За пенсия ще се работи три години повече

© Георги КожухаровС три години ще се увеличи осигурителният стаж за мъжете и жените от 1 юли 2011 г. За сметка на това възрастта за пенсиониране няма да нараства, а ще остане 60 години за жените и 63 години за мъжете. Това съобщи министърът на труда Тотю Младенов, който представи основните промени, които предстоят в пенсионната система.


От средата на следващата година ще отпадне сегашната точкова система за пенсиониране и ще се въведе изискване за минимален осигурителен стаж. Мъжете ще се пенсионират след 40 години труд, а жените - след 37 г. В момента изискванията за тях са съответно 37 и 34 години.


Хората, които са навършили пенсионната възраст, но не им достигат до три години стаж, ще могат да се пенсионират, но пенсията им ще бъде намалена с 2.4% за всяка липсваща година. Тези, които продължават да работят, въпреки че отговарят на изискванията за пенсиониране, ще получават бонус от 2.4% върху полагащата им се пенсия за всяка допълнителна година.
От средата на 2011 г. се предвижда още увеличаване на осигурителния стаж за работещите в МВР и кадровите военнослужещи. Те ще се пенсионират след 30 години общ стаж, от които 20 трябва да са в системата на сигурността и отбраната. В момента изискването за общ стаж е 25 години, а това за длъжността е 16 г. и 8 месеца.


Част от промените ще влязат в сила още от началото на 2011 г. Сред тях са мерки за ограничаване на ранното пенсиониране. Преходният период за ранно пенсиониране от професионални пенсионни фондове ще бъде удължен до края на 2012 г., каза още министърът. Ще се въведат механизми за диференцирането на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се. В момента всички хора със свободни професии плащат осигуровки минимум върху 420 лева на месец независимо от доходите си


От началото на следващата година се предвижда осигуряването на пенсиите да става чрез механизъм, който отчита инфлацията и динамиката в БВП и на осигурителния доход за страната.


До края на май всички представени предложения ще се обсъждат в съвета за тристранно сътрудничество с работодателите и синдикатите. През юни поправките ще влязат в МС, а в началото на септември и в Народното събрание, заяви Младенов. Той добави, че основните цели на пенсионната реформа са укрепването на бюджета на НОИ и създаването на възможности за повишаване на сегашните и бъдещите пенсии.


Днес правителството, синдикатите и работодателите се споразумяха през първите три дни от болничния служителите да получават обезщетение в размер на 70% от среднодневното възнаграждение за месеца, през който са се разболели. От четвъртия ден плащанията поема Националният осигурителен институт (НОИ), като размерът им ще е 80 на сто от осигурителния доход на работника.

Коментари (184)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 4 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#1] от "ТНТ":

  Тук въпросът е , дали ще видим жив пенсионер .....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 2. 12 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 696 Разстроено

  До коментар [#6] от "Къде има работа в Бгнад 50 годишни":

  Абсолютно сте прав! При интелектуалните професии е по-поносимо, но не можем всички да сме професори и главни счетоводители. Майки с деца не искат, затова няма насърчаване на раждаемостта. Работници над 50 никой не взима и при съкращения именно те са на първи фронт. Чували ли сте за 65-годишен строител работник? Който е здрав и има кой да му плаща - да работи, но който е болен? А какво правим с учителките? Какво казват родителите децата им масово да ги учат 60-65 годишни бабки? В забавачниците всички да носят памперси - и персонал, и деца.

  I don't want to believe. I want to know.
 3. 24 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 696 Разстроено

  До коментар [#14] от "Нахендрихме си го":
  За огромно съжаление трябва да кажа, че ние българите наистина си го причиняваме сами. Причината се корени именно в ниската раждаемост. Повечето семейства сега имат само по едно дете. Това на практика създава ефекта на фунията - населението намалява прогресивно. Към момента страната е в челната десетка *в света* по застаряващо население. Четох наскоро, че до 2050 г 50% от хората в България ще бъдат над 50 г. Реално няма да има от къде да се плащат пенсии при такова положение.

  Така се получава, защото по никакъв начин не се стимулира повишаване на раждаемостта в страната. Не говоря за забрана за абортите, а за това да се увеличи толерантността към майките с деца от страна на работодатели и общество. Искаме малки българчета, за да могат те един ден да станат качествени данъкоплатци? Да създадем условия за това - по-добро здравеопазване, закрила на детето, повече детски градини, по-големи надбавки. Няма как да стане иначе.

  I don't want to believe. I want to know.
 4. 26 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 696 Разстроено

  До коментар [#20] от "Бъдещ пенсионер":

  Не само няма сили. Баба ми почина наскоро на 72. От три години не ни познаваше, нито си спомняше яла ли е на обяд и какво. Започна така преди 8 години с по-дребни неща - защо е тръгнала към хладилника или дали е спряла печката. Въпрос за икономисти, статистици и математици: 72 - 8 =?

  Не е до мързел. Когато след 30 години труд паметта и умът започват да ти изневеряват, какво правим, драги господа? Спомнете си за това един ден като станете на възраст... ако можете.

  I don't want to believe. I want to know.
 5. 30 Профил на conservoir
  conservoir
  Рейтинг: 435 Неутрално

  значи ако случайно имаш магистратура и започваш работа на 24 години, трябва да работиш 40г без прекъсване и ще се пенсионираш на 64. а пък ако ти се съберат 1 година специализация някъде и 2 години без работа .. 67

 6. 31 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Сегашните осигурителни вноски могат да се нарекат само с една дума - рекет. Защото много малко хора ще видят някаква полза от тях.
  Държавата се е превърнала в банда мутри, които нагло рекетират хората.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 7. 32 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1366 Весело

  Да се пенсионира човека,
  щом прескочи века!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 8. 37 Профил на The HunteR
  The HunteR
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#11] от "аз":

  Жените в повечето случаи раждат, което неминуемо води до поне 1 година по-малко стаж.  ПП Все още мъжете не са дискриминирани от жените, можем само да се надяваме, че няма да ни го върнат в следващите години.

 9. 44 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 696 Разстроено

  До коментар [#29] от "Бъдещ пенсионер":

  Точно така е... Алцхаймер е едно от най-страшните неща, които могат да сполетят човек. Още по-тежко е, че се предава в семейството. Но дори онези, които не страдат от тази ужасна болест, все по-често забравят с възрастта. Ако работиш това може да създаде реални проблеми.

  Мисля си, че ако баба ми сега беше на 55 г, в това състояние щеше да прекара последните 5-7 години на борсата като безработна и да живее от социални помощи и да разчита на милостта на роднини. Кой ще наеме жена, която 30 години е навивала бобини в завод и й треперят ръцете? Искам да видя уважаемите реформатори на пенсионната система как ще се справят с този проблем.

  I don't want to believe. I want to know.
 10. 46 Профил на Росен (Путлер капут)
  Росен (Путлер капут)
  Рейтинг: 3015 Гневно

  Борба до изчезването и на последният пенсионер. Така само ще има отчисления, но няма да се "прахосват" за пенсионери.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 11. 51 Профил на dobiimira
  dobiimira
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Глупост след глупост... младите да си клатят краката по кафенета (включвам в това число и себе си), а разни баби и дядовци (нищо лично), чудейки се коя година е всъщност, да се пробват да се дотътрят до пенсия... и после раждаемостта спадала, младите напускали България... ха-ха-ха... а да и как си мислят г-дата и г-жите управляващи си намира работа един човек на 50+ години? Защото в България, според моя скромен опит, ако можеше за чистачи да искат висше, щяха да го направят... ако пък имаш висше, как така на 24ри нямаш поне 3 години стаж по специалността си...

 12. 56 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 938 Неутрално

  И аз подобно на номер 54, работил съм в чужбина десетина години, а сега в България и ми прибират осигурителни вноски и то на максималния лимит, а пък е ясно, че 40 години стаж няма да натрупам. Та като няма да имам право на пенсия - хубаво. Не я и ща. Ама дай тогава барем да не плащам вноски.

 13. 60 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  До коментар [#3] от "+":

  Приятелю, ти ако за 3 години в университета не успееш да си вдигнеш доходите с поне 7%, явно нещо си сгрешил и по-добре да не си губиш времето.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 14. 62 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  До коментар [#6] от "Къде има работа в Бгнад 50 годишни":

  Не чакай да ти осигури работа някой друг, а го направи сам. Не си малък вече. Но и да чакаш не е лошо - тя неволята учи, така казват.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 15. 64 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  До коментар [#24] от "Milva":

  Не разсъждавай а прави деца като знаеш решението

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 16. 66 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  До коментар [#47] от "Венци":

  Затова ви предлагат персонализирани пенсионни сметки, ама и срещу това пищите. На мързеливия угодия няма, справка Гърция

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 17. 68 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  До коментар [#54] от "трудов стаж":

  Ако не си ги вземеш, наистина ще ти ги прибере. А в текста пише, че ще можеш да си ги вземеш като получаваш пенсия с корекция според стажа. Не е луд този, който яде баницата...

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 18. 76 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  40 години стаж за мъжете при средна продължителност на живота 66г. означава, че средния период през който ще се получава пенсия ще е 4г. Общо взето ще се работи докато сме живи.

 19. 83 Профил на dimo 58
  dimo 58
  Рейтинг: 114 Любопитно

  Едно време имаше такъв виц: Учителите пратили молба до Т. Живков да ги пенсионира по рано като написали - ДОКАТО ПРЕПОДАВАМЕ СЕ НАПИКАВАМЕ1
  Бай Тошо им отвърнал - БАБА ВИ ЦОЛА СЕ НАСИРА, НО НЕ СЕ ПЕНСИОНИРА.
  Това ли ни очаква?
  Впрочем едно малко въпросче - навремето завършваш на 18 г., 2 г. казарма, 5 години следване. като добавим 40 г. трудов стаж стават 65г. Е как ще се пенисонираш на 63 г.???

  Пътят е целта! Конфуций
 20. 86 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#71] от "Демограф":

  В турция се пенсионират сега на 45 щото в момента са в БейбиБуум, точно както и Щатите точно след войната, преди 60 години. Ама все някой ден и тези младежи ще остареят и ще чакат ранно пенсиониране и хубави пенсии. Но тогава няма да има толкова работещи щото не може да има такъв прираст безкрай - просто на земята няма достатъчно ресурси за толкова много хора да живеят добре. И съответно ще попаднат в същата ситуация като всички развити индустриални държави.

  Факта е че пенсията се осигурява от работещите - малко работещи и много пенсионери = ниски пенсии за всички. Другия вариант е малко пенсионери и малко работещи = относистелно прилични пенсии. Вариант с много работещи е временен, докато и те остареят. Така че обществото може да избира - ниски пенсии или малко пенсионери ( чрез по-късно пенсиониране ). Друг вариант няма.

 21. 87 Профил на terozavar
  terozavar
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Това за пенсиите е проба на общественото мнение, така беше и с ДДС и със здравните осигуровки... Точно по полицейски с рушветите, правиш си устата и ... ако мине. Той вълка кожата си мени, но...

 22. 88 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  До коментар [#73] от "???":

  Ключовата дума е ПРОСТОлюдие. Интелигентните хора знаят, че някакво решение трябва да се намери и не пищят, ако нямат по-добро предложение.
  Ма давайте като гърците. Трошете, убивайте, няма значение, че друга алтернатива на реформите още не е измислена.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 23. 89 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  До коментар [#76] от "Варненски":

  Нещо не ти е актуална статистиката
  http://www.google.com/search?q=българия+продължителност+на+живота

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 24. 90 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  До коментар [#80] от "Актуално":

  Толкова години комунизъм ви е промил мозъците. Как в други страни съществува предприемачество, а в България - само заетост.

  http://www.startup.bg/

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 25. 91 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  Поправка: http://startup-bg.org/

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 26. 92 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  това е наистина хубаво и най доброто възможно решение ,дано да се приеме.........ние като гърция не можем да станем ,а аз лично и не искам .....

 27. 94 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Това по 37-40 г. стаж ще имат само тези работили преди 90 г. След това масово нямаше трудови договори, осигуровки не се внасяха и пр. Не знам сега работещите на които стажа им е след 90-та година как ще натрупат толкова години?

  Всяка ръка - на крак!
 28. 95 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  До коментар [#93] от "Буд":

  Надявам се да не ти се налага да пишеш нещо на работата си, защото за тази реплика ако ти бях работодател, нямаше да съм много впечатлен.

  Питай мама вкъщи каква е разликата межди "най-много" и "средно". А чистият софийски въздух е включен и в тази статистика, а и в тази за по-високата доходност в София.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 29. 96 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  До коментар [#94] от "The.Teacher":

  Законодателят е предвидил възможността да си внасяш сам вноските. Разбира се, ако не си го правил, пак ще се окаже, че другите са много тъпи и са те прецакали.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 30. 117 Профил на 222
  222
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#113] от "малко история":

  ето ти и малко по нова история за алчната и корпоративна Америка само след 10години трудов стаж се взема минималната социална пенсия от грубо 1000лв.Възрастта за пенсиониране е същата но ако си се осигурявал за пенсия 40години пенсията ти става съвсем друга.

 31. 121 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  До коментар [#112] от "futurededo":

  Приятелю, по-добре измисли как да се развиеш в работата си, защото ако не се отлепиш от програмирането дотогава, това дали ще ти дават пари за инвалид заради слепота ще ти е най-малкия проблем. Препоръчвам ти до 45 поне тийм лидер да станеш и да понамалиш взирането в екрана.
  Въпреки, че и аз имам приятели, които са хакери на преломна възраст, но на тях реалните пари не са им страст.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 32. 125 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  До коментар [#124] от "Тошко":

  Аз тъкмо се надявах да свършиш с увода и да предложиш алтернативата, а то коментара ти взе, че свърши...

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 33. 127 Профил на pgsf
  pgsf
  Рейтинг: 22 Весело

  Трябва в закона да се вкара още една клауза.
  Ако не дай си боже някой се спомине преди навършване на пенсионна възраст, неговите наследници са длъжни да му изплащат осигуровките до предполагаемите 63 години.
  Така де, няма да се ощетява държавата заради него.

 34. 131 Профил на оstavime
  оstavime
  Рейтинг: 658 Неутрално

  И 30 повече да кажа, че ще се работи ние какво можем да направим. Още повече, че синдикатите отсъстват тряйно и едва ли не подкрепят.

 35. 135 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1006 Гневно

  В тая държава не трябва да има задължителна пенсия - който иска да се осигурява сам колкото си иска. И като остарее, да се пенсионира когато си иска и да яде каквото си е събрал. А останалите дето не са спестявали - да умрат. Ама цървулите дето не са мислили на младини ще ревнат - "държавата ни дължи това или онова". И като измрат тия тъпи поколения се надявам да следващите да разберат какво значи социална държава - значи да дадеш на обществото когато имаш за да получиш когато ти трябва помощ от това общество !!!

 36. 143 Профил на pgsf
  pgsf
  Рейтинг: 22 Весело

  Да светна наборите-висшисти, които са служили през 70-те години по задължение. 2-те години казарма се броят за трудов стаж. Дано си пазите документите от онова време.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах