Борисов заменя Станишев като антигерой в интернет, сочи изследване на "Медиен мониторинг"

Борисов заменя Станишев като антигерой в интернет, сочи изследване на "Медиен мониторинг"

© Асен Тонев

Бойко Борисов заменя Сергей Станишев като антигерой в блоговете през 2010 г.", е изводът на медийния експерт Марина Кирова от Лаборатория "Медиен мониторинг" в изследването й "Българската блогосфера: политическа (не)употреба". Проучването беше представено на конференцията "Медиите и политиката", организирана от Фондациите "Медийна демокрация" и "Конрад Аденауер"


Изследването показва рязък спад на публикациите в блоговете на политиците за миналата спрямо 2009 г. "Предизборната истерия премина и интернет каналът за контакт с избирателите не се използва пълноценно или изобщо е спрян", коментира Кирова. Еврокомисарят Кристалина Георгиева и министрите Симеон Дянков и Николай Младенов имат все още функциониращи блогове. Общият брой публикации е 333, което е 3 пъти по-малко от 2009г.


Колкото повече традиционните медии мълчат по важните въпроси и теми, толкова повече се засилва влиянието на блогосферата, показват още данните. Наблюдава се ръст на политическите публикации, като според изследването киберпространството се превръща в реалната опозиция на властта.




Факт е появата на силни уеб страници на традиционните медии - както на електронни, така и на печатни, като все повече от тях се превръщат в достоверни източници на информация. "Много журналисти поддържат собствени блогове и сайтове, където пишат без да се съобразяват със средата, в която работят", показват данните.


Въпреки слабото си участие в интернет, политиците осъзнават значението му, каза Марина Кирова и допълни, че неуспешният опит за регулативни рестрикции за българските блогъри през 2010 г. е нещо, което трябва да се запази.


"Бойко Борисов е еротичният Крали Марко на управлението, който е абсолютен герой в сайтовете за видеосподеляне", показва изследването "Vbox7: политика домашно производство" на експерта Юлия Роне от "Медиен мониторинг".


Политиката обаче е едва на 30 място по посещаемост от 33 възможни категории, показват данните. "Политиката е последната грижа", обобщва Роне. Според нея се наблюдават повече националистически клипове, които са свързани с политиката ни спрямо съседките ни Турция и Македония.

Ключови думи към статията: