Бизнесът ще плаща 70% от първите три дни болнични

© Юлия Лазарова

Тотю МладеновПрез първите три дни от болничния служителите ще получават обезщетение в размер на 70% от среднодневното възнаграждение за месеца, през който са се разболели. То ще се плаща от техните работодатели. От четвъртия ден плащанията поема Националният осигурителен институт (НОИ), като размерът им ще е 80 на сто от осигурителния доход на работника.


Това е компромисният вариант за промяна в режима на плащането на обезщетенията, до който правителството, работодателите и синдикатите стигнаха след повече от месец преговори. "Намерихме компромисен вариант, който ще затегне контрола, за да не се източват средства от НОИ, и ще даде възможност на хората, които имат нужда от болнични, да ги ползват", каза министърът на труда Тотю Младенов след днешната среща с ръководителите на работодателските и синдикалните организации, на която присъствал и премиерът Бойко Борисов.


Промяната в Кодекса за социално осигуряване, която регламентира плащането на обезщетенията e записана за гласуване в дневния ред на правителството днес и трябва да действа до края на 2010 г. Все още не е ясно кога точно ще влезе в сила, тъй като за това е необходимо решение на парламента.
В момента работодателите плащат 100% от дневното възнаграждение за първия ден от болничния, а НОИ поема обезщетението до края на отпуска по болест на 80%, но от осигурителния доход.


Президентът на "Подкрепа" Константин Тренчев заяви, че е удовлетворен от решението. Той добави, че през следващите седмици работна група от експерти ще анализира как трайно да се ликвидира проблемът с източването на бюджета на НОИ с фалшиви болнични. Тренчев каза още, че от днешното заседание на правителството "ще има много новини" като едната ще е, че няма да се вдигат данъците.


Вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров допълни, че от началото на 2011 г. ще се търси механизъм за възстановяване на сегашния ред на плащането на болничните, тъй като новият регламент ощетява служителите.


Работодателите също заявиха, че подкрепят предложението, въпреки че то увеличава разходите им. Председателят на КРИБ Иво Прокопиев (съиздател на "Дневник" и "Капитал") коментира, че антикризисният пакет на кабинета, който днес придобива финален вид, "праща много силен сигнал към чуждестранните инвеститори и кредитори на България, че страната може да поддържа финансова стабилност и за разлика от Гърция, Румъния и други съседни държави може да си позволи лукса да бъде най-привлекателното място за инвестиции в ЕС". "Пакетът е базиран на стабилизиране на бюджета по правилния начин - съчетава вдигане на приходната част с оптимизация на разходната", каза Прокопиев.


Заместник-председателят на БСК Камен Колев каза, че откакто се води дебатът за промяна в режима на плащането на болничните, са издадени със 7% по-малко листове.

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 3 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Ама те така те стимулират да си искаш по-дълъг болничен! Вместо 3 дни, по една седмица, да си поне на кяр.

  И какво? Сега се оплакват, че като смятат да копат лозето служителите си вземат болничат. Като го приемат, ще си вземат отпуск вместо болничен, та да излезе баланса на сметката.

  I don't want to believe. I want to know.
 2. 10 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  соломоново решение. Проблемите за хората с високи доходи остават.

 3. 11 Профил на Чимиджимичамиджоми
  Чимиджимичамиджоми
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Категорично отказвам да плащам два пъти за едно и също нещо! Веднъж - ЗО и още веднъж - болнични.
  Слабата държава се познава по това, че единствения и начин да съществува, е да насъсква отделни групи хора едни срещу други. Сега прехвърли НЕЙНАТА отговорност върху РАБОТОДАТЕЛИТЕ.
  Виждам, че тъпото и некомпетентно правителство вече успява да посее семката на раздора и първите искри са префръкнали.
  До работодателите - не им се връзвайте! Естествено, че няма да плащаме това, защото е абсурдно. Да не говорим, че е несправедливо и загробващо. Оцеляхме при Виденов, надявам се и при този да оцелеем. В крайна сметка, щом сме стигнали до тук, отдавна сме се научили как да заобикаляме безумията!
  До останалите - нито аз, нито който и да е, като мен сме ви врагове. През целия си опит като работодател съм се опитвал да имам с хората, които съм наел, нормални взаимоотношения. Но когато група идиоти искат от мен, да правя неща, които бавно и сигурно ме водят към фалит, няма как да стоя със скръстени ръце.
  Врагът е общ, момчета!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 4. 14 Профил на ladybird
  ladybird
  Рейтинг: 371 Неутрално

  горките работодатели, горките работници
  трагедията е пълна

 5. 16 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 778 Весело

  Айдеееееее, ново двайсет!

  Инфото за парите за болнични, процентите около тях и на кого какъв порцент ще се падне се сменя малко по-често от курса на долара.

  Лошото е, че в края на краищата върпосът е кой с колко да бъде ощипан - държава, работодател и болен (здрав носи).

  Още по-лошото е, че с нерешителността си и изключително честата смяна на мнения по изключително важни въпроси държавата става смешна и ужасно несериозна в очите на нашего данъкоплщащего брата.

  Може да е въпрос на пи-ар политика - хвърлете на медиите 100 мнения, пък да проучим какво казва населението преди да вземем решение. Това е приличен подход за идиотщини като Биг Брадър примерно. Но за държавата, особено в оношенията й с основния й кредитор - милото ни общество - е крайно обидно.

 6. 18 Профил на jako
  jako
  Рейтинг: 411 Неутрално

  МДАааааааааааааааа, ами да вземем да си плащаме и въздуха, който дишаме!?Няма да е зле!Така и бюджета ще напълним. Горко и за работодателите. http://politicheski.pogled.info/news/11641/

 7. 20 Профил на email
  email
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#11] от "Чимиджимичамиджоми":

  Абе, ти изобщо вдяваш ли каква глупост си издрънкал? Къде плащаш два пъти за едно нещо?! Здравната осигуровка трябва да покрие изцяло или частично разходите ти по лечение... а не да покрива отсъствието ти от работа! Няма такива пари които да покриват разходи при отсъствие от работа човече! А кой на кого си прехвърля отговорностите вече е друг въпрос. Както и да се нагласят нещата в изплащането на болничните винаги ще има ощетени. Ако погледнем чисто капиталистически въпросът би бил... Какви пари по дяволите искаш за това, че не си бил на работа? Това бих питал аз ако съм работодател... но нали сме все пак не-капиталисти радвайте се и на това което имате, защото може и това да нямате!

 8. 32 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1291 Гневно

  т.е. при 3 дни боледуване работодателя плаща 2 дни, а болния го духа за единия ден - егати компромиса!

  а после се чудете защо хората си разменят болести на работното място и киснат на поста дори когато са толкова зле, че са направо безполезни или дори вредни.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 9. 42 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  Лъжите на Тотю Социала и подобните правителствени чукундури че 30% от болничните са фалшиви са толкова долнопробна измислица ,че няма докъде . Единствената цел беше държавните пирамиди като НОИ да реализират натрупвания на средства без да плащат. Работодателите и работниците отделят средства за фонд ‘Временна неработоспособност и общо заболяване ‘ от своите лични пари. Имено и само за тази цел - да ги използват когато отсъстват поради заболяване. Някой обаче решава техните пари да бъдат замразени за ползване ( и пренасочени за съмнителни цели).
  Изобщо най-добре личните лекари да не издават никакви болнични , а всички да минават при назначени от Тотю Социала лекарски комисии в НОИ и там да преценяват някой дали е болен и кой колко да ползва болнични. Да видим дали бройката издадени болнични ще намалее. Нека се набутат да плащат заплати за медицинска експертиза от фондовете за заплати на самото НОИ, иначе и догодина пак ще пищят че имало злоупотреби та да отпадне още някой ден от плащанията...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 10. 56 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 742 Гневно

  Идиотска държава управлявана от олигофрени и население
  все повече оскотяващо и изпростяващо.Не подкрепям гръцкия начин с палежи и безчинства ,но пък ние сме в другата крайност
  никакъв ропот,никакви протести .Управляващите творят глупост след глупост безумие след безумие а народа трае.
  Колкото и да ми е тъжно като българин не мога да не се съглася с изказването на гръцкия синдикалист.
  Ще ми се пънат ,че сме щели да станеме най-привлекателната
  страна от европа за правене на бизнес-чудя се да плача ли или истерично да се смея .
  Колкото и да ми е дребен бизнеса вече над десет години давам работа на двайсетина човека /повечето доволни ,щом се задържат по 5-9г във фирмата/,платил съм стотици хиляди левове данъци и накрая какво става ? Идва един пожарникар
  /мутра / с мания за величие и за 10месеца така засира ситуацията ,че се чуди човек да работи ли или да замрази всичко за по-добри времена.
  Айде аз ще карам на спестявания ми тия 20 човека дето трябва да освободя?
  Еиииии народе тия ще ни затрият .Излизай на протести ,изисквай реформи и адекватна икономическа политика.Само със затягане на коланите не става.
  Ще съсипят и малкото останали дребни и средни фирми,къде ще работите после при олигарсите и червените назначени бизнесмени ли ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах