Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
11 яну 2017, 16:32
Тази статия е част от темата "Здравеопазване".

Според здравната каса критериите за лечение на хепатит С не противоречат на досегашните правила

От Дневник
Последна промяна в 16:59 на 11 яну 2017, 3421 прочитания, 4 коментара
"Новите критерии за лечение на хепатит С не противоречат на действащите към момента правила по отношение на медицинските показатели." Това отговори Националната здравноосигурителна каса в официално съобщение до медиите, след като по-рано днес бяха публикувани и разпространени правилата, според които хора, на които не им остава много живот по преценка на касата, няма да получават достъп до съвременното лечение.

"Действащите критерии и тези, които ще влязат в сила от 16 януари 2017 г., съдържат едни и същи медицински показатели, като са допълнени с таблица, показваща икономически най-разходоефективното за НЗОК лечение на база договорените отстъпки от касата и притежателите на разрешения за употреба на лекарствата", посочват от институцията.

От касата уверяват, че направеното позициониране на база най-нисък разход за нея не пречи на лекуващите лекари да предписват подходящия лекарствен продукт, съобразен със здравословното състояние на всеки конкретен пациент. Прогнозната бройка на пациентите с хепатит С, които ще бъдат лекувани през 2017 г., е 650 души.

По повода се е провела среща в централата на касата в София с националните консултанти по гастроентерология проф. Константин Чернев и проф. Крум Кацаров. Националните консултанти и представителите на НЗОК се съгласили, че към края на февруари повечето от пациентите с тежка форма на чернодробно увреждане ще бъдат обхванати от лечение и че болните в най-тежката форма ще продължат да се лекуват приоритетно по досегашните критерии на здравната каса, с възможност лекуващият лекар да избере най-подходящия медикамент за тях.

Специалистите са препоръчали да се изработят и още по-нови критерии, които да влязат в сила от март тази година, за да се осигурят и пациентите с по-ниските (леки) степени на фиброза, които засега са извън разчетите. За целта ще трябва да се направи ново позициониране на лекарствените продукти и да се преизчислят курсовете на лечение спрямо договорените отстъпки, а националните консултанти са ангажирани до 10 дни да представят описание на индикациите и контраиндикациите за изписването на всеки продукт.
  • Зарче
Етикети
Реклама
Реклама