Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
21 дек 2016, 12:45

МОН намери 11 нарушения в заседанието, на което беше сменен ректорът на Медицинския университет

От Дневник
Последна промяна в 12:45 на 21 дек 2016, 1653 прочитания, 2 коментара
След скандалите около Общото събрание на Медицинския университет-София, на което изненадващо беше отстранен досегашния ректор проф. Вихра Миланова и на поста беше назначен проф. Виктор Златков, проверката на Министерството на образованието откри 11 нарушения в документацията от събранието на 11 октомври.

Проверката е направена от Звеното за вътрешен одит на МОН, като тя е била разпоредена от министъра на образованието Меглена Кунева още преди това провеждането на заседанието, тъй като тогава действащият ректор Вихра Миланова оспорваше легитимността му.

Нарушенията, които одиторите на просветното министерство са открили са предимно бюрократични и са издали препоръки за подобряване на документацията от общите събрания на МУ-София по принцип. Общото събрание обаче не е обявено за нелегитично, както твърдеше бившият ректор и застъпниците й, и същото постанови в началото на декември и Върховния административен съд по жалбите им.


Одиторите на МОН са констатирали несъответствие между броя на присъстващите на Общото събрание по протокол и броя на регистриралите се в изборните бюра. В доклада на Министерството е записано, че не може да се прецени доколко бюлетината за избор на нов ректор отговаря на изискванията от Правилника за устройството на университета, тъй като неин образец не е предоставен на проверяващите. Не е предоставена и информация къде и как са се съхранявали документите от заседанието на Общото събрание, както и кой е бил отговорен за съхранението.

Одиторите на МОН са установили, че в състава на Контролния съвет на МУ-София не е бил включен представител на Студентския съвет. Освен това не е бил предоставен документ, че проф. Ваньо Митев е бил упълномощен от членовете на Академичния съвет да насрочи и ръководи заседанието на Общото събрание от 20 септември 2016 г. Проф. Митев е предал болничен лист за периода от 14 до 27 септември 2016 г. На ръководеното от него заседание Академичният съвет прекратява неправомерно дисциплинарно производство.

Общото събрание е гласувало състав и председател на изборна комисия, различни от определените от Академичния състав от 20 септември 2016 г. Не е спазено изискването 10 календарни дни преди Общото събрание в канцеларията на ректора на МУ-София да се депозират кандидатурите за ректор и да се предоставят на Комисията по кандидатурите.

Друго нарушение е, че според Правилника за устройството и дейността на МУ-София, дейността на Академичния съвет се регламентира с приети от него вътрешни правила. Одиторите са били уведомени писмено, че такива правила не са били изготвяни. Пак според Правилника за устройството и дейността на МУ-София, заседанията на Общото събрание са публични, освен ако то не реши друго, но в протокола от заседанието от 11 октовмри 2016 г. не е споменато заседанието да е закрито. Въпреки това на него не бяха допуснати медии и външни лица и то се проведе под строга охрана и заключени врати.

Като част от одита е била проверена и документацията по текущи и приключили процедури за придобиване на научни звания и за заемане на академични длъжности. Били са установени 5 нарушения, сред които ограничаване правата на докторанти извън МУ-София да кандидатстват за академичната длъжност "асистент".

Междувременно Министерство на образованието и науката спря процедурата по запор на сметките на висшето училище.
  • Зарче
Етикети
Реклама
Реклама