МВР финализира предаването на полицейския архив преди 1944 г.

През април 2010 г. вътрешният министър Цветан Цветанов подписа тристранно споразумение с шефа на Държавна агенция "Архиви" проф. Георги Бакалов (вляво) за предаването на полицейските архиви преди 1944 г. и с председателя на комисията по досиетата Евтим Костадинов (вдясно) за прехвърлянето на архивите на ДС.

© Георги Кожухаров

През април 2010 г. вътрешният министър Цветан Цветанов подписа тристранно споразумение с шефа на Държавна агенция "Архиви" проф. Георги Бакалов (вляво) за предаването на полицейските архиви преди 1944 г. и с председателя на комисията по досиетата Евтим Костадинов (вдясно) за прехвърлянето на архивите на ДС.Ръководствата на МВР и Държава агенция "Архиви" днес ще обявят финалния етап от акцията по предаването на полицейски архиви от вътрешното министерство на държавния архив.


Това ще стане на специална пресконференция с участието на зам.-вътрешния министър доц. д-р Веселин Вучков и шефа на Държавна агенция "Архиви" проф. Георги Бакалов.


Т. нар. полицейски архиви представляват архивите на МВР в периода от 1923 г. до 9 септември 1944 г. Прехвърлянето им в Държавна агенция "Архиви" става по силата на закона за досиетата, приет през декември 2006 г. Целта е тези архиви, които по времето на комунизма са били засекретени, а след 10 ноември 1989 г. достъпът до тях – ограничен, да станат публични и изцяло достъпни за изследователи и граждани.
Въпреки законовото задължение полицейските архиви да бъдат предадени от МВР в тримесечен срок от приемането на закона за досиетата, тази разпоредба не беше изпълнена от министрите на вътрешните работи в кабинета на Станишев Румен Петков и Михаил Миков.


Изпълнението на закона стана факт едва след идването на екипа на министър Цветан Цветанов. През април тази година ръководителите на МВР, Държавна агенция "Архиви" и комисията "Костадинов" подписаха тристранно споразумение за изпълнение на закона за досиетата, свързан с двата основни архивни фонда във вътрешното ведомство.


С документа вътрешният министър Цветан Цветанов се задължи в договорени с останалите две институции срокове да осъществи прехвърлянето на полицейските архиви в Държавната агенция "Архиви", а документите на бившата Държавна сигурност в комисията по досиетата.


Очаква се на пресконференцията днес зам.-министър Вучков да предостави актуална информация и за изпълнение на споразумението по отношение на предаването на архивите на ДС.


В интервю за "Капитал" миналата седмица председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов заяви, че очаква до края на годината да получат от МВР около 85 процента от всички архивни документи на ДС, съхранявани във вътрешното министерство.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  Тези архиви бяха засекретени от комунистическите вождове след девети септември за да не излезат наяве връзките им с полицията преди девети и за да могат да шантажират съпартийците си, които не са били толкова бързи и съобразителни (като Т.Живков, например) да влезат в полицейските архиви и да изчистят своите досиета.

 2. 2 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  МВР са изчистили много архиви още в средата на 1990г. поне аз това установих а Закона за Репресираните е приет 06.1991г. с какво ще докажеш,че си репресиран? 3 тома са ми унищожили поради изтичането на давностен срок.Преписката се движеше много бавно от Комисията За Репресирани а след като са заметени повечето документи Съда на Бързо се произнесе въпреки представена присъда и документ за ефективното и излежаване и сега ще трябва да водя дело в Страсбург срещу държавата България.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 3. 3 Профил на sbssbs
  sbssbs
  Рейтинг: 170 Неутрално

  Колко ли са документите иззети от "освободителите"?
  И дали някога ще ни ги върнат,и ако ни ги върнат в какъв вид ще бъдат.

 4. 4 Профил на pleven
  pleven
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Има и друго - сега ще пъкнат нови "Активни борци" - забравени и неоценени герои, дали всичко от себеси в борбата против монархо-фашизма... Съновете и внуците на тези ветерани ще бъдат в първите редици в борбата за нов, по-добър живот и бъдеще.
  Ура !!!

  https://www.pleven.pro
 5. 5 Профил на Костов
  Костов
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#3] от "sbssbs":

  И "освободителите" между 1941 и 1944, а и сегашните ни освободители - също имат доста български документи, кой от кой по достоен за България.

 6. 6
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:02 на 13/08/2010 от неговия автор.

 7. 7 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 447 Неутрално

  ... следва Никола Гешев, ама кога...? А не само ...податъци...

 8. 8 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1369 Весело

  Сега доста другари ще изохкат, сума мемоари и шумкарски спомени ще бъдат ревизиран! "В полицията знаеха всичко", ми каза един бивш ремсист. "След първия шамар си признавахме"........Ще лъснат и нелицеприятните факти за партизанските чети, в които криминалните типове преобладават! Както и за ролята на "партизанките"....

 9. 9 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Настоятелно
  Да се качат в интернет всички документи на полицията.
  Да се постави срок от примерно последните 50 да са секретни и всичко останало да е общодостъпно и безплатно.
  Безплатно защото тези документи сме ги платили многократно при създаването им!

 10. 10 Профил на JollyRoger
  JollyRoger
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Кирливите ризи за криминалните подвизи на измислените партизани и така наречените борци против фашизма и всички останали престъпници трябва да бъдат публично обявени и осъдени. Обири на предприятия, къщи на селяни и другите нормални хора са детайлно описани от самите тях в техните "подвизи".
  Фашизъм в България не е имало никога, а залповете на аврора още кънтят в празните милиционерско-комунистичеко-интернационалистически кратуни.
  А кога "големите братушки" ще върнат царските архиви??? Никога, защото ще лъснат нападенията на съветската армия срещу Царство България по време на Първата и Втората световни войни. Кога ще бъде осъдена окупацията на Червената армия над независимата държава България, както направиха в Унгария, Чехия и т.н.

 11. 11 Профил на JollyRoger
  JollyRoger
  Рейтинг: 222 Неутрално

  За какви освободители говорите, българите винаги са били свободни хора преди 9.9.1944г. Българският лев е имал златно покритие и е бил конвертируем в цяла Европа. Имало е частна собственост и всеки е можел да пътува свободно, където си иска.

 12. 12 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1369 Весело

  Част от "партизанските подвизи" бяха описани в спомените на Давид Овадия в неговата книга "Леваневски" излязла през 1979г. Чудно как партийната цензура е допуснала отпечатването и?.......Интересно е, че в началото на демокрацията, същия този криминален тип с псевдонима Леваневски се появи жив и здрав у нас от Узбекистан. След като е имал смъртна присъда издадена след 9.9.1944г. за продължаване на убийствата и грабежите.....

 13. 13 Профил на АНТИПАТ
  АНТИПАТ
  Рейтинг: 442 Гневно

  Това е прекрасно, аз обаче искам да знам кога хора като лудия Филчев и гнидата Първанов ще бъдат съдени И ЕБАНИ В ЗАДНИКА?
  Кога престъпници като Пирински ще бъдат съдени и осъдени, кога членовете на червената партия и всичките им поддръжници ще бъдат арестувани и ЕБАНИ ПО ЗАТВОРИТЕ, кога в тази ШИБАНА ДЪРЖАВИЦА ЗАКОНИТЕ ЩЕ ВЛЯЗАТ В ДЕЙСТВИЕ??????
  КОГА ЩЕ ИМА.......................ВЪЗМЕЗДИЕ..............ИСКАМ чЕРВЕНИ ГЛАВИ НАБУчЕНИ НА КОЛ И ГИ ИСКАМ СЕГА.....

  Лесно е да се гавриш със смъртта когато тя е толкова далеч зад хоризонта.
 14. 14 Профил на danielson
  danielson
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#9] от "ju.li":

  Не забравяйте и пожарната. Там има много гнила ДС измет като почнеш от шефчето Николайчо и свършиш с шефовете на регионални звена - всичките са с повече от едно висше от Симеоново с повтаряща се втора специалност

 15. 15 Профил на Zoon Politikon
  Zoon Politikon
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Е, крайно време беше. Да видим сега истина ли са подкрепяните от косвени доказателства подозрения, че Тодор Живков и други видни "борци срещу фашизма и капитализма" преди девети септември са били агенти на полицията...

  Идиотът muncho каза: Ако линейките закъсняват в цигански квертал, това е расизъм. Но ако банда цигани убие българин, това НЕ Е расизъм.
 16. 16 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1369 Весело

  До коментар [#15] от "Zoon Politikon":

  Неи знам дали точно те са били агенти, но полицията си е имала достатъчно осведомители........

 17. 17 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1423 Разстроено

  До коментар [#16] от "dobrich":
  преди полицията си е имала достатъчно осведомители........
  сега престъпниците си имат достатъчно осведомители от полицията

  Peace sells..., but who's buying?
 18. 18 Профил на Zoon Politikon
  Zoon Politikon
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#16] от "dobrich":

  Абе, в биографията на Т. Живков, писана от автора на тази статия, си пише как през ВСВ бае ти Тодор е обикалял цялата страна с открит лист, каквито са се издавали на сътрудниците на Гестапо, с автомобил и пистолет. Така че той май е бил и агент. А иначе си прав, че много от по-редовите другари са били редови осведомители. Което обяснява защо техните деца и внуци (част от които се подвизават и в този форум) след девети с такава лекота станаха осведомители на ДС. Крушата не пада по-далеч от дървото...

  Идиотът muncho каза: Ако линейките закъсняват в цигански квертал, това е расизъм. Но ако банда цигани убие българин, това НЕ Е расизъм.
 19. 19 Профил на Гаргамел
  Гаргамел
  Рейтинг: 5792 Весело

  До коментар [#18] от "Zoon Politikon": Другара живков е бил полулегален , той се е криел но просто никой не го е търсил

 20. 20 Профил на tomanoff
  tomanoff
  Рейтинг: 8 Неутрално

  TRIABVAT NI RUMANSKITE VOENNI! NASHITE SA STRAHLIVI RUSOFILI!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах