Неволната зависимост към хапчета се разпространява на Балканите

Неволната зависимост към хапчета се разпространява на Балканите

© Мила ПоповаТази статия е изработена в рамките на Балканската стипендия за отлични постижения в журналистиката, инициатива на фондация "Робърт Бош" и фондация ЕРСТЕ в сътрудничество с Балканската мрежа за разследващи репортажи, BIRN.


Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lasombra
  lasombra
  Рейтинг: 226 Весело

  "Анскилолици" "анксиолитици" ли трябва да означава?

  Ако държиш всичко под контрол, значи не караш достатъчно бързо
 2. 2 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  "Зависимост КЪМ"?!

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 3. 3 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Когато посегне към антидепресанти за първи път, човек го прави за по-лесно - т.е., с малко странични занимания депресията отзвучава. Най-вече, когато е свързана с безделие. Както казвали в древността: безделието ражда пороци.

  Когато обаче те заболи нещо, било то зъб, гръбначен стълб, стави или шийни прешлени, което неминуемо идва с напредването на възрастта, спасението е само в болкоуспокоителните. Хората затова са ги измислили. И реномирани представители на фармакопеята ги препоръчват, като единственото решение в дадени случаи.

  Това лекарите го знаят. Но знаят и друго: Наредбата за т.н. "Зелени и жълти рецепти". И изпадат в ужас, когато се наложи да попълнят некоя такава рецепта.

  Допреди 5-6 години всички болкоуспокоителни се продаваха свободно в аптеките. И проблеми немаше. Имаше даже едно българско за зъбобол - много ефикасно и не беше скъпо. Никой не злоупотребяваше с такива лекарства, поне не беше станала проблем употребата им.

  На некой, обаче, това не се хареса: как така хората ще ги боли и нема да идват да се редят два часа на опашка за рецепта, която в края на краищата лекарят ще откаже да им даде. Ами нека ги боли, да знаят, че са зависими. Не от лекарствата, а от лекарите. Ако лекарят иска да ги боли - ще ги боли. Нема рецепта и това е. Ако много настояваш ще извика патрулката да те отведе в участъка да ти мине болката...

  Това цинично отношение към проблемите на хората е в сила до тогава, докато самият лекар не го сполети нещо, което да му причинява болка. Тогава, обаче, той сам си пише рецептата било за "Трамал", било за нещо по-силно.

  Това, което го пиша сега ще си спомните само, когато ви заболи.

  До тогава всеки ще си каже: "Това не се отнася до мен."

  Проклета да е Русия!
 4. 4 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До КДС № 3 - Подкрепям те !

  Лично аз съм за свободната търговия с лекарства. Рецептите не могат да бъдат ,,ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ" !
  Всеки сам е длъжен да се информира , какви лекарства да взема.
  ЗДРАВЕТО НА ВСЕКИ СИ Е НЕГОВА ЛИЧНА ГРИЖА !

  Недопустимо е невежите и неграмотни лекари да имат монопол върху Здравето на хората ,само за да докажат Властта си !

 5. 5 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До КДС № 3 - Подкрепям те !

  Лично аз съм за свободната търговия с лекарства. Рецептите не могат да бъдат ,,ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ" !
  Всеки сам е длъжен да се информира , какви лекарства да взема.
  ЗДРАВЕТО НА ВСЕКИ СИ Е НЕГОВА ЛИЧНА ГРИЖА !

  Недопустимо е невежите и неграмотни лекари да имат монопол върху Здравето на хората ,само за да докажат Властта си !

 6. 6 Профил на dyodi
  dyodi
  Рейтинг: 395 Неутрално

  За правописа - "бенседин" (това е диазепам), а не "бендседин". И аз, като КДС, съм против зелените рецепти. Който желае да злоупотребява, и сега намира начин да го прави. Само дето се затрудняват пациентите да си подновяват рецептата.

 7. 7 Профил на mara
  mara
  Рейтинг: 750 Неутрално

  страхотна статия, браво, Мила

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на Tuco
  Tuco
  Рейтинг: 408 Весело

  То и по телевизията върви реклама за тях и децата, а и по-възрастните посягат към тях и ги и възприемат, като "Бонбонки за всеки ден"
  Аман от тъпи реклами...
  СЕМ да се самосезира и да си направи Сепуко на часа.

  Tuco Benedicto Pacifico Juan Maria Ramirez A.K.A: The Rat
 10. 10 Профил на Tuco
  Tuco
  Рейтинг: 408 Весело

  "Жорка, дай един Проалгин!?!?!?!?!?!!?!?!?!"

  Tuco Benedicto Pacifico Juan Maria Ramirez A.K.A: The Rat
 11. 11 Профил на orimm
  orimm
  Рейтинг: 396 Неутрално

  и още две уточнения: - активната съставка на прозак е флуоксетин, а не "флуороксетин"; - здравната каса в България осигурява направления за психиатър, а не за психолог (мисля, че все още има разлика между тези две неща)

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  До коментар [#3] от "КДС":

  Абе, вие правите ли разлика между ненаркотични и наркотични болкоуспокояващи. И никога наркотични болкоуспокояващи не са се продавали без жълта рецепта в България и преди 1989 година и след това. Откъде накъде ще ти изписва лекаря трамал (или морфин) направо без да е изчерпан ефекта на НСПВС, аналгин,парацетамол. Ето това е злоупотреба с контролирани вещества. Лично при мен шансът на пациент да му бъде изписан някакъв седиращ препарат пада стръмно, ако влезе и ми каже 'Идвам за зелена рецепта да ми изпишеш диазепам (или лексотан и т.н). Това не е здравен мол в който да пазаруваш каквото си искаш. Тези препарати се отпускат по преценка на лекаря , а не по желание. Ако проблемът е сериозен редно е да бъде консултиран с психиатър. Ако пациентът не желае такава консултация поради балкански предразсъдъци не може да очаква ,че ще се мъкне всеки месец за психотропни лекарства Иначе практиката показва ,че развиват бързо зависимост и стават редовни посетители за рецепта. Само, че при тази претовареност и при попълване на един куп документация за смешната такса от 2.40 няма нужда от такава навалица пред кабинетите. А и Не бих искал срещу мен да шофира някой злоупотребяващ с и диазепам или лексотан ,защото е по-опасен отколкото този пил 200 мл ракия.
  Във всеки случай на никого не съм отказал, ако има обективни медицински показания да приема седативни средства, антидепресанти или други психотропни медикаменти.

  А в статията има някои неверни неща. Здравната Каса не осигурява направления за психолози, а за психиатри само. Положителното е, че вече все по-малко българи се притесняват от такива консултации.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на KOBA_STALIN
  KOBA_STALIN
  Рейтинг: 1251 Весело

  Въобще другари, пълни глупости.
  Някаква се била пристрастила към хапчетата. Друга някоя може да се е пристрастила към вибратора си. Аман от пристрастени...

 17. 17 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2859 Неутрално

  До КДС и Евгений.В голяма грешка сте,разбира се..По вашата логика трябва легално да се продават наркотици-пък нека хората да направят информиран избор.Ами нека и оръжия и взривни вещества се продават свободно-пък който реши нека ги ползва.Разбирам желанието да си кажеш мнението по даден въпрос,но все пак се налага и да разбираш от това ,за което говориш.В "нормалните страни"контролът върху лекарствата е много по-строг от България.И това е в интерес на пациентите.Има лекарства които могат да те убият при предозиране или да унищожат нервната ти система.Точно затова и има предвиден режим тези лекарства да се предписват само от квалифициран специалист и да се приемат под лекарски контрол,за да се избегнат нежеланите ефекти..НО разбира се "в България всеки разбира от всичко"-затова и сме една от най болните и нелекувани нации в европа-защото всеки се самолекува и води възможно -най неправилния начин на живот.Казвам го защото съм фармацевт,и ежедневно виждам доказателства за това..

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19 Профил на iliander
  iliander
  Рейтинг: 525 Неутрално

  В Р.България е масова практика от психиатрите да се изписват хапчета "на килограм" и безконтролно!
  В края на '90 години имаше масова практика от лекари да се "дрогират" пациентите без видимо заболяване.
  Сега лед като има "далавера" към здравната каса се отпускат отново "на килограм" медикаменти.

  В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
 20. 20 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  Психоактивните субстанции трябва да са на рецепта, защото, както правилно обясни и Dr_Dolittle, се взимат при необходимост, т.е. по преценка на лекар, след проведена диагностика на проблема, а не по желание на пациента.
  При нас те са на обикновена рецепта, но тук има система на ограничения какъв вид лекарства какъв специалист има право да предписва. Личните лекари могат да предписват само някои успокоителни, но антидепресантите са в ръцете на психиатрите. Изключение се прави само при изписване от болница - може да се изпише по една опаковка от каквото и да е лекарство, което вече пациентът взема (но не и да си измисляш неограничено).
  Сините рецепти (явно са еквивалент на вашите жълти или зелени) са за силни опиати - морфин, бупренорфин, фентанил и т.н.
  Като цяло чешкият пазар с лекарства е доста по-строго регулиран и дори обмислят засилване на контрола, защото например от Coldrex (за настинка) наркоманите са се научили лесно да получават первитин...

  E PLVRIBVS VNVM
 21. 21 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  До коментар [#19] от "iliander":

  Е каква е далаверата? Че се харчат пари на данъкоплатеца за медикаменти по желание на някой си зависим? А и НЗОК не отпуска диазепам или лексотан нито безплатно ,нито с намаление за нито една диагноза по техния списък. Единствено някои антидепресанти се отпускат и то само след психиатрична консултация.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 22. 22 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Наркомани, алкохолици, пушачи, нормални няма и в тия държави?
  Аз казвам има - много от нас имат хубави истории за приятели и салата с юфка и хубаво време.
  Просто никой от споменатите тука не е в тях.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 23. 23 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#17] от "yanne":
  "По вашата логика трябва легално да се продават наркотици-пък нека хората да направят информиран избор"

  Разбира се!

  Забраните само пълнят гушите на наркотрафикантите.

  Те пък, от своя страна пълнят гушите на законодателите, които с йезуитски шикалкавения продължават тоя абсурден режим на забрани.

  Ако наркотиците се продават в аптеките безплатно на наркозависимите /само с рецепта/ за неколко години по закона за търсенето и предлагането производството на изходните суровини ще намалее, особено на мака.
  И милиардите, свързани със ограничаването употребата на дрога ще бъдат използвани за неща, които са далеч по-необходими.

  Така, че аз съм ЗА легализиране на канабиса.

  За повече инфо по въпроса:
  http://www.world-mysteries.com/marijuana1.htm


  Проклета да е Русия!
 24. 24 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  На запад най-изписваните и използвани антидепресанти са на основата на жълт кантарион. Така, че при лек до умерен депресивен епизод си струва да се използват първо тези препарати на билкова основа. И у нас има достатъчен избор- Esbericum, Remotiv , Life 600 и други. В много случаи може успешно да се избегне изписването на медикаменти предизвикващи зависимост.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 25. 25 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#23] от "КДС":

  Но това, разбира се, не е в интерес на лекарите, защото нуждата от тях ще намалее драстично.

  И сега може да се каже с голема доза сигурност, че лекарските грешки, особено в областта на хирургията са донесли много повече страдания на хората от наркотиците. Като казвам това, знам за какво говоря и имам съответните аргументи.

  Само от любопитство посетете форумите за различните болести и ще разберете за какво става дума.

  Лекари... Ако ви немаше щеше да е далеч по-добре!

  Проклета да е Русия!
 26. 26 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  До коментар [#25] от "КДС":

  Напротив, по тази логика ще имаме повече пациенти - постоянни клиенти от които оборотът ще е на 6. Все едно да кажеш, че тенекеджиите ще изчезнат, ако имат повече смачкани коли.
  И к'во пищиш 'ако ви немаше'. Да не би партийният секретар да те кара под строй в поликлиниката за принудително лечение ...? Всеки, ако може да се лекува сам . И без това няма средства за всички. Отворковците, ако обичат да спестят пари на публичните фондове и да направят място на тези, които все пак разчитат на лекарите...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Ето, заради тая наглост не заслужавате никакво уважение.

  "И к'во пищиш 'ако ви немаше'" издава напълно манталитета на партиен другар, ако не на партиен секретар.

  Да не говорим, че на "ти" си говорят хора, които се познават, а съдейки по НИК-а ти - работил си само с животни.

  "Доктор" бил!

  Проклета да е Русия!
 29. 29 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  В сегашната ситуация -легализирането на наркотичните вещества и ползването на антидипресанти без рецепта е много опасно -тъй като повечето хора нямат достатъчно информация и решават на базата -кой каквото чул-да се пробва.
  Не знам защо не се набляга на превенцията, дори лекарите по някакви причини избягват да насочват пациентити си към хербални билкови рецепти и да ги насочват към физически упражнения, като е доказано че дори една дълга разходка може да повлияе изцяло на психо -физическото състояние и по време на активни спортни занимания мозъка произвежда ендорфини-хормони на щастието както ги наричат-нещо което в много по-голяма степен може да помогне, от колкото всякакви видове хапчета .Да не говорим за йога и медитации....
  И не ми изтъквайте възраста ,като причина-във фитнес клуба ,който посещавам един от най- запалените участници е едно бабе на 70,което скача аеробика и понякога изкарва по три часа усилени упражнения ,даже ми сподели ,че лекарят ѝ я заподозрял в пристрастеност към фитнеса и, ѝ дал съвет да почива повече ,което аз опровергах на момента и ѝ казах да почива ,когато чувства нужда ,а не по предписание

 30. 30 Профил на Дива селянка
  Дива селянка
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Ъм така ще е. Като хората спряха да се обичат и да си споделят. Ей ся тук сме една купа кукувци дето щракаме по клавиатурата и се правим на по-по-най щото сме пълен въздух иначе. А за аутсайдерите са измислени и хапчетата. Наред с военнопромишления комплекс са най-печелившата индустрия в САЩ и света

  Дреме ни за мнението на гоите! И хич не ни трябва вашата прошка , стадо! КАРЛА
 31. 31 Профил на swedishdoctor
  swedishdoctor
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Големи и добре направени популационни изследвания показват 4е 25% от мъжете и около 50% от жените ще изпълват критериите за депресия според DSM-IV-TR някой период между 15 и 70 годишна възраст. При половината от засегнатите епозодът ще се повтори поне веднъж. Вклю4им ли и тревожност цифрите стават още по-високи. Така 4е това не е балкански феномен (въпреки 4е според българската статистика преди няколко години бяха регистрирани над 3000 самоубийства в БГ и 1300 в Швеция, население 10млн)
  Жълт кантарион никой лекар не предписва, поне в Скандинавия
  Същите проблеми има с псикотерапията - струва скъпо
  А това за щастието и парите - има връзка до известно ниво...но много богатите са по-нещастни от умерено заможните...А може да не ви се вярва, но хората в Африка се оценяват за по-щастливи от западно европейци и американци...щото не е още една кола пред гаража това което ти запълва празнината в душата, колкото и да се надяваш

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Пропускате, че през интернет може да се поръча какво ли не. Хората, имащи нужда от такива неща, ако не могат да ги получат законно с рецепта, ще се снабдят по втория или третия начин.
  Не е ли по-добре лечението да става под контрола на лекар? С контролирани от лекаря, а не от пациента дози?

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 37. 37 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  До коментар [#31] от "swedishdoctor":

  Според СЗО нивото на самоубийствата към 2006 г е;
  13.0 /100000 в България и
  13.2 /100000 в Швеция

  http://www.who.int/entity/mental_health/media/bulg.pdf
  http://www.who.int/entity/mental_health/media/swed.pdf


  Според предишни класации България е била на 48-място по самоубиства , а Швеция е била на по предното 28-мо място.

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_suicide_rate

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 40 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#37] от "Dr_Doolittle":
  Големия брой самоубийства в Шотландско и скандинавските страни идват от лошото време-вечно сиво ,мрачно и дъждовно,лятото -много кратко и хората се затварят в себе си ,не споделят /то се счита едва ли не неприлично/ ,та не е чудно ,че се развиват тежки депресии

 41. 41 Профил на dyodi
  dyodi
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#21] от "Dr_Doolittle":

  В позитивния лекарствен списък на НЗОК са включени Ривотрил и Ксанакс, предписват се на специална рецептурна бланка (зелена рецепта).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах