Сирни Заговезни: ден за прошка

© Георги Кожухаров

По традиция на Сирни Заговезни се палят големи огньове, които се прескачат за здравеДнес е Сирни Заговезни (Прошка).


Празникът се чества винаги седем седмици преди Великден и поставя началото на най-продължителния пост през годината - до Великден. Обредността е подчинена на подготовката за този пост и носи идеята за "последно облажаване".


Вечерта на празника при родителите се събират семействата на техните синове, дъщери, внуци, за да заговяват от млечни храни. За трапезата се приготвят баница със сирене, риба, варени яйца, варено жито, бяла халва с ядки.На трапезата се извършва и обичаят хамкане: на червен конец се привързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки се стреми да хване яйцето (халвата) с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.


Празникът е известен още и като Неделя на Всеопрощението. На този ден по-младите обикалят по-стари роднини и близки - свекър, свекърва, тъст и тъща, кумове, по-възрастни братя и сестри, и навсякъде по-младите искат прошка за изминалата година и целуват ръка на домакините, като изричат традиционните думи на прошката: "Прощавай, мале, тате..." "Просто да ти е, Господ да прощава" е задължителният отговор.


На този ден се четат Христовите думи: "Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви."


Характерен за празника е обичаят Оратници, свързан със запалването на празнични огньове. Традицията повелява високите пламъци да бъдат прескачани, което според народните поверия носи здраве. В Североизточна България ритуалът е известен като Паликош. Вижте във видеорепортажа на "Импакт прес груп" как в нощта преди Сирни Заговезни жителите на варненското село Приселци гониха злите сили и прескачаха огъня за здраве, плодородие и дълголетие.

Ключови думи към статията:

Коментари (86)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНи3А
  ЗаНи3А
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  Простете! Простено да е...
  Идва ПРОЛЕТТА!

  Обогатявай своя свят, опознавайки света на другите...
 2. 2
  RED MAFIA
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 3. 3 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1366 Весело

  Б. Б., прошка дай ми,
  дето ежедневно си
  в мойте епиграми!

  www.berbenkov.hit.bg
 4. 4 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  Един от най-хубавите български празници.
  Съвсем в духа на празника няколко министъра, а най-добре цялото правителство, могат да поискат прошка от народа и да си ходят

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 5. 5 Профил на geysh_pozitanski
  geysh_pozitanski
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Да ми прости целия български народ, че с мое (наше) недоглеждане, неубедителност, егоизъм, отчуждение и откровена глупост 23 години беше яхан от
  гейши, коцета, чалми и всякакви гадове от КГБ и ДС !

 6. 6 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Весело

  Прощавайте Дневник и форума както и всички които волно или неволно съм засегнал или обидил.
  Просто да е. Господ да прощава даже и на тези дето цъкат минусите на хубави и човешки пожелания.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 7. 7 Профил на glupcho68
  glupcho68
  Рейтинг: 1040 Весело

  Нека да си простим днес.

  Понякога се случват и хубави неща в живота ни!
 8. 8 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 7610 Неутрално

  Понякога ни е трудно да кажем просто "Извинявай!", но пък църквата ни дава възможност да поискаме прошка и да простим...Съвестта ни е тази, която събужда желание за очистване, за възраждане, за опрощаване.
  Да си направим един хубав в чисто човешки план ден, да го прекараме със семейството или с близки хора, да изразим обичта си към тях!

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 9. 9 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 6075 Весело

  Внимавайте с халвата !
  Че зъболекарите не прощават...

 10. 10 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 719 Неутрално

  И аз искам прошка от тези,които съм засегнал.
  Честно,някой път ми прави кеф да обиждам - друг път съжалявам.

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 11. 11 Профил на barcelonski - "НОВИЯ" Дневник > при Радан и Ицко
  barcelonski - "НОВИЯ" Дневник > при Радан и Ицко
  Рейтинг: 1653 Любопитно  Владиците - ве-ке-рейци

  ще искат ли прошка ..... или няма нищо ... ??!!  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ВОДИ КЪМ => КЛОЗÈТА !!
 12. 12 Профил на vesel
  vesel
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Простете и простено да е!

 13. 13 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  По шопски :

  - Прости ми !
  - Просто да ти е !

  ПРОСТЕТЕ МИ И ВИЕ !
  ПРОСТО ДА Е И НА ВАС !

  Дядо Владо

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 14. 14 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4907 Весело

  Наистина хубав празник но малко хора разбират смисъла му.
  Също така малцина,че И този празник е много по-стар от съвременната ни религия.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 15. 15 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 707 Неутрално

  "Ако простите на човеците съгрешенията им, и вам ще прости Небесният ви Отец; ако ли не простите на човеците съгрешенията им, и вашият Отец няма да прости съгрешенията ви" (Мат. 6:14-15). Но нашата нация не е изградена на основите на православната вяра и християнските добродетели - българите са учени атеисти, сменящи на всеки четири години политическото си верую. Но намират ли там там спасение? Любовта им е отровена отвътре, осакатена от егоизма и сякаш дори и в любовта искаме да притежаваме любимия само за себе си. Атеизмът (от гр. "безбожие" нищо, че е нахлузил демократични и либерални одежди – тонът на коментарите показава, че само кожата си е сменил, но нрава не.
  Само и единствено съвестта е тази, която ни разкрива в голяма яснота света като битка на всеки срещу всеки. Една битка, която обхваща целия живот отначало до край. Знаейки и чувствайки това, ние започваме да усещаме вътре в себе си истинността на думите на Достоевски: " "Всеки е виновен за всичко пред всички." Тогава започваме да разбираме и думите на св. Серафим Саровски, който казва: "Спаси себе си и хиляди около теб ще се спасят." Да простиш и да ти бъде простено! Това е начинът, по който се завръщаме от отчуждението към сближението, от враждебността към любовта. Но да простиш не означава само да не забелязваш недостатъците или дори по-лошо - с едно махване на ръка да отпишеш другите като безнадеждни и незаслужаващи внимание. Прошката не е безраз-личие, презрение или цинизъм. Само човек, който е осъзнал с цялата си душа истинския ужас от липсата на любов в света, който е почувствал безкрайната мъка от самотата, на която сам се е обрекъл поради егоизма си, е способен да прощава и да бъде простен. Всичко това е изразено в църковната молитва на неделята на всеопрощението: "Не обръщай лицето си от Твоя син, защото съм наранен." Ето я тази светла тъга, която единствена ни дава възможност да разберем корена, същността и силата на злото: охладнели сърца, повехнала любов, триумф на себеутвърждаването, чийто резултат е изолация и самота. Молим се за прошка, жадуваме да ни бъде простено... Както малкото дете, което е обидило майка си, копнее за изгубения рай на нейната любов, така и всеки от нас знае, че унищожаването на злото започва с обръщането на душата, със смекчаването на сърцето, с жаждата за помирение. Независимо колко далече ни изглежда всичко това от студения и жесток живот, в който силата на "колективното" по-скоро влошава, отколкото смекчава човешката самота, независимо и колко чуждо ни се струва това в наше време, истината е, че само в силата на съвестта, в жаждата за прошка и в обръщането на душата можем да открием началото на нашето духовно възраждане.

 16. 16 Профил на tripleaaa
  tripleaaa
  Рейтинг: 544 Весело

  Обичаят с огъня е като този от Сан Хуан и е много популярен

  празник в Испания. Много общо имаме със западноевропейските

  народи и не само с тези с познатия ни южняшки манталитет.

  Агресивност, Арогантност, Аргументираност
 17. 17 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Да ме прощавате, че ви простих.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 18. 18 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 707 Неутрално

  "И Той, като отвори устата Си, поучаваше ги и казваше: ...Вие сте солта на земята. Но, ако солта изгуби сила, с какво ще се направи солена?... Радвайте се и се веселете, защото голяма е наградата ви на небесата" (Мат. гл. 5).
  "Да не забравяме никогаж: ИМА ПРАВОСЛАВИЕ У НАС, ИМА И БЪЛГАРСКИ НАРОД, НЯМА ПРАВОСЛАВИЕ — НЯМА И БЪЛГАРСКИ НАРОД".

 19. 19 Профил на gergana 2188
  gergana 2188
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Я хочу у вас прощенья за ошибки попросить,
  Ведь сегодня воскресенье и пора уже забыть
  Об обидах, разногласьях.
  Помнить будем о добре!
  Пусть уходит прочь ненастье,
  Будет мир на всей земле!

 20. 20 Профил на Grimalkin
  Grimalkin
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Недоумявам защо уж нормални медии продължават да натрапват религиозните празници като нещо нормално и традиционно.

 21. 21 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Предпочитам подобни празници пред ония с натикания червен карамфил в ръцете и зорлан манифестациите по гизмето с папагалските лозунги в прослава на най-смотаната "религия" - Червената !

  И приветствам последователността на Дневник с отразяването на единственото, което ни е съхранило досега - традициите и религиозните ни празници. Че това са белезите ни като нация и в такива дни сме за кратко едно с предците ни ; аз поне съм и ми е добре така, без да намесвам тук религията. ТОВА Е ТРАДИЦИЯ, преди всичко друго и без нея сме съвсем загубени .
  Простете и да ви е простено (ако не сте съгласни)!

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 22. 22 Профил на pitagor
  pitagor
  Рейтинг: 388 Весело

  Хора, за миг се абстрахирайте от ненавистта си политическа и спрете да коментирате АБСОЛЮТНО всяка статия, включвайки имена на партии и подобия на политици. Моля. Товари.
  Има и други неща на тоя свят.
  И простете, ако има нещо.

 23. 23 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 986 Неутрално

  РЪКА ЗА ПРОШКА - Д. Дамянов

  http://www.youtube.com/watch?v=GtE9LtuCt4I

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 24. 24 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 707 Любопитно

  До коментар [#21] от "Варна":
  И приветствам последователността на Дневник с отразяването на единственото, което ни е съхранило досега - традициите и религиозните ни празници. Че това са белезите ни като нация и в такива дни сме за кратко едно с предците ни ; аз поне съм и ми е добре така, без да намесвам тук религията. ТОВА Е ТРАДИЦИЯ, преди всичко друго и без нея сме съвсем загубени ?
  По новините, казват: "Днес, православната църква чества . . ." и веднага след това - ". . . според народната (разбирай езическа) традиция (разбирай суеверие, лъжеверие), на този ден . . ." с други думи обичаят Оратници е чисто езически обичаи.
  Брей, заблуден народ, туй българите. Нам колко века си мислят, че са православни християни, пък то официалната им религия си била православно езичество.
  Има разлика между това да си "православен езичник" и православен християнин, не мислиш ли?

 25. 25 Профил на horemag
  horemag
  Рейтинг: 551 Неутрално

  ПРОЩАВАИТЕ НА ТЕЗИ КОИТО ОБИЧАТЕ И КОИТО ВАС ОБИЧАТ.
  Няма прошка за всички знайни и незнайни гадове ,които превръщат живота Ви в безкрайна мизерия.
  Да простиш на мръсника означава да му станеш насърчител.

  Да си върнем държавата и бъдещето
 26. 26 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1366 Весело

  Простете пиленца ,ако съм засегнала някой в споровете ,без злоба е ,бъдете сигурни .Прощавам и аз ,въпреки че не тая обиди .Хора различни сме ,с различни пристрастия и мислене..

 27. 27 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#25:"horemag"]Няма прошка за всички знайни и незнайни гадове ,които превръщат живота Ви в безкрайна мизерия. [/quote]
  --------------------------------------------------------
  В тоя случай ,прощавам на „гада “ ,но го изолирам от живота си и не му позволявам да ми превръща живота „безкрайна мизерия“.

 28. 28 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#3] от "berbenkov":

  "berbenkov",
  Не е ли по-добре да беше казал,
  "Всички които оплювам всеки ден,
  вместо прошка, наплюйте ме и мен.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 29. 29 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Прощавам дори и на тези, които продължават да цъкат минуси автоматично, без да мислят (а може би не могат). Както е промълвил Христос на кръста: "Прости им, Боже, защото не знаят какво вършат.
  .
  Тези огньове, мартеници и пр. са езическа магия. Същата идея за "пречистващата" (катартична) сила на огъня е в основата на кладите на католическата инквизиция.
  .
  Неделя сиропустна -
  http://archiman.livejournal.com/

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 30. 30 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 909 Неутрално

  [quote#25:"horemag"]ПРОЩАВАИТЕ НА ТЕЗИ КОИТО ОБИЧАТЕ И КОИТО ВАС ОБИЧАТ.
  Няма прошка за всички знайни и незнайни гадове ,които превръщат живота Ви в безкрайна мизерия.
  Да простиш на мръсника означава да му станеш насърчител. [/quote]
  Идеята на празника е да простиш на другите, и това е много по-голям кръг от хора, отколкото тези които обичаш. Всъщност да простиш на тези, които обичаш, е много лесно и не изисква почти никакво усилие от нас. Прошката е велик жест и ако успеем да го направим именно към хора, които не са ни близки, ни издига духовно. Това е начин да се опитаме да разберем гледната точка на другия, гледна точка, която може и да не съвпада с нашата. И понеже ние всички имаме своите ограничения, вменяваме като грях на другите неща, които не разбираме добре, с искреното убеждение, че те са демоните. Прошката е един "ресет" на това ни усещане за правота на всяка цена. То не означава да не се търси отговорност за престъпления.
  Простете ми, да ви е простено, включително и на тези от вас, които не мислят като мен.

 31. 31 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Господата Борисов и Цветанов, как мислите, дали ще ни помолят за прошка?

  Или, пак ще я изискат?

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 32. 32 Профил на krasimiren
  krasimiren
  Рейтинг: 484 Неутрално

  простете ми, -- простих ВИ.за да поискаш прошка , се иска смелост и доблест/или лицемерие /. изберете сами.....

 33. 33 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Прошката, е вид СКЛОННОСТ да простиш при определени УСЛОВИЯ или танто за танто. Христос, никога не е работил в; Офис, Парламент, ДС и др. Съветите му са Народни, Фамилни, Съкрушителни и Поучителни за несправедливите обществени грешки. МОЛЯ ЗА ПРОШКА ОТ ВСЕКИ, КОЙТО МЕ СМЯТА, ЧЕ СЪМ ГО НАКЪРНИЛ!

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 34. 34 Профил на generala1958
  generala1958
  Рейтинг: 222 Разстроено

  Прощавай Българийо, че допуснхме разни тъпанари да те опропастят за толкова кратко време! Но има Бог ( а не Началник) , който всичко вижда , и на всекиму ще бъде въздадено според делата!!!

 35. 35 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 986 Неутрално

  [quote#24:"latcho59"]Има разлика между това да си "православен езичник" и православен християнин, не мислиш ли? [/quote]

  Не се занимавам с религия, Лачо59, но съм върла по отношение опазване на традициите ни - това са майка, баща, баба, дядо и т.н. назад във вековете. А на въпроса ти, еми естествено че има разлика (не питай мен за подробности.. ), но то си е въпрос на професионално ниво бих казала, в случая журналистическо. Добре е да знаем възможно най-правдоподобно генезиса на традициите ни . И тъй като е Сирни Заговезни, днес им прощавам на журналистите за всякакви грешки и недомислици - утре обаче НЕ прощавам ! Прощавай ако има нещо, няма нищо .

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 36. 36 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1366 Весело

  Прошка само в края на деня, ....щото дотогава ша са скараме, ... нема начин!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 37. 37 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1366 Весело

  И свършете некое богоугодно дело, ...щото 49 дни без секс, ..нали знаете!? ....А от утре ша са тримири, ...само на вода, ... без "огнена".

  Свобода за СЛАВЕНА!
 38. 38 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#31] от "joshuatee":
  "Господата Борисов и Цветанов, как мислите, дали ще ни помолят за прошка?
  Или, пак ще я изискат?"
  ...
  Цветанов ша я залови в специализирана акция "Прошка", ...съдът ша я пусне, ...Борисов ша рече: "Ние я хващаме, те я пускат!"

  Свобода за СЛАВЕНА!
 39. 39 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2950 Неутрално

  До коментар [#38] от "Мани":

  [quote#38:"Мани"]Цветанов ша я залови в специализирана акция "Прошка", ...съдът ша я пусне, ...Борисов ша рече: "Ние я хващаме, те я пускат!" [/quote]

  Не! Борисов ще помоли за оставки, така му е реда...
  традиций, кво да прай... то народа си ги тачи

 40. 40 Профил на krasimiren
  krasimiren
  Рейтинг: 484 Неутрално

  някои колеги ,дори като правят секс,, пъшкат ,,полити4ески .....

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на Phoebus Apollo ♕
  Phoebus Apollo ♕
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#29] от "о. Павел":
  [quote#29:"о. Павел"]Същата идея за "пречистващата" (катартична) сила на огъня е в основата на кладите на католическата инквизиция. [/quote]

  Да, но има ли нещо по-красиво от езическата сила на огъня в природата и от католическата инквизиция в човешката история? Няма.

  ☯ ✯✯✯✯✯✯ ♕ ✯✯✯✯✯✯ ☯
 43. 43 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#38] от "Мани":

  офтопик, имаше 96-та един асистент, де прайше баа интересни паралели между католицизма/православието и карнавала/кукерите... току са присещам, ма се не моа са сета за ко точно идеше реч

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 44. 44 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До № 49
  В този вид великият пост е монашески, наложен на цялата Църква. Ако човек е женен, болен, дете, работещ тежък труд, постът трябва да се облекчи. Никой никъде не е предписал въздържание от секс за семейни в продължение на 49 дни. Добре е да има известен период на въздържание, но съпрузите решават помежду си този въпрос.

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 45. 45 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#44] от "о. Павел":
  "До № 49"
  ...
  Изумен съм, отче, ...вие вече знаете написаното в постинг #49!?
  пп: Отче, ..за благоверната разбрах, ...ма кръшкането по време на пости разрешено ли е в некои случаи, ...или и това трябва да го реша с нея?

  Свобода за СЛАВЕНА!
 46. 46 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#40] от "krasimiren":
  "някои колеги ,дори като правят секс,, пъшкат ,,полити4ески ....."
  ...
  Ами така ша е, ...докато некои "политици" правят "политика" пъшкайки сексуално.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 47. 47 Профил на krasimiren
  krasimiren
  Рейтинг: 484 Неутрално

  до МАНИ--абе правиш квото си искаш ,и после палиш свещ и се изповядаш.....

 48. 48 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#47] от "krasimiren":
  За изповед ша отида у Рукоски, ...познавам падрето, ...сичко опрощава.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 49. 49 Профил на krasimiren
  krasimiren
  Рейтинг: 484 Весело

  мани -- добре , щом имаш връзки...

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 51. 51 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До № 45
  Ако питаш, не може; ако не питаш, може.

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 52. 52 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#51] от "о. Павел":
  Значи, ...отче, ...ако та разбрах правилно, ... "Е_и и не питай!" изобщо, ...нали?
  пп: Ша продължим по-късно теологическата дискусия, ...надявам се, ...наистина е много полезна за мен.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 53. 53 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Весело

  Сирни заговезни е езически обичай. Силата и значението му обаче е била толкова силна за хората, че църквата го адаптира и въвежда в своя календар (същата работа като с Трифон Зарезан). Паленето на огньове и прескачането им е важен елемент от обредността на празника . Младежите прескачат огъня за здраве и берекет, пък и за да се перчат пред момите. Заради този обичай празника на много места в страната се нарича Поклади. Счита се, че ритуала, чрез топлината и светлината на огъня, се гони зимата и исва пролетта. И тъй като Сирни заговезни се пада през февруари, то именно този празник слага началото на цял цикъл пролетни обичаи.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 54. 54 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1371 Любопитно

  До коментар [#20] от "Николай Цолев":

  Защото същите тези празници са ни съхранили,обединили и запзили като народ през вековете.

  Простете и на мен скъпи форумници ако съм Ви обидила.Било е без злоба и без умисъл,просто един от поредните спорове в форума.

 55. 55 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Весело

  Прощавам на всички! Дано и на мен някой се сети да ми прости))))))

 56. 56 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  Моля да ми простите, ако съм обидила някого волно или не!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 57. 57 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1366 Весело

  Аре и аз: ....На кой каквото дължа му го опрощавам!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 58. 58 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#57] от "Мани":

  Е, хубу..50-60 бона са нищо пара, прежалвам ги)))

 59. 59 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1853 Весело

  Прощавайте, но съм си такъв. Аз пък давам прошка до днес, а от утре почва тримарене, та ще съм леко гладен и жаден и нервен, та отсега прося прошка.

  Ecrasez l’infâme
 60. 60 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1533 Весело

  Прощавайте, да ви е простено!

 61. 61 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  Е, хайде, добре че има и такъв ден... Искам прошка от всички във форумите, които съм обидил , пък и от останалите. (не в аванс, разбира се!)

 62. 62 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 1040 Весело

  Не ви прощавам и прошка не искам!

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 63. 63 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#62:"Karla Kaas 90º"]Не ви прощавам и прошка не искам![/quote]
  Мноо си "гадна"..ама аз пък ще ти простя, пък наааааааа))))

 64. 64 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  До коментар [#59] от "Graf":

  Простено ти е!
  Да прощаваш и ти!

  Хитростта пречи на мисълта!
 65. 65 Профил на gallnare
  gallnare
  Рейтинг: 1865 Любопитно

  Хубав ден е този, кара ни да се позапрем малко. По моя роден край казват: "И прощавайте, ако има нещо"-

 66. 66 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  Простете ми ако съм Ви обидил с нещо!

  Хитростта пречи на мисълта!
 67. 67 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#63] от "aron25":

  Не те беше срам!!!

  http://www.youtube.com/watch?v=6T52AJ_NASI

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 68. 68 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#67] от "Karla Kaas 90º":
  10х)))))))
  i was born to rock n roll.. i was built for speed!

 69. 69 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Днес е ден за духовно пречистване! От утре започват постите - физическото пречистване!
  Простете ми! Простено ви е!

  нели ангелова
 70. 70 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#69:"Нели Ангелова"]От утре започват постите [/quote]
  Това..какво би трябвало да означава? да не ям и пия три дни ли? Ако наистина се иска това от мен, сори - ставам атеист на секундата, както казва Марк Твен))))ощеЗа да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах