по-скъпи лицензи за заведения за пушачи, но такива заведения ДА ИМА. Повечето фундаменталисти отказват да ми схванат позицията - аз не съм за това пушачите да правят каквото си искат, аз съм против това да ми забраняват каквото някой си реши.

 27. 91 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#48] от "Десен":
  Че ти не си ли влизал в СГС и СРС, за да установиш, че има огрооооомни табели- :Пушенето забранено

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 28. 93 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1410 Весело

  До коментар [#90] от "2-3 цигари":
  Ква дрога, ве, човек-аз съм от друго поколение - ние пушим цигари- джойнтчетата си ги свивате вие и поколението "Игрек", заедно с Шарковете им и ред булите

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 29. 100 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#89] от "тихо, тихо.":
  Естествено, че съм устата- с думи си вадя хляба- адвокат цивилист съм Не виждам защо държавата трябва да ми се бърка в решението дали искам да се тровя с цигари,или не-а не вми предоставя чист въздух в града, нормална социална система , нормален размер на детските надбавки , обратен контрол в избирателната система и прочие деликатеси, присъщи единствено на реалната правова държава с истинско гражданско общество

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 30. 108 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#102] от "muncho":
  Прав сте , че закона не забранява пушенето- аз чакам някоя мъдра политическа глава да направи и това, и веднага се обръщам с подходяща молба в съдилищата извън Бг. за дискриминация. Естествено делото ще е срещу Бг. държава и при уважаване на молбата ми, поне и аз ще се облажа от тези осигуровки,които съм плащала години наред и дето уж отивали в бюджета

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 31. 115 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#72] от "Alien":

  Елементарна логика - Тютюнев дим + мръсен въздух е повече (по-вредно) от само мръсен въздух. А колкото до мръсния въздух, ако питаш мен, трябва да забранят вноса на трошки от Европа, да са задължителни катализаторите на колите, да има удобни велоалеи, да се стимулира ползването на градския транспорт, а не всеки да се е качил на кола и да виси в задръствания....

 32. 117 Профил на daniel120
  daniel120
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Турците май ще излязат по европейци от нас. Въведоха забраната за пушене и я спазват. Явно там повече се мисли за здравето на народа и бъдещето на нацията!

 33. 118 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#100] от "dqdomart":

  като юрист, би трябвало да знаеш, че правата на свършват там, където започват правата на другия. още някой го беше казал по-нагоре. в случая държавата не ти се меси дали да се тровиш, а да не тровиш другите. По същата логика държавата не те спира да се блъснеш с кола в крайпътно дърво, ако искаш, ама ти забранява да блъскаш другите участници в движението, нали...Не те спира да се самоубиеш, ама те преследва за убийство, нали...

 34. 122 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#114] от "минаващ":
  Хммм, странно- кой ме обижда За кое лъжа - не знам- считам, че ако си има заведение за пушачи,ще си пуша на това обществено място, тъй като то ще е законовоопределено за пушачи. В момента не нарушавам действащата нормативна база в Бг, но ако Вие сте установили че я нарушавам и върша престъпление- срещу народното здраве например- безплатна подсказка -сезирайте прокуратурата, че върша престъпление с жалба , пък ако има издадено Постановление за образуване на досъдебно производство, тогава ще му мисля

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 35. 135 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 783 Неутрално

  [#125] Мики Маус, пробелмът идва, когато сме излязли заедно. Ето, събираме се примерно компания 5-6 човека. Половината пушат, другата половина - не. Какво правим?

 36. 136 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1610 Весело

  непушачът е пасивен... седи и не прави нищо... пушачът е тоз дето извършва неккво действие... и нарушава статуквото...

  народ, дето си мрази циганите... не го чака светло бъдеще... :)
 37. 137 Профил на 4ove4encence
  4ove4encence
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар 125 - нда, има! Няма заведения за непушачи! Пък и какво ти пречи да ги откажеш?? Ааа да, вярно, не можеш!

 38. 144 Профил на 4ove4encence
  4ove4encence
  Рейтинг: 456 Неутрално

  И ако пушите просто за компанията, то трябва да сте мнооооооого прости четейки коментарите ви разбирам, че сте силно комплексирани и си го обяснявам с това, че не можете да откажете цигарите. Да! Не можете и това е, не можете и да ме обедите в противното!!!

 39. 145 Профил на Марта
  Марта
  Рейтинг: 907 Гневно

  Аз пък , като непушачка , не желая депутатите пушачи и лобисти от рода на Агов, Пантев и Димитров да тровят личното ми пространство от позицията на силата, която им дава правото да гласуват въпросната промяна . И що за Закон за здравето е този, който ще разрешава нещо ,което е вредно за здравето на хората.

 40. 146 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#124] от "dfasf":

  е, както съм казал - това е моето мнение. Ясно обществения консенсус е другаде, а после - защо качеството на живота било толкова лошо и дай да мрънкаме. Теб ако те кефи да седиш в задръствания (както се разбира от коментара ти), нормалните хора не ги кефи. Аз поне не познавам такъв човек.

 41. 148 Профил на stttt
  stttt
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Тия съвсем за мезе взимат народа..

 42. 154 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Не мога и друго да резбера - има безброй неща, които вредят на здравето на хората и също не са забранени. Едно от фундаменталните права е правото на избор. Ако аз искам да си вляза в одимено кръчме и да си пуша, защо някой ще има право да ме спира?!? Не задължавам никой да влиза с мен вътре и да "се трови". Май по-скоро искате да контролирате живота на хората, а не да правите България "европейска". Хубавото е, че сте много малко.

 43. 159 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  Двама освободени лагеристи от Белене пътуват във влака към София. Единият седи и мълчи, а другият все повтаря: "Ей виж какви красиви гори, виж какви красиви поляни.... Виж бе виж!"
  А първия без да вдига глава отговаря: "Абе да правят каквото щат, писна ми от тях"

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 44. 161 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#31] от "Гилгамеш":

  Отговарям сам на себе си, понеже темата не ми е безразлична. В коментар 31 съм дал пример за възможно решение. И моето предложение е да се направи именно така. Естествено, без смокингите и другото. Все пак умирисването с тютюн не е много по-различно от умирисването с чесън или лук - за някого доста приятни миризцми, за други - противни.

  Ето как са решили проблема на летището в Цюрих, например

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/8/8b/Camelsmokinglounge.jpg

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 45. 166 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Самият аз съм бивш пушач. Припалвам 1-2 пури седмично, от евтините, все пак удоволствието си е удоволствие. Но мнението ми е, че за тези, които практикуват този вреден навик, трябва да се създадат условия, че и те да се чувстват достатъчно комфортно. Все пак, за разлика от алкохолиците и наркоманите, никой пушач не е убил ближния си заради недостиг на доза. Така че дайте малко разбиране, разбиране, проявено към немалка част от нашето общество.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 46. 174 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 783 Неутрално

  [#165] Мики Маус, ами ето, точно затова системата, която ти сам предложи със заведенията за пушачи и непушачи няма как да работи. А ако пък т.нар. "добра вентилация" беше решение, нямаше ВСЕКИ път след посещение на бар, дискотека или средно-статистически ресторант да се прибирам със зачервени очи и вмирисани дрехи.

  Не на последно място, изграждането на качествена вентилационна система си е стабилна инвестиция, която много заведения не могат да си позволят. За какви антикризисни мерки тогава говорим?! И откъде накъде аз ще плащам надценката, включена заради разходите по вентилация, след като не пуша? Не съм съгласен.

 47. 179 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Някой тук пише за това, че пушачите трябва да бъдат инкриминирани. За негово сведение, пушачи:

  - Ърнст Хемингуей
  - Кърт Вонегът
  - О'Хенри
  - Федор Достоевски
  - Антон Чехов
  - Пьотр Чайковски
  - Джордж Гершуин
  - Игор Стравински
  - Йохан Гьоте
  - Е.Т.А. Хофман
  - Томас Ман
  - Чарли Чаплин
  - Ален Делон
  - Жан-Пол Белмондо
  - Никос Казандзакис
  - Васил Левски
  - Христо Ботев
  - Волфганг Моцарт
  - Йохан Себастиан Бах
  - Хорхе Луис Борхес
  - Федерико Маркес
  - Леонардо да Винчи
  - Блез Паскал
  - Рене Декарт
  - Алберт Айнщайн
  - Исак Нютън
  - Михаил Ломоносов
  - Дмитрий Менделеев
  - Джон Атанасов
  - Рей Бредбъри

  Да продължавам ли?

  Въпросът е в това, доколко и как да се ограничи употребяването на тютюна, а не в това, че пушачите са лоши.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 48. 189 Профил на gelethian
  gelethian
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#68] от "човек със мнение":

  Какъв заслужаващ уважение човек е Андрей Пантев? Веднъж случайно пътувах до него в един самолет от Брюксел, ами че по голям простак и с държание на мутра не бях виждал дори в култови Софийски чалга клубове. Ако това му е интелегентното на "академика" по-добре Сашка Васева да стане академик. Сегашното му поведение по въпроса за пушенето и поредното доказателсво как простаци и комунистически подлоги са заели висши длъжности в държавата.

  Alea iacta est!
 49. 190 Профил на gg2
  gg2
  Рейтинг: 233 Неутрално

  В момента точно става подмяна на чипа така както царя искаше. Българина се учи да бъде толерантен. Евентуалната загуба на непушачите в тази битка ще бъде загуба за демокрацията в България. Не може да има демокрация там където пушачите са толкова слепи за да не могат да видят, че бъркат в здравето на непушачите и ги ограничават. Подкрепете петицията.
  http://www.bgpetition.com/bez-tsigaren-dim/view.html

 50. 192 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 783 Неутрално

  [#184] Мики Маус, като спомена сладкарниците - първото нещо, което те блъска още от вратата на "Романса" в Симеоново е цигареният дим. В сладкарници "Неделя", за да стигнеш до помещението за непушачи (забито някъде в дъното и без прозорци, много ясно), трябва да минеш през целия добре-одимен салон. Е супер, много яки места да си заведеш децата, няма що.

 51. 194 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  "За" пълната забрана съм.
  Щели да пострадат собствениците на заведения.
  Тия собственици трябва да са малоумни...
  Зимата ми се налага да обикалям по няколко заведения, докато намеря такова, което да не е опушено като лисичарник.
  При 40% пушачи в страната, които могат и да не пушат, и при 60% непушачи, които не могат да пушат, не виждам от какво се притесняват собствениците на заведения.
  Познавам изключително много хора - 80% от приятелите ми, които не влизат в определени заведения, именно защото вътре се пуши и не работи вентилацията...

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 52. 196 Профил на Ahab
  Ahab
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Не само в обществени помещения ами и в обществения транспорт не трябва да се пуши!

 53. 197 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#179] от "Гилгамеш":

  На всички, които ми цъкнаха минус, искам да кажа. Зная, че пушенето е вредно и не трябва да се рекламира. И не искам оперните знаменитости като Шаляпин, заради пурата си да се разхождат с няколко пожарникари, за да не стане нещо. Но все пак малко толерантност. На мен лично ми отне 4-5 години за да се откажа напълно. Още повече, един културен пушач не пречи никому. Тия неща не стават с рязане, а с разбиране. Иначе си сгугню

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 54. 201 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#196] от "Ahab":

  Съгласен, но да отбележа само - семки също не трябва да се люпят и да се пускат на пода редом с хартишките от дюнера или станиолчето от сникерса.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 55. 204 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#166] от "Гилгамеш":
  Ахааа, даже не можете да пледирате, че сте извършил престъпление в състояние на наркотичен глад и следователно сте наказателно отговорен

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 56. 206 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Общо взето поставяме каруцата пред коня. Важна е цялостната ценностна система. Аз не мисля, че на 1 14-годишна тинейджърка ще и навреди повече 1 цигара, отколкото постоянното слушане на чалга и рап. Дори смятам, че една цигара де доста по-малко вредна от едно Шоу на Слави или някой сериал. Леле, какъв съм еретик.

  Отказването от вредните неща трябва да мине през просвещение и образование, трябва подготовка. Спрете им сега на бабите турските сериали - такъв вой ще настане! Какъвто не би настанал дори от сперането на куклата-Барби.

  Не цигарите са вредни, и не алкохолът, а начинът, по който ги употребяваме. Който има очи, да чете.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 57. 209 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1410 Любопитно

  До коментар [#171] от "muncho":
  да сте чували от познати лекари, че 90 % от заболяванията се отключват посредством механизма на вредния стрес и невъзможността на хората да понасят повишените му нива?
  Ха сега ми казете само ЕДИН АСПЕКТ ОТ ЖИВОТА В БГ,В КОЙТО НЯМА ВРЕДЕН СТРЕС- СОЦИАЛЕН, ИКОНОМИЧЕСКИ, КУЛТУРЕН, ПОЛИТИЧЕСКИ, ТРУДОВ И Т.Н.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 58. 217 Профил на Whiskey&Gunpowder
  Whiskey&Gunpowder
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Кефффффф ! Са да ви кажа нещо момчета и момичета непушачи - вие сте просто една пренебрежимо малка групичка хора и туй то. Ако това ми твърдение не ви се струва вярно - ето сега ще имате възможност да се убедите по броя на заведенията в които ще се пуши и тези в които няма да се пуши. Аз предвиждам съотношение 100:1, а вие ?

  Американската пропаганда трие мозъци!
 59. 219 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1410 Любопитно

  До коментар [#207] от "реалист":
  Ха-ха, при хора, които не са на трудов договор без управленски функции ,положението при тях може и да е различно

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 60. 220 Профил на Ahab
  Ahab
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#201] от "Гилгамеш":

  Разбира се, за това и възпитаните хора не го правят.

 61. 223 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3707 Неутрално

  Тия пушачите им е толкова замъглен мозъка, че им се привиждат някакви статистики 100 към 1. При положение, че има достатъчно обективни официални статистики, според които са малцинство. Нелепа история.

  А всъщност, се радват на победата на един картел, който вижда в тях опитни зайчета, носещи пари. Това вече е жалка история.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 62. 227 Профил на Whiskey&Gunpowder
  Whiskey&Gunpowder
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#221] от "реалист":

  Колкото невероятно да звучи света може и без теб Не знам де я видя тая мания за величие ама щом казваш.
  Мойта теза е простичка - ако непушачите са много, както се опитват да ме убедят някои форумци, ще има и много заведения за непушачи / логично звучи това някак си, съгласен? /, ако пък са пренебрежимо малко, нещо в което съм повече от убедем, почти няма да има заведения за непушачи.
  А колкото до здравната система - се пак не забравяй, че по -голямата част от цената на кутия цигари е акциза - да го внасят в здравната каса. Ако пуша примерно 30 кутии на месец -това са над 65лв които прибира държавата, доста повече от здравната осигуровка нали ?

  Американската пропаганда трие мозъци!
 63. 230 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#218] от "Стрес":
  Я сега кажете ,ама честно дали пастата за зъби, която постоянно се рекламира, наистина съдържа вещества и химишни елементи, които НЕ ВЛИЯЯТ ОТРИЦАТЕЛНО ЗА ЗЪБНИЯ ЕМАЙЛ И САМИТЕ ЗЪБИ Спомням си преди години как рекламираха паста за зъби с флуор , а сега се оказва ,че тя флуорът е доста вреден за зъбите в количествата, обозначени на онази паста.... По- възрастните хора от Запад си спомнят масовата реклама на Марлборото и как тогава цялата медицинска гилдия се е надпреварвала да доказва колко безвредни и полезни са те за сдравето на човека- мисля през 50тте години в Америка....Та ..всичко е пари , интереси за пари и ПР

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 64. 240 Профил на Whiskey&Gunpowder
  Whiskey&Gunpowder
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#237] от "muncho":

  Нещо си объркал рейса пич : ) Първо пушачите в бг са мнозинство, и второ ако махнеш хората над 50-60год. , които вярно масово не пушат, а вземеш в предвид само останалите, то пушачите са в пъти повече от непушачите.

  Американската пропаганда трие мозъци!
 65. 241 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1410 Весело

  До коментар [#237] от "muncho":
  "....Хората всъщност ходят на заведения ВЪПРЕКИ вас и отвращавайки се от вас, просто защото други заведения в БГ няма. " АМИ НАПРАВЕТЕ СИ ДЕ- ЗАВЕДЕНИЕ ЗА НЕПУШАЧИ-аз лично не влизам в заведения, където не се пуши и като отивам да хапна в Хепито до Стамболийски, сядам на законоопределените в заведението места за пушачи, щом съм пушач. Непушачите не притеснявам, защото в това заведение има добра вентилация.Е, ама ако някой собственик иска да си прави заведение, а не му се дават пари за вентилационна сиитема, служители, счетоводители , адвокат , обслужващ персонал, а иска само да лапа,естесвено, че ще е недоволен- като всеки средностатистически работодател в Бг.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 66. 243 Профил на Whiskey&Gunpowder
  Whiskey&Gunpowder
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#239] от "реалист":

  ''И не правете грешка. Аз не ви казвам да спрете да пушите! Това си е ваш личен избор, който нито искам да променям, нито да оспорвам.
  Просто не искам аз и другите непушачи да дишаме вашия пушек!''

  Стой далече от местата, в които се пуши и няма да имаш никакви проблеми с това. Колко по-просто да ти го кажа, че да ме разбереш.

  Американската пропаганда трие мозъци!
 67. 248 Профил на Whiskey&Gunpowder
  Whiskey&Gunpowder
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#244] от "Мистер Сенко":

  На личните нападки ще пропусна да отговоря..... Но това, че непушачите са мнозинство е ЛЪЖА - питай всезнайкото гоогле -там има поне няколко добре представени стат. извадки за ситуацията в бг.
  Не корпоративните интереси ме водят за носа, когато пуша, а собствения ми избор да го правя. И да правя го с ясното съзнание, че е вредно за здравето ми. И това видиш ли си е моя работа, капиш Пак теб като ти пречат толкова цигарите - ходи на места дето не се пуши и толкоз, нямаш проблем.

  Американската пропаганда трие мозъци!
 68. 253 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1410 Весело

  До коментар [#247] от "реалист":
  "аз пуша = аз правя гаден пушек и преча на другите "- сна кого преча, ако има отлична вентилационна система, която изсмуква дима?!?? това съм на място, определено за пушачи- т.е. -СЪС ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НАЛИЧИЕ НА ТАКАВА СИСТЕМА.????? Е, всеки като диша, отделя въглероден двуокис и това е гаден пушек, особено, ако не си е измил зъбите, ама чак до там- не ритам...А дали ще правя "гаден пушек" е лично право- не шофирам пияна, не смъркам наркотици, не правя секс с чужди мъже, не проституирам, на давам подкупи,нито приемам такива, плащам си даниците, не лъжесвидетелствам, не пиянствам, спазвам законите на държавата си, даже на ЕС ... Е, с какво точно Вие сте по-добри от мен и ще ми вменявате в задължение какъв пушек да произвеждам

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 69. 257 Профил на Whiskey&Gunpowder
  Whiskey&Gunpowder
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#250] от "muncho":

  Пушач=изнасилвач=убиец?!?!? Мунча , маи сестрата пак е забравила да ти донесе хапчетата.

  Американската пропаганда трие мозъци!
 70. 267 Профил на Whiskey&Gunpowder
  Whiskey&Gunpowder
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#262] от "muncho":

  Е аз не мога да разбера сега -ще има заведения за 'хора' и заведения за пушачи 'не-хора'. Ми ходите си 'по- човешки' в първите ..... Аз най-тържествено обещавам, че никога ама никога няма да дойда при вас да ви тормозя с пушеното си. Обаче моля ако вие решите да минете да седнете при нас не-хората да не досаждате с ревовете си, че ви пречим.

  Американската пропаганда трие мозъци!
 71. 272 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#261] от "Некъф Демократ":
  Именно! Ако ВСИЧКИ СОБСТВЕНИЦИ И ПРЕДПРИЕМАЧИ ИЗПЪЛНЯВАХА ТОЧНО ИЗИСКВАНИЯТА НА ЗАКОНА нямаше да има вражда между пушачи и непушачи- щяха да са си в отделни помещения и да е налице липса на противоречия в интересите им. Ето до какво води неспазването на закона...и желанието само да се вземе, респ.,да се печели, без да се дава- респ. да се правят отделни помещения за пушачи, снабдени с функционираща вентилационна система

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 72. 277 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#269] от "Мики Мау
  Ами предвид професията ми и желанието да спя спокойно и да се прибирам необезпокоявана в къщи - ПРЕДПОЧИТАМ ДА ГО СПАЗВАМ А и животът ми е все още мил, та не се намесвам в неясни игри

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 73. 283 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1410 Весело

  До коментар [#262] от "muncho":
  Еми то и Син Сити е заведение- уж за хора, но аз нищожния нечовек и за 1 милион евро не бих стъпила там

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 74. 284 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1410 Весело

  До коментар [#276] от "Иван":
  Аве, прости им ,те не знаят даже МВА какво е , ти ги караш да знаят за Лондон скуул оф икономикс

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 75. 295 Профил на Radon
  Radon
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Като искат туризма да върви да легализират марихуаната ... е тогава "туризмът" ни ще се раздвижи ...

  shake and rattle
 76. 297 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#293] от "muncho":
  "... Никой не ти забранява да се отровиш, забранено е да тровиш другите."
  Ама Вие не разбрахте ли, че когато има отделни помещения, снабдени с фукционираща вентилационна система, не тровиш другите, а обслужващия персонал сам е приел този професионален риск ?! Във всяка професия има професионален риск- нали сервитьорите например получават бакшиш, а аз напр. не получавам бакшиш в моята професия.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 77. 303 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1410 Любопитно

  До коментар [#296] от "реалист":
  Ами да- защото има хора с по 8-9 висящи дела, които например лично аз считам, че ми тровят въздуха- особено като са се дрогирали, обаче и те се разхождат по улицата, нали? И странно защо не държите отговорни собствениците на заведенията, че не изпълняват закона и именно с това те вредят на Вашето здраве, защото ТЕ СА ДЛЪЖНИ ДА ВИ ПРЕДОСТАВЯТ УСЛОВИЯТА, ОПИСАНИ В ЗАКОНА, а се нахвърляте върху пушачите ?!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 78. 308 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#300] от "Мики Маус":
  О, има - и още как- да съдиш Топлофикация например, но това е друга тема...Неяснотите са за хора, които не желаят да спазват закона, искат да наложат собствените си възгледи за здравословно или не на други хора, които съзнателно са си избрали порока "пушене на цигари" вместо например порока "крадене и изсмукване на бг.държава"...но и това е друга тема

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 79. 310 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Малка победа, но все пак победа - дискусията е стартирана и поправката няма да мине служебно. Браво на Костов и на депутатите от ДПС! (ето изречение, което никога не съм очаквал да кажа

 80. 317 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До мунчо

  За разлика от теб, уважаеми, никой друг не е наричал опонентите си във форума "пръдльовци". Или както в други дискусии - "християн-талибани". Не зная къде си получил домашното си възпитание, но от мен знай- неуважението към опонента, омаловажаването на неговите аргументи, е най-несигурният и долнопробен начин да изтъкнеш себе си.

  Ще се повторя. Ти в дискусии си ме наричал с обидни имена, аз теб - никога. Въпрос на това, къде и как си растял и възпитаван.

  Пък ако ще не пуши изобщо, пази си здравето. Но все пак, ако искаш да не мязаш на ориенталиц, мери си езика, драги. Защото и това, да си европеец, както и това да не си пушач, е въпрос на манталитет.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 81. 319 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#313] от "реалист":
  Г-не, аз като юрист смея да твърдя, че разбирам поне малко от закони и именно за това и поддържам такова становище! Ако Вие работите като пожарникар, но в закона е записано, че е Ваше задължение в пожарната кола да има винаги вода, случва се пожар, но в пожарната Ви кола липсва вода, кой ще е виновен- вие или някой друг?


  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 82. 321 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  " Ззкон за здравето
  Раздел IV.
  Дейности за въздействие върху рискови за здравето фактори


  Чл. 53. (1) Министърът на здравеопазването и други компетентни държавни органи съвместно с неправителствените организации създават условия за ограничаване на тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол и недопускане употребата на наркотични вещества, като:
  1. осъществява промотивни и профилактични дейности;
  2. осигурява достъп до медицинска помощ и социална защита на засегнатите лица.
  (2) Дейностите по ал. 1 се осъществяват чрез национални програми за ограничаване на тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол и недопускане употребата на наркотични вещества.
  (3) (В сила от 01.01.2006 г.) Едно на сто от средствата, постъпили в републиканския бюджет от акцизите върху тютюневите изделия и спиртните напитки, се използват за финансиране на националните програми за ограничаване на тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол и недопускане употребата на наркотични вещества.
  (4) Общините приемат и осъществяват регионални програми за ограничаване на тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол и недопускане употребата на наркотични вещества.
  Чл. 54. Забранява се продажбата на алкохолни напитки на:
  1. лица под 18 години;
  2. лица в пияно състояние;
  3. територията на детските градини, училищата, общежитията за ученици, лечебните заведения;
  4. спортни прояви;
  5. обществени мероприятия, организирани за деца и ученици.
  Чл. 56. (1) Забранява се тютюнопушенето в закритите обществени места, включително обществения транспорт, и закритите работни помещения.
  (2) (Отм. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 01.06.2010 г.) Министерският съвет определя с Наредба условията и реда, при които се допуска по изключение тютюнопушене в обособени зони на местата по ал. 1."

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 83. 326 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Успокойте се всички непушачи- имате налице ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА НА ВСИЧКИ НИВА ЗА НАМАЛЯВАНЕ И ОГРАНИЧАВАНЕ НА ТЮТЮНОПУШЕНЕТО

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 84. 330 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#313] от "реалист":
  ЗАКОН ЗА ЗДРАВЕТО
  Чл. 31. (1) Държавата, общините, юридическите и физическите лица осъществяват дейността си, като осигуряват опазването на жизнената среда от вредно въздействащите върху здравето на човека биологични, химични, физични и социални фактори.
  (2) При осъществяване на дейността си юридическите и физическите лица са длъжни да спазват установените здравни изисквания." Ето Ви я връзката защо трябва да се държат отговорни собствениците на заведения- сега ще се поровя още , за да Ви дам и другата, още по-ясна връзка


  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 85. 331 Профил на daniel_wahrheit
  daniel_wahrheit
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#160] от "аман от тия":

  Свалям ти шапка, приятелю! За целия коментар заедно със сравнението на края!

 86. 334 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Чл. 36. (1) (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2006 г., в сила от 01.01.2008 г.) Всеки, който открие обект с обществено предназначение, е длъжен да уведоми за това съответната РИОКОЗ по местонахождението на обекта в 7-дневен срок от започването на дейността, като посочва адреса на обекта, видовете дейности, които се извършват в него, както и името и постоянния адрес на лицето, което упражнява дейността, а ако е търговец - да представи актуално удостоверение за вписване в търговския регистър.
  (2) В срок до три месеца от уведомяването териториалните органи на държавния здравен контрол извършват проверка за спазване на здравните изисквания в обекта.
  (3) Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве създават и поддържат публичен регистър на обектите с обществено предназначение при условия и по ред, определени с наредба на министъра на здравеопазването.
  (4) (Доп. - ДВ, бр. 81 от 2006 г.) Алинея 1 не се прилага за лечебни заведения, предприятия за производство и търговия на едро с лекарства, аптеки, дрогерии и оптики, предприятия за производство, съхраняване и търговия с храни и за обекти за обществено хранене.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 87. 339 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#325] от "Italia":
  "...ие сега сядаме по масите ВИ, говедо такова, защото т. нар. маси за непушачи са в непосредствена близост до вашите и няма ефект. "
  Е,питам Ви директно- клиентът -пушач ли е виновен за това или собственика на заведението, който не е предвидил правилното разположение???? Всичко друго е бля,бля, освен ако не е Закона за здравето или Наредбата по чл.56 от Закона за здравето ( 2) (Отм. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 01.06.2010 г.) Министерският съвет определя с Наредба условията и реда, при които се допуска по изключение тютюнопушене в обособени зони на местата по ал. 1." Е, нали задължение на собствениците на заведения е да спазват подредбата на масите в зоните,които се допуска по изключение тютюнопушене????
  И ако не сте юрист, моля не коментирайте- това не е за Вашата горна глава

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 88. 341 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#313] от "реалист":
  Е сега нали Ви стана ясно- с пост № 339 ?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 89. 347 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#327] от "незначително?":
  Ами хора всякакви -свят широк- но това не означава, че ние, пушачите сме "дебелокожи носорози"...Масово манекенките напр. твърдят, че не пушат и пият.Реалността е друга.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 90. 348 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  И още- Вие виждали ли сте престъпник, който не пие, не пуши, но се дрогира и върши множество престъпления, защото аз съм виждала такова лице

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 91. 350 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#349] от "Спасен":
  Е, де ,сега да не засънуваме и Ваймарската република,и нещо за " чиста" раса - поне нат джео твърдят, че не е възможно генетично те такова жувотно,ееехххх, мечти арийски...да загърми "Пръстенът на нибелунгите" на Вагнер...., да се възнесеш в Кантовата критика на чистя разум... и да те приземи "Тъй рече Заратустра"....опс...Някой тихо бълнува на съседното легло- сетих се, че съм на 4ти километър в оная клиника, наречена България

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 92. 352 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#351] от "Ха!":
  Интересно, на каква възраст сте- поколението "Игрек"
  А иначе- щом има такава обща политика в ЕС- естествено, че ще има забрана на тютюнопушенето в заведенията.
  Щом сме подписали Договора за присъединяване към ЕС- чао, национален суверенитет, здравей протектотар- дори да се обслужват интересите на Гърция, например

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 93. 356 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  ТЕСТ

  Пред вас е една жена, която вече има 6 деца, която е бременна. Болна е от наследствен сифилис, затова част от оцелелите и към това време деца са мъртви, а другите – кой глух, кой сляп. Ще я посъветвате ли да направи аборт?

  Втора част от теста

  Налага ви се да избирате между 3 политици

  1 – доказани връзки с мафията, изпива по литър уиски на ден, множество извънбрачни връзки
  2 – пуши по кутия пури всеки ден, поливани с обилна доза коняк, често мени политическата си партия, на младини е изклинчил от военна служба по време на война
  3 – Трезвеник, непушач, вегетарианец, награден с орден за храброст, предан на една жена, обича децата.

  За кого бихте гласували?


  Отговори: 1. Ф. Рузвелт 2. У. Чърчил 3. А. Хитлер

  А ако сте посъветвали жената да абортира, значи току що сте убили Бетовен.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 94. 358 Профил на pdotchev
  pdotchev
  Рейтинг: Гневно

  Що за логика, да поставиш някакви мними печалби пред здравето на хората!

  ЗА пълната забрана!

 95. 360 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#356] от "Гилгамеш":
  Браво!!!! Съзирам доста добър интелект- дано само си имаш Енкиду

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 96. 363 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1410 Неутрално


  До коментар [#356] от "Гилгамеш":
  В този ред на мисли - да не живее и Стивън Хокинг-някакъв си болник с паралич -нищо, че е написал "По-кратка история на времето"

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 97. 365 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#354] от "???":
  Закон за здравето
  :
  Чл. 36. (1) (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2006 г., в сила от 01.01.2008 г.) Всеки, който открие обект с обществено предназначение, е длъжен да уведоми за това съответната РИОКОЗ по местонахождението на обекта в 7-дневен срок от започването на дейността, като посочва адреса на обекта, видовете дейности, които се извършват в него, както и името и постоянния адрес на лицето, което упражнява дейността, а ако е търговец - да представи актуално удостоверение за вписване в търговския регистър.
  (2) В срок до три месеца от уведомяването териториалните органи на държавния здравен контрол извършват проверка за спазване на здравните изисквания в обекта. "- ето за това- бара или дискотеката също спадат в тази категория

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 98. 370 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#369] от "666! СУПЕР":
  Е, то това са го направили още в древния Рим -за това цяла България е осеяна с терми от римско време

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 99. 371 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#256] от "Мики Маус":

  10х!!!

 100. 375 Профил на daniel120
  daniel120
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Който е против отмяната на забраната моля да подпише петицията:
  http://www.bgpetition.com/bez-tsigaren-dim/index.html

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах