Членове на ВСС трябва да се освобождават при слабости, а не самоцелно, смята министър Иванов

Членове на ВСС трябва да се освобождават при слабости, а не самоцелно, смята министър Иванов

© Цветелина Белутова, Капитал

Министърът на правосъдието Христо Иванов се обяви против самоцелно освобождаване на членове на Висшия съдебен съвет. Според него мандати трябва да се прекратяват само при конкретни слабости в работата на магистратите:


"Много е важно наистина това да се случи като елемент от носене на отговорност за конкретни действия или бездействия, а не да изглежда като смяна", каза Иванов по БНР. Според него сега не е моментът за вторачване в съдбата на 22-ма души и тяхната кариера, а трябва да се говори за съдържателните промени в конституцията, които ще определят за десетилетия напред начина на работа на съдебната власт.


"Ако ние имаме шанс, както аз вярвам, че с тези предложени промени в конституцията, да осигурим едно много по-отговорно и адекватно управление на органите на съдебната власт, наистина там трябва да е фокусът на нашите усилия", каза още правосъдният министър.




Христо Иванов каза още пред "Хоризонт", че евентуалното разпускане на Висшия съдебен съвет трябва да се случи само след конституционни промени, като инициативата за това трябва да дойде от депутатите.


При представянето на правителствената стратегия за съдебната реформа по-рано тази седмица премиерът посочи като първа задача промени в сега действащия ВСС, който не е достатъчно ефективен. Освен кадрови промени става въпрос и за структурни - съветът ще се състои от две колегии - на съдиите и на прокурорите.