Мюсюлманите празнуват Курбан байрам

Мюсюлманите празнуват Курбан байрам

© Николай ДойчиновГолемият мюсюлмански празник Курбан байрам започва днес с молитва в повече от 1100 джамии в страната, съобщи пред БТА и.д. зам. главен мюфтия Ведат Ахмед.


В София началото на байрамския намаз (празнична молитва) е в 8.06 ч., а в останалите райони на страната няколко минути по-рано или по-късно в зависимост от географското разположение (колкото по на изток се намират, толкова по-рано), уточни Ахмед.По време на празничните дни мюсюлманите посещават роднини и близки, по-младите целуват ръка на по-възрастните, с което им засвидетелстват уважението си и им искат прошка, а скараните е редно да се помирят. Особено важно е да се посетят близки, които са болни или немощни. Празникът е вълнуващ за децата, които по традиция се даряват с пари и лакомства.Курбан байрам в свещения град Мека ще посрещнат 390 мюсюлмани от България. Хаджът е едно от петте основни задължения в ислямската религия.


Курбан байрам символизира смирението, покаянието, помирението и опрощението. В днешния ден Арафе мюсюлманите трябва да постят и да се подготвят за посрещането на гости за празника.


Нощта срещу празника е благословена и на вярващите се препоръчва да се молят горещо. След нощния намаз до късно те четат откъси от свещения Коран. Вярва се, че в тази нощ молитвите непременно биват чути, а желанията се сбъдват. Празникът продължава четири дни и свършва след следобедния намаз на четвъртия ден.


Първият ден започва със сутрешния намаз, последван от проповед на имама, който припомня основните ценности в исляма и дава наставления за правилното изпълнение на жертвения ритуал - курбан. Задължително в този ден се дава садака (подаяние) на по-бедните. За жертвени животни в исляма са определени овенът или овцата, коза или яре, теле, крава или бик и камила, като дребният добитък трябва да е навършил една година, а едрият - две.


Задължителни елементи от ритуала на жертвоприношението са споменаването на името на Аллах и произнасянето на "текбир" (своеобразна мантра в исляма, възхваляваща Всевишния), обясни Ведат Ахмед. По възможност ритуалът трябва да се изпълни от духовно лице. Месото на курбана се разделя на три части: едната се дава на бедни и нуждаещи се хора, с другата се гощават гостите, а третата остава за семейството.

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Johnace
  Johnace
  Рейтинг: 388 Весело

  Много благодаря за подробните обяснения, но въобще не ме интересува какво празнуват, кога, как и по колко!

 2. 2 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 736 Весело

  Чуламбата кога се прави?

  За едни благата, за други ла*ната
 3. 3 Профил на повелителя на пуйките
  повелителя на пуйките
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "Johnace":

  да прав си

 4. 4 Профил на chichkovuychev
  chichkovuychev
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Най-добрите ми приятели са мюсюлмани - турци и категорично твърдя, че са много коректни, лоялни и най-доб-ронамерени били винаги към мене и семейството ми. Живял съм 22 години при тях и убедено твърдя че съм видял само добро от тези хора. И на този техен празник са ме почитали,без да пропуснат. Аз също съм ги почитал на всички християнски празници и това са го приемали съвсем нормално, без обида и докачение. Така че стига сте плюли и хулили незаслужено едни обикновени хора, които не са ви отнели нищо...

 5. 5 Профил на subandhu05
  subandhu05
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Честит празник на всички празнуващи!

 6. 6 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Мюсюллманите в България са едни от най- работливите ,честни
  и почтени хора.Ние християните можем да вземем много поуки
  от тях.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах