Митрополит Кирил е сменил фамилията си, вероятно за да прикрие агентурното си минало

© Дневник

Кирил Петров Христов, който сега се казва Кирил Петров КовачевВарненският митрополит Кирил, който вчера беше утвърден като наместник-председател на Българската православна църква, е сменил през 1999 г. фамилното си име. Това е станало най-вероятно с цел той да прикрие дейността си като сътрудник на Държавна сигурност. 


Информацията беше потвърдена пред "Дневник" от бившия секретар на Варненската и Великопреславска митрополия отец Борис Борисов. "В домовата книга на митрополията, която лично аз съм водил, владиката фигурира с името Кирил Петров Христов, каза той. Фамилното му име бе променено при смяната на вътрешните паспорти с новите лични карти. Лично аз се занимавах с това", каза той.


Това, че митрополит Кирил е сменил името си, става ясно от съдържанието на агентурното му досие , където той фигурира с имената Кирил (Богомил) Петров Христов и псевдонимите Ковачев и Владислав, с които е донасял съответно за Първо главно и Шесто управление на ДС.При подмяната на т.нар. зелени паспорти с лични карти


и със съдействието на високопоставени служители в тогавашната Регионална дирекция на полицията във Варна митрополитът е получил документ за самоличност, в който фамилията му Христов е подменена с Ковачев.


Най-вероятно това дава основание на Кирил в няколко поредни телевизионни интервюта през последните дни отново да твърди, че не е сътрудничил на ДС, въпреки категоричното заключение за агентурната му принадлежност, направено от комисията по досиетата.


По думите на отец Борис в качеството му на секретар той е бил натоварен със задачата за подмяната на документите за самоличност на варненския владика Кирил лично от него. "Извика ме един ден в кабинета си и ми обясни, че трябва да изготвя и да подам от негово име формулярите за смяна на паспорта, разказа той. Понечих да си тръгна от кабинета му, а той с типичния си сприхав тон ми каза: "Чакай! Най-важното не съм ти казал още, а ти бързаш."


В последвалия разговор митрополит Кирил обяснил на отец Борис, че е говорил с началника на отдел "Документи за самоличност" на варненската полиция


фамилното му име да бъде променено от Христов на Ковачев


"Ще отидеш там, ще кажеш, че е говорено, те знаят какво да правят", казал той. Според разказаното от бившия секретар на митрополията във Варна служителите, които приемали попълнените формуляри за смяна на документите, действително били информирани за преименуването и процедурата протекла без затруднения.


Смяната на името, с което сегашният наместник-председател на Българската православна църква е осъществявал дейността си като сътрудник на ДС, сега вероятно му дава основание да твърди, че в архивите няма нито един документ, който да носи неговия подпис.


"Аз научих за всичко това сега. (...) Не съм подписвал документ и не съм давал съгласие да сътруднича на ДС. (...) Съвестта ми е чиста, не намирам за какво да се кая", каза той в предаването "Опасно близо" на bTV миналата неделя.


Любопитен е фактът, че митрополит Кирил избира за своя фамилия именно агентурния псевдоним Ковачев, който е получил на 29 юни 1976 при регистрацията у като сътрудник на Първо главно управление на ДС. Според негови сътрудници той се е спрял на тази фамилия, за да може и след преименуването да продължи да използва подписа си, в който отчетливо се различава буквата К.


Както при първоначалното си вербуване обаче, така и по-късно, на 1 юни 1989 г., когато е прехвърлен за работа в политическата полиция на Тодор Живков, сегашният претендент за патриаршеския пост е упоменат с трите имена Кирил Петров Христов.


Същата фамилия - Христов - носи и братът на митрополита


Христо Петров Христов, който има букмейкърски пункт за футболни залагания на варненската улица "Фантазия" №40.


Според юристи името има характер на относително стабилен елемент от гражданскоправния статус на физическите лица. Честата му смяна може да доведе до объркване и хаос в т.нар. граждански оборот и обществените отношения. Процедурата е допустима в случаи, в които промяната на името е мотивирана от наложителни причини като брак, развод, осиновяване и др. По тази причина в закона е предвидена правна възможност за допускане на промяна на цялото име или части от него.


