Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
11 яну 2017, 07:46

Причинителите на сблъсъците и промяната според Радан Кънев: Корупция, бедност и несигурност

От Георги А. Ангелов Всички статии на автора
Последна промяна в 08:12 на 11 яну 2017, 7507 прочитания, 112 коментара
Корупцията, бедността и несигурността. Това според лидерът на ДСБ Радан Кънев са причините за сблъсъците и преломните моменти в най-новата история на България, а и в цял свят. Кънев каза това на среща-дебат организиран от Студентски клуб на политолога към Софийския университет.

Кънев започна разговора със спомени от 10 януари 1997-а година, когато е бил студент. Той разказа, че си е тръгна от протеста малко преди побоя, който полицията е нанесла. Тогава се отприщила вълната на промените, след немногобройния протест на 10 януари. Кънев разказа на студентите, че и тогава е имало концерти на Слави Трифонов и бенда му, които тогава са започнали да изпълняват кавърите си на възрожденски песни, за участието в протестите на студентското дружество на ВМРО, от чиито членове сега никой не е в политиката. "Имаше много лозунги за измитане на виновните. Имаше по много от това, което наричаме популизъм. Никой няма да ви каже, помните ли популизма от 1997 г?, каза Кънев. Според него, освен боя, ситуацията е взривен от мизерията, която стигала до глад заради дефицита на хляб. Другите причини според него за протеста и свалянето на БСП от власт са реалната власт на мутренските групировки и корупцията, която е имала своя израз във фалита на банките.

Трите виновника за 2016-та

Тези три теми - корупцията, бедността, несигурността, са предизвикали сблъсъците винаги, убеден е Кънев.
Според него това са и виновниците за случилото се през 2016 г в света, като избирането на Доналд Тръмп и Брекзит. Според него увеличената миграция и чувството за несигурност, която тя е довела са част от причинителите на конфликтите. Той даде пример, че националистическите настроения и са били най-силни в Северна Англия, Източна Германия, и Полша, там където няма мигранти, но има стопански упадък.

Стопанският упадък

Според него на президентските избори у нас същата причина е довела до мощен протестен вот. Така в Хасковска област, където има бежанци, управляващите са получили повече гласове, отколкото във Видинска област. "Общото между всички райони, които предизвикаха трус през 2016 година беше стопанския упадък. Темата за несигурността избуя най-силно там, където най-голям проблем е бедността", каза Кънев на студентите.

Корупцията остава

През 97-а гневът се изразил в огромна политическа промяна, която довела до идването на власт правителството на СДС с премиер бившият лидер на ДБС Иван Костов. Кънев разказа, че за четири години се е повишила работната заплата, а властта на мутрите е овладяна Но не е бил решен проблема с корупцията. Това е накарало народа да гласува за Симеон Сакскобургготски. А историята се повтаряла след това, тъй като усещането за корупцията остава.

"Различното е, че сега не знаем, какво ще се случи през 2017 г. Никой не помни популизма, но всички помнят промяната от 97-а", каза Кънев.

Според Кънев, ако БСП и "патриотите" вземат властта ще трябва да увеличат данъците за да изпълнят обещанията си. Според него е необходима промяна на данъчната система за да се промяна на усещането, че огромна част от парите давани от хората за данъци отиват за кражби. Според него това може да се реши с децентрализация.

Според Кънев друг важен проблем нуждаещ се от промяна е проблема с корумпираните съдии, които трябва да бъдат обвинявани от прокурорите, които според сегашната система няма кой да проверява. Кънев смята, че е възможна и друга промяна, която е задълбочаване на имитационата и пиар дейност на прокуратурата.

Референдумът

На въпрос за референдума Кънев каза, че е един от хората, които не гласуваха на референдума, за да станат резултатите му задължителни. Той смята, че една от причините хората да искат мажоритарни избори е, че в България вече 25 години се провеждат пропорционални избори и "свинщините по подреждането на листите са стигнали до всяко семейство". Лидерът на ДСБ смята, че трябва да бъдат намалени субсидиите, но пропорционално, като те спадат с повишаването на гласовете. "Няма причини партиите да стават милионери", каза Кънев. Той смята и че трябва да бъде ограничени сумите за политическа реклама и даде пример, че във Великобритания политическата реклама е забранена и има дебати по телевизията и агитация сред хората. Според Кънев намаляването на парите за политическа реклама в Румъния е една от причините за успехите им в борбата с корупцията.

Няма сфера на българското правосъдие, което да не изисква много дълбока промяна, каза още Кънев, като тя трябвало да започне от юридическото образование и адвокатурата.

Коалиция

На въпрос за отношението на Радан Кънев към новата партия на Христо Иванов "Да, България", той отговори, че мнението му е положително. "Христо ми е приятел и поне 70 от 100-те в изпълнителния съвет. Щом те решиха да нагазят в калта, това е добра новина". "Да, имаме желание всички читави хора искащи промяна да вървим заедно. Другото би било опасна глупост", каза Кънев за възможен вариант за коалиране с ДСБ. Той добави, че все пак с кого ще се коалира новата партия все още се обсъжда и допусна, че биха могли да вземат идейни позиции, които да се противоположни на ДСБ, която е дясна партия.

"Добър адвокат губи пари от занимания с политика". "Ако човек, който се занимава с политика няма суета, би било странно". "Тези от вас, на които им би било интересно да се занимават с политиката трябва да им понесе, това, че сестра им ще е лека жена, според медиите", бяха част от съветите, които Кънев даде на младежите мислещи за кариера в политиката.
  • Зарче
Етикети
Реклама
Реклама