Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
21 дек 2016, 09:26

Христо Иванов: Изходът след проверката на прокуратурата за Цацаров е моментална оставка

От Дневник
Последна промяна в 09:52 на 21 дек 2016, 11830 прочитания, 157 коментара
Бившият министър на правосъдието Христо Иванов, който наскоро обяви, че застава зад началото на нов политически проект, смята, че анализът на европейските прокурори за работата на прокуратурата е присъда за главния прокурор Сотир Цацаров и единственият изход за него е "моментална оставка". Иванов уточнява, че "Цацаров обаче се е вкопчил в тапицирания си стол зад тапицираната си врата и никога няма да си тръгне сам".

"В средата на мандата на Цацаров, европейските прокурори констатират тоталната липса на борба с корупцията по високите етажи на властта и фрапантната безотговорност на главния прокурор и подчинените му пред обществото по модела "над мен е само Господ (но и Той е прекалено отвратен от мен, за да ми реагира)". По същество, докладът е каталог на мерки за въвеждане на отговорност и външен контрол, чиято сума представлява програма за преучредяване на прокуратурата на основата на изцяло нов модел на функциониране и взаимоотношения с обществото и останалите институции", пише бившият правосъден министър във Фейсбук.

Той коментира, че

"въпреки всички дипломатичности и балансирани замазваници (които вече бяха използвани от всякакви слузести медузи по медии и държавни институции за изопачаване на съдържанието му), присъдата е ясна".Иванов изважда следните акценти от анализа:
- Създаване на специална парламентарна комисия за надзор над главния прокурор, пред която той да се отчита най-малко веднъж на три месеца;

- Уреждане на механизъм за отстраняване и независимо от прокуратурата разследване срещу главния прокурор при наличието на данни за престъпление (ау, преврат срещу Цацаров!);

- Засилване на съдебния контрол върху прокурорските актове;

- Създаване на външен за прокуратурата инструмент за контрол на качеството на работата по конкретни дела с участието на чуждестранни прокурори (висша форма на доверието е не просто проверката, а чуждестранната проверка);

- Създаване на вътрешна система на ясно носене на йерархична отговорност, залагане на конкретни цели (targets) в работата на всеки прокурор и обвързването им с реални атестации, отварящи възможност за дългоочакваната раздяла с една част от прекалено многобройните ни прокурори на основание системно несправяне с работата;

- Създаване на независима от главния прокурор структура за разследване на корупцията по румънски модел;

- Пълно елиминиране на предварителните проверки (мале, какво светотатство!);

- Въвеждане на реална прозрачност и – на първо място – публикуване на апокрифните скрижали на вътрешните писма, инструкции и прочее умотворения, които често отменят НПК, Конституцията и ЕКПЧ.

Според него проверяващите констатират, че прокурорската квота в съдебния съвет не може да бъде реален коректив на главния прокурор, защото е доминирана от персонално зависими от него членове. "A препоръката за изграждане на ясна йерархична отговорност в прокуратурата в противовес на наложената от Велчев "децентрализация", зад която се криеше единствено опит за бягане от отговорност и скриване на реалната власт, е напълно логична".

Ясно се препоръчва независимо разследване на Яневагейт и се споменава липсата на разследване на записите от Банкя (ау, преврат срещу Цацаров и Борисов!).

Иванов уточнява, че "за всяка една от тези препоръки, в една или друга форма, съм работил преди, по време и след министерстването си. И срещу всяка от тези препоръки Цацаров, Пеевски и всякакви техни пионки водиха и ще водят тотална война".

"И понеже след краткото замазване по Пеевските медии, пак ще се пишат масали как аз съм повлиял на съдържанието на доклада, пояснявам – от текста личи ясно, че, ако имаше начин, не особено смелите евро-експерти биха били щастливи да не правят тези препоръки.

Почти всяка от тях е обраснала с всякакви уговорки, балансиращи квалификации и, тук- там, откровени недомислици. Просто не са имали къде да ходят.

И това ние го знаем най-добре: положението е преминало всякакви граници на търпимост. Повече от това от "Брюксел" не можем да очакваме – до тук бяха", пише още бившият правосъден министър. Той смята, че оттук нататък "въпросът за нас е как да си гарантираме, че в следващия парламент ще има кой да води реалната тежка война за това, тези препоръки да бъдат приложени реално, а не да бъдат замазани с поредните имитации".

    • Зарче
    Етикети
    Реклама
    Реклама