Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
11 яну 2017, 17:08

Външно министерство: Все още не е известно защо информацията за смъртта на Асен Петров се е забавила

От Дневник
Последна промяна в 17:15 на 11 яну 2017, 2143 прочитания, 4 коментара
Все още не са известни причините за забавената информация от сръбските власти за смъртта на видеооператора на "Спортал" Асен Петров, заяви за "Дневник" говорителят на външно министерство Велислава Панова.

Тя увери, че

българската дипломатическа мисия в Белград е отправила такъв въпрос към властите в съседната държава, но все още нямат отговор на запитването си.

Панова заяви, че Министерството на външните работи (МВнР) не е информирано каква е основаната версия, по която работи сръбската полиция - за убийство или самоубийство, както и дали имат някаква друга насока на разследването си. До МВнР не е достигнала все още никаква допълнителна информация освен това, че българският гражданин Асен Петров е намерен мъртъв в Белград на 6 януари.

Вчера стана известно и че българското посолство в Белград е протестирало забавяне от пет дни, през които Сърбия не е уведомила българските власти за откриването на тялото на Петров.

Според съобщение от "Фейсбук" страницата на българското посолство в Сърбия то е получило информация за изчезването на Петров на 9 януари.

Според бюрото на Интерпол в сръбската столица на 4 януари 2017 г. в 23.40 ч. пред сградата на ул. "Милутина Миланковича" №30 е било намерено безжизнено човешко тяло, за което има основания да се предполага, че е на българския гражданин Асен Красимиров Петров.

От съобщението не се разбираше откъде е получена информацията в посолството. Предполага се, че от българска страна, тъй като роднините на Петров започнаха и публичното му издирване през социалните мрежи от 7 януари.

Според колеги на Петров той е бил открит без документи и това вероятно е причината да не бъдат уведомени българските власти за смъртта му в последните няколко дни.

Каква е процедурата

Информация за проблем или инцидент с български гражданин в чужбина местните органи на реда дават на представителство на българската дипломатическа мисия. От посолството информират външно министерство у нас за данните, с които разполагат. МВР няма компетенции да дава сведения за подобни ситуации и препращат към МВнР, обясниха пред "Дневник" от институциите.

Още по темата четете тук.
  • Зарче
Етикети
Реклама
Реклама