Въз основа на положително решение на съда, с което е допусната промяна на име според текстовете на Закона за гражданската регистрация, промяната се вписва в съответните регистри. Въз основа на съдебното решение се съставя и изцяло нов акт за раждане. За да бъдат ограничени безразборните и необосновани смени на имена, процедурата се осъществява в специално производство, което се осъществява от съда, и само по изключение – пред административен орган. Именно такова изключение се оказва и процедурата, при която е сменена фамилията на митрополит Кирил.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (169)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Панайот Панайотов
  Панайот Панайотов
  Рейтинг: 1192 Любопитно

  Почна се с ваденето...

  Fun is just point of view.
 2. 2 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1316 Весело

  Вълкът кожата си мени, но нравът - не...българска народна поговорка.

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  УЖАС. И тези се имат за духовни водачи. То не било Българска Православна Църква, ами отдел на ДС.

 4. 4 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  Ако повечето митрополити са вербувани за агенти, то Кирил не е просто агент на ДС.Той е внедрен в църквата и издигнат за митрополит от ДС. Той е нещо като агент под прикритие...
  Ако той стане патриарх, това ще е тържество на комунистическите служби над Църквата.

 5. 5 Профил на Каишков - Системен нарушител
  Каишков - Системен нарушител
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  По думите на отец Борис в качеството му на секретар
  ========================================
  Що така се изметна отец Борис, трябваше по рано да 'сигнализира" за този акт от 1999 г., сега излиза, че точно в този момент някому, който е едва ли не морално съвършен, е изгодно.

  В Лукойл или Шел - суровината е руска.
 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3636 Неутрално

  Агентите казват дръжте агента !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на Гита Ог
  Гита Ог
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Христов или Ковачев- няма никакво значение. Погледът на снимката е достатъчно красноречив...

  Вещица от Овнерог
 8. 8 Профил на barcelonski - "НОВИЯ" Дневник > при Радан и Ицко
  barcelonski - "НОВИЯ" Дневник > при Радан и Ицко
  Рейтинг: 1568 Весело  КЪСНО Е >


  МУТРАТА ВЕЧЕ И.Д. ПАТРИАРХ .....

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ВОДИ КЪМ => КЛОЗÈТА !!
 9. 9 Профил на barcelonski - "НОВИЯ" Дневник > при Радан и Ицко
  barcelonski - "НОВИЯ" Дневник > при Радан и Ицко
  Рейтинг: 1568 Неутрално  - Браво Спасе >

  и за този Материал > троен хонорар !!!


  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ВОДИ КЪМ => КЛОЗÈТА !!
 10. 10 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Весело

  Този е като поп звезда. Някой ден може да се нарече и Митрополитът, някога известен като Христов и Ковачев

  Като гледам около какви субекти са се формирали двата, дърпащи си брадите лагера в БПЦ, замислям се дали да не отида при коптите

  Свобода за Надежда Савченко!
 11. 11 Профил на barcelonski - "НОВИЯ" Дневник > при Радан и Ицко
  barcelonski - "НОВИЯ" Дневник > при Радан и Ицко
  Рейтинг: 1568 Любопитно


  ..... тъъъиййй .....
  мръсникът си е мръсник, та било то и митрополит.

  Кръжецът около тази Мутра >
  ще издига 3-мата кандидати за Патриарх.
  По мутренски ще сложат:
  доброто ченге, не-доказаното, ченге и благото ченге. Съборът който ще гласува се "посочва" много лесно и задкулисно от митрополитите.

  И започва "изборът" >
  доброто ченге, не-доказаното ченге и благото ченге. Кирил > Гавриил > Неофит

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ВОДИ КЪМ => КЛОЗÈТА !!
 12. 12 Профил на barcelonski - "НОВИЯ" Дневник > при Радан и Ицко
  barcelonski - "НОВИЯ" Дневник > при Радан и Ицко
  Рейтинг: 1568 Гневно


  Ей Ви на сега > избор ....

  Кирил > Гавриил > Неофит


  Мутра > Московец > Кремълски .......

  доброто ченге,
  не-доказаното ченге и благото ченге

  P'S
  .... и тримцата с бради до пъпа .........

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ВОДИ КЪМ => КЛОЗÈТА !!
 13. 13 Профил на franprix
  franprix
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Молете се патриарх да е Кирил, при Николай само сеирджиите ще бъдем доволни, мракобесието ще завладее Православната църква.

 14. 14 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  До коментар [#8] от "barcelonski": [quote#8:"barcelonski"]КЪСНО Е >[/quote] За истината никога не късно. Православните българи имат право да знаят какви хора искат да бъдат техни духовни водачи.

  До коментар [#6] от "comandante":[quote#6:"comandante"]Агентите казват дръжте агента ! [/quote] Ако не се отнасяше до БПЦ, много смешна би била тази битка на ролекс и А6 срещу Линкълн.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 15. 15 Профил на zapp
  zapp
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Същински викинг...в калимявка.Липсва му само кокала на снимката.Тя църквата не е цъфнала и вързала в близкото минало , но тоя ще я разформира напълно.

 16. 16 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  До коментар [#13] от "franprix":

  Моля се ни един от двамата да е патриарх. Иска ми се водачът на църквата да не бил агент и слуга на комунистите.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3612 Неутрално

  По същия начин Костадин Тренчев смени собственото си име на Константин, за да излъже компютъра. Кръстю Петков също беше ДС.

  Здраво пипат другарите: от държавните ведомства, през медии, университети, БАН, до профсъюзи, НПО-та и тъй наречената "църква" - всичко е инфилтрирано с чекисти.

  Ашколсун, аферим, евалла.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Докога ще ви гледам сеира?
  Оставете човека на мира!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3612 Неутрално

  [quote#16:"DrAvalanche"]Моля се ни един от двамата да е патриарх. Иска ми се водачът на църквата да не бил агент и слуга на комунистите. [/quote]

  Трябва да търсим по селските църкви някой благ, беден и праведен отец. Всичко останало е прокажено.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на barcelonski - "НОВИЯ" Дневник > при Радан и Ицко
  barcelonski - "НОВИЯ" Дневник > при Радан и Ицко
  Рейтинг: 1568 Весело


  Мутрата Кирил >
  ще раздава тупаниците в Синода.

  При равни гласове >
  неговият се зачита за 2 гласа !

  Честито !!!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ВОДИ КЪМ => КЛОЗÈТА !!
 21. 21 Профил на dart_vather
  dart_vather
  Рейтинг: 400 Неутрално

  До коментар [#4] от "marsena":

  +++++++++++++++++

  И тъй като 10 от 11 са вербувани преди да станат митрополити спокойно можем да наречем синода 7-мо управление на ДС.

  С пожелания за успешен избор!

 22. 22 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Какво да се први, от какъвто мат,рял имаш - от такъв избираш!
  Ний що толкова години все си избирахме поредния "мисия", който да ни преведе през пустинята, а се нахлузвахме на поредния измекярин, додрапал до власта с цел да ни язди и граби.

  ура и да живей!!!
 23. 23 Профил на barcelonski - "НОВИЯ" Дневник > при Радан и Ицко
  barcelonski - "НОВИЯ" Дневник > при Радан и Ицко
  Рейтинг: 1568 Любопитно


  и.д. Партриарх

  СКОРО ще се задейства >

  сълзливта сапунка >

  "Много Благо Ченге - Русьянско"
  и повторението
  "Не-доказаното Ченге Ловчанско"

  .... ще Му припява агент "Ангелов".

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ВОДИ КЪМ => КЛОЗÈТА !!
 24. 24 Профил на lu
  lu
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Абе не беше ли Кирил тоя дето караше Крайслер?

 25. 25 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  [quote#19:"dodge_ram"]Трябва да търсим по селските църкви някой благ, беден и праведен отец. Всичко останало е прокажено.[/quote]
  Да, това е решението- Народно-църковен събор, на който хората да изберат нови митрополити и патриарх, а сегашните да бъдат наритани ИЗВЪН църквата....
  Уви, няма да стане...

 26. 26 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 794 Неутрално

  А бе и фейса му възхайдушки на дедо Кире!

  ура и да живей!!!
 27. 27 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  До коментар [#19] от "dodge_ram":[quote#19:"dodge_ram"]Трябва да търсим по селските църкви някой благ, беден и праведен отец. Всичко останало е прокажено.[/quote] Има и по градските църкви достойни и добри. Но вече се съмнявам дали в ръководството на БПЦ е останал някой "незамърсен"

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 28. 28 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Типично за мутромилиционерска политика! Гарантирано от Герб! Както при Марковска - изваждат наяве връзките на избраните с МВР и влиянието и въздействието, НО СЛЕД ИЗБОРА!
  От една страна - при свършен факт, от друга - за да са послушни и да изпълняват заповедите от МВР, защото на всички е ясно, че са безморални!

 29. 29 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#24] от "lu":

  Първо, не било Крайслер, било Линкълн. И не го карал Кирил, а шофьорът му

  Да правят к'вото си щат. Аз, както вече казах, съм на път да отида при коптите. То, според слуховете, и Кивотът е при тях

  Свобода за Надежда Савченко!
 30. 30 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 3666 Разстроено

  Започва голямото надцакване и надпревара в поливане с помия. Очаквам наяве да излязат "богопомазани" факти, които окончателно да убият авторитета на българската църква, доколкото още го има. Дори да няма странични фактори, ако всеки от 11-те ДС-агента изплюе по нещичко, това вече ще си бъде цяло блато от мръсотия. А да не забравяме и "алтернативния синод". Те също ще добавят своето, за да "осветлят" ореола на БПЦ.
  Аз все повече се скланям към мисълта, че патриарх Максим действително не е бил агент на ДС. При такова мощно обкръжение от агенти това просто не е било необходимо, ДС го е държала в ръцете си. Той е подхождал идеално за целта- добър, слаб, безволев човек, който е бил доволен, че му разрешават да поддържа имидж на БПЦ, имитиращ някаква независимост и видимост на спазване на църковните канони.

 31. 31 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#30:"Дон Кихот"]

  Започва голямото надцакване и надпревара в поливане с помия. [/quote]

  Даааам. Струва ми се, че на висшия ни клир е редно този път, по изключение, да блажи през Рождественските пости. Зер, силици ще им бъдат нужни за пехливанлъка и мазните борби, които предстоят.

  Свобода за Надежда Савченко!
 32. 32 Профил на grund
  grund
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Няма да е зле държавата да озапти икономическите интереси кък имотите на църквата на войнстващите групировки,чрез репресивните си инструменти,които е правителството е показало, че добре може да използва.
  http://yphalachev.blogspot.com/2012/11/blog-post_1236.html

 33. 33 Профил на franprix
  franprix
  Рейтинг: 479 Неутрално

  В крайна сметка, кого ще изберат си е тяхна вътрешна работа.

 34. 34 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Е, това все някога трябваше да стане. За да може всеки според своите умствени възможности и морални критерии да прецени доколко Църквата има нещо общо с Вярата.
  Ама както вървят нещата - по-скоро към Втори всемирен потоп, не към оправяне...

 35. 35 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 944 Неутрално

  "Същата фамилия - Христов - носи и брата на митрополита
  Христо Петров Христов, който има букмейкърски пункт за футболни залагания на варненската улица "Фантазия" №40."

  и това е е едно много богоугодно занимание...

 36. 36 Профил на franprix
  franprix
  Рейтинг: 479 Любопитно

  И един въпрос към наивните добродушковци- защо мислите, че първият приоритет на църквата е да раздава супа на бедните ?

 37. 37 Профил на Теодоси Бялков
  Теодоси Бялков
  Рейтинг: 557 Любопитно

  Някой да е питал миряните кого предпочитат ?

  http://touchesofvarna.blogspot.com/
 38. 38 Профил на Георгий
  Георгий
  Рейтинг: 419 Разстроено

  До коментар [#16] от "DrAvalanche":

  Ами има такъв - митрополит Гавриил не е бил агент, няма досие, отделно че отговаря на всички изисквания според Устава. Но точно понеже няма скандали около него медиите го забравят и ни занимават с боклуците... Не знам каква е идеята - ние няма да избираме пряко патриарха, така че дали ще ни настроят срещу един или друг няма значение. Ама мръсният човек иска да види и другия омърсен, независимо има ли файда от това...

 39. 39 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  [quote#30:"Дон Кихот"]Аз все повече се скланям към мисълта, че патриарх Максим действително не е бил агент на ДС.[/quote]
  Бил е!
  Горан Благоев извади факти за това в едно от неговите предавания по канал 1.

  Точно затова Максим си мълчеше, а Църквата като институция не заклейми комунистическия режим, не почете свещениците, станали жертва на този режим, не поиска да се разкрият агентите на ДС, а когато това все пак стана, не ги изгони !

 40. 40 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 498 Неутрално

  [quote#31:"GogoPG"]Даааам. Струва ми се, че на висшия ни клир е редно този път, по изключение, да блажи през Рождественските пости.[/quote]

  Малка корекция - "...да блажи явно през Коледните пости."

 41. 41 Профил на #43c6dB
  #43c6dB
  Рейтинг: 1640 Гневно

  Държавата ни пълна с нагли паразити, това е ясно. Лошото е, че вярата е единственото, което е останало на някои хора, и такива като този "свят" човек са на път даже и това да отнемат..

  it is your mind that defines the reality
 42. 42 Профил на franprix
  franprix
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Пак да кажа, бъркате църквата със социални грижи, тя си има други приоритети.

 43. 43 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 498 Неутрално

  [quote#36:"franprix"]И един въпрос към наивните добродушковци- защо мислите, че първият приоритет на църквата е да раздава супа на бедните ? [/quote]

  Поне аз не съм забелязал който и да е от Висшия клир на БПЦ да навява подобни помисли...
  Ама въпроса ти звучи така: "И защо си мислите все още, че Църквата има нещо общо с добродетелите?"

 44. 44 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 2024 Весело

  [quote#39:"marsena"]Бил е![/quote]
  Понеже някои не вярват и са ми писали минус , ето ви доказателството, че Максим е БИЛ ДС-агент:
  http://skandalno.net/българия-отблизо/тайно-писмо-от-1959-г-доказва-патриарх-мак-35494

 45. 45 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 498 Весело

  [quote#13:"franprix"]Молете се патриарх да е Кирил, при Николай само сеирджиите ще бъдем доволни, мракобесието ще завладее Православната църква. [/quote]

  Ми то също като думите на Цветанов за Марковска... От двете злини - по-малката... не, че не е вярно, но е много, много тъжно...

 46. 46 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 635 Неутрално

  ЗАЩО вярата е способност ДА НЕ СЕ паникьосваме.
  Силата е в нейните КОНСЕРВАТИВНИ ТРАДИЦИИ, подхранващи обществения прагматизъм.
  Нека се отнесем към БЦП, ЧЕСТНО и СПРАВЕДЛИВО?
  Преди демокрацията, до 1989 г., влизането в църква бе ПОЗВОЛЕНО. Вътре в БЦП, атмосферата беше ПРИЯТНА, ЛЮБЕЗНА, както от страна на свещениците, така от присъстващите в нея. На вън от нея обаче, Комунистическата Антирелигиозна Пропаганда, НАСЪСКВАШЕ масово народа срещу църковните служители. Беше СТРЕС и „ПОЗОР”, да си Поп в обществото. Поляризираха се фрази на омраза сред младежта, „ПРЕДАВАМ ТИ ПОПА”, „КУЦУЗ” и др. Фрапиращи думи, от които поповите се чувстваха НЕЩАСТНИ, ВРЕДНИ и изхвърлени от обществото. След 1989 г. народа се почувства по-свободен и почна масово да посещава Църковните ХРАМОВЕ, МАНАСТИРИ, ПАРАКЛИСИ. Атмосферата обаче вътре в нея ако ми позволите с една по-полисемантична дума да се изразя стана, ДИСКРИМИНИРАЩА! Дискриминираща, НЕ от СВЕЩЕНИЦИТЕ а от присъствието на АГЕНТИТЕ на ДС.
  Не е лошо да прочистим БЦП от агентите, но да не допусним ТО ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ в колективно отношение към всички свещеници и да стане по-лошо отношение от това през комунизма към тях.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 47. 47 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#19:"dodge_ram"]Трябва да търсим по селските църкви някой благ, беден и праведен отец.[/quote]

  Хайде запопи се ти! Та да водиш Църквата правилно!

  Кирил не става за патриарх, но ченгетата от ДС, включително от форума, ще го пробутат до поста!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 48. 48 Профил на franprix
  franprix
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#43:"opt_02"]Ама въпроса ти звучи така: "И защо си мислите все още, че Църквата има нещо общо с добродетелите?" [/quote]
  Ако Църквата върши някаква социална дейност- това е просто работен инструмент с оглед постигане на целите й. Вие трябва да помагате на Църквата, а не тя да ви дава супа и подслон.

 49. 49 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#44] от "marsena":

  О мърсена, толкоз жълт сайт ли си изкопала?

  Аре по-сериозно, де!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 50. 50 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  [quote#42:"franprix"]Пак да кажа, бъркате църквата със социални грижи, тя си има други приоритети. [/quote]
  Пределно ясно е, че висшият клир на БПЦ си има други приоритети. Скандалът около избора на патриарх го доказва недвусмислено. Дори пишещият по темата във форума богослов peter1878 заяви в един коментар "Защо ние да искаме някой да се връща в църквите? Хората очевидно имат нужда от чалготеки, от жълти вестници и статии, от секс, пиене, сапунки." (Това е коментар 188 към статия http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/11/12/1945167_mitropolit_nikolai_ospori_izbora_na_kiril_varnenski/?p=0&ref=id, в случай, че искате да видите целият контекст на разговора.)
  С други думи и богослов заявява, че църквата не я е еня за хората, поне не за "чалгаризираното" мнозинство. Естествено по логиката на господина, а явно и на владиците, любовта на владиците към линкъни, ролекси и най-вече към властолюбие (подкрепено с членство в ДС) изобщо не е признак на чалгаризираност.
  Та пак да кажа: приоритетите на висшия клир на БПЦ са пределно ясни.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 51. 51 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#42:"franprix"]Пак да кажа, бъркате църквата със социални грижи, тя си има други приоритети. [/quote]

  Ми Вуте иска църквата да му дава поне по 100 кинта всеки месец, да гледа старата му майка без пари в нови старчески домове, да си оставя децата в безплатни църковни детски градини, дето ще ги ранат с екологична храна от манастирските имоти, ама с какви пари да стане никак не го интересува!

  Да напомня на всички, че в Германия всички плащат църковен данък 8% от брутото, което удържа работодателя!!!!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 52. 52 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  За да прикрие агентурното си име си сложил фамилия, която съвпада с агентурния му псевдоним!

  Имше един виц дето Кичка се прекръстила на Кутка!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 53. 53 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 498 Весело

  [quote#48:"franprix"]АкоЦъркваа върши някаква социална дейност- това е просто работен инструмент с оглед постигане на целите й. [/quote]

  Ами хайде де - "раздъвчи" сега на "добродушковците" какви са целите на църквата.
  Щото явно действията на митрополитите не са достатъчни...

 54. 54 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  Буквата " ж" не е съществувала замества "он"

 55. 55 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 498 Неутрално

  [quote#51:"Курт Деликуртев"]Да напомня на всички, че в Германия всички плащат църковен данък 8% от брутото, което удържа работодателя!!!!! [/quote]

  Пък аз да напомня, че църквата би следвало да се издържа от благотворителността на богатите. И е съвсем нормално бедните да разчитат на помощи от нея. А ненормалното е, когато благотворителите го правят с единствената цел да покажат на бедните, че са нещо повече от тях. Защото показната благотворителност е по-голямо зло от липсата на такава!

 56. 56 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 2024 Неутрално
 57. 57 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 2915 Весело

  Както и да ровите, каквито и кошаревски свидетели да водите митрополит Кирил е значима фигура в днешния състав на Светия Синод и много вероятно утрешен Патриарх на БПЦ....

  Така че по-добре забравете и вършете Богу угодни дела.... вместо да поливате с помия този и онзи....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 58. 58 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 2915 Весело

  До коментар [#44] от "marsena":

  Много жълта клюка, невярна при това..... (от изложението в приведения материал).......

  При това Патриарх Максим се предсатви и сега е при Бог, едва лище чете пасквилчето с несвързаните догадки....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 59. 59 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 2024 Неутрално
 60. 60 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 861 Любопитно

  Не разбрах как смяната на фамилията прикрива агентурното минало???

  Единственият довод за това е едно авторово "вероятно" в заглавието.

  Също и подписът с "К" - "К" като Ковачев или "К" като Кирил?!

  Дайте малко по-сериозно, моля, има къде-къде по-Кир(и)ливи ризи за вадене!

 61. 61 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  [quote#55:"opt_02"]Пък аз да напомня, че църквата би следвало да се издържа от благотворителността на богатите.[/quote]

  Така сигурно си мислят бедните!

  Всъщност църквата от край време е обърнала формулата на Маркс

  Власт->Вяра->Пари->Влас'

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 62. 62 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  [quote#57:"boby1945"]Кирил е значима фигура в днешния състав на Светия Синод и много вероятно утрешен Патриарх на БПЦ....
  Така че по-добре забравете и вършете Богу угодни дела.... вместо да поливате с помия този и онзи.... [/quote]
  Богоугодно ще си преместя китката от лявата страна на дясната по този повод. Щото като невежа по отношение на богословските тънкости на темата съм склонна да си въобразявам, че на Господ никак не му дреме коя доносническа мутра ще стане патриарх на БПЦ.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 63. 63 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Ега ти и смешника! Да се откажеш от фамилията си без основателна причина / принадлежността към ДС НЕ Е такава/, означава де юре да се откажеш от дядо си и от корените си ...Изобщо- има ли нормален човек в България, който да уважава въпросният субект?!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 64. 64 Профил на elviejo
  elviejo
  Рейтинг: 461 Неутрално

  "ДС е мъртва, да живее ДС!"

 65. 65 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  До коментар [#36] от "franprix":
  Защото това е най-лесният начин да стигнеш до хората, до бедните и до богатите. Христос така е правил, раздавал е. Първите християни, и те са раздавали (имуществото си) и са победили Римската империя отвътре.
  Католиците го знаят, правят го отдавна, и заради това са толкова напред с материала.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 66. 66 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  [quote#60:"forza"]Не разбрах как смяната на фамилията прикрива агентурното минало??? [/quote]
  Май не си наясно, че по оновабеше невъзможно да се случи смяна на фамилията без благословията на "отговорните партийни фактори" от БКП или на решение от съда. Обикновено фамилиите си променяха жените, които са всъпили в граждански брак или имат решение по бракоразводно дело; при осиновяване на дете..."Дневник" трябва да бъдат по-коректни и да проверят какъв е бил текста на закона към 1990г.и какво точно е допускал , защото статита отразява сегашната- през 2012г.- юридическа трактовка на въпроса за смяна на цялото име или части от името...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 67. 67 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Интересно обаче защо не се обръща внимание на конкурента - дядо Николай.

  В никакъв случай не защитавам Кирил! Ала Николай не е цвете за мирисане и трябва да е ясно!

 68. 68 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  [quote#66:"dqdomart"]оновабеше[/quote]онова време беше

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 69. 69 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 2025 Гневно

  Българските турци свалиха комунистическия режим у нас заради смяната на имената им. А този ШМЕКЕР сам сменил името си! Защо и кой е по-почтен? Такъв Патриарх НЕ ЩА!!!!!!

 70. 70 Профил на Умерена джихадистка с канибалски наклонности
  Умерена джихадистка с канибалски наклонности
  Рейтинг: 3790 Весело

  Оставете го този Кирил и останалите, ето тези двамата са най-достойни за патриарси - http://images.ibox.bg/2012/11/14/img_20/430x314.jpg

  Точка първа от наръчника на форумният агитатор: 1) Като не можеш да опровергаеш информацията - компрометирай източника!


ощеЗа да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах