"Европа", хостелът на разбитите мечти

София, 2015

© Хосе Антонио Санчес Мансано

София, 2015Бившият еврейски квартал около Женския пазар в София, "Ючбунар", днес все по-често е наричан "Малкия Бейрут", заради нарастващия брой на обитателите му от арабски произход. Денем уличките на най-мултикултурния район на столицата са шарени и весели, изпълнени с глъчка и всевъзможни екзотични аромати от магазините и ресторантите, предлагащи стоки от Близкия и Далечен Изток. Нощем обаче, кварталът се превръща в мрачно и напрегнато място. Десетки млади мъже, мигранти от различни точки на света, се събират пред вратите на многобройните хостели, опитвайки се да намерят някоя оферта за работа или надежден каналджия, който да им помогне да излязат нелегално от България. И най-вече - теВсичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Афганистан, Северна Африка/ Тунис, Мароко, Алжир? От къде, защо не уточнявате?/ и пак Алжир. Тези хора как и защо са тръгнали? Минали са Турция. Северноафриканците от какво и от кого са избягали в Сирия, защо от там са "минали" и защо в България, а не директно в Испания или Франция например? Много плачливо написано. Трябва всички да се трогнем. Но въпросите са много. Никой не прави дори опит да търси отговори. Лъха лицемерие и се преследва една единствена цел. Да бъде манипулирано общественото съзнание, вменявайки чувство за виновност в невинните.

 2. 2 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "В хостела обаче, митът за справедливия и щедър Европейски съюз бавно се развенчава, а мечтата за по-добър живот постепенно умира."

  Ако сменим "хостел" с България пак важи.....Въобще илюзиите и мечтите са опасна работа.

 3. 3 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 271 Неутрално

  "Ще опитам отново [да премине границата – бел.авт], нямам какво да губя."

  заради некадърна и червена държавна администрация, заради комунистическо третиране на бежанците, си създадохме още една група врагове. които ако решат да отмъстят на България, нито ДАНС, нито МВР могат да им попречат. защото са пълни с некадърни агенти и с доносници...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 10707 Неутрално

  Аз лично не изпитвам чувство на вина за съдбата на тези хора.Всички трябва да се върнат в своите си държави и там да се борят за правда и свобода.

 5. 5 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Ако сте го публикували предколедно с идеята, че на хората ще им стане жално и виновно за гореспоменатите, мисля че няма да се получи...

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 6. 6 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Защо ли Манзано не потърси вдъхновение от стотиците официално загинали в опит да се доберат до Канарските острови.

  Или от десетките хиляди (!) българи връщани от испанската граница обратно във Франция, в периода 2001-2007, безпричинно и в пряко нарушение на редица международни спогодби!

  Та казвате, било байганьовщина смело да заявиш, че всички са маскари!
 7. 7 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 406 Любопитно

  "В хостела обаче, митът за справедливия и щедър Европейски съюз бавно се развенчава, а мечтата за по-добър живот постепенно умира"

  Да си щедър спрямо хиляда души и спрямо милион души са съвсем различни неща. Справедливо ли е да има граница, за искащите? А справедливо ли е да няма, за даващите?

 8. 8 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3241 Неутрално

  КТова не са бежанци, а преселение от континентите към Европа. Европа може да е богата, но не може да поеме всички тези хора. И стотинка не бих дал за тях (достатъчно им дават от моите данъци)

 9. 9 Профил на Крачун Малчевски
  Крачун Малчевски
  Рейтинг: 224 Неутрално

  И това им е много - сега като публикувахте това, полицията ще ги събере и ще ги прибере, като преди това им изтупа прахта и парите от джобовете.

 10. 10 Профил на Крачун Малчевски
  Крачун Малчевски
  Рейтинг: 224 Неутрално

  До коментар [#1] от "baxter":

  Колкото повече такива статии за ужасната България в западната преса, толкова по-малко от тия ще се опитват да минават.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#10] от "Кирил Василевски":


  Не мисля. Тези млади джихадисти са тръгнали мисия да изпълняват. Защото съм сигурна че всички до един са джихадисти, без изключение. Тях нищо не може да ги спре, най малкото подобна инфантилна пропаганда. Всички те са наясно какво правят, накъде и защо са тръгнали. Да му мислим ние.

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8265 Неутрално

  "тук се държат с нас като с престъпници още от първия ден"
  Ами по българските закони,вие сте престъпници.Влизате нелегално и без документи,криете се ,като какви да ви броим.Тука да не е някакъв разграден двор,всеки да влиза и излиза ,когато и откъдето си иска.Вие може и да сте свикнали така,но щом сте дошли тука,ще спазвате законите.

 14. 14 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 889 Неутрално

  До коментар [#4] от "chicago514":
  Ами по разказите им се разбира,че тези нещастни хора не се борят за "свобода и справедлив живот" ,а за по-висок жизнен стандарт,в смисъл на пари. Това са просто икономически имигранти. И в Зап. Европа няма да им е лесно - мнозина остават да живеят в подобни условия,експлоатирани от свои сънародници и едноверци. На други разни ислямистки организации им помагат да се доредят до някакви документи и социални помощи, след което новодошлите се радикализират и/или завличат каквото могат и започват да наглеят. Малцина са тез,, които наистина успяват след много години перипетии и упорит труд да успеят да постигнат по-добър живот.. ..

 15. 15 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 1425 Любопитно

  Направо се разплаках за тези нещастни хорица които някой неизвестен е излъгал че в богата и справедлива Европа е тяхното щастие. Този някой със сигурност не е европеец или служител от европейско посолство. Като не можете да се върнете по родните си места ами Турция не е далече, там са вашите братя по вяра които ще ви помогнат или предпочитате неверниците европейци вместо праведните мюсюлмани вярващи дълбоко в милостивия Аллах?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 16. 16 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Очаквана картинка: Почти всички са против ислямските нашественици. Дори и тези, които са за всичко, каквото каже или направи САЩ, и са сигурни, че измислените ценности са по-важни за хората от техните интереси. Но ДНЕВНИК продължава да ни облъчва с материали, които, според модераторите, може и да ни накарат на края да признаем всички нашественици за бегълци, и да останем гладни, но да намерим начин на тях да им осигурим такъв живот, какъвто търсят. Който е значително по-висок от средния жизнен стандарт на българите.

  Проблемът е в това, че който познава добре психологията знае, че когато психическият натиск върху реципиента надмине някаква граница, вместо съгласие, този натиск предизвиква в реципиента негативизъм. И че при нас в случая тази граница отдавна е прекрачена.Така че въпросът е: Нима собственикът на сайта и модераторите на форума не знаят нищо за тази особеност на психиката на хората? Или, може би, не знаят, че са преминали тази граница?

 17. 17 Профил на wtz53314030
  wtz53314030
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Харесвам част от статиите на Дневник и анализите. Не ми допада обаче, да прозира плосък елементарен опит за поглед върху един проблем, който засяга всички.
  Защо не направят подобно за различните махали и селца? Защо ние продължаваме да "киснем" тук и с какво нашите условия са по-различни от други места? 20 год., да живееш нелегално и да те изгонят - това достатъчно говори за културата ти. Определено има достатъчно методи в държава след определен период от време да се легализираш. Просто не искаш да го направиш, да се интегрираш да плащаш данъци - онези които правят богата държавата. В крайна сметка има правила. Добри, лоши това са правилата. Както наскоро политик ни каза - като не ни харесва, да не ползваме пътищата... Почти съм убеден, че нито един от тези които преминава през България, въобще не е и мислил да остава тук. Някой запитал ли се е, защо подминават Чехия /примерно/.
  И защо нито едит от тези не обясни как се спестяват 10 000 евро, в тези държави от които бягат. Много хора, в нашата красива страна изкарват доста по-малко от това. Не обвинявам тези хора. Те си гледат свойте интереси. България и Европа трябва да си гледат своите.
  Европа е ... за таковане защото така и не формулира ясно послание - що е то бежанец и какво значи това, какви са правилата, какви помощи имаш право, интеграция и т.н.

 18. 18 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Тъжната истина е, че в България няма живот дори за българите (казвам това от Канада), а какво остава за бежанците, пък и мюсюлмани при това?

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 19. 19 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2882 Неутрално

  Боже, боже, колко мъка има на света. Ако страданието има духовна същност и разрушителна сила, планетата ни ще експлодира.

 20. 20 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Мухахаха Зад уж привидната ''съпричастност '' със съдбите на въпросните лица всъщност се крие коварна цел : УСВОЯВАНЕ НА ЕДНИ ПАРИ ПО ПРОЕКТ !
  Няколко снимки , сълзлив текст и нЕколко трола за цвет по статията и воала ! Паричките са усвоени , всъщност сте егати жалкарите , изобщо не ви пука за съдбите на въпросните лица , само се правите на съпричастни , естествено срещу заплащане !
  (не че и на мен ми пука , но поне не съм лицемерен , кат вази) Мухахаха

 21. 21 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 3801 Неутрално

  "Условията и хигиената са потресаващи – никой не чисти общите помещения и не събира боклука, носи се силна воня, мебелите са стари и похабени."

  Е, не може ли поне да си чистят или повече им харесва да тънат в мръсотия ?

 22. 22 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2144 Весело

  Пореднията тотален "fail" на "Дневник" по темата. Въобще не се чувствам ангажиран с проблемите на тия лица - които от тях не са нелегални имигранти са още по-лошо, откровени джихадисти. Ако аз отида в техните държави и наруша някой закон, никой от тях няма да се трогне ако ми отрежат ръката или главата. И стига вече с това колко били нещастни и от колко лошо бягали. Айде да сме ходили в Северна Африка - условията там не са толкова кошмарни, колкото ги описват. Даже на някои места са си като у нас и въобще не визирам богаташките квартали. Тия просто някой ги е излъгал, че в ЕС ще отидат на готовото. Естествено идеята е, че като отидат и видят, че не е така, че Исляма не господства навсякъде (щото и за това ги лъжат - че ще са господари, не случайно са толкова нагли и нахални), че полицията на Балканите бие здраво, а после на Запад ако не се наместиш в някое гето в голям град те бият и местните (най-вече като решиш да откраднеш или се държиш арогантно пред някой автомонтьор от агитката на Санкт Паули), в отчаянието си ще се радикализират и ще създават проблеми на ЕС, а политици като Меркел и други левичари няма да са в състояние да се справят и постоянно ще правят отстъпки, докато континента не се ислямизира неусетно. Е няма как да стане, просто защото за разлика от политиците обикновените хора не са лекета и въобще не ги е страх да си защитават ценностите. И колкото повече Меркел и Юнкер бавят решението, толкова по-жестоко и бързо ще е накрая то за нещастници като тия. Не знам защо някой си мисли, че примерно германците, дето са се били с достойнство срещу целия свят в две световни войни ще се уплашат от банда плъхове изпълзяли от арабските пустини, дето три милиона евреи ги бият като маче у дирек където ги хванат...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 23. 23 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 624 Неутрално

  И какво излиза? Половината от тези са изгонени от други държави от ЕС защото НЯМАТ ПРАВО НА БЕЖАНСКИ СТАТУТ по никакви международни спогодби. Наглеците отново са се върнали и сега плачат защо не ги пускали да преминат нелегално границата!
  То бива наглост, но тази преминава всякакви граници. С какво сме длъжни на алжирци, мароканци и др. северноафриканци, които не бягат нито от война, нито от размирици? Че ние ако отидем в техните държави дали ще ни настанят в хотел, отпуснат издръжка и обгрижват?

 24. 24 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 339 Разстроено

  Мани, мани! На всичкото отгоре има и допълнителен негативен ефект - реномето на квартала падна драстично, с което и цените на недвижимите имоти в него.
  Това се допълва и от нашенски маргинални елементи, надошли в София като мухи на л@йно още преди тези.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 629 Любопитно

  И след тези весели изживявания в нашите "бели" държави, се чудим как ли се пръкват последователи на ИДИЛ? Оставяме настрана ненормалните 18-20 годишни идиотчета с френски паспорти. Тия типове ги третираме като 5-то качество хора и после се чудим, че ни мразят.

 27. 27 Профил на jagerzur
  jagerzur
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До коментар [#26] от "znayko84":

  те французите като ги третираха като второ до трето качество, но със социални привелегии какво стана?

 28. 28 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Лоша практика е интервютата с определена група хора да се третира като истината по въпроса за техните проблеми. Тези мигранти - хора без документи за самоличност, без никакво свидетелство за това какви са, откъде идват и накъде отиват - могат да кажат всичко за себе си и намеренията си.

  Трябва ли да се отнасяме към тези им думи като към истина от последна инстанция? Аз лично имам... хм... някои резерви.

 29. 29 Профил на Cassi
  Cassi
  Рейтинг: 3940 Неутрално

  Човешки съдби. Унизено достойнство.
  Да не е човек на тяхно място.

  Джордж Бърнард Шоу: „Свободата значи отговорност. Ето защо мнозина се страхуват от нея”
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  До коментар [#27] от "jagerzur":

  СИРИЯ или каквото там остана е бивш френски колониален придатък.
  Французите, както знаем, не са англичани и възпитанието им е друго - не е английско! Затова има и подобни резултати.

 32. 32 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  Българите, трудно понасят себе си, а други още по трудно!
  Затова и институционално България не е готова да посрещне когото и да било като кризисен подход към схема погледната от хуманитарен и общочовешки нормален норматив.
  Законите не дават задължителен минимум, а и ако нейде има накъв текст, той е неадекватн и двусмислен, както винаги, както всякога, е под критериите за съвременност.

 33. 33 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 2147 Неутрално

  Предлагам Хосе да се номинира за орден Стара планина! А статиите му да се издават спонсорирано в аробския свят! С такава "реклама" "бежанците" ще ни заобикалят от далеч!

  Путин е главният русоФОБ в Русия!
 34. 34 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 2147 Неутрално

  До коментар [#30] от "convince":

  И твоите постове не издават вътрешна хармония и позитивизъм а пропусна и хомофобията.

  Путин е главният русоФОБ в Русия!
 35. 35 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Не знам колко са се настанили в "Ючбунар", но за бели хора не е препоръчително да замръкват там, ако им е мил живота.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 36. 36 Профил на plb234
  plb234
  Рейтинг: 394 Неутрално

  [quote#20:"pipon"]Мухахаха Зад уж привидната ''съпричастност '' със съдбите на въпросните лица всъщност се крие коварна цел : УСВОЯВАНЕ НА ЕДНИ ПАРИ ПО ПРОЕКТ !
  Няколко снимки , сълзлив текст и нЕколко трола за цвет по статията и воала ! Паричките са усвоени , всъщност сте егати жалкарите , изобщо не ви пука за съдбите на въпросните лица , само се правите на съпричастни , естествено срещу заплащане !
  (не че и на мен ми пука , но поне не съм лицемерен , кат вази) Мухахаха [/quote]
  ------
  Хосе Антонио Санчез Мансано

  Хосе Антонио Санчез Мансано (Дон Бенито, Бадахоз, 1980) е журналист и фотограф, установен в България от 2011 г. насам. От края на 2013 г. се посвещава изцяло да проследява живота на сирийските бежанци и комбинира страната си на активист и доброволец с мултидисциплинарен и мултимедиен проект върху имиграцията в България и Европа. В последната година и половина публикува репортажи и снимки в различни медии в Испания, България, Швейцария и Италия.
  ----
  Играе на едро човека

 37. 37 Профил на netolerast
  netolerast
  Рейтинг: 268 Неутрално

  "Ако ти дойдеш у нас и аз се отнеса зле с теб, ще останеш ли? Ще искаш ли да се върнеш? Как няма да искаме да избягаме оттук, при положение, че тук се държат с нас като с престъпници още от първия ден?", пита Азис.

  Теб Азисе, някой канил ли те е "у нас", та се сърдиш? Никой не ви иска.

  А на такива като Хосе Антонио не знам си кой си изобщо не трябва да им се дава трибуна. Аман от толерасти дето искат да затрият и нас заедно със себе си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах