Обстановката в Северна и Северозападна България се усложнява

Обстановката в Северна и Северозападна България се усложнява

© МВР

Обстановката в Северна и Северозападна България се усложнява. В областите Силистра, Търговище, Добрич, Шумен, Русе, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Велико Търново, Ловеч, Габрово, Монтана и Плевен има силни ветрове, нулева видимост и снегонавявания.


Това съобщиха областните управители във видеоконферентна връзка с кризисния щаб за зимната обстановка, който заседава тази вечер, информира пресцентърът на правителството.


Поради усложняващата се зимна обстановка по-рано днес бе спряно движението на камионите над 12 тона по всички пътища в страната. Без ограничение за тежкотоварния трафик е движението по автомагистралите "Марица", "Струма", "Люлин", "Тракия" от София до пътен възел "Зимница" и от София до Калотина.




За всички превозни средства е спряно движението по магистрала "Тракия" в участъка от пътен възел "Зимница" (в района на Ямбол) до Бургас и по Подбалканския път от "Петолъчката" до Бургас. Алтернативният маршрут е през Елхово - Болярово.


Критична е обстановката в областите Варна, Бургас, Търговище и Шумен. За всички превозни средства е ограничено движението по пътищата в област Варна. Заради силен вятър и навявания са затворени за всички превозни средства второкласната и третокласна пътна мрежа на територията на област Шумен, както и третокласните пътища в областите Търговище и Бургас.


В Бургаска област само за леки коли са отворени за движение пътя Бургас - Малко Търново и Бургас - Царево и Бургас - Средец - Елхово. Заради много силния ураганен вятър в област Добрич и с оглед безопасността на шофьорите в следващите часове може да се ограничава движението и за леките автомобили в областта.


За всички превозни средства са затворени проходите Шипка, Ришки, Републиката, Обзорски, Айтоски, Троянски, Златишки и Върбишки. Хаинбоаз е проходим само за леки лекотоварни автомобили. Петрохан е отворен за леки коли.


Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че към 20.30 ч. има 78 населени места без електрическо захранване в района на Бургас, Варна и Сандански. 75 екипа на ЕВН работят за отстраняване на повредата тази вечер.


Обстановката в Северна и Северозападна България се усложнява

© Пресцентър на МС


На заседанието присъстваха министър-председателят в оставка Бойко Борисов, министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, на транспорта Ивайло Московски, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов, директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" в МВР главен комисар Николай Николов, началникът на "Пътна полиция" Бойко Рановски, зам.-началникът на отбраната Пламен Атанасов, зам.-министрите на здравеопазването Ваньо Шарков и на земеделието Георги Костов, изпълнителният директор на ЕСО Иван Йотов и други.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: