БСП копира СДС след 2001 г., коментира политолог

Нено Димов

© Институт за дясна политика

Нено Димов

Лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов покрива в най-голяма степен най-търсения профил за президент. БСП буквално копира поведението на СДС от 2001 г. насетне, довело до краха на тази политическа сила, а Реформаторският блок странно разширява палитрата до седем кандидата. Това мнение изрази пред Би Ти Ви председателят на Института за дясна политика Нено Димов.


По думите му в сегашната външнополитическа ситуация, която ще остане сложна за десетилетия, Борисов покрива най-добре търсения профил за държавен глава, защото е професионален политик и обединител на нацията. В същото време отбеляза, че ако Борисов бъде избран, ще възникне сериозен проблем с бъдещето на ГЕРБ по аналогия на БСП след избора на Георги Първанов през 2001 г.


Според социолога Юри Асланов, който е в ръководството на БСП, за партията му е добре срещу нея да застане Борисов, защото изборът на президент е мажоритарен. "Не е вярно, че БСП няма шанс да спечели изборите. При тази ерозия на доверието към управлението и лично към Борисов може да се консолидира наказателен вот", прогнозира той и напомни, че през 2001 г. Георги Първанов спечели изборите, въпреки че не се предвиждаше дори да стигне до балотажа.




"Не е приятно чувството да преговаряме с АБВ, които бяха в БСП и в управлението на Бойко Борисов, макар да го напуснаха. Но в политиката трябват компломиси", каза Асланов.


Димов коментира, че на президентските избори за БСП е важно да стигне до балотаж, а не непременно до победа. Той направи аналогия със СДС, която през 2006 г. издигна Неделчо Беронов - достоен и многоуважаван кандидат, който обаче остана трети и така се е стигнало до краха тазиази формация. "БСП няма нужда да повтаря всички стъпки на СДС, включително избора на жена-лидер. Ако Нинова иска да даде рестарт, задължително трябва да мине през второто място", препоръча политологът.


"Не можеш да имаш пет партии със седем кандидата - това е, меко казано, интересен начин да издигнеш кандидата при това от толкова широка палитра", коментира Димов и номинациите в Реформаторския блок.Той нарече "странен феномен" и припознаването на свързания с НДСВ професор по право Огнян Герджиков за кандидат и от Реформаторите, и от БСП.


Нено Димов прогнозира, че водещият на телевизионно шоу Слави Трифонов може да стане "поредният Бареков" - политическа пирамида, каквито в България се появяват периодично и в икономическия, и в политическия живот. Според Асланов референдумът, който Трифонов инициира, ще окаже съществено влияние на активността на избирателите.


Всичко, което трябва да знаете за: