"Хюмън райтс уоч": България изблъсква стотици бежанци обратно в Турция

© Анелия НиколоваБългарската гранична полиция изблъсква обратно в Турция сирийци, афганистанци и други, търсещи убежище имигранти в страната. Това се прави систематично, включително и срещу цели групи, като са документирани 44 подобни случая с общо 519 души от ноември 2013 г., когато от властите бе приет план за овладяване и намаляване броя на търсещите убежище и на нелегалните имигранти.


Това твърди международната правозащитна организация "Хюмън райтс уоч" (Human Rights Watch) в доклад, който официално ще бъде представен следващия вторник, 29 април, в София.


В съобщението за пресконференцията и представянето на доклада се посочват още вече представени от ООН факти за това, че през 2013 г. България се е оказала неподготвена да посрещне и настани имигранти и бежанци, че условията за настаняване и задържане са "брутални", процедурите за предоставяне на убежище са "неадекватни", слаба е работата с децата без близки, почти няма механизми за подкрепа и интегриране на чужденците, получили статут на бежанци.Авторите Бил Фрелик и Лидия Гал призовават правителството да прекрати масовото изгонване на нелегалните имигранти през границата с Турция и да прекрати употребата на прекалена сила от полицията.


В сряда българското поделение на неправителствената европейска организация Border Monitoring (BMB) разпространи съобщение за инцидент със сирийка и нейните четири деца на възраст между 10 и 22 години. Според описанието на 21 април те са влезли незаконно в България, но са престояли там само един ден, след което с полицейски палки и заплахи са били избутани в Турция, където лекуват счупени крайници и ребра. Съобщението съдържа твърдения за други случаи предимно със сирийци, включително със заплахи с оръжие от граничните полицаи.


В местата за задържане на нелегални имигранти също има побои и унизителен тормоз, включително събличане на хората уж за претърсване, но след това те са държани голи в продължение на часове. Това не са инциденти, а практика, защото сме регистрирали подобно поведение и през август 2012 г., допълват от BMB.


Както "Хюмън райтс уоч", така и BMB призовават европейските държави временно да не прилагат спрямо България т.нар. Дъблинско правило, съгласно което нелегален имигрант се връща в страната, където за пръв път той е прекосил границата на ЕС. Те настояват и за разследване как по-точно за броени седмици потокът от нелегално пресичащи границата е спаднал от стотици хора месечно до нула, както твърдят властите.

Коментари (100)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Не е ли по-правилно да се използва глагола "връща", а не "изблъсква"? Що за език?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 471 Неутрално

  И какво да ги правим тези бежанци тук у нас, след като не разполагаме с нужния ресурс да им осигурим убежище и храна, уж ни използваха като врата към Европа и пребиваваха временно, а всъщност голяма част от тях взеха, че поостанаха. Не ни стигат ромите, а сега и тези сирийци.

 3. 3 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 1714 Весело

  Прави им чудесна услуга. Тук ги чакат ВоленГаджоЧук-овете и Расате. Тук ще си хапнат… гола водица и ще получат нещо си от Йовчев, ама още не се знае какво. Огромни пробУеми, начи...

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 4. 4 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 2882 Неутрално

  Те настояват и за разследване как по-точно за броени седмици потокът от нелегално пресичащи границата е спаднал от стотици хора месечно до нула, както твърдят властите.

  Половината полиция е командирована на границата...за това и кражбите зачестяват!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 5. 5 Профил на radovel
  radovel
  Рейтинг: 433 Гневно

  Ами че да си ги вземат при тях бе, ще им се грижат за правата и т.н.

 6. 6 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Тея нямат угодия. Ако ги приемеш -- условията са мизерни, ако ги върнеш -- "изблъскване".

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 7. 7 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1340 Весело

  [quote#1:"Къти"]Не е ли по-правилно да се използва глагола "връща", а не "изблъсква"? Що за език? [/quote]

  гоогъл е основният преводач в Дневник

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 8. 8 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Слушах сутринта една гъска от Бордър мониторинг по радиото, надрънка един куп глупости, като заливаше ефира с английски термини, които явно не е успяла да си преведе от материалите, спуснати от неправителствените им спонсори.

 9. 9 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Ако имаше ограда, какво щяха да пишат ??? Че оградата изблъсква ??? ... Ама ние сме си виновни - бастисахме де що има кол и мрежа по границите за да угодим точно на такива щедро спонсорирани бръщолевения.

 10. 10 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 471 Неутрално

  България може да осигури само транзитен жп коридор към Западна Европа. Ако Human Rights Watch са готови да го финансират и осигурят приема на всички желаещи нелегални емигранти в страните от старата демокрация - ОК.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 11. 11 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 253 Неутрално

  В България няма място за нелегални имигранти! Това не са никакви бежанци. Който иска да се грижи за тях да си ги вземе в държавите. Ама нещо не искат. Или поставят условия за приемане само на християни.

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 12. 12 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1570 Любопитно

  [quote#0:"Статията"]България се е оказала неподготвена да посрещне и настани имигранти и бежанци, условията за настаняване и задържане са "брутални", процедурите за предоставяне на убежище са "неадекватни", слаба е работата с децата без близки, почти няма механизми за подкрепа и интегриране на чужденците, получили статут на бежанци.
  [/quote]

  Това не се връзва с това:


  [quote#0:"Статията"]Българската гранична полиция иблсъква обратно в Турция сирийци, афганистанци и други, търсещи убежище и имигранти в страната. Това се прави систематично, включително и срещу цели групи, като са документирани 44 подобни случая с общо 519 души от ноември 2013г.
  [/quote]


  Тоест "Хюман Райтс Уотч" признава, че нямаме потенциал да приемаме бежанци и в същото време изисква да приемаме още и още, да ги настаняваме в "брутални" и "неадекватни" условия. Гениално! Чудя се това милосърдие ли е, или що? Резонно е да попитам и защо западните държави, които нямат граница с региона (и с Турция) могат да определят квоти за бежанците, които приемат, а ние - не. Резонно е да попитам и дали "Хюман Райтс Уотч" са способни да поемат отговорност пред ЕС за защитата на външните й граници - нещо, което се очаква България да извършва доста сериозно.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 13. 13 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 419 Любопитно

  Нали ЕС има споразумение за реадмисия на нелегалните емигранти влезли от Турция? Какъв е проблема тогава?

 14. 14 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Това са някви хора, на които им се плаща да правят такива репорти. Ако пишеше, че всичко е наред, нямаше да имат работа. Затова създават и преекспонират проблеми. Очевидно обаче дори в рамките на един доклад нямат нужната консистентност.

 15. 15 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Запада ще подмени българите на тази територия зада няма народ симпатизиращ на Русия. Нека добре си помислят тия дето членствата в ЕС и НАТО и геополитиката им се виждат шега работа. Съюзяването с вековни врагове на България ще е най-голямата национална катастрофа в третата българска държава.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 16. 16 Профил на mapuhcku
  mapuhcku
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Просто хората са имали нещастието да попаднат в държава, която не е в състояние да осигури нормалното съществуване на СОБСТВЕНОТО си население, камо ли за бежанци. А много е лесно да се говори за права на бежанците, когато си седиш на топличко в офиса и си пишеш статии без да си видял реално как стоят нещата на 1000 км от теб.

 17. 17 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  ""Хюмън райтс уоч": България изблъсква стотици бежанци обратно в Турция"


  тия като са толкова хитри да дадат няколко стотин милиона за да се справим по добре и да живеят бежанците в по добри условия- то да се драскат доклади за НДЖИ-ота е лесно

  писнало ми е от двойни стандарти- що не пишат как франсетата без да им мигнат о4ите връщат нашенския Бай Мангау, м ?

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5143 Неутрално

  ТОВА НЕ СА БЕЖАНЦИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Дано да е вярно - поздравления за полицията!

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 20. 20 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  [quote#19:"Thermobee"]Дано да е вярно - поздравления за полицията! [/quote]
  Именно. Ако е вярно - поздравления за държавата

 21. 21 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 1286 Любопитно

  Нейде из международното право описано ли е що е то "бежанец" и "имигрант" и какво се прави с тях?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 22. 22 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  До коментар [#7] от "#оставка":

  Лошото е, че го ползват освен като преводач и като главен редактор...

  Петдесет нюанса БКП ...
 23. 23 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Ние можем и без тези нелегални емигранти ,а турция може да им намери работа ние не.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 24. 24 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  До коментар [#21] от "Mark Twain":

  Според Закона за убежището и бежанците на Република България “Бежанец е чужденец, който основателно се страхува от преследване поради своята раса, религия, националност, принадлежност към определена социална група, политическо мнение и/или убеждение, намира се извън страната, чийто гражданин е, или ако е без гражданство, се намира извън страната на постоянното си местоживеене и поради тези причини не може или не желае да се ползва от закрилата на тази страна или да се завърне в нея”.

  Разлика между бежанец и икономически имигрант

  Бежанецът е принуден да напусне страната си на произход поради основателен страх от преследване и се ползва от закрилата на международното право. Закрилата на един бежанец е равносилна на спасяване на живот.
  Икономическият имигрант доброволно напуска страната си в търсене на по-добри възможности за работа и реализация. Той може да се върне в родината си, защото се ползва от закрилата на правителството си и правата, определени от нейните закони.

  Българската държава предоставя четири вида закрила:

  Убежище – предоставя се от президента на Република България на чужденци, преследвани заради техните убеждения или дейност в защита на международно признати права и свободи.

  Временна закрила – предоставя се с акт на Министерския съвет за определен срок в случай на масово навлизане на чужденци, които са принудени да напуснат страната си на произход поради въоръжен конфликт, чужда агресия, насилие в големи размери или нарушаване на човешките права.

  Статут на бежанец – предоставя се от председателя на Държавната агенция за бежанците на чужденец, отговарящ на критериите, определени в Конвенцията за статута на бежанците от 1951 г. (Женевската конвенция) и в Закона за убежището и бежанците.

  Хуманитарен статут – предоставя се от председателя на Държавната агенция за бежанците на чужденец, чиито живот, сигурност и свобода са застрашени поради въоръжен конфликт или опасност от изтезание или други форми на нечовешко и унизително отношение, както и по други причини от хуманитарен характер.

  Убежището, статутът на бежанец и хуманитарният статут се предоставят на базата на индивидуално разглеждане на молба, докато временната закрила се определя групово, като всеки член от групата се разглежда prima face (т.е. в отсъствие на доказателства за противното) като бежанец.

  Петдесет нюанса БКП ...
 25. 25 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Защо Human Rights Watch не напишат доклад как живеят възрастни етнически българи по селата с големи групи циганско население?

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 26. 26 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Какво *** означава "изблъсква"? България вече е приела много бежанци (за възможностите на страната), доста презрително спрямо България звучи, че "изблъсквала"... Страни, които не са приели, те изблъскват ли сирийци към България ? Или Турция ги изблъсква... Иначе съм съпричастен към горките бедстващи сирийци, които нямат идея, и си мислят, че пресичайки границата на Турция с нас преминават в уредена европейска държава...

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 27. 27 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  Българските власти като "изблъскаха" с безработица 2 милиона българи извън България ... тогава къде беше "Хюмън райтс уоч" за ги защити ?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 28. 28 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 834 Неутрално

  [quote#15:"42"]Запада ще подмени българите на тази територия зада няма народ симпатизиращ на Русия. [/quote]

  Хайдеее, и тука видяхме конспирация против Русия ( а според теб, ерго против България). Кажи какво общо има Русия с нашите проблеми със сирийци на турската граница ???
  ... С такива малоумни изказвания будиш сериозни подозрения за щедри спонсори.

 29. 29 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 909 Любопитно

  Бравос! Дано устискат нашите...иначе ако искат HRW директно да ги вземат в други западни страни!

 30. 30 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Правилно е да се каже, че Турция изблъсква в България стотици бежанци! Как иначе ще преминат 1000 километра без документи и пари, за да достигнат нашата граница?

 31. 31 Профил на nonsense
  nonsense
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Има лесно бе..Купувам хиляда бири,изпивам ги..после се сдобивам с сирийско гражданство, завръщам се в родината си като ''бежанец'', започвам масово производство на деца и заживявам щастливо

  shut up retard
 32. 32 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 1252 Гневно

  ...и нейните четири деца на възраст между 10 и 22 години....

  Не'ам думи! На 22 години - "деца" ?????
  Ай сик.....

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 33. 33 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 416 Неутрално

  "Хюмън райтс уоч": България изблъсква стотици бежанци обратно в Турция" - а ДАНО Е ВЯРНО!!! И това НЕ СА БЕЖАНЦИ, а НЕЛЕГАЛНИ ИМИГРАНТИ!!!

  Досега обаче тук се изсипаха поне 6000 нелегални. Интересно как ли се размножават - някой знае ли колко бебета са се родили от нелегални имигранти в България, какъв е прираста на нелегалните, и какъв е правния статус на тези бебета?

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 34. 34 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 964 Весело
 35. 35 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Гадно е тука. Да бягат далече от нас.

 36. 36 Профил на iron_cross
  iron_cross
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Не стотици - всичките да ги натири обратно в Туркието, нали са башка икономически колос - да ги хранят, поят, тия три неща. Щом ЕС се ослушва да ни плаща разноските - аре дуте и кой откъде. Най-бедният член на ЕС да храни хиляди пришълци, само щото на разни разтропани ануси така им се струва справедливо. У лево и продължавайте да пасете, чак толкова прости не сме.
  Апропо, дали и как са проверили, че всичките "обратно изблъсквани" са наистина бежанци, а не незаконни/икономически емигранти? Или си говориме е така, на ангро, понеже е по-лесно?

 37. 37 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ето доказателство, че поне в това отношение правителството се справя

 38. 38 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 416 Неутрално

  ТОВА НЕ СА ИМИГРАНТИ!!!

  На базата на законодателни промени от 1994 и особено от 2006, Турция е задължена да предостави временен статут на бежанците и разрешение да останат в страната докато комисариата за бежанците към ООН намери дългосрочно решения. Така че Турция на практика е сигурна страна, която дава статут на бежанец, и България би трябвало да връща всички тия хора, заловени на границата, обратно в Турция, защото те могат да получат там статут, макар и временен.

  ввв.unhcr.орг/pages/49e48e0fa7f.html

  "Under the framework of the 1994 Asylum Regulation, amended in 2006 and supplemented by a Government directive the same year, Turkey provides non-European refugees with "temporary asylum-seeker status" and permission to remain in the country until UNHCR finds durable solutions for them elsewhere."

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 39. 39 Профил на миглен локумев
  миглен локумев
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  що бягат,нали им донесоха демокрация на место???

 40. 40 Профил на komutator
  komutator
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Според повечето българи полицията е прекалено "мека" към нарушителите на държавната граница. Добре е някой хитър PR от външно министерство да им отговори с проучване как се третират мексиканци които пресичат южната граница на САЩ. Редовно се използва електрошокови пистолети, обучени да нападат немски овчарки, белезници, включително за жените и децата. После следва истински затвор и почти винаги екстрадация. Има случаи на използване на огнестрелно оръжие с бойни патрони. Нека да се опитат там да правят доклади тези правозащитници. Ще ги арестуват на мига и ще ги изхвърлят от страната! Надявам се все някога и тук да има истински мерки срещу подобни платени псевдо-хуманисти!

 41. 41 Профил на 10 стинки
  10 стинки
  Рейтинг: 479 Неутрално

  В Турция война няма. Те са бежанци там, а тук са вече нелегални.

  Една шепа хора останахме, колкото средно китайско градче, а не можем да се справим на тая богата земя... Колко да сме смотани!
 42. 42 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Напълно подкрепям да приемаме бежанци, но истински – хора, които бягат от войната, а не такива, които просто са решили да минат през България, за да стигнат до Германия или Франция. Сори – да си седят у тях.

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 43. 43 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  Тъкмо ПОВОД да вземат да "дадат".
  Както правилно отбелязват - не сме подготвени в никой аспект.
  Трябва да дойдат и да вземат нещата в свои ръце - техни администратори, техни средства, техни походни легла, палатки, сухари.
  Малка бедна България няма ВЪЗМОЖНОСТ.
  Искаме да сме ХУМАННИ, но не можем.
  Не трябва да приемаме някой отдалеч на нас, скромните бедни българи, да ни дава уроци и напътствия по хуманност, докато се къпе самия той в прилично благоденствие.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 44. 44 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  Взимат си ги тия бежанци и си ги настаняват в лъскавите офсичета. Много ги обичам такива организации паразитиращи на гърба на съвременното общество и опитващи се да му вменяват морал за чужда сметка.

 45. 45 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 2024 Весело

  "Авторите Бил Фрелик и Лидия Гал призовават правителството да прекрати масовото изгонване през границата с Турция на нелегалните имигранти и да прекрати употребата на прекалена сила от полицията. "

  Що бе, какво му е на туркието? Нещо лошо ли е, ако "бежанците" останат там, вместо да напират насам? Ако има нещо нередно при комшиите- кажете си го, защо критикувате само нас?

 46. 46 Профил на цаки
  цаки
  Рейтинг: 636 Весело

  България пази граница, /на ЕС/ , някои лапат баница. /"Хюмън райтс уоч", така и BMB/

 47. 47 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Ние приехме в пъти повече бежанци в сравнение с много западноевропейски държави. Тези хора идвали ли са в България или само по цифри и по интернет работят? Те виждали ли са какви са условията за законните граждани на страната ни? Направихме повече, отколкото можехме, така че съвестта ми като българин не е накърнена от подобни глупости. Но явно нечия друга съвест е накърнена. Никога няма да спра да си повтарям, че ние колонизатори не сме били, малцинства не сме обгазявали, за да се отървем от тях, а сме ги приемали с малкото, което можем да им дадем - справка арменското такова. Ако някой от бежанците бъде хванат да извършва престъпление да бъде съден веднага или да бъде върнат още същия ден през границата, през която е дошъл. ЕС сключи договор за реадмисия на незаконни имигранти с Турция и действията на нашите гранични органи са повече от адекватни. За какво иначе беше сключено подобно споразумение?!

 48. 48 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  България не допуска бежанци от грижа за здравето им. Тук е препълнено с агенти, които водят след себе си зелени човечета с химическо оръжие.

 49. 49 Профил на Real Adventure Machinery
  Real Adventure Machinery
  Рейтинг: 426 Любопитно

  ролята на полицията е да предотвратява навлизане през границата на България от хора без визи, без документи и т.н., ако трябва и със СИЛА! Може ли някой да ми каже, какво заплашва стотиците сирийци, афганистанци, иракчани и малийци в Турция, та им се налага да влизат в България? Отговора е - нищо. Това са същите хора, които заливат Лампедуза, Сеута и Мелиля и търсят по-добър живот в Европа - няма лошо, но има лимит на всичко.

  proudly built in Bulgaria
 50. 50 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Хуманитарните наблюдатели да четат докладите си пред потенциалните имигранти в Турция, ако искат да свършат нещо полезно и да свършат работата на меката сила вместо твърдата сила на заклеймяваните от тях български полицаи които заслужават поздравления за добре свършената работа.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 51. 51 Профил на Real Adventure Machinery
  Real Adventure Machinery
  Рейтинг: 426 Неутрално

  в този ред на мисли, казуса на бежанците-имигранти е просто хранителна среда за журналисти, goNGO (government organized NGOs) и т.н. организации - просто бизнес, като този на Нокия, Сименс и т.н. Никой от тях не си задава въпроса защо тези хора, приети в Европа, отказват да се интегрират и произвеждат същите проблеми, заради които бягат от Афганистан, Иран, Ирак и Мали.

  proudly built in Bulgaria
 52. 52 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 90 Неутрално

  [quote#1:"Къти"]

  Не е ли по-правилно да се използва глагола "връща", а не "изблъсква"? Що за език? [/quote]

  Ако има счупени крайници и ребра, по-правилен глагол е "наритва".

  "Да, България"
 53. 53 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#49] от "Real Adventure Machinery":

  Така е.И едно допълнение-бежанец може да бъде човек,явил се на КПП с паспорт.А тези са без паспорти и пресичат граниацата извън КПП.Не са бежанци,а нарушители на нашите закони

 54. 54 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1707 Любопитно

  Англичаните имат много интересна поговорка: "Когато имам зло куче, което лае, няма нужда да лая сам."

  Някой упорито се опитва да създава нестабилност у нас. Очевидно си има и куче и затова стои в сянка.
  Издевателство.

  КОЙ?
  !

 55. 55 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  До коментар [#14] от "blaf":
  [quote#14:"blaf"]Това са някви хора, на които им се плаща да правят такива репорти. Ако пишеше, че всичко е наред, нямаше да имат работа[/quote]
  Нямаш си представа колко си прав

  П.С. За който е пропуснал акцията за Чардо, или нещо не е разбрал, моля да прочете първия коментар в линка:

  http://www.dnevnik.bg/comix/075881/

  До коментар [#49] от "Real Adventure Machinery":


  До коментар [#48] от "Ще върнем България в Европа":


  До коментар [#47] от "kamenpavlov":


  До коментар [#46] от "цаки":


  До коментар [#44] от "niakoi_si":


  До коментар [#42] от "mnogosamkrasiva":


  До коментар [#41] от "10 стинки":


  До коментар [#40] от "komutator":


  До коментар [#37] от "viva13":


  До коментар [#36] от "iron_cross":


  До коментар [#34] от "гарата":


  До коментар [#31] от "nonsense":


  До коментар [#30] от "zeer_streng":


  До коментар [#29] от "Косьо":


  До коментар [#25] от "Скромност Станишева":


  До коментар [#24] от "mitko11":


  До коментар [#23] от "In my world":


  До коментар [#17] от "carmello":


  До коментар [#16] от "mapuhcku":


  До коментар [#15] от "42":


  До коментар [#13] от "purple_rain":


  До коментар [#12] от "majorman Волен - в Сибир!":


  До коментар [#11] от "tromokrat":


  До коментар [#7] от "#оставка":


  До коментар [#6] от "postbot":


  До коментар [#5] от "radovel":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 56. 56 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Уважаеми хора, писаното от нас в този форум ще се използва от НПО-та да покажат колко нетолерантни сме и как това е още една причина да напълнят парите си с още едни пари. Да не пишем нищо обидно, за да не им помагаме да се гушат още!

 57. 57 Профил на rumsun
  rumsun
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#8] от "Stardust":

  Донорите са правигелствени обикновено..

 58. 58 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  В България не са бежанци - иначе излиза, че бягат от Турция. Идват най-вече заради гарантираната социална издръжка, каквато в Турция не получават, след като напуснат палатковите лагери трябва сами да се грижат за себе си, да работят и да се издържат.

 59. 59 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  София се напълни с негри и араби

 60. 60 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 680 Любопитно

  В Турция на бежанците се полагали по около 30 евро на калпак, малко по-малко от нашите 65 лв. Значи богатата Турция им отпуска точно толкова, колкото бедната България. Ама там нали имало работа за целия китайски народ, а тук е безработица. Защо ги тласкате насам да страдат? При това разбират и езика, и религиозно са си близки, и културно. Другари непеотисти, вие да не сте садисти?

 61. 61 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Хюман Райт Уоч да си ги вземат у тях като толкова ги е грижа. България няма да се превръща във втора Македония, която прие стотици хиляди албанци през 1998 - 1999 г. и виждаме какви са резултатите днес. Колкото ни е капацитета толкова.

 62. 62 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  До коментар [#1] от "Къти":

  Не е ли по-правилно да се използва глагола "връща", а не "изблъсква"? Що за език?"

  -А защо пък не им ги натресем на тях-те са за това,а не да призовават.


 63. 63 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 416 Неутрално

  "неправителствената европейска организация Border Monitoring (BMB)" - бре, и ТАКАВА ОРГАНИЗАЦИЯ ли имало да ни поучава?! И при това, забележете - била ЕВРОПЕЙСКА!!! Тия явно не разбраха, че европростотиите вече не минават!!!

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 64. 64 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 628 Неутрално

  ... хм, пА плюене по България... Ясно е и на двамцата аФторЕ на доклада, че граница сА варди точно тъй...НарушителЕте сА връщат или сА съдАт... спраФка- "най-голЕмата" демокрациА.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 65. 65 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#63] от "Търпана":


  [quote#63:"Търпана"]европростотиите вече не минават[/quote]

  Ама евромилиардите, дето папкаш, минават, а!?
  Га папкаш, че слушкаш - нема как.

 66. 66 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 685 Неутрално

  КОМПРОМАТ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ И РОЛЯТА НА НАЦИОНАЛНОТО РАДИО КАТО ИНСТРУМЕНТ

  Kaloyan Metodiev 2005

  Правозащитна неправителствена организация спретна поредния изглеждащ като нагласен компромат срещу България. Бордер мониторинг България сигнализира медиите, че сирийка с четирите й деца (лек нюанс е, че децата представяни по медиите като деца са на 10, 17, 22 и 24 години, а ефектът е повече състрадание) са били жестоко пребити от български граничари и не са допуснати на българка територия чрез метода push-back (избутване, недопускане да минат границата). Представяните като бягащи от войната бежанци (Важно: в Турция няма военни действия и никой не ги гони оттам, а България има 1 посолство и няколко консулства, където могат да си вземат визи, а не да плащат на трафиканти) твърдят, че са били отвлечени в село Воден, там са били измъчвани и бити от гранична полиция, след което са върнати в Турция. Арабските бежанци разказват трогателни истории за насилието пред служители на базираната в Мюнхен организация, които специално са командировани за свое разследване в болница в Истанбул, където се лекуват пребитите. Покъртителна история, но изглежда далеч от истината.

  Главен комисар Захарин Пенов, шеф на гранична полиция заяви по БНР, че въобще не са влизали на българска територия. Забелязани са и са спрени преди да минат браздата, размахвали на българските граничари телефон със запис на развален български, в който предлагат пари, за да ги пуснат. Пенов споделя, че правозащитниците подлагат на огромен натиск охранителите на границата и намекна, че това е начинът им да съществуват.

  Дали нелегалните са пребити от каналджии, в чиито престъпни схеми са се включили, или от турските гранични войски, на които също създават проблеми, не е ясно. Разчита се само на медийната истерия на фанатизирани служители на неправителствени организации, думите на жертвите и услужливи родни журналисти, които са част от добре структурирана мрежа за такива случаи.

  В този контекст е задължително да се кажат няколко думи за Българското национално радио и политиката му напоследък, която минава границите на умереността. Радиото и особено програма Хоризонт се е превърнало в идеологически фортпост на неолиберални и крайно леви постановки за човешки права, интересите на малцинствата, адвокати на нелегалните емигранти, критици на българската държава. Останалите теми попадат в сянката на личните интереси на нова класа журналисти, създали си нови приятели и разбирания, вследствие на обучения, тренинги, посещения организирани от различни неправителствени организации, които чрез тях влияят на националната политика и ги ползват като инструмент за личните си цели. Налага се само една истина – тяхната.

  Това залитане в крайности не би било толкова неморално, нередно и притеснително, ако не ставаше дума за национална медия, която се издържа от парите на хората. Под въпрос е дали тя защитава националните интереси, интересите на данъкоплатците, от чийто недоимък журналисти с ярки политически позиции си осигуряват първата заплата, плюс ресурсите, които дава една голяма институция. Не ми се струва нормално хора, които години наред са на държавна издръжка буквално да подкопават устоите на това общество и да обслужват чужди интереси, особено в чувствителна сфера каквато е нелегалната емиграция, която засяга бъдещето на всички нас.

  Автор: Калоян Методиев

  (ако сложа линк ще ме цензурират като спамер)

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 67. 67 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Преминаването на границата от стотици на ден е спаднало до 0 - е, това е новина! А границата е затова, да не бъде преминавана нелегално, гранична полиция трябва да се погрижи за това и явно, се справя. Поздравления!

 68. 68 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 416 Неутрално

  [quote#8:"Stardust"]Слушах сутринта една гъска от Бордър мониторинг по радиото, [/quote]

  Именно - защо МЕДИИТЕ ДАВАТ ЕФИР на такива гъски?!

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 69. 69 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Извода е че българите са вероятно материално, но преди всичко духовно бедни. Българите няма почтености, толерантност и търпение за собствените си сънародници, как да имат да други народи?
  Охраняваната бодлива тел на границата е огледало на душевното ни състояние

 70. 70 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1478 Неутрално


  [quote#66:"vinetu"]Главен комисар Захарин Пенов, шеф на гранична полиция споделя, че правозащитниците подлагат на огромен натиск охранителите на границата и намекна, че това е начинът им да съществуват. [/quote]
  Ако е истина, е жалко.ощеЗа да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах